Het wel en wee rondom ons duivenkot 22-2020

We zijn weer een weekje verder en iedereen beleeft zo een week op zijn eigen manier met de ups en de downs. In deze corona tijd leven we toch iets voorzichtiger al zeg ik daar bij dat het steeds minder wordt, vlogen er in de eerste weken de flesjes handgel erdoor ook daar wordt al minder naar gegrepen. Hield je de eerste weken afstand van elkaar ook dat is aan het verwateren en wordt er weer flink op los geknuffeld.  Zelf vermoed ik dat de tweede flinke golf over ongeveer drie a vier maanden weer flink toe zal slaan net zoals altijd in die tijd de griep toeslaat dus minder weerstand door de griep en coroontje slaat toe.

Deze week heb ik voor het eerst ingekorfd en ik moet toegeven de liefhebbers waren netjes bezig iedereen hield keurig de anderhalve meter afstand  en drie man behapte alles binnen in de club inkorven en het computerwerk en als je ingekorfd had kwam je klok en wegwezen. Ook bij het afslaan lag je je klok op een tafel en wachtte je even bij de auto en werd hij bij je gebracht. Raar vind ik voor de mensen die werken in de club dat de duivenwagen deze duiven extreem laat komt ophalen en ik vraag me af waarom ?  Als je toch zegt dat de wagen om 21.15 uur de duiven komt halen moeten de clubs zich op die tijd instellen en de wagen moet zich niet naar clubs instellen die zich niet aanpassen. In onze club zijn ze gewoon een uur eerder begonnen met inkorven en zijn feitelijk klaar op de normale tijd en dan moeten die werkers vier uur wachten totdat die duivenkar komt om ze op te halen. Daarnaast moet deze dan nog in de nacht naar de losplaats rijden duiven wat rust gunnen voordat ze gelost worden. In dit geval kijk ik de clubs hierop aan en niet de afdeling, de clubs moeten er feitelijk voor zorgen dat de wagens allemaal rond 21.30 uur helemaal klaar zijn met ophalen van de duiven. Dan hebben de chauffeurs de nodige tijd om op plaats van bestemming te komen. Straks wordt het 280 km rijden in de nacht en als je dan na 24.00 uur nog duiven bij verenigingen moet gaan laden ben je verkeerd en ook dieronvriendelijk bezig, hoop dat ze hier geen last mee gaan krijgen.

Dus zaterdag moesten ook wij voor de eerste keer dit jaar met de billen bloot en sommige  (maar dat zijn de echte stomkoppen in de duivensport) begrijpen nog steeds niet dat je gewoon je duiven kunt aanbieden en de eerste , tweede enz getekende doet er helemaal niet toe  en als je dan als liefhebber zegt ,,ik was wel de eerste met mijn bovenste,, dan heb ik gewoon meelij met zo een persoon, dom en hufterig.

Dus al onze vliegduiven werden ingekorfd 33 stuks achttien duivinnen en 15 doffers voor de leervlucht vanuit Ysselsteijn rond de 110 km Met een NNO wind, de duiven werden gelost om 8.10 uur dus ik zei al tegen Ienepien dat we rond 9.22 uur duiven konden verwachten. Vroege lossingen ik vind het altijd geweldig maar nu in de corona tijd heb ik om de sportschool hier op de hoek van de straat te helpen deze ondernemer de kans gegeven om hier vier dagdelen in de week de tennisbaan te gebruiken om mensen te laten sporten dinsdag en woensdagavond  en donderdag en zaterdagochtend. En u snapt het al muziek op de baan en ongeveer twintig personen met lange dikke touwen en grote zware ballen omhoog gooiend en sommige aan de elastieken hangend en de leraar die luidkeels de minuten voor deze sportieve arbeid  aangeeft , prachtig om de zien maar als er dan opeens een weduwnaar aankomt ruim vijf minuten voor ik ze verwacht had en dan door al die mensen niet durft te vallen , ja dan baal ik wel even , maar ik zeg erbij ,,wel even,, want het goede gevoel wat ik erbij heb heeft toch de overhand. Al met al vond ik het voor ons een leuke vlucht met vier prijzen in de eerste tien en 22 van de 33 duiven op de vlucht verlooplijst, gewoon dik tevreden. Bij het sluiten van de hokken waren wij er nog vier kwijt en toen ik nachts thuis kwam met ienepien zat er nog eentje in de ren en toen ik om zeven uur bij het hok kwam waren er weer twee dus nu missen we nog een duivin , maar die del loopt geregeld ergens anders binnen  ( Eindhoven ,Dordrecht enz ), dus nu zal ze ook wel weer een onderdak hebben gezocht.

Dat deze duiven waren doorgeslagen is duidelijk en meestal komen deze duiven in de avond of de andere ochtend vroeg terug als je even zich hebben kunnen heroriënteren. Vanochtend las ik al vroeg de column van Martin van Zon en haalde mijn schouders erover op , vond het een beetje snel en uit frustratie geschreven.  Zelfs denk ik dan ,,kom op het is duivensport vandaag ben je de lozer en volgende week The King of omgekeerd,,. Zelf ben ik steeds meer aan het veranderen en vermoed dat dit ook komt door het geregelde contact met mijn mattie die maar op blijft hameren je moet gewoon duiven met klasse zien te krijgen en dan gewoon de reinheid ,rust en regelmaat waarborgen op je hok en zelf denk ik dat ik die rust steeds meer op het hok toepast, er zijn namelijk belangrijker dingen in het leven dan duivensport.

Deze week een totaal nieuw ECS besteld, de Benzing M3 met alles erop en eraan en drie PBL speed antennes. Ook deze zaterdag liepen er weer drie in het hok te klooien zonder dat de antennes gepiept hadden dus haalde ik ze erover de antenne heen en …. ze stonden ook nog op de vlucht verlooplijst.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Comments are closed.