het wel en wee rondom mijn duivenkot (sport) 28-2021

We zijn weer een week verder en een weekeind ook, en wat voor een weekeind  Op het programma stonden de vluchten vanuit Chateauroux en Duffel voor de jonge duiven. En het werd echt zo een weekend dat ik mijn stofjas aan de wilgen zou willen  hangen en gewoon achter de geraniums thuis naar de TV moet gaan zitten staren. niemand maar dan ook niemand raad ik aan om ooit met de postduivensport te beginnen . Met het te promoten help je gewoon mensen en gezinnen naar de klote, stop er aub mee.

Alleen het hedendaagse verenigingsleven is al niet meer wat het was, alles wat je van vroeger zoekt is er niet meer. Vrijdagavond moesten er 44 manden uit de vrachtwagen gehaald worden en 44 volle er weer in terug en dat om 23.15 uur , ik vind het niet normaal meer. Maar we gaan gewoon door en de aantallen duiven per liefhebber wordt steeds meer.

Zaterdag werd wederom de dagfond vlucht uitgesteld naar Zondag . De jonge duivenvlucht Duffel ging wel door al had ik daar grote vraagtekens bij. Afd 6 en Afdeling midden (7 dacht ik) stonden daar ook en ik ben felle tegenstander om duiven om de 15 minuten te lossen, dat is vragen om moeilijkheden omdat zowel de breedte als lengte van het gezamenlijke vlieggebied veel te groot is.

Maar er werd gelost in Duffel en oude en jonge duiven door elkaar ook iets waar ik fel tegenstander van ben. Oude duiven komen veelal voor de jonge duiven uit en daarom doen veel liefhebbers het om zogenaamd hun jonge duiven naar huis te stayeren. Het tweede gevaar in deze corona tijd is dat er geen controle meer achter het display zit en inkorvers vaak niet meer aflezen en alleen op het piepgeluid afgaan als test dat de chipring het doet en uiteraard is er niks makkelijker dan enkele chipringen van jongen om de poten van enkele oude ervaren toppers te doen, succes gegarandeerd , tenminste als men zoiets zou willen en metaal zou kunnen. Daarom geen oude duiven mee als vrachtduiven en deze dan over de antenne halen, beter gezegd om malversaties te voorkomen nooit vrachtduiven over de antenne,  tijdens het inkorven voor een  concours.

Maar ff terug naar mijn vlucht en ik had geen oude duiven mee. Opeens kwam er een jong vanuit het Noorden terug de put hier indraaien  niet uit de Olga of de toverfee maar gewoon een jong van mijn hok ,, terwijl het beeste met zijn loopings de show stal kwam nummer twee er ook bij. Samen op het lage dak en nummer één loopt binnen en nummer twee twijfelt nog een tijdje. Tijd 43 en 44. Op 50 volgen er weer drie. Kijk ik op compu/live en zie ik die van 50 er alle drie opstaan maar die van 43 en 44 niet. Dan wordt ik vanbinnen pisnijdig dat is al de tweede keer dit dat compuclub mijn duiven als ze een keer vroeg zitten er niet opzetten , begint op opzet te lijken want niks is toch mooier om er als 1 en 2 in afd 5 MHO erop te staan, daar werk ik het hele jaar hard voor. Maar uiteindelijk werden het 2 en 5 en dan mag ik niet klagen al doe ik het wel, voor mij telt de eerste prijs en de rest ? Mooi meegenomen. Mijn tweede duif dus no 5 in MHO komt uit Reeuwijk bij  Willem vandaan dus ere aan degene die de ere toekomt, bedankt.

Chateauroux werd een hele zware op zondag gelost om 7,45 uur. Toen de eerste te lezen was had ik snel berekend dat ik om 17,31 uur zou moeten zitten maar dat werd niet zo om 18,45 uur tikte er een duivin af die op een groot jong zat , later op de avond pakte ik er nog twee.

Resume, jongen 42 mee en nog 11 onderweg  Chateauroux 10 mee nog 7 onderweg, Veel hokken zijn inmiddels zo goed als leeg, bij de jongen is zeker nog 25% onderweg en spreek me aub niet tegen.

Vanavond een jongeman aan de deur ,, Meneer is deze duif van U, hij heeft twee ringen om en liep hier op straat ,ik kon hem zo pakken,,  Nee hij is niet van mij en het is een jonge ze, geef maar hier en ik geef haar eten en drinken en bel even naar haar eigenaar,, Dank u wel meneer , nee jij bedankt namens de duivensport.  De duif kwam uit Babberich en dat is niet om de hoek, afspraak dat ik haar enkele dagen verzorgt en dan los laat . We zien het wel.

Vanavond belde mijn oudste zus ze woont in een flat heel hoog in Rotterdam Ommoord,, Kees er zit een duif op het balkon met twee blauwe ringen aan wat moet ik doen ? Jen, zet een bakje water op het balkon en strooi wat rijst,,Kees mag parkietenvoer ook,, Ja mag ook  en de duif trekt vanzelf over een paar dagen weg en dan hou je er wel een paar muizen aan over.

En zo gaat het dan met onze duiven die nog onderweg zijn, schuldigen? Ik wijs ze niet aan, maar ze zijn er wel.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.