Het wel en wee rondom ons duivenkot 25-2019

Het was me het weekje wel en dan denk je ik ga even de column schrijven want stof zat , maar dat val tegen , wat kun je wel of niet schrijven.

Over een commissie lid uit de LC van de afdeling 5 die na het stuk over de fatale lossing op Vierzon naar mij schrijft dat ik voortaan mijn huiswerk beter moet doen en dat hij begrijp dat het opneem voor mijn ,,idool,, Willem de Bruijn zoals hij het noemt. Nu mijn huiswerk is goed gedaan en een uitleg wat er dan wel gebeurd was kreeg ik niet. Erge slappe hap die probeerde om iets wat zwart is wit te praten. Andere columnisten schreven het ook al als je de uitleg op de afdeling 5 site goed leest hapert het verhaal aan alle kanten. Hier is nog steeds een hele goede weg en ik weet als geen ander dat dit op elke vlucht kan gebeuren maar Vierzon blijft een lossing die nooit plaats had mogen vinden. En duidelijk is dat veel kleinere melkers nu met een enkele duif moeten verder spelen terwijl de gene die medeopdrachtgever was gewoon weer met 35 duivinnen aan de bak kon komen, idd zo schakel je ook tegenstanders uit en 5000 duiven minder op Issoudun dan op Vierzon,  zegt volgens mij genoeg.

Zondag ging Ienepien de jongen even opleren vanuit Zevenbergschehoek na acht minuten draaien namen ze goede lijn en vanaf dat moment tot de aankomst was de tijd vijf en twintig minuten , geweldig een toptijd en het hele klad in één keer thuis. Conditie goed en de nodige vorm op de duiven. Maandag eerst even naar het Ziekenhuis voor mijn urineweg problemen ( dus inderdaad een echte zeikerd), hapje eten en ik vond het weer prachtig en vroeg aan Ienepien of ze weer wilde gaan rijden. De duiven werden gelost in de middag met prachtig weer en een super vertrek in één keer eruit en gelijk de goede richting. Na vijf en twintig minuten kwamen er 5 van de één en zestig ( 13 oude en 48 jonge duiven) vier minuten later weer vier en toen ging het duiven druppelen. Kortom op maandagavond waren de oude (late jongen) thuis maar van de jonge garde slechts 17 . Op dinsdag meldde de eerste zich op 5.55 uur en druppelde er over de hele dag weer 17 binnen en op woensdag volgde er nog 9 wat het totaal op 43 bracht en wat zo raar was aan die duiven was helemaal niks te zien en gewoon nog in goede orde. Maar de angst was er en we zijn niet meer meer gaan rijden. Prachtig weer en zo een fiasco.

Zaterdag ochtend prachtig stralend weer en we hadden hier 10 oude en dus de 43 jonge duiven mee die echt in perfecte doen waren, om 8.30 uur werd er gelost in Duffel en een kennis in de voorhand belde dat hij om 9.41 uur een jonge duif had. Nu snel rekenen leerde dat ik dan minimaal op 9.45 moest beginnen te pakken en op 9.48 uur melde de twee eerste oude duiven zich op 9.57 en de tweede op 10.05 en dan weet je al dit wordt foute boel en idd ze druppelde binnen en bij het donker worden waren er 22thuis en inmiddels een dag later 25.  Dus in een week gewoon 23 jongen kwijt en dan kun je gaan spreken van een verloren seizoen, die op het nest zaten weg en 5 van de 12 jonge weduwnaar. Geslacht gewoon, maar wijzend naar een schuldige kan ik in dit geval niet, goed weer en een lossing op tijd. Wat er zich onderweg heeft afgespeeld kunnen we naar gissen maar weten doen we het niet.

De postduivencoach heeft altijd met iedereen het beste voor en zag twee mandjes duiven waarin er enkele met genepen ogen zaten en te knipperen. Naar de liefhebber toegegaan en gezegd ,joh als ze thuiskonen geef ze dan wat tylan of baytril want dit en dat zag ik in de mand. Maar ik had beter mijn mond kunnen houden want werd op zaterdag direct afgestraft door die duiven , de liefhebber zette een prachtige uitslag neer. En dat knipperen dan ? God mag het weten maar ik niet.

Ook bereiken mij van diverse kanten berichten dat in sommige clubs het nationaal of sector inkorven niet helemaal volgens de uitgestippelde richtlijnen gebeurd, Minimaal 7 liefhebbers die inkorven, inkorver leest de ringen af , de displayer controleert en een derde vult desnoods de mandenlijst in die vervolgens binnen in de mand wordt opgeborgen om afscheuren aan de buitenkant te voorkomen. Simpel en een kind kan de was doen.

Ook hoorde ik dat er liefhebbers zijn die de inkorver weigeren omdat hij hun duiven inkorft en vervolgens bij een andere club gaan om inkorven. Zelf vind ik dat je moet inkorven bij de inkorftafel die jou door de centrumleider wordt aangewezen. Het reglement is daar duidelijk over en bloedverwanten mogen sowieso je duiven niet inkorven en ik zou daar binnen de kantlijn ook dikke vrienden bijzetten. Andere verenigingen moeten ook de liefhebber dan niet laten inkorven ander hou je dit gedoe,  en volgens mij willen we dat toch ook allemaal niet.

Issoudun werd hier een redelijke vlucht en wederom een goede puntenscore maar weer enkele vogels kwijt  dus inmiddels spelen we op het randje om voor volgend jaar nog wat over te houden van waarde. Maar gelukkig scoort mijn aftrekvlucht ook goed dus zouden we met nog drie dagfondvluchten voor de boeg een steekje kunnen laten vallen. Maar ,,Kiki,, doet met een 11 op Blois , een 4 op Vierzon en een 5de op Issoudun buiten verwachting en hopelijk zet hij dit door.

Al met al een weekje waarin de telefoon hier niet stil stond en de messinger boodschappen  niet van de lucht waren.

Ik zou zeggen tot de volgende rondom en doe allemaal af en toe eens wat water bij de wijn.

Kees Commijs  RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.