Het wel en wee rondom mijn duivenkot 11-2020

We zijn weer een weekje verder , een weekje waarin de eerste jonge duiven buiten kwamen, voorzichtig want ik ben zuinig op mijn duiven. Stapje voor stapje zoals ik dat noem. Als  liefhebber van sport kijk ik altijd naar alles op sportgebied en heb veel respect voor de overwinnaars.  Voetbal en wielrennen vind ik het mooist waarin mijn voorkeur naar wielrennen uitgaat hoewel ook deze sport te lijden krijgt onder de teamdiscipline, jammer .Juist de persoonlijke kracht inspanning vind ik het mooist. Ook in de duivensport, kampioenschappen zijn prachtig , generaal vond ik het mooist maar ook ik verander en de prestatie van de duif persoonlijk daar ga ik nu van kwijlen. Die duif van Peet van Gelder 19 , de Murfhy van Willem de Bruijn het zijn kanjers , duiven waar je van kunt dromen. Die moet ik zien te krijgen en dat bekertje  voor een kampioenschap is natuurlijk altijd mooi maar zelf ben ik de liefhebber van kampioensduiven en  een hele vroege, maar liefst de eerste op een vlucht. Lijst twee telt al niet meer , fijn als wc papier maar niet voor mijn dromen , alleen een vroege een kanjer een vedette een fenomeen dat telt en wie hem heeft is mij een rotzorg , uiteraard liefst ikzelf maar ik heb respect voor die duif waar en bij wie deze ook zit. Goede duiven waar we respect voor moeten hebben, ik bewonder ze.

Nu kijk ik naar mijn koppeltje jongen en denk dan zal hij ertussen zitten die grote crack, niet voor financieel gewin, al is een dikkere laag beleg op je boterham of wat extra supplementen voor je duiven altijd meegenomen , nee het gaat om de kik in je hobby , het gevoel van de triomf , het onoverwinnelijke  enkele malen heb ik het in mijn bijna zestigjarige duivenhobby mogen voelen, vluchten die mij nog bijstaan , Orleans nationaal jonge duiven met de 70-310552, Orleans oude duiven in 1973 met de 37, Enkele jaren terug met de Bliksem vanuit Limoges, mooie duiven op Perpignan en Barcelona. Nu de  13 en 54  die nog op het hok zit met beide twee eerste prijzen. Ik mag niet klagen want vele passeren ook in onze sport die lat nooit en genieten toch ook van hun hobby.

Hier gaf de laatste jaren de boost naar het succes de aanschaf van de mister en Lady Bolt duiven  bij Braspenning en gebr Kat & zn vandaan, duiven met bloed van Willem de Bruijn erin, ik kreeg de kans deze te  zetten tegen duiven met bloedlijnen van Willem de Bruijn duiven zowel rechtstreeks als via Comb. Everling en Antoon van de Burg. Ik slaagde ermee . Daarom was ik ook zo blij als een kind toen ik deze week een sms je kreeg van Willem kom ff langs er zit hier een koppeltje voor je. Wat een liefhebber , wat een man, ik ben ze gaan halen we hebben weer flink bijgepraat en ik hoop die die crack waarvan ik vaak droom erbij zit maar ook al zit die er niet bij dan ben ik dankbaar , dankbaar dat dit nog in de duivensport bestaat . En ik schrijf duivensport maar feitelijk moet ik zeggen in deze wereld waarin matrialisme hoogtij viert , alles draait erom van euro tot bitcoins.

Het hok is nu klaar de platen liggen vast en nog slechts twee hoek strips moet ik plakken , vanmiddag twee hoeslakens verknipt ( sorry Ienepien) om er gordijntjes van te maken en dus zaten de jonge piepers en oude duiven allemaal om 17,30 uur in het pikkedonker en dat hou ik dan dagelijks zo tot 8.00 uur in de ochtend. Het spel is dus volop op de wagen.  Ook in de lucht is  waarneembaar dat anderen ook volop bezig zijn, mijn doffers kwamen vanochtend  terug van hun training maar hadden nog zeker dertig andere duiven aan hun staart hangen die na enkele rondjes hier om het huis weer naar hun eigen territorium vertrokken. Ik hou er wel van als ze andere mee trekken , vind het een teken dat ze een  dominerende rol uitstralen.

Uiteraard zijn er ook dingen waaraan je jezelf kunt storen , deze week vond ik een op het oog prachtig duivenblad op de deurmat ,, het Neerlands postduivenorgaan,,  Dus geïnteresseerd begon ik te bladeren en te lezen maar was er al snel klaar mee. Terwijl bij het NPO de lijken uit de kast rollen betreffende de financiele schade die het vorige NPO bestuur en vooral voorzitter hebben aangericht koos het blad duidelijk hun partij , veroordeelde het intrekken van het erelidmaatschap en gouden speld en gaf een rubriekje aan een vorige bestuurster enz. Waarom ? ik zou het niet weten de feiten zijn er toch? Of is het dat de het oude bestuur de ladies league heeft geïntroduceerd, of omdat het vorige bestuur de taartvluchten rondom de kerk opeens ook ging betitelen als olympiade vluchten ? Mij broek zakte af bij het lezen en heb er maar verder niet ingekeken , alleen ergernis , jammer omdat ik zeker weet dat er ook mensen met goed bedoelingen achter zitten maar misschien een beetje naïef zijn en zich daardoor dan laten inpakken.

Zo ik ben weer een ei kwijt een ei van een witte leghorn zo groot als een ganzenei maar ik heb er geen pijn van.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Comments are closed.