Het wel en wee rondom mijn duivenkot 48-2021

Het is vandaag 5 december en er lag een brief bij de kacel van Sinterklaas. ,, Beste Kees, door je leeftijd was je als één van de laatste aan de beurt, maar door de bezuinigingen en prijsstijgingen die ook Sinterklaas parten speelt zijn alle zakken van de zwarte pieten nu leeg. Hopelijk heb je volgend jaar meer geluk, als je het hele jaar zoet bent tenminste . Groet Sint,,. En dan geloof ik al 76 jaar in deze oetlul. Hij kan gewoon de boel niet goed managen anders had hij nog wel wat in die zakken gehad.

En dat managen daar gaat het om in het leven ook in onze duivensport. Ga je rond deze tijd kweken dan spelen een hele boel dingen een rol, heb je de koppels op papier staan , is er wel geent of doe je dit tijdens het broeden of nadat de jongen afgespeend zijn , in voorbereiding bijlichten. Heb je al matjes of tabakstelen in huis . Is je voeding al wat eiwitrijker , dus aangepast enz enz . Duivensport is managen. Koppel je graag met volle maan let op de cyclus. Zelf twee jaar hier rekening mee gehouden, maar absoluut niet meer resultaat bereikt.

Zelf was hier de bedoeling de zes kweekkoppels op 27 November te koppelen en dan zo rond de kerst de eerste jongen welkom te heten. Maar er stak nog een aangekocht duivinnetje opeens de kop op als doffer dus deed ik de al eerder beschreven aanpassingen. Maar het ongemak gaat nog verder daar dat doffertje met de door hem zelf gekozen duivin al op Dinsdagavond een ei had leggen. De andere zes koppels gaan morgenavond aan de leg zoals dat er vanavond uitzag. Vandaag even bij Phil tabakstelen gehaald en daarmee waren ze flink aan het sjouwen geweest. Ook hier komt het woord managen weer naar voren, in diverse zaken rondom Rotterdam voor lange tabakstelen geweest en nergens hadden ze deze, kweektijd komt eraan en dan moet je toch zorgen dat je ze in de winkel heb en niet alleen dat korte tabakpulp.

Maar alles loopt naar wens , 12 doffers gaan er elke dag gewoon uit en laat ik ook gewoon gaan,al willen ze de hele dag vliegen, 18 doffers blijven voorlopig nog anderhalve maand binnen. En nu kijken of er tijdens het seizoen verschil in deze twee hokken zit. Jantje zegt zus en Pietje zegt zo, maar ondervinding blijft je beste leermeester.

In de afdeling 5 worden komend seizoen alle duiven tegelijk gelost op de eerste twee jonge duivenvluchten na , en dat had van mij nu ook niet gehoeven. Ook gewoon in één keer los. Africhten kun je doordeweeks bij een club doen of zelf. Wel vermoed ik dat het tegelijk lossen in mijn geval voordelig kan zijn, op een kortere afstand en in het midden van mijn rayon liggend. Kregen vroeger duiven de aansluiting bij de nakomers van een eerdere lossing , nu kunnen ze dadelijk met de eerste koplopers mee en duidelijk is dat dan 2/3 naar west en midden moet en nog maar 1/3 naar de oostkant. Ik vermoed dat ook de trek van de duiven iets gaat veranderen en zie nu al de commentaren van enkele ,,huilies,, tegemoet, want echte toppers die ik ook ken, klagen nooit.

Tot de volgende rondom

Kees Commijs Postduivencoach.

Comments are closed.