Het wel en wee rondom mijn duivenkot 38-2021

We zijn weer een weekje verder, laatste vlucht is verwerkt en we beginnen dus volop te bouwen richting 2022.  Gisteren heb ik Bij Bulent in Gouda de 20 nieuwe duivinnen hokjes gehaald en eerlijk is eerlijk ze zien er geweldig uit en zijn ook goed bruikbaar voor het spel waarvoor ik ze wil gaan gebruiken. Vandaag heb ik ze ook gelijk geplaatst in de afdeling waar ze moesten komen en een gedeelte van de duivinnen zit er als in. In de hokken hoeft dus helemaal niets meer te gebeuren of ik moet het afbreken van een hok meetellen, want idd er gaat een hok weg. Nu moet ik alleen de manden waarmee ik inkorf en duiven opleer nog aanpassen zodat daar drinkbakken aangehangen kunnen worden. Wordt dus weer werk voor de decoupeerzaag. En daarna ben ik hoop ik echt gereed.

Voor de duiven breek er nu een tijd aan voor de rui dus moeten we zorgen dat er een gezonde pennengroei plaats gaat vinden. Pennen moeten buigzaam zijn en niet stug worden. In het water gaat nu enkele weken sedochol afgewisseld met wat vitaminen en af en toe wat bloem van zwavel met wat biergist aangelengd met schapenvet of zalmolie over het voer . Goed zijn voor je duiven is een must en hun dankbaarheid geven ze je dan zeker in 2022 terug.

Over enkele weken begin ik met de jaarlijkse voorbehoedende cq genezende paratyfus kuur van 10 dagen, weekje niks , weer tien dagen gevolgd door de jaarlijkse paramixo enting. Dit jaar wordt er vermoedelijk gekuurd met Trimethoprim – Sulfa.

Ook begin de tijd van scheiden weer en selecteren en hierbij kan de computer je natuurlijk behoorlijk helpen. Zelf heb ik in een exell bestandje de broedhokken van het hok getekend en daarin de  ringnummers + naam van de Doffers en Duivin en hun ouders geplaatst. Nu kijk ik naar de duiven die genoeg prijzen hebben gevlogen en die maak ik dan groen, daarna kijk ik uit welke koppels de beste jonge duiven kwamen met hun aantal prijzen , daarna maak ik dat hele broedhok groen en blijft dat koppel gehandhaafd op elkaar, vervolgens verwijder ik dan alle duiven die nog niet groen zijn. Dan gaan we naar de jonge duiven en tellen hun prijzen. Jong met de meeste prijzen gaat op de oude duif die het best presteerde mits hun ouders in lijn liggen. Vervolgens gaan alle bakken dus groen kleuren en hoop ik goed uit te komen en als laatste gaan dan de duiven door de hand en kijk ik of ze echt bij elkaar passen. Goede ventilatie in de slagpennen dus zgn gesneden pennen vind ik belangrijk en een ijzersterke rug , niet breed maar mooi sterk en rond zodat de staart net voorbij de slagpennen komt en in wezen als één pen eindigt. Echte liefhebbers weten wat ik bedoel en anderen zullen om dit geouwehoer weer lachen en hun schouders ophalen , vaak omdat kennis en interesse ontbreken.

Deze week al mijn voorraadbakken weggegooid daar graanmotten vrij spel hadden gekregen en ik daar vermoedelijk op de jonge duivenvluchten als last van had. Vooral bij de kunstkorrel lag er vaak al na een enkele dag een soort ragspinsel over het voer wat ook klonterde , ook de hennep had hier veel last van. Van Phil Huksloot had ik tijdens de nalijn al een blauwe ton gehad voor het gewone voer en daar gaat precies 50kg in. Voor de pinda’s , Maria -Distel , kunstkorrel enz heb ik nu bij Ikea mooie plastic bakken gehaald met rondom klemmen zodat je ze goed kan afsluiten en die graanmotten geen kans meer krijgen , toen ik van de oude bakken er eentje open en er kwam gewoon een wolk motten uit. Phil gaat nog een paar blauwe tonnen regelen voor de hennep en het zuivering mengeling.

Vrijdag was het druk en gezellig in onze club en er waren mensen genoeg nu ze schijnbaar wisten dat er geen manden meer geladen behoefde te worden. En met elkaar werd het biljard weer op zijn oude plaats terug geplaatst en ik was daar trots op ,waarop ? op dat met elkaar. Ik vind het triest dat men vroeger hier de Rotterdamse Postduivenhouders bond had. En voor een paar jaar terug hadden we nog het Stedelijk Rotterdam totdat de zuiderlingen in Rotterdam zo nodig naar de Hoeksewaard moesten omdat ze zich in Rotterdam tekort gedaan voelde, dus stedelijk Rotterdam was ook naar de kloten. Vervolgens was er geen plaats meer voor de Fondclub Groot Rotterdam  in de Vrijheid Bergschehoek en werd ook deze opgeheven . Een fondclub waar liefhebbers uit Rotterdam e.o hun heil zochten met één van de mooiste feestavonden van Nederland, drie scooters werden er maar liefst op hun laatste feestavond uitgedeeld , Chapeau. Maar de fondclub is weg en onze club had (dacht ik) zeker een lid of zeven acht die daar lid van waren waaronder enkele goede fond spelers als Ton Pot, Seine -de Lange, P Kootkar , gebr Voets , Nick Voets , Strieber -Jolijt,  Phil Huksloot , enz  Nu moeten deze mensen veel verder weg hun duiven inkorven en de één gaat naar Naaldwijk en de ander naar Hendrik Ido Ambacht en mijn vraag is, waarom? Het was zo mooi en voor onze leden zou het toch ook ideaal zijn om hun duiven in onze eigen club in te korven en voor onze club zou het toch een boost kunnen zijn om een goede gastheer te zijn en een geweldige feestavond binnen te halen. Maar de duivensport is veranderd en men kijk niet meer verder dan naar het eigenbelang, diep en diep triest en jammer.

22 Oktober is er een veiling van zomer- en late jongen in onze club, ook zijn er enkele bonnen in deze clubveiling die ook op GPS -Auctions komt te staan, ik heb al wat stambomen mogen bekijken en geloof me er zijn echte toppers bij. En als voorbeeld geef ik u deze symbolisch aan, hij ligt nog in de schotel bij Ton Pot, is vermoedelijk een doffertje en een rooie rechtstreeks uit ouders die een eerste en tweede nationaal gevlogen hebben en dan volgt nu de hamvraag , waar kun je er zo één nog kopen, de Chinezen zijn uw zeker voor, dus pakt deze kans.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.