Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 34-2022

We zijn weer een weekje verder en wat voor een weekje . Vanaf maart leefde ik naar dit weekeinde toe , ik had namelijk geïnvesteerd in vijf Dutch Golden Classic duiven om ook eens een gokje te kunnen wagen en dan ga je rekenen om juist deze duiven op een optimale neststand in te kunnen korven. Eentje was ik een paar weken terug verspeeld terwijl die toen bovenaan stond , dood gevonden door een liefhebber tussen zijn duivenhokken. Dat kan , risico van onze hobby het is niet anders. Alle andere vier waren er gereed voor allemaal een jong aan hun snavel, dus scherp. En dan volgt er een dag voor het inkorven het nare bericht je valt vanwege de voelgriep binnen de 10 km zone dus je seizoen is over. Daar heb je jezelf dan maar in te berusten. Natuurlijk wel de pest in op de kinderboerderij in Vlaardingen waar het was uitgebroken , veel teveel dieren en niks enten , dan de duivenmelkers die notabene de dierenarts in Vlaardingen plat lopen om elke duif van een spuit te voorzien ,juist die duivenmelkers worden keihard gestraft. Boos was ik en voelde het als een onrecht, timide omdat ik wis dat ik er toch niks meer aan kon veranderen. Gelijk alle tijdschakelaars uit de hokken gehaald en met bijlichten gestopt . Alle jongen waarop gespeeld werd verwijdert en alle eieren die onder de duiven lagen vervangen door kunsteieren. Dus nu de duiven tot twee keer laten overbroeden en dan kunnen ze mooi gescheiden worden.

Ook direct met enkele bestuurders van Dutch Golden Classic contact opgenomen met wat er nu gedaan wordt met de duivenliefhebbers die Golden Classic duiven hebben in het geboycotte gebied. Inmiddels vernomen dat men daar mee bezig is en uiteraard ook met de kwekers van die duiven die ook in gouden ringen hebben geïnvesteerd en die jongen hebben aangeleverd. Zelf zou ik de oplossing weten maar die schrijf ik niet op om hun eindoordeel niet te beïnvloeden al vond ik een tegenberichtje van de secretaris met de boodschap dat ik de duiven ook moest zien als een soort hokversterking ,,zwak,, daar er dan wel een verschrikkelijke goede bij moest zitten om een plekje in de basisselectie te kunnen veroveren als het gehalte aan duiven met hun bloed uit Reeuwijk bijna 90 % is.  Duidelijk mijn seizoen is dus voorbij.

Even mijn bevriende mentor gevraagd of hij het hinderlijk zou vinden al ik zaterdag in Reeuwijk bij hem kwam kijken naar de aankomst van de duiven. Antwoord kwam al snel ,, altijd welkom,, Dus zaterdag al vroeg naar Reeuwijk daar ik uiteindelijk niks van de aankomsten wilde missen en ik heb niks gemist, geweldig ? Nee gewoon! Maar vroege duiven dus wel geweldig en nu snappen jullie het niet meer was het nu geweldig ja of nee?  De eerste duif die kwam vanuit Lennik ging op zijn gemak nog eens vier flinke rondjes draaien ( twee roofvogels buizerds draaide hoog in de lucht en de zwaluwen reageerde daarop als kwetterende gekken) uiteindelijk viel die en toen volgde de rest snel. Duiven kwamen uit alle richtingen en zelden in een klad, wel kreeg je boven het hok kladvorming al spreek ik liever over filevorming om de goede val te krijgen. Toen was het wachten op Morlincourt op 36 pakken zou goed zijn op 35 beter en op 34 super dat hadden een aanwezige Fries ( ook nog Ajaxied ) en ik al snel uitgerekend en ze kwamen op 35 maar maakte er ook een potje van om pas op eind 36 genoeg te krijgen van hun opgevoerde show en naar binnen te komen, ook nu kwamen de duiven uit het westen , zuid en noord oosten. Geen kladjes vliegers maar individueel dus alles wat door jaloezie gevoed wordt neergezet door een columnschrijver uit de kring Gouwe IJssel is dikke lulpraat , op zoek naar betere duiven zou een betere optie voor hem kunnen zijn en dan zijn toetsenbord voorgoed opbergen in de lade van zijn bureau.

Wat heb ik geleerd van deze zaterdag was een vraag die mij werd gesteld? Dat ik zelf tevreden moet zijn met wat ik bezit, dat je aan de aankomsten niet kon zien of het super vroege duiven waren , maar dat waren het wel. Ik had verwacht duiven als kleiduiven aan te zien komen om als schimmen weg te zien schieten, dus echt niet, duiven waren relaxed dan de mijne bij hun thuiskomst. Maar genoten heb ik wel, vooral van een andere felle letter de oude heer ,,Bol ,, geweldig . Ik heb een fijne zaterdagochtend gehad.

Toen ik thuis kwam zat er een duif op de plank en mijn display gaf aan vreemde duif en inmiddels zijn dat er twee geworden, beide uit Amsterdam. Deze gedachte is nu niet leuk omdat mijn voetbalcluppie vanmiddag van 020 op hun klote heeft gekregen. Morgen zal ik de Amsterdammers lossen want een andere optie is er niet daar ze niet opgehaald mogen worden, daar er geen duiven in dit gebied vervoerd mogen worden. En dan kijk ik gelijk richting de bestuurders van onze duivenbond, ik lees van hun veel mooie woorden en schrijven kan ik ook lekker maar daden stellen is wat anders . Waar is in dit geval een regeling over wat te doen met opvangers die bv vier weken niet vervoerd mogen worden. Die duiven heeft dan niemand meer wat aan. Nee, besturen en regeren betekent ook vooruitzien en duidelijke regelgeving opstellen.

Zelf inmiddels mijn voelsprieten uitgestoken of er een mogelijkheid is om van vereniging te veranderen. Wel verder weg maar dat neem ik op de koop toe , in mijn huidige club kreeg ik het gevoel dat ik mezelf in de weg ging zitten en begon te binnenvetten en dat is niet prettig en ellende ga ik liever uit de weg.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

 

Comments are closed.