Het wel en wee rondom ons duivenkot 29-2020

We zijn weer een weekje verder en een weekje waarvan je niet echt gelukkiger wordt. In de volgende rondom schreef ik al dat ik zondags nog een leervluchtje met de jongen vanuit Numansdorp deed, jongen gingen er voor het eerst alleen uit zonder de oude duiven maar waren toch met 21 minuten begonnen met vallen en 5 minuten later zat alles binnen volgens het display. Mede omdat de jongen dit weekeinde naar Duffel moesten voor het eerste officiële jonge duivenconcours was de bedoeling om deze week nog twee lapvluchtjes te geven wat het totaal op zes leervluchtjes zou brengen. Dus maandagochtend de vier houten opleermanden gevuld , in de auto staat een originele reismand dus startte ik met twee manden overpakken , toen ze leeg waren besloot ik deze weg te zetten in onze toegangspoort. Maar ik vergat de schuif dicht te doen dus toen ik achter mij geklepper hoorde wist ik gelijk wat er gebeurde , kon de schuif nog dicht doen maar twee en twintig duiven hadden het hazenpad gekozen wat later bleek dat dit vermoedelijk nog mijn geluk is geweest. In ieder geval de overige duiven dus wel in die mand gedaan om vervolgens met 29 duiven naar Essen /Nispen te rijden. Waarom deze keus ? Heb goede ervaringen met het lossen bij deze grensovergang waar de winkel is van Kees Carnaval.  De afstand is hemelsbreed ongeveer 46 km  dus het ideale tussenvluchtje in aanloop naar Duffel, en het idee was twee keer afgelopen week , maar hoe anders kan het lopen. Aangekomen raakte ik nog met een persoon in gesprek en deze vond dat ik ideaal weer had en wees gelijk de richting Rotterdam aan ,, dan motte ze die kant op zulle ,, Oke. Dus de duiven tien minuten laten rusten en om 8.50 uur gaf ik ze de vrijheid. Direct was alles weg , klommen in een rondje tot een hoogte dat je ze alleen maar zag schitteren en pakte toen gelijk de aangewezen richting naar Rotterdam. Toen ik thuis kwam zat ienepien in het tuinhuis te kijken en was er nog geen duif, ja op het display stonden de twee en twintig deserteurs, maar geen duif uit Essen. Rond elf uur kwam er eentje , de volgende rond 17.00 uur en de derde rond 18.00 uur en daar bleef het bij voor de maandag. Op de dinsdag kwamen er nog drie thuis waarvan eentje de pluimen op zijn borst kwijt was en woensdag volgde er nog één, daar is de teller blijven staan dus 7 van de 29 jonge duiven terug. En meteen werd de lust om nog een keer die andere 22 weg te brengen uit mijn brein verdreven.

