Op bezoek bij…. Guy van der Kelen in Kerksken ,België

In onze duivenvereniging pv De Blauwe Doffer , Rotterdam hielden we een duiven cq bonnenverkoop via GPS -auctions met een eindverkoop in ons clublokaal. Het is een succes geworden , dertien duiven en drie bonnen werden er te koop aangeboden.

Drie duiven werden er op de zaalverkoop niet overboden. Contact gezocht met deze twee duivenliefhebbers , eentje woonde in Koudekerk aan de rijn kwam zijn duif halen en betalen en de andere was Guy van der Kelen uit Kerksen in België, afgesproken werd tussen hem en Phil Huksloot dat hij de koopsom zou overmaken en Phil hem daarna de twee aankopen bij hem thuis zou komen afleveren als service van onze vereniging, en alzo gebeurde dat vandaag.

Guy had geen verkeerde duiven gekocht , eentje van K. van Dorp en zn en eentje van de gebroeders Wiskie , twee hokken die dit jaar wederom geweldig presteerde in de club en in groot verband. Phil vroeg of ik zin had om mee te gaan en bij de liefhebber wat op papier te zetten. Ik zei uiteraard ,,ja,, omdat ik ook altijd nieuwgierig ben naar de man achter de duif en in dit geval achter de aankopen. De afspraak was om tien uur weg te rijden , dus om twaalf uur waren we in Kerksken, op de terugweg veel aanrijdingen en file vorming wat inhield dat we pas rond zestien uur dertig weer in Rotterdam arriveerde, het was het me het dagje wel.

We hadden twee duiven bij ons , van Rik van Dorp een flink uit de kluiten gewassen blauwe doffer , goed gebouwd , uit de Kittellijn, mooi oog gewoon een heel goede aankoop. Mijn persoonlijke voorkeur had het duivinnetje van de gebroeders Wiskie , een blokje in de hand, goede ventilatie tussen de laatste slagpennen, een geweldig duifje . Guy kan blij zijn met zijn aankopen.

Maar op weg naar Kerksenkwam ik borden tegen als Strombeek , Asse / Zellik, Charleroi enz , dus we zaten op de vluchtlijn dus ook die vraag kon ik gaan stellen.

Bij aankomst zagen we de hokken al zijn, de dochter van Guy kwam net naar buien gevolgd door Guy en we namen na kennis gemaakt te hebben plaats aan de keukentafel mijn favoriete plek voor een gesprek, Guy vrouw zat op de vloer en was bezig de nageltjes van een cavia te knippen waar bij mij de gedachten opkwam om te gaan zingen ,,wie wil mijn marmotje  zien ,, maar ik hield mij als keurige reporter in.

Guy ging een lekkere kop koffie voor ons zetten en al gauw zaten we in het mysterie van de duivensport, allereers viel mij op dat het hok aan de voorkant helemaal van die gladde totaal afsluitende pannen had en achter golfplaten, boven als nok een lange plank , het voorfront bestond uit gaas en trespa en sommige plaatjes plexiglas. Duiven zaten op roosters waaronder grote mestlades.

Voor ik naar Guy ging had ik thuis mijn oude vragenlijst opgezocht die ik vroeger altijd meenam,

Wat is uw leeftijd, niet jokken dat doen alleen vrouwen,

Guy dacht even na en antwoorde toen , 45 jaar.

Hoelang in de duivensport ?

Vanaf mijn zevende jaar , mijn vader had al duiven.

Hoeveel vierkante meter hok ?

Ongeveer dertig meter.

Hoeveel kweekkoppels ?

40 stuks .

Hoeveel vliegduiven ?

Geen er wordt niet met oude duiven gevlogen.

Hoeveel jonge duiven dan ?

Ongeveer 100 jonge duiven kweek ik voor mij zelf.

In welke vereniging vliegt u ?

Mijn vliegbasis is ,, Elk zijn Recht,,

Welke soorten bezit u ?

