Het wel en wee rondom mijn duivenkot 1-2022

We zijn een week verder en het jaar 2022 is een feit geworden , allereerst dus voor iedereen de beste wensen en veel geluk en gezondheid in de toekomst.

Maar het oude jaar was nog geen seconde oud of ik werd op de feiten van 2022 gedrukt, vuurwerk verbod , maar er werd lustig op los geknald. Schijt aan de overheid , schijt aan de regels en vooral schijt aan de politie en handhavers. Regels ? De mensen respekteren niks meer en hebben er maling aan. Ik ben van de oude orde en regels zijn regels in mijn ogen en hou je daar dan aan, dat behoort in een maatschappelijke orde. Maar ook vind ik dat politie en handhavers zeker hier in Rotterdam het ook aan zichzelf te wijten hebben, als wijkbewoner zag ik dat er vanuit diverse bergingen in het wijk volop legaal en illigaal vuurwerk verkocht werd en er zeker niet werd ingegrepen . Maar coach misschien wisten ze het niet ? Maar als ik het vanuit mijn auto zie gebeuren dan moeten de mensen die daarvoor zijn opgeleid het toch zeker zien en herkennen. Laten we het maar gewoon op niet willen zien en laksheid houden.

Maar op nieuwjaarsdag 11.00 uur konden we onze ringen ophalen bij onze club Jaap, inmiddels zijn er hier negen geringd. Verder gaat alles zijn gangetje en heb ik de doffers vandaag hun hele broedbak gegeven zodat ze een dag of tien hebben om zich te zettelen voor de koppeling. Zodra de kwekers opnieuw beginnen te drijven worden de vliegduiven gekoppeld en moet ik aan een ronde genoeg hebben, erger nog ik vermoed zelfs te weinig ringen te hebben. Maar er is altijd licht aan de horizon ,hoop ik.

Ook van het koppel wat een aantal eerder legde dan gepland zijn de jongen geringd en met wat vaseline ging het prima. Ook is dit afhankelijk van het soort duiven, want de jonge duiven van Mister bolt van eerste kerstdag gingen moeilijker , korte tenen met dikke poten terwijl die eerder geboren waren hele lange tenen hadden en hele dunne pootjes wat denkelijk mijn geluk was. Dus nu is het even opletten met voeren en water geven. Door de drukte op  een dag de drinkbak vergeten die dus in de middag leeg omlag , toen gevuld en dan alles drinken en naar de jongen toe , nu dat zie je de andere dag wel. En juist dat zien is belangrijk in de duivensport. Zien en oorzaken beredeneren en achterhalen.

Op oudejaarsdag mezelf nog getrakteerd op een nieuwe Rottweilerpup een teefje en ik noem haar Bella. Een echte belhamel en gehaald bij de buren van de firma Fanger in Badhoevendorp. Ik had weinig tijd anders had ik daar ook even naar binnen gewipt. Wie weet komt dit er nog wel een keer van. Al met al heb ik het nu een stuk drukker omdat er een hond moet worden opgevoed en goede raad komt er van alle kanten, toch raar dat er veel nog steeds niet weten hoe ik in elkaar zit. Dierverzorgers diploma gehaald op de academie in Leiden , met als basis proefdierverzorging. Stukje biologisch laborant gevolgd maar toen puur om de verdienste toch maar de straatmakerij ingegaan. We waren een jong gezin en geld was belangrijk en ook een verhuizing met het Centraal Diergeneeskundig Instutuut vanuit onze Rotstand naar Lelystad in de polder zagen wij en zeker Ienepien niet zitten. Alles in het leven loopt vaak anders dan dat je zou willen.

Ook nog een reactie op mijn schrijven van vorige week, iemand voelde zich schijnbaar aangesproken en daagde mij uit om met bewijzen te komen. Hem uitgelegd dat de mensen waar het echt om gaat zelf wel weten waar ze staan en dat hij het vanuit een algemeen ding ( schrijven )  moest bekijken. In de jaren 80 toen dhr Donker nog met zijn projekter langs de verenigingen ging om de prachtige films met super liefhebbers te tonen waren er ook films bij waarin je dacht ,, zo duiven houden en dan zo vliegen , dat kan niet,, Later bleek dat ze hun hele klok uit elkaar konden halen zonder sluitprik en zegeling te verbreken.  Fraude en niet één of twee keer maar geregeld en ook vele andere vielen door de mand. Zelf zeg ik altijd tegen liefhebbers die komen inkorven ,,blijf achter de tafel bij je mand en geef de duif ruim een meter bij de antenne vandaan over , tevens zit ik zelf ook goed op de piepjes van anderen te letten. Zodra het om inkorven gaat, staan bij mij altijd de signalen op scherp.

Daarom verbaast het mij het dan ook dat er afgelopen jaren meldingen uit afdelingen bij mij binnen kwamen van liefhebbers en ook bestuurders die voor er anderen in hun vereniging waren hun eigen duiven maar alvast in de concoursmand hadden gedaan en zelf over de antenne hadden gehaald.  Zulke liefhebbers en bestuurders zie ik dan als mogelijke fraudeurs, zoiets doe je niet en zoiets moet je ook niet willen doen. En wil het het wel dan en pak je de mogelijkheid tot fraude dan zie ik het als rook van een vuurtje wat smeult, de kat op het spek binden noemde men vroeger toch zoiets ?

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Comments are closed.