Het wel en wee rondom ons duivenkot 11-2019

We zijn weer een weekje verder en weer iets wijzer. Zelf vind ik dat de duivensport is gek geworden, gewoon echt ziek. Onze duivensport de sport van de gewone man die op de fiets met een mandje en zijn klak op zijn kop naar zijn vereniging ging om een paar duifjes in te korven . Klokken werden gezet en de andere dag een controle prik en dan mocht de klok mee naar huis. We werkte nog met gummi ringen . Nu moet je als beginnende liefhebber een ECS aanschaffen met een paar antennes en je bent dan al gauw een zevenhonderd euro en wil je dan ook nog als beginner een goede kweekduif aanschaffen dan moet je op de computer naar een verkoopsite zoeken en uiteraard kom je dan bij Pipa terecht en zie je daar een bod op een duif van 1.252.000,00 euro staan . Dan stop je toch met het timmeren van een hokje , schrap de ECS van het ,, ik wil lijstje,, en ga gewoon lekker met je vrienden en vriendinnen stappen . Want je bent een verstandig persoon en begint niet eens meer aan deze idioterie die men duivensport noemt.

Neem uiteraard niet weg dat als deze Chinese heer bij mij aanbelt, ik hem uiteraard niet wegjaag maar een bakkie thee aanbied en ook graag zou zien dat hij zijn checkboek trekt en met een mandje duiven weggaat. Maar ik bedoel te zeggen dat de huidige ontwikkelingen in de duivensport geen echte promotie zijn voor onze sport.  De NPO ken veel commissies oprichten maar als alles zonder enige vorm van kennis en objectiviteit wordt benaderd dan kan men er beter mee stoppen. Honderden keren heb ik het al gezegd dat er in onze sport moet worden uitgegaan van de sport voor de arbeider , de competities moeten met minder duiven ook gespeeld kunnen worden. Het gezinsleven moet ook mogelijk zijn rond de duivensport  en als ze zoiets horen zit het NPO bestuur hevig ja te knikken maar net als bij ons in de afdeling 5 bestaat het totale vluchtprogramma uit bijna 40 vluchten, 14 jonge duivenvluchten, ze zijn gewoon knettergek aan het worden.

Ze hebben nu pas vergaderd (afd. 5) en als ik het verslag lees stond er in het geheel nog niets op een rijtje en ging het meeste van ,, we zien wel hoe het loopt,,. Eerst stond er op het zgn. vluchtprogramma netjes een T bij Duffel wat inhield dat het een trainingsafrichting betrof. Deze T is er nu af en de ene vereniging speelt hem wel als concours en de andere niet, niet erg maar wij in Rotterdam weten nog niets. Dit is nu al een paar jaar hetzelfde verhaal, dadelijk beslissen terwijl er al geconcourst wordt . We maakten zelfs mee dat er vluchten geschrapt werden terwijl ze al gespeeld waren. Ik heb me er steeds kritisch over uit gesproken en kan er nog kwaad over worden. Omdat enkele kampioenen de eerste twee vluchten niet hadden meegedaan maar gokte op de volgende twee van de vier keuzevluchten, maar die toen vervielen en dus schrapte men de twee eerste vluchten. Uiteraard was dat in de ontkenningsfase de oorzaak niet, maar in Rotterdam weten de meelevende liefhebbers beter. Wat ik wil zeggen is dat we dadelijk nog niets weten en afhankelijk van het resultaat Duffel wel of niet in het samenspel geteld gaat worden. Ik vind dat ruim voor het seizoen elke liefhebber een duidelijk uitsluitsel op papier moet krijgen van wat er gaat gebeuren en wat telt in het seizoen. Wat wordt het puntensysteem , welke vluchten , hoe melden enz. gewoon een soort concoursreglement 2019 voor vereniging ,samenspel , rayon en afdeling.

Na veel gezondheidspirikelen die nog niet van de baan zijn is het wel behelpen maar we doen ons best en we wachten tot de operatie is uitgevoerd. De duiven proberen we zo goed als mogelijk na te lopen en ons vaste systeem te volgen. De jongen zijn in het vlieghok nu gespeend en de doffers en duivinnen zitten al gescheiden. Morgen gaan ze bij droog weer weg voor ongeveer acht kilometer en daarna gaan we het geleidelijk bij behoorlijk weer, opvoeren. Ook vermoed ik dat einde deze week de 14 winterjongen hun eerste opgooi kilometers gaan maken en dan met een dikke week daarna ( 3 x 10 km )met de oude duiven mee de trainingsvluchtjes kunnen afwerken t/m Zevenbergschehoek en Middelharnis. Kortom duidelijk is dat ons seizoen is begonnen.

Deze week las ik ook dat een column schrijver (die ik zelf heel graag lees en ook een wijs man vind ) dat hij er geen heil in zag dat liefhebbers hun duiven extra vitamine verstrekte of met wat olie over het voer ,wat kruiden of biergist toediende. Ik doe dit wel en weet niet of het goed is en ik weet ook niet of als ik het niet zou doen de prestaties terug zouden lopen. Ik vind dat we gewoon moeten doen waar we ons zelf en onze duiven zich prettig bij voelen . Maar één ding durf ik wel te stellen dat liefhebbers die behoorlijk met hun duiven vliegen en stellen dat ze elke dag alleen zuiver water geven met alleen een bakje gewoon duivenvoer en verder er nooit iets bij, echte jokkebrokken zijn.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.