Het wel en wee rondom ons duivenkot 26-2020

We zijn weer een week verder en n.a.v. de column vorige week kreeg ik diverse mailtjes , messinger berichtjes en telefoontjes. Gewoon leuk en misschien hadden de mensen die me raadpleegde er wat aan.  Tenminste daar hoop je op.

Vorige week aan het begin flink in de weer geweest over het coördinaten gedoe de x en de y vlogen door de ether en via de digitale snelweg. Op een gegeven ogenblik een foto met het ene coördinaat bij de buren in de tuin en het andere vier huizen verder. Zowel Ferry van Benzing als Ron van de NPO klokkencommissie waren ermee bezig. Puntje één was een foutje in de Latitude en de Longitude van de losplaats . Daarna heeft Benzing mijn coördinaat naar het gepeilde coördinaat gebracht en inderdaad dit weekend waren de mpm nagenoeg gelijk. Maar …. het zette mij tot nadenken en de betrekkelijke betrouwbaarheid van het systeem GPS 2021. waar de ex-voorzitter en bepiepelaar van het NPO zich zo voor inzette . Mijn uitgangspunt is, we gaan werken met ECS met GPS erin en dan moeten we er ook van uitgaan dat dit het peilpunt van het hok is en dat is al een foutje , wil je eerlijke duivensport dan zou elke antenne van GPS voorzien moeten wezen en de antenne zou de constateringtijd en GPS latitude en longitude direct naar de ECS moeten doorgeven, eerlijke kan het dan niet worden, elke valplank heeft zijn eigen GPS elke duif krijgt dan precies waar hij recht op heeft. Omvangrijk , jazeker maar wel het eerlijkst. Ik wijs niet graag naar andere hokken maar nu verwijs ik er wel even naar , neem een grote duivenmelker met bv 200 m hok, hij behoort gepeild te worden niet in het midden maar op zijn kortste afstand terwijl er in wezen tussen zijn eerste en achterste valplank ongeveer 197 meter zou kunnen zitten wat betekend met een vlucht bij het zogenaamde eigen snelheid van 1000 mpm een vijfde minuut dus 12 seconden in het nadeel van de duif die op de achterste plank valt, het kan een grote melker de eerste nationaal kosten en ….. een kleine ook. Natuurlijk zullen sommige weer gelijk zeggen daar heb je die ,,zeiksnor,, weer, maar andere met een beetje grijze massa onder hun haar  slaan aan het mijmeren en denken, ehh dom is die postduivencoach niet  en soms een beetje slim en af en toe ook sluw.

Zo las ik weer de column van de melker waar ik me af en toe van afvraagt zou hij nu een halve harde in zijn broek krijgt door zijn verenigingsuitslag steeds te verwerken in zijn column en niet die van de afdeling. Natuurlijk een mooie uitslag en in de afdeling nog een redelijke eerste duif maar dan wordt het ook al snel naar bladzijden met dubbele cijfers , helemaal niet erg want dat is duivensport en ikzelf doe het eerder slechter dan beter maar om dan andere benoemen die er dan toch nog drie voor je neus draaien maar omdat hun prijspercentage iets lager ligt dat weekend vind ik beneden de gordel en dan over een mooie vlucht spreken, dat is zeker fout daar er in afdeling 5 gewoon nog zeker een 10 % van de duiven achter is als ik de ronde deed tussen de liefhebbers die ik wekelijks spreekt maar deze columnist zal dan zeggen jij spreekt alleen met geitenbreiers in de duivensport , dat zou kunnen maar die beleven er wel lol aan en kraken niemand af op het duivenhouden ( maar meestal wel op karakter) .

Even had ik het over een mooie vlucht en dat was het uiteraard voor degene die ze wel hadden en voor mij (ons) was het gewoon een k..vlucht, ze waren er niet. Al gauw zag ik dat er in Ouddorp een duif was gevallen en de berekening was dat ik dan voor 11.00 uur moest pakken, maar dat werd ruim 14 minuten later en alle duiven die ik kreeg kwamen al terug uit het NW en dat was het meest onlogische wat er kon gebeuren bij een toch wel flinke ZW wind. Ik denk dat duiven redelijk zijn opgesplitst door een flinke hangende bui onderweg en daar was ik vrijdagavond al angstig voor en had ik ook vrijdags al contact met mij mattie en schreef ,, ze moeten morgen niet lossen voor 10.00 uur. Hij schreef direct terug ,,ik zie morgen wel wat ze doen,,. Wat was mijn uitgangspunt , in Frankrijk trok in de vroege uren vanaf Parijs een hangende depressie weg en later op een dag zou er een nieuwe gevormd worden , tussen die depressies moest je lossen om de wind van de nieuwe depressie achter de duiven te krijgen. Bij de Belgen loste een onverlaat vroeg maar ook de meest slimme bleven wachten , hetzelfde deden enkele slimme afdelingen in Nederland met als resultaat dat deze bijna 200 mpm meer snelheid haalde en zeer korte concoursduur hadden. Maar postduivencoach jij bent toch zo voorstander van vroeg lossen ? Ja natuurlijk en de duiven zijn gekomen en het concours is verdiend maar geen liefhebber en ik schrijf duidelijk ,,liefhebber,, zal deze vlucht de schoonheidsprijs geven al blijven de winnaars winnaars en verliezers de verliezers. En we hebben er dus weer een vlucht opzitten en gaan komend weekend naar Blois en Peronne maar vermoedelijk wordt het voor veel hokken puzzelen en keuzes maken daar de vlucht van afgelopen weekend er flink inhakte.

Succes allemaal.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.

 

Comments are closed.