Dus vrijdag zijn de jonge duiven ingekorfd voor Duffel de twee en twintig deserteurs en de zeven thuiskomers. Zaterdag ochtend los en met een afstand van 91 km vielen al drie minuten binnen het uur de eerste jongen op de plank en de eerste met 1604 mpm niet onaardig en met 8 prijzen ook onze portie , van de acht prijzen waren er vijf voor de terugkomers waaronder de eerste en de derde, maar wederom weer vijftien van de negenen twintig niet thuis en onderweg. Sommige stellen dan meteen die duiven zijn niet in orde , zou kunnen maar pak je dan met duiven die niet in orde zijn wel de drie vroegst geconstateerde boven de rivier ? Nee dat is het niet ik geloof eerder in het tegendeel, duiven zijn te gruizig en te fel, had zes koppeltjes al op een nestje zitten en alle twaalf duiven zijn pleitte. Ik bedoel maar. Inmiddels twee telefoontjes gehad uit Middelburg , een telefoontje uit Grijpskerke , twee uit Antwerpen , één uit west Brabant en eentje uit Turnhout en als je dat dan hoort dan vraag je je af wat er met die duiven is gebeurt, ik weet het niet en zal het ook nooit te weten komen. Ik vraag netjes aan de opvangers of ze de duiven willen verzorgen en dan als ze denken dat het kan willen lossen. Aan niet duivenliefhebbers verzoek ik of ze de duif wat gesneden brood wat rijst en een paar stukjes gesneden kaas willen geven en dat de duif dan vanzelf weer uit hun tuin vertrekt als deze voelt dat het kan. Ik schreef dit ook op social media en er was een duivenmelkster die opperde dat dit asociaal was en dat ik verantwoordelijkheid moest dragen voor mijn duiven. Ik ben het helemaal met haar eens, maar …… ik had dan dertig jaar jonger moeten zijn zodat ik drie  keer naar Zeeland had kunnen rijden en twee keer naar België maar nu begin ik daar niet aan. Hé postduivencoach er zijn ook duivenkoeriers en er zijn er al die de duiven voor vijf en twintig euro bij je thuis afgeven. Helemaal eens maar ik mis nu 36 jonge duiven stel dat de helft wordt opgegeven en ik ze zou op moeten laten halen dan loop de knip helemaal leeg met als resultaat dat ze over zes weken hoog waarschijnlijk toch in de soeppan van de buurvrouw zitten. Nee ik praat netjes met de opvangers , blijven ze bij die liefhebbers en hebben ze interesse in de duif dan volgt de stamboomkaart met eigendomsbewijs. Voordeel is dat dan heb je ook direct het adres van de opvanger en mocht de duif alsnog op je hok terugkeren kan het eventueel ook weer retour gezonden worden.

Maar ook hier lopen bijna dagelijks jonge duiven binnen , gisteren weer een Zeeuwse uit Middelburg met een zgn gouden ring  en ook die liefhebber verzocht een beetje water en wat voer en morgen loslaten a.u.b en ook dit is gebeurd alleen liep ze later weer bij een ander binnen. Vanavond ging ik nog even in het hok kijken en viel mijn oog gelijk op een nieuweling en dat terwijl er geen duif was uit geweest. Het is een duif uit 020 en al een keer of drie gebeld maar nog geen contact gehad en ik zal het morgen weer opnieuw proberen als snap ik best dat een duif liever in 010 zit dan in 020 , dat gevoel heb ik zelf ook.

Maar uiteraard kreeg ik nu diverse reacties deze week de één zegt te weinig afgericht en de ander zegt niet africhten en iedereen heeft zijn argumenten en ook al die argumenten snijden hout, inderdaad ik denk dat je de moderne postduif moet opleren tot de banden van je auto versleten zijn om nog mee te kunnen in de sport. Gelukkig zijn de meeste duivenmelkers al wat ouder en langer getrouwd anders konden ze direct naar het stadhuis om echtscheiding papieren aan te vragen. Het wordt toch gewoon te zot voor worden, naast de tijd die je erin steekt is het heen en weer rijden naar bv Numansdorp al snel acht euro dus met regelmatig opleren tikt de klok al snel twee meier aan, komt je voer en vluchten nog bij en de optelsom is snel gemaakt je moet om duivensport te kunnen beoefenen anno 2020 of in een gouden wieg geboren zijn of zo presteren dat je duiven aan de deur onverpakt al een hoop geld opleveren.

Natuurlijk je zult altijd hard moeten werken voor resultaten maar die resultaten kun je ook afdwingen en inderdaad door bv veel te rijden, professionele verzorging enz enz maar dat kost uiteraard veel investering  , heb je eenmaal je doel bereikt en zijn die topresultaten er dan wordt het een vicieuze cirkel en dekken de opbrengsten de kosten. Maar die eerste investeringen daar draait het allemaal om die moet een liefhebber kunnen ophoesten, en hoeveel dat is voor  4% of nog minder liefhebbers weggelegd. Dus …. we zullen allemaal moeten genieten van onze hobby  op ieder zijn eigen manier en er het beste van proberen te brouwen.

Tot de volgende rondom.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.

 

 

Comments are closed.