Het wel en wee rondom mijn duivenkot 49-2020

We zijn weer een weekje verder en in het winterseizoen is er altijd wat minder te schrijven. Normaal al en nu in de corona tijd helemaal,  geen tentoonstellingen , geen vergaderingen en minimale contacten. Een leuk leven is anders ook in onze hobby en laten we eerlijk zijn het risico om elkaar te besmetten met covid 19 is groot dus waarom zouden we dit nemen. Veel liefhebbers zijn al ouder en natuurlijk hun wederhelft en familie ook , vele hebben al een broze gezondheid, dus mijdt de risico en doe elkaar het verdriet van verliezen van geliefden niet aan.

Deze week heb ik eindelijk de moed bij elkaar kunnen rapen om met de verbouwing van het duivenhok te beginnen. Het hok bestaat uit een vliegafdeling , een afdeling voor de weduwduivinnen en een afdeling voor de kwekers. Gestart ben ik nu met de vliegafdeling zodat als deze gereed is de doffers uit de weduwduivinnen afdeling erin kunnen , dan pak ik die afdeling aan en als laatste de kwekersafdeling. Gestreefd wordt naar een koppeling datum van 18/12 maar dit kan iets later worden, in wezen boert het me niet. Ik zie wel waar het schip strand, ik doe het alleen dus stapje voor stapje , vind ik het genoeg dan stop ik en ga de andere dag weer een stapje doen.

Met de duiven gaat het goed ,de laatste pennen liggen er volgens mij wel uit en ze voelen goed aan. Wel hoor ik van de buren dat er een overlast van muizen is in de panden naast me dus zelf moet ik ook oppassen omdat ik er in huis ook al eentje heb zien rennen. Als ik ergens een hekel aan heb is het ongedierte. Met voeren hou ik me nog steeds aan de samenstelling van mijn coachmengeling en deze bevalt mij prima en zoals ze aanvoelen de duiven ook.

Vandaag kreeg ik een prachtig boek in de brievenbus van Pipa , geweldige foto’s van duiven en vooral van hun ogen. Als ik zo een kolonie duiven had zou ik zeker niet verkopen en meestal verkopen die liefhebbers als je ze wilt geloven hun beste en houden zelf slechts enkele slechten om hun hobby voort te kunnen zetten. Maar kijk eens in je hok en lees eens goed de uitslagen , kijk eens naar de duifkampioenen en gaat daarna eens in je luie stoel zitten nadenken. Een duifkampioen die boven aan de lijst staat heeft misschien wel 17 prijzen en een jonge duif misschien 8 en de volgende al minder en nummer 50 op de lijst ??? Hoeveel goede duiven zijn er eigenlijk in Nederland en België ? Volgens de verkopers hele ladingen vol maar volgens mij maar enkelen. Ik speel hoofdzakelijk vitesse ,midfond en dagfond , doe wel eens mee op een overnachtvlucht en vaak ook met succes . Ergeren doe ik mij aan de fond spelers,  en toch ook weer niet want ik respecteer dat ze zo blij en rustig met hun hobby omgaan en er zo van kunnen genieten. Maar mijn ergernis zit in het oppeppen van hun duiven prestaties 300 van 2400 duiven 260 van 1560 duiven enz enz  het komt overeen met prijzen als 3000 op 24000 duiven  en 2600 op 15600 duiven op een midfond vlucht , prijzen waar niemand over spreekt en goed zijn voor het toiletpapier. Ik ben in dit soort dingen misschien te hard of sommige zullen zeggen dat ik het niet sportief opvat, mag, ieder zijn mening. Dus ik ook.

We gaan komende week weer verder met verbouwen , morgen wordt er regen verwacht, kan ik wat materialen gaan halen en daarna vier dagen goed weer dus dat wordt bikkelen , we gaan ervoor en hopelijk in de volgende rondom wat positiever nieuws.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.