Het wel en wee rondom ons duivenkot 41-2019

KKWe zijn weer een weekje verder en buiten is het volop herfst, de luchtvochtigheid is hoog en ook in de hokken is dit te merken. het schrappen is geen lolletje met als die pluim veren en vochtigheid. Soms doe ik de verwarmingsplaat een uurtje aan om de vochtigheid wat terug te brengen rond de 70 % , maar ik zeg duidelijk soms daar de energie rekening al gauw hoger is dan de luchtvochtigheid. De duiven ruien hard zoals het hoort , de paratyfus kuur weken zijn gestopt en nu zitten er volop vitaminen in het drinkwater. En als de duiven er weer een beetje normaal uitzien is de bedoeling dat er over twee en een halve week ge-ent wordt tegen paramixo.

Het is in de ochtend schrappen wat nu eenmaal per dag wordt gedaan, bij behoorlijk weer gaan de duiven in de ochtend los. Nu met de rui blijven ze bij regen binnen omdat sommige dan gewoon niet meer kunnen vliegen als ze nat worden. Zo simpel is feitelijk het verhaal. Ik snap ook niet dat bij die taartvluchten net als dit weekeinde snelheden van 1400 mpm gehaald worden in de regen en zelfs een duif van 1700 mpm , raar maar waar 250 mpm los ???? Topvluchten ???? Het zal wel en moet kunnen in 2019.

Het is najaar en het gesleep elke week met de manden is afgelopen , hier staan ze alweer schoon te wachten op de eerste of tweede week van April 2020. Dus in wezen is de rust in en rondom het hok terug gekeerd en ook dat is genieten. Inmiddels zijn de koppels in grote lijnen samengesteld en moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over het reilen en zeilen van onze duiven. In 2020 zit in 90 % van de koppels de lijn van de Lady Bolt X soort van Willem de Bruijn. Deze week werd ik nog getipt dat bij GPS-Auctions nog een kind van de Lady Bolt te koop werd aangeboden. Het was de 89 de nestmaat van Mister Bolt die hier op het hok zit en waar ook diverse goede duiven uit gekweekt zijn naar tevredenheid. Ik heb niet geboden op de duif daar ik rond zit in de hokken en zoals ik al schreef bijna alle duiven de lijn van de  Lady Bolt , de Bruijn of Heremans al bezitten. Ik verval nu feitelijk in herhaling maar ben er tevreden over ondanks dat andere daar iets anders over denken maar dat is hun gedachten en dat is weer een gedachte die bij de duivenmelker past.  het gezegde is dat het gras groener is aan de overkant maar dat past niet bij de duivenmelker zijn duiven zijn altijd het best , gelukkig zie ik de uitslaglijsten dan als scheidsrechter.

Vandaag ook weer een verschrikkelijk zes nullen verhaal opgedaan waarvan ik dacht kunnen jullie niet rekenen , reken de prijs er duif dan eens uit en je komt er dan achter dat het verhaal wat je ophemelt niet kan , ken en onlogisch is. Maar ik dacht het verhaal te doorgronden door de vraag te stellen ,, wat is mijn hok met duiven dan waard ?,, Vlieg met veel minder duiven, pakte er diverse keren voor en pakte zelfs een kampioensduif voor die zes nullen liefhebber. Maar zo mocht ik het niet stellen want dan trok ik het weer in het ,,ikke ikke,, gebeuren. En dat is de duivensport in 2019, ikke ikke mag je niet promoten, anderen afzeiken wordt meestal met gejuich begroet. Jammer maar ook daar hebben we in de duivensport mee te maken.

Deze week weer voer gehaald bij Ronny, meestal neem ik Voeten voer omdat ik weet dat hij dat ook zelf mengt en ik het een mooi voertje vind en uiteraard goedkoop.  Maar het voeten kweek was op dus dan maar VTB 22 iets duurder maar ook naar mijn zin en nu hoor ik u denken kweek in Oktober , ja kweek in oktober en eerlijk gezegd kweek het hele jaar. Naast de kweek gingen er ook een paar baaltjes zuivering mee  en wat gepelde zonnepitten. Thuis stond nog een grote bak lijnzaad en een grote bak hennepzaad. En hier komt wat duivenkennis om de hoek kijken , geen dag krijgen de duiven dezelfde samenstelling gevoerd afhankelijk van weer en temperatuur en rui moment  wordt er hennep/ lijnzaad of zuivering bij het kweek gemengd in een emmertje wat ik altijd gebruikt hiervoor en op woensdag ook de zalmolie en de gebruikelijke kruiden. Ik doe het zo en een ander weer iets anders , maar goede liefhebbers zijn er allemaal mee bezig naar eigen inzicht.

Maar volgens sommige moet je je optrekken aan je concurrenten in je duivencompetitie , maar als je vraagt ,, hoe dan,, komen er wisselende antwoorden , goede duiven !! Maar die hebben we toch allemaal als je liefhebbers over zichzelf hoort praten. Dit zo en dat zo, maar ook dat doen we allemaal al . Ik zegt altijd , je kunt voeren en schrappen en je ogen de kost geven door te observeren. Maar vorm van het hok komt of komt niet, dat kun je niet kopen bij geen dierenarts. Regelmaat en zuurstof dat zijn de grootste waarde in een duivenhok, en die zijn gratis.

Steeds meer duivenmelkers stellen dat de voorzitter NPO moet aftreden en nu is er weer een poll op duivenmarktplaats die een duidelijk beeld geeft. Eerder was er al zo een petitie in omloop Maar de Kruk zit er nog steeds en die krijgen de liefhebbers niet weg. Dit is ook een duidelijk beeld uit het wereldse gebeuren. Tirannen of dictatoren met een tunnelvisie in de wereld geschiedenis kreeg men nooit weg op een democratische wijze.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Wishperer.

Comments are closed.