Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 45-2022

We zijn weer een weekje verder en voor degene die zich ertoe geroepen voelen begint het bijlichten voor de winterkweek al.  Denk eraan dat juist dat bijlichten er wel eens voor kan gaan zorgen dat je door het gebruik door het elektro plafond gaat en het stroom dan ongeveer drie keer zo duur wordt, en nabetalen is nooit leuk. Veel sportverenigingen organiseren dus ook al geen clubavonden meer en ook trainingen bij veldverlichting worden minder gedaan. Clubs lopen leeg op de hoge energiekosten.

Vele duivenclubs houden zelfs maar één of twee tentoonstellingen en hoofdzakelijk op de dag, daar  met een paar cent bovenop een frisdrankje er geen stroomgebruik kan plaatsvinden. Het is de tijd waarin wij leven , het is niet anders.

Toch zijn er ook clubs die gewoon doorgaan met het organiseren van avonden en deze week kreeg ik de posters van mijn oude club geappt. Vele tentoonstellingsavonden met als klap op de vuurpijl ook nog een avond  om de liefhebbers een illusie rijker te maken d.m.v. een sprookjesverteller. Deze week omschreef Willem de Bruijn het goed in zijn column in ,,de Duif ,, het Belgische duivenblad, hij moet de eerste duivenmelker nog tegen komen die kan beweren dat een duif een goede is of wordt bij het bevoelen of bekijken van een duif. Prestaties daar gaat het om en natuurlijk de ene duivenmelker zie een bovenarm bij de duif graag kort en de andere lang en dat geldt ook voor de beoordelingen van vleugel , rug ,ogen enz. de één zie het liever zo en de ander zie het liever anders. Maar beweren dat een jonge duif honderd procent een goede wordt kan niemand. Uiteraard wordt ook weer de show opgevoerd , wat een kanjer , wordt een crack , geef er gelijk duizend euro voor enz. enz. we kennen het script. En niemand zegt dan gelijk hij is verkocht want de liefhebber gelooft het allemaal direct en denkt een superduif in zijn hok te hebben, zou hij zeggen nu hij is te koop en we doen het , dan zal er wel een smoes volgen nu niet want we hebben al geselecteerd en volgt er hooguit een vraag om een samen kweek. Het doe er allemaal in feite niet toe , hoe, als men maar een gezellige avond heb en zo een avond kost nu eenmaal een hoop eurootjes tegenwoordig dus zal er wel een loterijtje zijn of misschien zelf enkele bonnen verkocht worden om de kosten te dekken. En zoals een bekende zanger in zijn liedje ten gehore brengt, zeg ik het volgende ,, mij niet belle,,.

Ben geen kleine maar ook geen grote liefhebber, presteert redelijk en men vraagt me geregeld of ik een bon wil schenken, niet om de prestaties maar uiteraard omdat men weet dat hier ook duiven zitten van Nederland beste hokken. Omdat ik geen grote duivenmelker ben  schenk ik slechts enkele bonnen. PV Barendrecht omdat Marco de Kok toen ik opnieuw startte in de duivensport mij gelijk enkele jonge duiven schonk , tegen Marco en Bernadina kan ik geen ,,nee,, zeggen. Ook tegen de fam Klos die me door een hele moeilijke avond hielpen is ,,nee,, zeggen geen optie toen ze aan de bel trokken voor een bonnetje voor hun vereniging en uiteraard ook omdat Bep en Ferry die altijd de beste service op mijn Benzing systeem geven en bij hun in de vereniging de sport bedrijven. Het zijn twee gegunde bonnen en daar blijft het weer bij , ik heb er altijd moeite mee omdat ik de mensen het allerbeste wil geven maar het kan ook prut zijn en dan schaam ik me diep. Maar zoals ik vanavond al eerder schreef mijn mattie zegt altijd ,,we kunnen er niet inkijken,,

Dagelijks gaan de duiven hier nog een uur naar buiten wat inhoud dat ik minimaal vier uur duiven heb rondfladderen , twee keer een hok doffers en twee keer een hok duivinnen. Rond 7,45 uur gaan de eerste en dan maak ik de houtkachel aan in mijn tuinhuisje , koffie laten pruttelen , hokken schrappen enz. pas na het middaguur is er weer tijd voor andere dingen , duivensport…. een gezellige en tijdrovende hobby.

Kees Commijs Postduivencoach,

Comments are closed.