Het wel en wee rondom ons duivenkot 31-2019

STAND DAGFOND DUIFKAMP. RECHTER MAAS OEVER MIDDEN HOLLAND OOST
Plc Naam Woonplaats Ringnr Pr Punten E21 E23 E25 E27 E29 E31

1 C. Commijs Rotterdam                7-1279411   5  3585.7       .          702.7   952.4   979.6   451.0     500.0
2 K. van Dorp en Zn. Rotterdam  6-1499233  6 3513.5     899.0  425.7    761.9   775.5     58.8      592.6
3 A.van der Burg Bergschenhoek 8-5125573  4 3334.6    601.0   993.2   936.5       .        803.9          .

En daar sta ik dan met ons kleine Piggelmeehok net effe boven de grote mannen en ….. dat voelt ontzettend goed kan ik u verzekeren. En natuurlijk de laatste twee vluchten was het middenmoot maar hij was er wel onze ,,Bonte Willem ,, en de naam zegt het al , hij komt rechtstreeks van Willem de Bruijn vandaan gekregen en gegund  en zijn zus is ook gespaard voor komend jaar en krijgt dit jaar alleen wat nalijnvluchtjes. De Bonte Willem komt altijd rustig de put indraaien en soms mis ik hem gewoon zo rustige vogel is het , moeilijk te koppelen want het boert hem weinig. Valt hij op de plank dan meld ik hem en soms blijft hij dan gewoon lekker nog een kwartiertje buiten zitten en maakt af en toe ook nog een ereronde. Hij is nooit leeg.

Dat de Bonte Willem geen kattenpis is blijkt wel uit zijn ouders en voorouders. Pa is ,,De Bonte Geerinckx en ma Princess Harry, het koppel waaruit jonge duiven bij Willem al kop vlogen en een 1ste op een sectorvlucht. Ook bij pa Broekhuizen weten ze wat dit soort in zijn mars heeft. Verder staan in de voorouders Young Harry, Sybelle ,Harry ,Laatje 56, Apollo,de 241 , Schoon Witpen , Last Son, Yzere, Laat geschelpte 709 , Wittekop Sylvester en Willeke.  Dus nu een dagfond kampioenduif na twee jaren kampioensduif bij de jonge te hebben gehad. En op zulke momenten denk ik weleens waar hadden wij gestaan als ik in 1991 niet van de zolder was afgegaan met de duiven en in 1993 geen 17 jaar gestopt was. Zeventien verloren jaren in de opbouw terwijl het toen draaide op de zolder als een tierelier fondkampioen in de CCR  Rotterdam en tweede in Afdeling C.

Maar je mag feitelijk nooit terug kijken en mijn moeder zaliger zei altijd, als, als ,as ,as is verbrande turf en gelijk had ze maar….

In 1967 kwamen de eerste duiven op het zolderhokje in de Palissanderstraat in Rotterdam , duiven van de markt geruild voor twee Vlaamse reuzen, duiven zaten achter gaas in zgn. sinaasappelkisten. Lid werd ik in de postduivenvereniging OCC en met een oude klok die ik van een lid kreeg naar de firma Rustwat om hem in te ruilen en voor 220 gulden een stb 14 constateringen zonder busjes kreeg. Ik was een gelukkig mens en kon in 1968 starten met programmavliegen. En eerlijk moet ik zeggen op de allereerste vlucht die ik vloog was het direct raak met de H 67 -380778 ee opvanger die ik mocht behouden. Het eerste jaar stond ik ook direct bij de jonge duivenkampioenen. In 1970 verhuisde wij naar ons huidige adres waar ik eerst in de tuin speelde en vanaf 1980 naar de zolder ging in combinatie met Fred Prins met zijn Jaap Bol en Piet Vos duiven, zelf was ik gek op Jansen ,vLoon , Tournier en vooral op klakken.

Waarom kom ik nu opeens met dit verhaal ? Het was de eerste kennismaking met de duivensport en competitie gebeuren trok me, knokken met duiven die je tot in de perfectie moet verzorgen om te winnen, punten te pakken en strijd te leveren. Dat was en is voor mij nog steeds de duivensport. Aankomen van de duiven is prachtig maar mij trekt hoofdzakelijk het proberen een prestatie neer te zetten.  Een  vierde of vijfde prijs het telt in wezen niet of het moet op afdelingsniveau zijn. Punten pakken daar gaat het bij mij om.

Vooraf spreken we op een vergadering af we spelen  6 vitessevluchten , 6 midfondvluchten ,zes dagfondvluchten , 8 jonge duivenvluchten en 5 nalijn vluchten  (aantal vluchten staat als voorbeeld) en dan moet je deze ook spelen. Gaat dit niet vanwege het weer dan moet je hem later eventueel inlassen of …… een andere vlucht aanwijzen die dezelfde duiven zowel voor vitesse als midfond telt , een dubbelteller. Maar de punten moeten verdiend worden. Er werd een midfondvlucht afgelast dus werden er liefhebbers bevoordeeld en andere die er nog bij hadden kunnen komen benadeeld en zoiets moet niet kunnen in mijn visie . En het schoolvoorbeeld kreeg ik dit weekeind , vorige week nog 1 staan op de dagfond in de RMO en nu na een mindere vlucht gewoon 5 je voorbij zien gaan. Hadden ze dit weekend afgelast dan was ik 1 geweest, maar niet met plezier , terwijl andere dit juist(plezier) wel hebben op de midfond. Maar mij noemen ze toen ik dit aankaartte op de social media een zielenpiet.

En dan denk ik op dat moment aan de jaren zeventig toen de duivensport nog leuk was, ik keek als beginner op naar de grote namen in de duivensport maar dat is niet meer, groot in de duivensport ben je als je sportief en eerlijk ben , heeft niks met hard vliegen te maken. Hard vliegen en alles in het werk te stellen om te winnen op welke manier dan ook is gewoon onnet en niet zoals ik duivensport wens te beoefenen. Jammer maar ik kan het echt niet anders zien, zielige verguren ja ze hadden wel gelijk. Willeke Alberti zong het al ,, spiegelbeeld,,.

En Willem de Bruijn mijn moeder zaliger zei altijd ,,ere wie ere,, toekomt , bedankt voor die Bonte Willem die me een goed gevoel en een beetje geluk schenkt.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

 

 

Comments are closed.