Het wel en wee rondom mijn duivenkot 34-2021

We zijn weer een week verder , zondagavond de dag na een van mijn slechts doorgekomen weekend wat de duiven betreft. Lossingen heb ik geen kritiek op, had ik ook gedaan . Verstoppen achter de wind en de ligging van mijn hok doe ik niet meer laat ik aan de lozers over ofwel zielige persoonlijkheden. Verstoppen achter de kwaliteit van de duiven , doe ik niet , die is overduidelijk aanwezig. Duiven niet 100 % in orde ? Zou kunnen maar ik hanteer de stelregel van ,, wat ze in de mand oplopen moeten ze ook maar weer in de mand kwijtraken,,. Sommige zullen dit als onsportief betitelen anderen als logisch. Feit blijft dat de start altijd met de oude zowel de jonge duiven behoorlijk is en als de vluchten van beide disciplines drie weken oud zijn begint het gesukkel. Maar dan zijn de liefhebbers die in die eerste drie weken faalde en bij jou of anderen in de mand of duivenwagen zaten  al langs de witte jas geweest en gaan dan opeens harder vliegen.  De witte jas is voor mij geen optie en probeer zelf mijn probleem op te lossen en ik schrijf duidelijk ,,mijn,, probleem en van niemand anders.

Deze week gingen er 32 duiven mee naar Lennik 28 Oude duiven en  4 zomer jongen. Bij  de 28 oude duiven zaten vier overlopende doffers maar  12 koppels zaten op kale jongen of aangepikte eitjes. Van deze 32 duiven voor Lennik staat er slechts in de club eentje op de prijslijst, onbegrijpelijk maar waar. Wel was ik zo stoutmoedig om deze week een groot gedeelte van het plafond in het hok af te dichten met polystyreen platen op een gleuf van 50 cm aan de voorkant na. Tja en opeens veren veel liefhebbers overeind, klootzak dat is het , stomkop.

Voor de jonge duiven gingen er 28 mee naar Nanteuil , ander hok en zeker vier meter van het oude duivenhok met die polystyreen platen vandaan , ook van deze 28 konden zich er slecht 4 op de uitlag plaatsen dus ook hier geloof ik niet in zoals andere opperde dat het aan die platen lag. Nee  twee weken terug zei de inkorver dat hij bij mijn duiven sommige met het zgn ,,oogje,, zag. Ik had ze dat weekend toch nog redelijk maar later dan de weken ervoor. Niet getreuzeld en gelijk twee daagjes een geel / ornimix in het water en een flinke boost vitamines daarna. Resultaat vorige week een mooie uitslag en met de gedachte het wiel te hebben gevonden deze week vier daagjes een ornimix en ook ook maar gelijk bij de oude duiven die vorige week nog redelijk afkwamen. Zelfs de helft van de jonge duiven daarnaast nog een ornicapsule opgestoken en toen ik donderdag en vrijdag ging inkorven dacht ik echt onklopbaar te zijn, duiven waren er in mijn optie geweldig aan ,zoals we dat noemen. De deceptie was geweldig zaterdag, niet er onderdoor maar bar en bar slecht . Ik ben altijd eerlijk en zeg het nu dan ook eerlijk , ik was er gewoon ziek van  , heb zaterdag niks meer gegeten (wat toch ook een hobby van me is) en loop nu zelfs met een koorslip rond zoals wij dat ,,herpes,, noemen.  Ziek was ik echt ziek van de spanning en de onmacht in deze. Ben bijna 77 jaar maar ik kon wel janken, zo groot was mijn teleurstelling.

Maar we gaan weer verder en natuurlijk waren er ook leuke dingen. De duivenkoerierster uit Urk van HvV duivenkoerier. Als zij aan je deur komt is er gelijk weer zonneschijn, je zou bijna wensen dat je elke week een duif door haar kon laten ophalen en bij je laten bezorgen als was het maar, dat je een doosje bij je buren neerzet en de opdracht verstrekt, maar elke dag  ? Nee, er moet nog brood op de plank blijven. Ook de verzorger Rick van Veen uit Enkhuizen heb ik via de telefoon netjes en gemeend bedankt voor de opgave en goede verzorging. Tevens kon onze duivenkoerierster bij mij gelijk weer een duif mee terug nemen van Barry van Dam uit Amsterdam, langzaamaan begint het erop te lijken dat de duiven van het hok van Barry en mij een vrije invlieglicentie hebben voor onze duiven want ze weten elkaar goed te vinden. Dat is toch iets typerends vaak vang je seizoenen achter elkaar jonge duiven op van dezelfde liefhebbers op , tenminste ik hier.

Zaterdag toen ik uit de club kwam zat er weer een duif in het hok , vermoedelijk mee gevallen en binnen gelopen, ook in dat geval kijk ik ff op de NPO site en waarschuw ik de liefhebber. Duif kwam uit Hekendorp en volgend de duivenmelker lag dat bij Ouderwater , niet zover van hier , maar zijn antwoord was duidelijk,, kun je hem morgenochtend loslaten. Ik heb de duif van wat water en voer voorzien en de andere ochtend ( vanochtend dus )los gelaten en de duif was gelijk weg of hij thuis is gekomen wat je wel altijd graag wilt weten , weet ik niet , niks meer gehoord , amen.

Tot de volgende rondom met nog vijf vluchten te gaan.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.