Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 33-2022

We zijn weer een weekje verder en een weekeinde zonder duivenvluchten. Het NPO moest zonodig alle duivenvluchten vanwege het warme weer verbieden. Niks overlaten aan de afdelingen gewoon een verbod met als dreiging eventueel intrekken lossingvergunningen in de toekomst. Dus anno 2022 is de stelregen binnen de duivensport ,,de liefhebber betaalt maar het bestuur in Papendal bepaalt.  Dus geen duivenvlucht dit weekeind terwijl in België (ons buurland) volop geconcours werd met snelheden van ruim 1300 mpm tot afstanden van 300km met goed verloop.  Het is niet anders en we krijgen steeds meer met de bepalende bestuurders factoren te maken.

Deze week schrok ik een beetje toen ik de column in de duif van mijn mentor en mattie zat te lezen. Vaak zitten we op dezelfde golflengte en nu ook ik uitte eerder al kritiek op die nieuwe zgn. grootmeesters competitie van het blad ,,Het Spoor,, maar had nooit verwacht dat Willem ook met deze kritische nood zo komen want zo zit hij niet echt in elkaar en laat altijd iedereen in zijn eigen waarde geloven maar ff schoot hij uit zijn slof en …. hij had gelijk , een liefhebber werd grootmeester met 13 duiven mee en 10 in de prijzen in de afdeling tegen ruim 27000 duiven, deze liefhebber begon met de 1991 prijs, in hetzelfde concours pakte Willem er 5 in de eerste 10 en 89 voor deze liefhebber. Ik bedoel gewoon en het is deze man gegund net als de vele anderen maar in wezen gewoon belachelijk. Uiteraard wordt er dan weer naar voren gebracht weet je hoeveel duiven Willem er mee had? Ja, en onze club had ook ook 800 duiven mee  en geen duif in de eerste tien. En dat bedoel ik hoeveel verenigingen zaten er naast die eerste tien of anders gezegd er zaten ruim 27000 duiven naast die eerste tien , hopelijk vallen er nu veel kwartjes en herhaal ik zijn woorden ,, goeie moet je hebben en duiven moet je kunnen lezen,,.

Waarom ik zelf tegen deze competitievorm ben is al menig keer aangegeven , sommige gebruiken het als propaganda materiaal om duiven te verkopen terwijl hun duiven je vaak te maken krijgt met zwakkere concurrentie in andere contreien , dus… Maar iedereen zijn ding en zijn genot in de duivensport zal ik dan maar denken.

Deze week wel een leuke ervaring opgedaan, een duif die nog achter was vanuit chateauroux liep maandag in den Bommel op de weg en gelukkig voor de duivin stopte Mark zijn auto en belde vanuit zijn auto mij gelijk op omdat de duif mijn telefoonnummer op de chipring had. Op mijn vraag aan Mark of hij duivenmelker was werd het antwoord ,,nee,, maar wel had hij enkele sierduiven en andere dieren en woonde hij in Dirksland. Ik vroeg of Mark de duif enkele dagen wilde verzorgen en dan los wilde laten , zou de duif niet weg gaan dan zou ik hem direkt bij hem komen halen. Vrijdag zit ik in de tuin in de schaduw en om 11.57 uur  komt de duivin uit de lucht knallen en in één haal op de plank. Direkt Mark gebeld om hem te bedanken maar hij was wat onthutst dat de duif er al was daar hij haar om 11.35 in Dirksland had losgelaten. het is niet anders en ik ben blij dat de duif weer thuis is en wat dus blijkt, ze kunnen heel veel hebben , maandags uitgeput van straat opgeraapt en ff bij bewustzijn gekomen op vrijdag in 22 minuten van Dirksland naar Rotterdam vliegen met Oostenwind in bloedheet weer. Misschien toch een nadenkertje voor het NPO.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.