Hier kwam ik in de problemen daar ik naast Nederlands goed Rotterdams ken maar moeilijk Vlaams. Er volgde wat namen als Sangers Van de Pinte  ( als denk ik dan ergens anders aan ) en Eyerkamp. Op de vraag hoe guy erop kwam om de duiven die we brachten te kopen kwam eruit dat hij de prestatie en verkopen van K van Dorp & zn volgde op Pipa , vandaar.

Wat voert u ?

Nu wintermengeling van Versele laga, nu 1x per dag en in het seizoen 2 x daags, maar dan weer een andere mengeling.

Welke medicatie volgt u in de duivensport ?

Er wordtgeent tegen paratyfus en paramoxo, Voor de kweek en vliegseizoen een kuur tegen geel en een paar weken terug is er nog gekuurd tegen wormen.

Wat voor spelletje speelt u dan met de jonge duiven ?

Deze worden op de schuifdeur gespeeld .

Hoe traint u de jonge duiven?

Na mijn werk om 17.30 uur aanpassend aan het licht.

Rijdt u met de jonge duiven ?

Deze zijn zeker 20 keer weggeweest voor hun wedstrijden beginnen.

Hierna ontstond een gesprek over het 100 dagen principe van Willem de Bruijn en wat ook laatst Adje weer in zijn column aanhaalde dat dat de tijd is dat jonge duiven hun oriëntatie aanscherpen en je dat moet gebruiken.

Hoe gaat u directe omgeving met de duivensport om ?

Inmiddels waren de nagels van de cavia geknipt en de vrouw en dochter van Guy waren erbij gekomen. Deze hadden beide maar één ding met de duivensport dat de duivenlekker in de pan en in de soep waren dus , zeer duidelijk.

Wat vind u de grootste verandering in de duivensport ?

Veel minder liefhebbers , meer erg grote hokken en weinig jonge aanwas.

Hoe voert u uw duiven op naar een vlucht of niet ?

Bij thuiskomst volle bak  Maandags minimaal en dan geleidelijk weer meer richting volgens weekeind.

Wat was uw grootste prestatie ?
in 2019 een jonge doffer tweemaal de eerste helemaal los en had hij in het groter verband gestaan dat had hij de eerste gehad over ongeveer 5000 duiven.

En andere met uw duiven ?

Mijn buurman , als jong geen prijs , heet de dikke duif maar nu al twee jaar 100 % prijs.

Het kuisen van de hokken ?

Duiven zitten op roosters.

Heeft u nog wat toe te voegen ?

Nu met het nieuwe bestuur van de KBDB zie je dat het een stuk beter gaat in de duivensport.

Dan heb ik ook nog een vraag buiten mijn vragenlijst, op de weg hier naartoe zag ik dat u precies op onze vlieglijn ligt met uw hokken en dat lijkt mij niet prettig om dan af en toe twintig duizend duiven over te zien komen. Ook is daar over geklaagd en mogen wij tussen tien en twaalf uur vanwege jullie aankomsten niet meer lossen.

Allereerst vliegen wij al vroeger met onze jonge duiven dus bang om die vanaf de plank te verspelen ben ik niet , bang ben ik alleen voor die vervelende roofvogels die hier huishouden. Daarbij zie af en toe wel een sliertje duiven overkomen maar heb daar totaal geen last van, en ieder zijn hobby ,toch.

Het was een leuke voormiddag bij Guy , zijn vrouw en dochter, gewoon gezellig , we keken nog even bij de duiven en kregen nog een prachtige vale doffer in onze handen om te bekijken, idd een goed gebouwde vogel. Ik bekeek het hok en de duiven, Guy een liefhebber met passie pratend over zijn hobby , ik weet zeker dat hij twee goede aankopen heeft gedaan en hopelijk horen we ooit dat hij er geweldig mee geslaagd is.

Guy en je gezin , het gaat jullie goed , succes.

Kees Commijs , Postduivencoach.

 

 

Comments are closed.