Het wel en wee rondom ons duivenkot 30-2019

Weer een weekje verder en een weekeinde zonder duivenvluchten, de afdeling en het NPO waren kort en bondig alle africhtingsvluchten die op het programma stonden werden vanwege de hitte afgelast. Maar…. de duiven voor Oranje ,Cahorst en Narbonne  die veel meer kilometers gingen maken en meer dagen in de mand moesten vertoeven kregen schijnbaal coolbacks aan want deze vluchten gingen wel gewoon op reis. Raar maar waar. En dan de term afgelast , uitgesteld was uiteraard beter geweest daar ,,ik,, vind dat in competitieverband (en dat is duivensport als men over de programmavluchten spreekt) allemaal gespeeld moeten worden. En de laatste jaren is al gebleken dat we in Nederland een mooi najaar hebben dus kunnen we gewoon in september inhalen. Nu dat opperde ik op facebook en je wil niet weten wat ik over me heen kreeg als temmen zielig figuur enz en uiteraard snap u als trouwe lezer ook gelijk uit welke hoek die wind kwam. Juist uit de hoek van lieden die nog uit het kampioenenrijtje konden weg vallen als ze een slechte midfond vlucht zouden scoren en hun tegenstander een betere , dus inderdaad niet ,,ik,, maar zielige verguren die op een makkelijke manier aan het eind van het jaar blij zijn met hun gemakkelijk behaalde stukje plastic. Of lieden die met de jonge duiven leuke uitslagen hadden maar nu een ander geen kans gunnen om in te lopen en dadelijk ook het haar van hun borst staan te kloppen. Zelf sta ik er leuk voor op de dagfond met Bourges het komend weekeind voor de boeg en zou het een smet op het kampioenschap vinden als deze vlucht werd afgelast. Ik wil hem spelen en desnoods verliezen maar heb wel de competitie afgerond zoals je met een competitie behoort te doen.

Maar genoeg hierover kan me er alleen maar over opwinden en dat is me de duivensport (die met sprongen kwa mentaliteit achteruit rolt) niet waard. Heb me altijd anders opgesteld in het sportgebeuren of het nu tennis, boksen, judo ,voetbal of duivensport was, ik was erg fanatiek, keihard en wilde altijd winnen, maar ken en kon altijd slecht tegen onsportief gedrag.

In het duivenhok gaat het niet meer zoals ik het spelletje bedacht en opgezet had tot de eerste jonge duivenvlucht ging het prima en alles was  zoals gepland twaalf jonge weduwnaars zaten gereed , twaalf oude duivinnen als weduwduivin niet mee geweest en speciaal gespaard voor dit spelletje en dan gebeurd waar ik elk jaar al bang voor was , je loopt een besmetting op in de reismand. De helft van de duiven kwijt en nog erger negen van die twaalf weduwnaars. Dun en vies schijtend en proestend kwamen ze thuis , gelijk aan de antibiotica en dat is ook niet goed voor de conditie ,maar wat moet je als competitiespeler en puntenjager bent zoals ze dat noemen. Met een week moeten je duiven er weer staan missers kun je je niet permitteren en reserve spelers heb je niet. Niet mee doen zou u zeggen , idd maar voor mij geen optie. De duiven knapte binnen enkele dagen goed op vitamine extra en van koolhydratenpoeder dus we gingen door maar blij was ik er uiteraard niet mee . En dan hoor andere liefhebbers over hun duiven praten ze hebben dit en de duiven hebben dat , ze enten voor de derde keer, het hok is groen van ellende maar …. ze komen wel met duiven.

Het is niet anders ik noem het duivensport GRVE 2021 (geen respect voor elkaar). Mijn kansen voor dit seizoen en mede nu door het uitstellen zijn verkeken en misschien is het beter om dit seizoen voor gezien te houden , heb nog vijf dagen om hier over na te denken , nogmaals de dagfondvlucht wordt in ieder geval wel gespeeld.

In het oude duivenhok zit alles gewoon bij elkaar en bij de jonge duiven hetzelfde, alles wat wil gaan rommelen rommelt maar en wat op het schabbetje wil gaan zitten , nu prima , onder een koppel van die duivinnen die voor de jonge doffers bewaard waren liggen nu zes eieren en de duivinnen zitten er om beurten op. Ik laat het gewoon op zijn beloop en dadelijk mogen ze op de nalijn mee als ik die nog speel of anders sla ik niet af , die optie heb ik ook nog. Zielig  ? Nee ik ben gewoon klaar met hoe sommige zich opstellen in de duivensport. Ze zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan een echte grote liefhebber die altijd zegt ,,mij boert het niet , ze kunnen toch niet winnen en bekijken het maar,,  Sport zoals het hoort , vechten voor wat je waard ben maar wel op een eerlijke en sportieve manier.

Nu is er een commissie jonge duiven in het leven geroepen en idd  de verliezen zijn de laatste jaren verschrikkelijk en de rede nog niet achterhaald. Maar misschien mag ik iets voorleggen waar we wat mee zouden kunnen doen. In mei vijf jonge duivenvluchten van 90 tot 240 km onder de noemer jonge duivenafrichting Vitesse. en dan in Augustus/September nog 5 jonge duivenvluchten midfond. Ben je die verschrikkelijke maanden juni en juli kwijt. Het is maar een tip.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing pigeon whisperer.

Comments are closed.