Het wel en wee rondom mijn duivenkot19-2020

We zijn weer een weekje verder en een weekje waarin ik het totaal anders ben gaan doen in mijn duivenkot. Iets waarmee ik veel extra werk op mijn hals heb gehaald maar me nu wel prettig bij voel. Het begon bij de duivinnen die uitbundig met elkaar gingen paren. Ik ging ze allemaal apart opsluiten in hun hokjes met drinkbakjes eraan. Al snel volgde nu ook de doffers, allemaal opsluiten in hun broedbakken met drinkbakjes eraan. Veel werk en elke dag  2 x 55 drinkbakjes spoelen en wassen. Speciaal bakken gemaakt met de bodem van gaas zodat ze kunnen uitlekken en drogen. Maar het lukt en stemt mij hoopvol, de kop wordt nog niet gepakt maar het prijspercentage is hoger dan andere jaren. Uiteraard zijn er dommeriken die stellen , logisch je vliegt nu 1:3 en dan pakt je meer prijzen, alleen dat doen de andere ook dus moet je het wel waar maken.

Deze week vlogen we Niergnies ongeveer 215 Km voor mijn duiven. Ik schatte vooraf dat de 1320 mpm haalbaar moest zijn maar dat haalde de duiven hier niet, wel in Oost Nederland waar snelheden rond de 1500 mpm werden gehaald bij vroege lossingen. Onze duiven gingen er pas rond 11.30 uur uit. Een beetje risico nemen past nu eenmaal niet in de afdeling 5 en met lost het liefst zo kort mogelijk achter Midden Nederland aan.

Mijn eerste duif (wederom een duivin) kwam als een bliksemschicht vanuit richting Blijdorp (NW) om direct op de plank te kletsen. Op de plank van het hokje wat ik net voor de start van het seizoen had aangepast, nummer 2 en 3 vielen ook op die plank. Ik begin wat dat betreft het gelijk aan mijn kant te krijgen, duiven die wezenlijk weg hadden gemoeten maar toch werden aangehouden. Maar nu het hok zo gemaakt dat de verluchting bovenin duidelijk waarneembaar is en dat hokje draait nu als een tierelier maar …… één zwaluw maakt geen zomer. Krijg ik het gelijk aan mijn kant dan is er aan het andere hok weer wat te veranderen in September.

In deze column net als in de column van mijn mentor zal u nooit onderliggende verkooppraat vinden maar gewoon wat er speelt in en rondom ons duivending, zo open en eerlijk mogelijk . Mijn mentor heeft natuurlijk meer ,,ervaring,, opgebouwd en probeer dat vaak in zijn columns als tips te duiden zodat andere er wat mee kunnen. Zelf erger ik bij aan columns waarin als de liefhebber ze goed heeft deze opeens uit de golden Boy , razendsnelle Prinsess of de super Joker komen , zit hij  vroeg en dan komen ze nog volgens de snoever uit de verkeerde kant ook om een steek onder water richting andere hokken te geven onder het motto bij mij scheen de ,, zon,, en de rest is prullaria , hier moet je komen kopen. Heeft zo column schrijver ze niet dan gaat de column minder over de duiven maar meer over het afgewaaide petje of lekke achterband van een zgn. letter.  Ik erger mij rot aan dat gedrag maar wie ben ik.

Doordat de duiven nu twee maal daags een bakje water krijgen  wil ik een probleem gaan oplossen , want per keer schenk ik gewoon een grote gieter van tien liter weg met daarin medicatie , supplementen of vitaminen.  Van dat water wordt bij de volgende voerbeurt 90 % weggegooid.  Zonde van het geld toch, doe het dan over je voer zou u denken , juist daar ben ik geen voorstander van dus is er een zoektocht naar een nuttige oplossing. Snap trouwens niet waarom die bakjes in de handel zo groot moeten zijn , de helft of een derde zo al groot genoeg zijn voor een voerbeurt en zeker voor een waterbeurt en dus een materiaal besparing van ruim 50% plastic kunnen betekenen, en voor mij een kostenbesparing van 50 % aan bijproducten.

Mijn raderen draaien door en dat zullen ze ook blijven  doen en zelf vind ik dat het leuke van mijn hobby,

tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.