Het wel en wee rondom ons duivenkot 15-2019

We zijn weer een weekje verder en alles gaat redelijk naar wens en naar zoals ik me nu voel is de operatie vorige week goed geluk en is de steen uit mijn blaas en zit in een potje. Ook schreef ik vorige week dat onze vlucht goed verlopen was met drie duiven in de eerste tien op 4500 duiven en dat ik daar dik tevreden mee was. Ook uitte ik dat op facebook en stuurde de prestatie ook in naar de rubriek ,,mooie prestaties,, bij Pipa.

Achteraf heb ik hier grote spijt van en zal me bezinnen of ik deze week nog een keer de prestaties  (wederom 50 % prijs in groot verband ) zal insturen. En nu vraagt u zich af waarom niet? Simpel omdat de druiven voor andere duivenmelkers (liefhebbers noem ik ze niet) te zuur waren. Hoorde al weer zoiets in mijn oren van ,, hij zegt dat hij niet commercieel is maar stuurt wel zijn uitslag in naar Pipa en zet het ook op facebook,,. Ik hoorde het en ging niet eens meer zitten in de club en gelijk naar huis, te zielig voor woorden maar genoeg om er even op in te gaan.

Commercieel het woord wat je steeds meer hoort in de duivensport en een woord wat je goed moet kunnen lezen. Commercieel beteken zakelijk, commercieel betekend niet dat het vergif of crimineel is maar …… commercieel kan natuurlijk wel crimineel zijn. Het is maar hoe je met commercieel in zakelijk opzicht omgaat.

Enkele goede kennissen (vrienden vind ik altijd een duur en groot woord) kweken per jaar honderden misschien wel dik duizend jonge duiven en deze worden overal tot in het verre oosten en op beurzen verkocht. Per jaar investeren zij door op diverse tophokken voor vele duizenden euro aan duiven binnen te halen om hun kweekhokken op hoogwaardig niveau te houden. Er wordt op veel hokken goed gepresteerd met hun duiven en zij bestaan ervan, commercieel en op een open eerlijke manier.

Mijn mentor als ik hem zo noemen mag kweekt een hele ronde zomerjongen zo rond de 75 stuks vanuit zijn kweekhok met een zeer hoog kwaliteit gehalte en verkoopt deze rond de kerstmis in het Limburgse mergelland, hoogwaardige zomerjongen uit het allerbeste wat er in Reeuwijk zit, liefhebbers de kans om iets goeds aan te schaffen en uiteraard geen windeieren voor de verkoper en dus ook commercieel maar op een eerlijke en open manier. Iedereen krijgt er zelfs nog een bakkie koffie en een Limburgse punt vlaai.

Zelf zou ik natuurlijk ook blij zijn als er na al de investeringen die we gedaan hebben wat terug zou kunnen vloeien uit duivenland al is het maar om onze hobby kostendekkend te maken maar om me dan gelijk als commercieel mikpunt ( crimineel ) neer te zetten vind ik te ver gaan. Was het maar waar stonden er een paar met een dikke binnenzak voor mijn deur en werden mijn kosten inkorven , voer ,investeringen enz gedekt. Maar uiteraard wel eerlijk en open.

En ja dan heb je natuurlijk die verkopingen zowel aan huis als via de z.g.n verkoopsites. Ik lees de meeste en koop wel eens een duifje waarvan ik vermoed dat het te gebruiken is, maar ik geef toe het zijn vaak opruimers die als goud worden aangeprezen. Duiven die vijftig jaar terug aan het eind van het seizoen in een mand naar de poelier gingen en dan hoor ik zulke personen nu zeggen hij is commercieel omdat ik een keer de uitslag op pipa zet. Ze hebben me geraakt , ze hebben hun zin, het voelt niet leuk, maar mijn hobby laat ik niet meer door dit soort piepeltjes bederven. Onder het z.g.n hobby bedrijven zij commerciële activiteiten om meer binnen te trekken dan hun onkosten te dekken.  Dit is hobby bedrijven met een luchtje.

Dan werd ik deze week ook weer geconfronteerd met het feit dat ik veel op Facebook schrijf, eerder in de vereniging probeerde al een lid dat dit mij verboden werd, iets wat in een democratisch land met de vrijheid van meningsuiting uiteraard nooit mag en wederom was er weer gezeik. Ik zie het anders , als ik iets van iemand niet wil lezen dan blokkeer ik die persoon gewoon, makkelijker is er niet en ik zit daar niet mee , dus ga je gang.

Leuker is als er liefhebbers opbellen n.a.v. filmpjes die ik op facebook of mijn website plaatst, altijd leuk en positief, daar geniet ik van of berichtjes via Messenger , ik vind het prachtig.

Dit weekend was het koud en onze lossingdeskundigen speelde met vuur, de duiven zijn op het randje gelost want even na drie uur vielen hier al winterse buien.  Zelf had ik een uurtje eerder de manden open getrokken. Hier is nog één doffer onderweg maar ik hoorde dat meer hokken een gewonde duif hadden of er ook één of twee miste. Zelf zaten we niet echt vroeg maar vlogen wel onze aantal prijzen dus klagen doe ik niet over het weekend. Vermoedelijk wordt het zaterdag weer Quievrain en daar stel ik me dan maar op in en uiteraard wens ik alle liefhebbers weer veel succes komend weekeinde en zoals een oud voorzitter altijd zei,, we kunnen niet allemaal de eerste prijs hebben,,.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.