Het wel en wee rondom ons duivenkot 20-2020

We zijn weer een weekje verder en wat ik enkele weken terug al voorspelde ,, die het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best ,, bleek toch weer waar te wezen. Stemgedrag schrijnt te honoreren en de duiven van de twee afdelingen in het Noord Oosten van het land gingen deze week al de lucht in. Uiteraard hoop ik dat de liefhebbers er van genoten hebben. Ik vind het allemaal raar procedures enz enz.  reglementen worden gewoon niet gehandhaafd, controle  is er niet en voor je het weet ben je de klos. Als je problemen had werd er altijd gezegd door de arbitragecommissie een liefhebber blijft verantwoordelijk voor zijn duiven en een rechter bv in een zaak oneigenlijke middelen ging daar dan in mee maar nu ? Je geeft je duiven af bij de deur van je club en moet weer naar je auto, als de inkorver  je een loert wilt draaien kan hij van alles met je duiven uitspoken want controle op hem is er niet , in de sport noemt men dat flikken. Nu denk u natuurlijk ,,Kees je lult nu wel wat raak,, Maar hoeveel is er niet geflikt in de sport en als er één sport is waar jaloezie hoogtij viert is het de duivensport. Vanuit de club schreef iemand naar me ,, je moet meer vertrouwen hebben,, .Nu ik kan antwoorden dat was ik al kwijt nadat ik drie jaar duiven had anno 1969. Ik had de knikkers in mijn klokken gedaan voor het afslaan, ik had een nieuwe STB 14 constateringen en eentje met busjes, van ik dacht 32 constateringen. In de nieuwe STB deed ik altijd mijn twee eerste duiven en de rest ging in de andere klok. Ik deed de knikkers erin en sloeg de klokken af. En dan ging ik in het achterhok bij Jan van Tol banden van de uitgeslagen klokken controleren en de schone tijd uitrekenen. Inmiddels wist iedereen dat ik wel een hele vroege duif had , opeens werd ik bij mijn klok geroepen en liet de uitslaander zien dat er geen knikker achter mijn tweede duif in het afslaggat zat. Dus deze klok ging er reglementair uit . Ik had tranen in mijn ogen en liet zien dat de knikker onder de uitslaander zijn stoel op de grond lag, volgens hem was het niet de knikker ( hoe kon hij dat weten als hij geen knikker gezien had) dus de klok ging eruit. En ik liep mijn allereerste eerste prijs mis, detail was dat de vriend van de uitslaander toen met de eerste prijs aan de haal ging.

Nog zo een verhaal , ik verzorgde bij iemand de duiven op de nalijn , enkele weken voor de nalijn begon startte ik op dat hok met de verzorging , dertig zakken stront haalde ik eruit en daar lagen stink eieren en zelfs dode duiven tussen het hok vloog totaal geen prijs. Stapje voor stapje zette ik de duiven naar mijn hand en kwamen ze steeds sneller binnen en begonnen ook weer rondjes te maken , toen ik er kwam vielen ze 150 m van het hok op een hoog gebouw (HBS). Geleidelijk werden de duiven beter en iedereen zei dat ik gek was en het niet zou lukken , eerste vlucht een prijsje onderin de lijst , tweede vlucht twee prijsjes en iets hoger. En wekelijks ging het beter vlak voor het inkorven van de laatste vlucht werd ik  weggeroepen omdat het heel erg slecht ging met mijn vader in het van dam ziekenhuis (hij overleed die middag ook). Maar de duiven werden door de eigenaar ingekorfd en zaterdags geklokt. Hij kwam naar me toe met zijn uitslagbriefje en zei ,, het is jammer voor je maar het is je niet gelukt om die eerste prijs te pakken,, Ik keek op het uitslagbriefje en feliciteerde hem met zijn eerste prijs en hij stond me ongelovig aan te staren. Ik zei ,, ik ga even een telefoontje plegen,, en inderdaad binnen een kwartier kwam het verlossende antwoord. Hij had de eerste prijs en wat zijn die mannen toen dronken geworden. Maar wat was het geval , zijn klok liep elke week zo een 42 seconden voor maar de uitslaander en aflezer had hem nu 18 seconden achter gezet op het tijdbriefje en wederom was het de uitslaander die bovenaan de lijst stond, dus. Natuurlijk iedereen kan fouten maken maar als je je een minuut verkijkt of je hield bij het uitslaan van een klok een ronsel zo schuin dat je de knikker eruit liet rollen dan ben je fout in de duivensport. Dus kom nooit aan bij mij met de woorden dat ik meer vertrouwen moet hebben want dat is bij mij allang vertrapt.

Nog eentje en dan hou ik erover op voor vandaag, verkopingen totaal vanwege ziekte of verplichte verkoop van huis of opzegging van huur enz ik heb het gezien dat op het moment van verkoop vlogen er alweer vijftig duiven rondom het huis dus praat me niet over vertrouwen want die tijd en geloven in onschuldige blauwe ogen ben ik allang vergeten, maar ik dwaal af van het punt wat ik wil stellen.

Met de huidige procedures is het verantwoordelijk stellen van de eigenaar /liefhebber voor zijn duiven niet te handhaven. Erger nog hij kan op alle mogelijke manieren opzettelijk benadeeld worden want hij heeft er zelf geen toezicht meer op , en ,,ja,, ik ben eerlijk ik heb geen vertrouwen in iedereen. Kijk en dit is belangrijk ,, in iedereen ,, want ik mag niet schrijven dat dit overal en elke week voorkomt , het zijn uitwassen door personen die met opzet de boel beduvelen en die  zijn er wel en in een goede organisatie moet je ze die kans niet geven, scherp blijven en alert.

Deze week omdat ik door kreeg dat onze afdeling echt niet geneigd was om het vliegen vanaf de oostlijn te overwegen, besloten toch naar het zuiden te rijden om de duiven een training te geven, dus reed ik naar Zevenbergschehoek. Doffers kwamen helemaal uit elkaar naar huis en ook de duivinnen waren trager. In de middag miste ik nog de 919 Crack Lady ( in 2019 –18 keer prijs) en de Bonte Willem ( 411) Dagfondkampioen met een teletekst vermelding. De Crack Lady kwam laat in de middag nog thuis terwijl de 411 nog steeds onderweg is al geloof ik daar niet in en vermoed dat hij op het slagveld net als alle goede duiven is verongelukt.

Maar we moeten verder en in het hok de kantelrekjes bij de weduwduivinnen vervangen door gewone rekjes om dat een duivin helemaal klem zat tussen zo een kantelrekje. Het voelt voor mij nu beter aan . Bij de jonge duiven nu de trengels/dringers vervangen door een zelf uitgedacht systeempje wat bijna geen fuck kost en werkt als een tierelier , het filmpje hierover staat op mijn faceboeksite of YouTube en komt misschien op duivenvaria. En over duivenvaria gesproken Arie (Huizer) is weer thuis en laten we hopen dat Arina en wij nog lang van hem mogen genieten.

Zaterdag gaan we dus vliegen de procedure van de club is goedgekeurd , de inkorflijst hebben ze opgesteld en zijn de coördinator en inkorvers en computergiganten bekend. Net als altijd laat ik de eerste africhting aan mij voorbij gaan en zal gaan proberen om de motivatie op te kunnen brengen om die week daarna met de wedstrijd die in wezen om de keizer zijn baard is mee te gaan doen.

Geen competitie toch duiven gaan verspelen, het is in wezen te gek voor woorden.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Comments are closed.