Het wel en wee rondom mijn duivenkot en duivensport 31-2021

We zijn weer een weekje verder en dus ook weer een jonge duivenvlucht.

En net als altijd gonst het weer in de duivensport van geruchten en dat is altijd leuk om te horen al moet je ze vaak met een korrel zout nemen ,wat zeg ik korrel noemt het maar de hele zoutzee of de zoutopslagplaats van Rijkswaterstaat. Maar zo hoorde ik dat sommige spelers al dreigen met de duivensport te stoppen  als er ook op vrijdag de mogelijkheid tot lossen gecreëerd gaat worden. Dreigen om zo deze mogelijkheid van tafel te vegen terwijl men verduiveld goed weet dat het merendeel van onze vergrijsde sport toch op vrijdag thuis is . Dus dreigen , daarmee eventueel voorkomen dat er een mogelijkheid tot een te lossen mogelijk is , dus in wezen voor 80 % van de duivenliefhebbers hun weekend genot afnemen. Ja, egoïsme wint het vaak van de democratische gedachte.

Maar we hebben het weer gehad de duivenvlucht voor het weekend. Quievrain stond op het programma van de afdeling 5 en de afdelingen 8 en 9 stonden er ook. Grote vraag is wat die in Quievrain te zoeken hebben  maar het schijnt dat de NPO zich met inplannen aanpast aan de situatie. Maar jammer is dat de afdeling 5 zich daaraan gaat schikken. Dus was het weer wachten geblazen en mochten onze duiven pas rond negen uur het luchtruim kiezen en met dat mochten krijg ik een raar onderbuik gevoel. Het is nog steeds zo dat afdelingen autonoom zijn en dat houd in dat ze zelf mogen bepalen en beslissen. NPO heeft in deze alleen een adviserende taak en dreigen met het niet meer verstrekken van een losvergunning is dus een loze kreet in de ruimte, deze zijn ook via de KBDB te verkrijgen (vermoed ik).

Al met al denk ik dat vroeger lossen beter was geweest, de vlucht verliep traag en een optelsom in de kennissenkring vandaag kwam er al snel op neer dat er zeker nog honderd duiven onderweg waren. Als ik al met al over de drie vervlogen duivenvluchten een optelsom maakt kunnen we er vanuit gaan dat inmiddels zo 30 % jonge duiven nog onderweg is, een bizar hoog aantal. En zijn we er nu dan ? Nee , zeker niet . De eerste liefhebbers hoor je al klagen over het zgn vliesje houden dan enkele duiven thuis maar de rest gaat gewoon bij andere duiven in de reismand. Andere zeggen niets maar spelen een weekje niet om welke reden dan ook. Vermoedelijk wel fanatiek maar denk dat ze dan een weekje rust nemen om daarna opeens hard te pakken, prachtig vind ik dit. Tja de duivensport is hard veranderd , daar waar men vroeger je roemde om je uitslag is tegenwoordig de eerste vraag ,, hoeveel mis je er nog.. Over een mooie uitslag van een ander wordt bijna niet meer gesproken of vaak zelfs dan volgen de volgende volzinnen ,, ze kwamen over hem heen ,, of  ,, heb je gezien hoeveel hij ermee had,, onder ons gezegd allemaal kinderachtig gezeik. Wil je echt dat je naam snel bekend wordt in de hedendaagse duivensport dan zal ik je de volgende tip geven, zeg gewoon tegen een andere duivenmelker ,,dat je je hok in kwam en vijftien dode duiven vond en er zeker veertig helemaal in elkaar zaten,, Gegarandeerd dat binnen een uur heel duivenhoudend Nederland je naam kent .

Maar even terug naar de vlucht Quievrain van het weekend  om 9.00 uur gelost en de eilanden om 8.50 uur dus dan even op compu/live de aankomsten volgen en al verwacht stond de eerste aankomst erop op de eilanden afstand verschil berekenen en de tien minuten erbij trekken en je hebt een indicatie van hoe laat je hem/haar kunt verwachten. dan compu/live gelijk op je eigen samenspel zetten en wachten. En ja hoor daar kwam op 47 een duivin de put indraaien , ff dakje pakken en naar de plank, nummer twee kwam er redelijk snel achteraan al moest die wel ff laten zien dat hij nog niet moe was. Toen kwamen er al kort achter nummer 3, 4 en 5 maar die gingen ongeveer 15 meter vanaf het hok in een plas liggen badderen op het dak van de berging van de buren , ik roepen en fluiten maar het mocht niet baten erger nog er kwamen er nog vier en die gingen ook rechtstreeks vanuit de lucht deelnemen aan het badderfestijn. Dit werd me te gortig zeven duiven die lagen te badderen , snel tennisballen gepakt op de tennisbaan en deze vanuit mij letpositie tussen de duiven geworpen en het hielp , ze vlogen op en gingen draaien om daarna op de ander berging bij het hok te vallen en in twee ploegjes binnen te lopen. Nog nooit meegemaakt maar voortaan staat er naast mijn letstoel ook een emmertje met wat ballen erin, dit mag me niet meer overkomen (hoop ik). Maar toen gingen er tussen de duiven periodes komen van stilstand dus naar Phil Huksloot gebeld en ook daar liep het traag alleen zat ook hij op 47 gepiept en dat was vroeg op zijn afstand dus ik zei ,, dat is een mooie en ik denk de eerste,, En later bleek dat inderdaad zo en ook de eerste in de RMO en in MHO afd 5.  Phil gefeliciteerd en volgend jaar gaan wij het anders aanpakken , we letten goed op en leren van fouten die we maken en vooral we willen luisteren en kijken naar andere voorbeelden.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Comments are closed.