Het wel en wee rondom mijn duivenkot 10-2021

Het is alweer de tiende column dit jaar en uiteraard ook ben ik dagelijks op facebook actief bezig, vind het gewoon leuk. Met de verbouw van het duivenhok ben ik nagenoeg gereed, wat puntjes op de I zetten  maar alles verloopt naar wens. Ook de duiven schijnen zich er wel in te voelen en dat is prestatie gericht het belangrijkst, al vind ik dat je er ook als liefhebber je genot eraan moet kunnen beleven.  Ook  beginnen de afgezette jonge duiven steeds meer postduif te worden en je haalt de bijdehandjes er nu al uit , zitten eerder in de zitschapjes , vinden eerder het water , gaan eerder in de buitenren enz , dat zijn echt de bijdehandste maar dit wil absoluut niet zeggen dat het later de beste worden want andere zijn misschien wel slimmer en kijken de kat uit de boom, als is dit natuurlijk wat duiven betreft een totaal verkeerde uitdrukking. Maar ik geniet dagelijks van mijn jonge spul en deze week zal ook hun ren wel open gaan , hun valplank is ook gereed en aangepast en het wachten is op een antenne die er nog moet worden tussen geplaatst bij de duivinnen , dus 2 bij de doffers , 1 bij de duivinnen en 1 bij de jonge duiven en laten we hopen dat het dan allemaal gaat werken op de Benzing M3.

De doffers gaan nu tweemaal daags uit en doen het wel redelijk , een doffer die als jong in Arnhem was gestrand blijf nog wat achter in zijn doen en later maar ook met hem heb ik geduld.

Bij de duivinnen ging ik deze week zelf goed n de fout, ze waren uit geweest en afgevoerd in de middag , dus wilde ik later kijken en tellen of alles binnen was en het hele gebeuren vloog over mijn kop het hok uit (inmiddels gelijk een badlaken achter de deur gehangen) en daar gingen ze de wijde wereld in. Ik zou die avond bij mijn zus (en zwager) gaan eten dus ging douchen en me omkleden, bij het hok aangekomen en gekeken was er nog niets. Ren met het risico op een binnen lopende kat (waar ik veel last van heb drie stuks) open laten staan en naar mijn zus gegaan. Toen ik om 20,50 uur thuiskwam snel naar het hok maar schrok me rot, alles zat nog buiten op de rennen en golfplaten. Snel het licht in hun hok aangedaan en om 23.30 uur moesten er nog drie binnen komen die op het dak en golfplaten zaten. Heb het licht uitgedaan en in de nacht ( toen ik mijn plas tussendoortje had) zag ik de schalie nog steeds op de golfplaat zitten , vroeg uit de veren en de weduwdoffers eruit. Die pikte al snel de drie duivinnen op en dus ook de andere duivinnen er maar effe uitgelaten en alles vloog zijn rondje en later zat alles in de broedbakken en haalde ik ze weer uit elkaar.

Al met al een goede afloop van een hele stomme fout die ik hoop nu te hebben verholpen met de baddoeken iets wat ik trouwens ook had in de oude hok situatie maar af en toe zie je wel eens wat over het hoofd.

Ik heb de duiven al ruim 50 jaar en toch maak je foutjes of vergeet je dingen. In het zijhokje zat een doffer die pracht jongen had liggen maar met hele slappe mest. Elke ochtend als ik in het hokje  kwam was de vloer er zeiknat , op een bepaald moment begon ik zelfs te denken dat de waterleiding eronder het begeven had , maar dat was niet zo , wel was de drinkbak leeg , ik vermoede dat die lek was en hield hem tegen het licht een ook dat was niet het geval. En toen dacht ik opeens enkele jaren terug , snel appelazijn gehaald en een flinke scheut in de drinkpot, doffer zijn mest was de andere dag perfect en bij zijn jongen ook , de drinkbak was niet leeg er was zelfs weinig uit. De doffer werd tieriger en de jongen zijn inmiddels ook gespeend . Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat het soms kleine dingen zijn maar je vergeet ze zo snel.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.