Het wel en wee rondom het duivenkot 28-2020

We zijn weer een weekje verder en ook een wedvlucht, een wedvlucht waar weer flink over nagepraat gaat worden. Een vlucht waarvan sommige zullen zeggen wonderen zijn de wereld nog niet uit en anderen hun schouders ophalen. Een vlucht die wederom bewijst dat men kwaliteit kan halen op het hok , dat men regelmaat kan aanhouden , dat men het beste voer kan hebben en schrappen tot je nog zelf een ons weegt , een vlucht waar je met ongeloof naar kijkt. Zelf werk ik me rot aan de duiven en doe er alles aan , ben overtuigt dat er uitmuntende kwaliteit op de hokken zit maar iets ontbreekt er. Had ze zelf uiteraard heel slecht ondanks al die goede zorgen maar als ik dan zie dat een ander van 1 tot 13 pakt tegen ruim 17000 duiven dan spring ik op rood, niet uit jaloersheid , zeker niet, maar dan zeg ik waren die andere 17000 waarvan er ook 300 uit Reeuwijk kwamen dan allemaal maar koekebakkers. Nee, zeggen anderen, dan gewoon goede duiven , waarop ik dan zeg dan zouden ze elke week zo een uitslag neerzetten. Inderdaad een paar jaar terug hadden ze ook zoiets zelf nog beter maar waarom dan een paar jaar terug, kortom ik weet het ik ben een zwartkijker en een zeikerd maar bij zulke uitslagen blijf ik vraagtekens zetten. Andere denken het en ik schrijf het op en ook die hele vroege duif,  die toen helemaal los was en uit concours werd genomen maar later weer werd terug gezet . Ja het zal allemaal wel goed zijn, anders werd hij niet terug gezet na  onderzoek. Één en twee pakken daar kan ik inkomen maar deze buitenaardse uitslagen , het kan, maar waarom nooit bij een ander?

Ook zal ik wat minder columns van een ander gaan lezen, vaak vind ik ze interessant maar zodra het dan wat beter gaat met de prestaties van het hok worden het gelijk reclameblokken en daar hou ik niet van, vandaag ben je generaal en morgen weer gewoon soldaat zo werkt dat in de duivensport, blijf daar altijd aan denken voordat schoenen te klein gaan worden.

Zelf vloog ik deze week met de duiven Fontenay en was al nijdig dat er voor onze afdeling gelost werd daar er toch duidelijk de afspraak is de verste afstanden eerst, maar ondanks dat gingen ze er bijtijds uit. Wist dat ze onderweg een bui konden krijgen maar dit zou minimaal zijn. De wind was NW en ik schatte de snelheid in op 1325 mpm dat moest haalbaar wezen. De ogen waren gericht via compulive op Terneuzen in Zeeland 78 km hemelsbreed korter en vijftien minuten later gelost. En idd daar zat een duif met een lagere snelheid dan ik verwacht had , dus de tijd van aankomst was snel bijgesteld en bevriende melkers gewaarschuwd. Toen kwam er opeens een duif in Ouddorp in beeld en als snel bleek dat Drechtsteden hele vroege duiven aan het pakken was. Dus toen er hier om 13.30 uur nog niets op het hok was heb ik de handdoek gegooid , het ging hem vandaag weer niet worden en ik kreeg gelijk onze eerste kwam pas om 13.46 uur op het display te staan. De duiven die kwamen barste van de dorst en vielen zelfs in de drinkbak van de kippen voor ze op zoek gingen naar hun doffers of duivin. Zelfs de laatkomers waren geen gram lichter geworden maar dorst wat verschrikkelijk was. Toen het donker werd miste ik nog een duivin.

Zondagochtend voor de eerste keer met de jonge duiven naar Numansdorp gereden , 51 waren het er, display aangezet en gaan met de banaan ,ik bedoel met de duiven. Om  8,15 uur gingen ze los en in de auto ging om 8,26 uur de pieper , slechts één piep daarna werd het stil en ik al dat kan niet. Om 8,36 begon de telefoon te ratelen en toen ik de tuin inliep zat er nog een gedeelte op het hoge dak dus een fluitje en om 8,42 zat het zooitje in het hok de duif die op 8,26 uur had gepiept was de nakomer van zaterdag. Dus zowel van zaterdag als van de opleer was alles thuis. Morgen rij ik  naar Essen /Nispen met de jonge duiven ongeveer 48 km en dan moeten ze Zaterdag Duffel aankunnen. Hopelijk houd de afdeling zich aan de afspraken die gemaakt zijn op de vergaderingen en korven we alleen jonge duiven in. Oud en jong is al gebleken dat dit steeds op een debacle uitloopt maar het lijkt wel of de heren tegenwoordig alleen maar op het financiële plaatje letten.

Zoals dinsdag en zaterdag toen werden twee opleervluchten gehouden waarop gezamenlijk 50.000 jonge duiven x 42 cent werden ingekorfd wat dus aan inleg 21.000 euro was. Natuurlijk gaan er dan de chauffeurs de huur trucks( incl diesel ) van af maar dan zal er toch wel een euro overblijven ? Toen ik dit in de groep gooide zei een melker , kun jij voor 42 cent een duif naar Meer rijden? En toen begreep ik het opeens weer , tja het is duivensport met duivenmelkers. Het enigste wat ik kon antwoorden is dat Ali-express een pakje van enkele centen gratis vanuit China bezorgt en dat is verder dan Meer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Comments are closed.