Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 40-2022

We zijn weer een weekje verder in duivenland en ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, ik voel me flink genaaid, en waarom ? Voel me flink in de steek gelaten door de organisatoren van de Dutch Golden Classic en waarom ?

In maart vijf jonge duiven aangekocht omdat ik ook eens raar wilde doen en een gokje wagen, niet om mijn hok te versterken er van uitgaande dat ik al de beste soort duiven die er zijn op mijn hokken heb zitten. Ik wilde gewoon eens een gokje wagen en schafte voor ruim 900 euro duiven aan op de verkoop in Dordrecht.  Het bracht uiteraard extra spanning met zich mee want je moet het maar proberen terug te verdienen. Maar het noodlot sloeg toe , de duiven hadden allemaal een nestje en de bedoeling was ,,grote jongen aan de snavel,, op de bekende wedvlucht waarop de prijzen verdeeld zouden worden, maar in Vlaardingen werd een gevalletje vogelgriep geconstateerd en gold voor een groot de van Rotterdam (waar ook in woonde) het zogenaamde vervoersverbod , dus mocht er geen duif worden ingekorfd. Gelijk de heren van de  Dutch Golden Classic een mailtje gestuurd met en wat nu (?) enkele zouden het gaan bespreken maar de heer Vos zag de aankopen meer als hokversterking en liet verder niets meer horen. Zaterdag zijn de prijzen uitgereikt dus tot die tijd heb ik rustig afgewacht met ermee naar buiten komen via mijn website. Uiteraard vind ik dat ze voor de vlucht maatregelen hadden moeten nemen en de prijzen pot hadden moeten aanpassen om ,,alle,, benadeelde liefhebbers toch te kunnen componeren. Ik dacht met grote bestuurders te maken te hebben maar dat valt toch een beetje tegen , niks meer gehoord maar nu denkt u misschien overmacht maar daarvan is volgens mijn jurist totaal geen sprake omdat ze het gewoon hadden kunnen aanpassen voordat de wedvlucht gespeeld zou worden , zodat ook de prijzenpot aangepast had kunnen worden.

Hoe ? Één duif was verspeeld dus dat is het risico zowel voor mij als voor de kweker dus , die duif was aangekocht voor 150 euro. die gaan dus van de totale aanschaf van 905 euro af. Blijft staan 755 euro. Maar ook de kwekers waren kansloos dus moeten en vergoeding voor het kweken krijgen en dat waren er dus nog vier stel die aankopen op 75 euro vergoeding dat is 300 euro dan zit er 455 euro in het potje . 55 euro naar de organisatie voor gemaakte kosten en er zou voor mij dan 400 euro overblijven en de zaak zou dan met wat bestuurlijk verstand netjes zijn afgedaan. Nog 500 verlies maar die zijn te nemen. Maar het gevoel dat ik eerlijk was behandeld zou ik dan hebben gehad , nu voel ik me, ik zeg het nogmaals gewoon genaaid. En de duiven ? Twee zijn er door de eerste selectieronde gekomen maar hebben zeker niet als mijn eigen duiven gepresteerd, zelf slechter en zullen vermoedelijk ook de tweede ronde niet halen maar in mijn regeling maakt dat niet uit ik heb er dan toch voor betaald.

Het zijn wel hele rare weken in mijn duivenhok kreeg ik 26 September een duif terug die ik al op de eerste keer dat ik  ging africhten verspeeld was , vrijdag 30 September om 17.15 uur de telefoonmelding weer een duif terug op de plank van de derde jonge duivenvlucht terug, wel een gebroken borstbeen gehad en gewond geweest maar na twee maanden toch het huis weten te vinden, dus karakter zit er echt wel ik mijn duivenstammetje.

Zoals ik al schreef zit ik volop in de selectie en dit is uiteraard moeilijker omdat de jonge duiven maar vier vluchtjes hebben gehad en sommige door verwondingen een o-kans hadden om zich te bewijzen, maar ik ben eruit gekomen. Jonge duiven met twee en drie prijzen mochten blijven wat neer komt op 50 en 75 %. Zij gaan de gaten invullen van de oude duiven die het hok gaan verlaten. Enkele reserve jongen blijven nog (2) voor als er nog een doffer of duivin van het optische geslacht wenst te veranderen . Geslacht bepaling op uiterlijk is moeilijk bij mijn soort al werden zulke duiven vroeger vaak gelijk geruimd door de liefhebbers , doffer moest op een doffer lijken en een duivin op een duivin zo beredeneerde ze dat toen.

Maar voorlopig zitten in vlieghok 1  –18 Doffers , In duivinnenhok 1 -18 duivinnen , in vlieghok 2 – 9 doffers in duivinnenhok 2 -9 duivinnen en in het kweekhok nu 6 koppels waarvan 3 nieuwe duivinnen zijn ingebracht van 2017 vanuit de vliegploeg. Bony , Jesus en Jonge Crack.

tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.