Het wel en wee rondom ons duivenkot 34-2019

We zijn weer een weekje verder en zoals ik al voorspelde draaide het windje aan het eind van de week en ik kraaide van plezier, het zou pittig gaan worden. Achteraf voor sommige duiven zelfs te pittig maar dat komt mede door ondeskundigheid van het afdeling 5 duivengebeuren. Zelf hier ook de dupe van hun beslissing en geen duif die voor het eerst de mand ingingen thuis terwijl de oude duiven 15 van de 22 in de prijzen draaide, raar toch. Ook voor de jongen ( pont ste Maxence) was het zwaar maar op eentje na hebben ze allemaal de eindstreep gehaald.

Even terug naar de lossingen. De afdelingen verzorgen voor degene die dit willen vooraf door de weekse africhtingen vanuit Meer , Roosendaal , Asse Zellik enz. Ook uit onze vereniging hebben hier leden op ingekorfd en waren zeer enthousiast en vol goede moed , fout dus , duizenden duiven tegelijk los is anders dan honderden. Ook, en dat geef ik toe was het weer voor minder of niet afgerichte duiven niet ideaal, dus is voorzichtigheid troef. Maar wat doet onze afdeling met deze omstandigheden ? Ze lossen in plaats van op 90 km opeens op 125 km., excuus is ,,overmacht vanuit het NPO,, en dat terwijl de afd. 6 en 9 wel in Duffel hun duiven losten. Een rare situatie maar de liefhebbers zitten ermee en na een belabberde Vierzon roept dit de zoveelste ??????? op.

Maar terug naar het eigen hok want van dat afdeling gezeik begin ik zelf ook moe te worden en toch kan ik het niet laten , anders trekt niemand aan de bel en wordt er alleen nog in achterkamertje , prieeltjes , hokkies enz van alles afgekonkeld.

De late zomerjongen waren een keer of vijf weggebracht maar stonden al op twee of drie  pennen dus dan speel je al met vuur maar ik wilde ze graag afgericht hebben om meer ruimte met de selectie te hebben, niet meer nodig nu alle zomerjongen zijn weg. Ook van de duiven die ik het hele jaar gespaard had om als weduwduivin bij de jonge doffers te gebruiken ( het spelletje wat in duigen viel omdat er op duffel 8 van de 12 jonge weduwnaars wegbleven) zijn er drie achter. Triest maar het is niet anders en ik zal moeten roeien met de riemen die ik heb. Opoe de duivin van 2013 ging ook zo de mand in , weliswaar op een jonkie maar voor haar was het bingo en daar ben ik best trots op. Ze maken me vaak uit voor een medicijnen knoeier maar dat houden duiven niet lang vol en dus de vraag,, wie draait er nog duiven van 2013 op de lijst,,? Nu opoe laat zich nog van haar beste kant zien en zal dicht tegen de 70 prijzen aanzitten of zelfs er al over heen.

Voor de nalijn speelde we hier Lennik 125 km  en  de eerste viel op 10.29 en de tweede zat 6 seconden later en toen piepte het klokje door.

Daarna was het wachten op de duiven van Pont ste Maxence waarop we er 16 mee hadden , nummer 17 kon niet mee omdat hij een uurtje voor het inkorven nog zo nodig moest gaan knokken en onder het eierstruis zat van twee stinkeieren. Het leek wel een takkenduif zo zag hij eruit. Zoals altijd zit ik op compu / live te kijken waar de eerste melding ligt en dan direct een potlood en papiertje erbij met de uitgerekende wens ,, zo laat moet ik zitten,,. En dan gebeurt het twee minuten voor de uitgerekende tijd komt er een duivin met een noodgang de put indraaien vanuit de stad het is 12.29 en terwijl de duif naar beneden wil komen vanaf het dak en halverwege het hok is valt er nog een duif gelijk op de plank maar slechts 1 piep op 12.30 uur en al snel zie ik dat de duif die op de plank erbij zit te drinken een telefoonring om heeft. Onze duif loopt binnen en de ander gaat lopen slenteren, vlieg op en gaat weer op het dak van het pand zitten komt naar beneden en gaat weer slenteren, het is een pracht beest, duif twee komt aan op 12 .35 duif drie enz en de vreemde zit ze op de plank allemaal te verwelkomen. Het wordt tijd voor de afslag en ik ga naar de club maar de duif blijft door mijn hoofd spoken en ik praat er zelfs over met enkele liefhebber , er zit er nu één op de plank, poe poe.

Thuisgekomen zit de duif binnen en ik noteer het nummer en telefoon nummer en bekijk de duif, conclusie zelden zo fijne en goede duif in mijn handen gehad , alles erop en eraan , prachtig oog , streepje op half acht, klein en levendig pupil, pracht vleugel met goede ventilatie erin en mooi afgeronde toppen , slechts twee pennetjes gegooid dus een melker die goed bezig is en een duif met een verschrikkelijke goede balans.

Dit jaar bij elkaar misschien wel twintig duiven opgevangen een tweetal werd opgehaald en de rest stelde hen niet meer op prijs en ik ook niet , maar bij deze duif dacht ik deze mogen ze laten zitten. Maar zoals het hoort de liefhebber gebeld en mijn eerste vraag was , zat deze duif op de vlucht ? antwoord ; ja op Pont ste Maxence. Even voor de duidelijkheid , ik sprak met de eigenaar dhr Blaak uit Capelle a/d Greppel. ,, Ik,, dat meen je niet, ,,Hij,, waarom ?’,,Ik,, die duif zat om 12.29 uur hier dus als hij de ideale lijn  vanaf de eilanden naar Capelle a/d Greppel had genomen had je gewoon de eerste in de afdeling gespeeld. ,,Hij,, wilt u hem morgenochtend loslaten ,, Ik,, nee ,kom hem maar ophalen want als ik hem los laat en hij komt niet thuis komen er weer praatjes in de wereld en ik denk dat je niet besef wat voor een kanjer dit is. ,, Hij ,, maar ik werk en heb vanavond geen tijd , mag morgen dan ?  ,,Ik,, natuurlijk geen probleem.

Inmiddels is de duif vanavond gehaald en heb ik deze jonge liefhebber er nogmaals op gewezen dat hij goud in zijn hand had en er zuinig op moest wezen . Het bleek zijn lievelingsduif te zijn, die inmiddels al vijf prijzen weg had deze africhting , verkregen op een bon van Leen Boers. Hij ging weg maar kon het niet laten om te zeggen dat de duif op het verkeerde hok zat en hier behoorde te zitten, uiteraard een cynisch grapje maar ik had wel het gevoel dat er een superduif hier op de klep gezeten had.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

 

Comments are closed.