Het wel en wee rondom ons duivenkot 10- 2019

We zijn weer een weekje verder en het seizoen nadert snel , over een maand hebben we al een vlucht gehad en is de vraag telt die vlucht niet of telt die vlucht wel. De ene club zeg bij ons wel en de andere club zegt bij ons niet. Zelf ben ik ervoor dat voor het seizoen in een voorjaarsvergadering goed besproken word welke vluchten voor je club tellen en welke puntentelling er geld en dan het liefst zwart op wit op papier. Al jaren is er gezeik over die eerste vluchten en ik heb al eens gezegd het lijkt wel of de z.g.n plaatselijke grote mannen alles op elkaar afstemmen en de rest maar klapvee melkers zijn. Daarom is vooraf afspraken maken over wat er te gebeuren staat voor en tijdens het speelseizoen. Het liefst zou het dan voor alle rayons binnen de afdeling hetzelfde moeten zijn. Binnen een club zou ik zoeken naar een systeem wat binnen een club past. Het is toch belachelijk dat bijvoorbeeld binnen de jonge duivenafrichting ongeveer 25 hokken afhaken en je er dan nog net genoeg over hebt om de laatste vlucht te spelen. Boosdoener ? De verliezen en zieke duiven ? Zou kunnen, maar ook de puntentelling was in 2018 voor ons niet ideaal. Je moest 1: 4 punten tellende duiven pakken dus 25 %, dat moet kunnen en is mooi maar je helpt je concoursen naar de kloten en als er (vele) twee vluchten hun portie niet hebben gehaald dan haken ze af. Het jaar daarvoor telde er drie van je eerste dertig aangegeven duiven. Ik vond het mooi maar ook hierdoor werden concoursen afgebroken omdat er dan opeens van die puntenspelers waren die met tien duiven kwamen en er dan maar één behoefde te constateren. ( en daar ga je dan zelf ook in mee)

Zelf zou ik ervoor gaan om weer de eerste 30 duiven te tellen maar dan met de drie eerst geklokte, of je er dan tien of dertig mee hebt  je moet er drie pakken. En let op mijn woorden dan komen die tien duiven inkorvers er wel met dertig. Zo zit de duivenmelker nu eenmaal in elkaar.

We wachten gewoon af en we zien wel hoe het gaat lopen. In mijn 53 jarige duivenloopbaan ga ik eindelijk leren gewoon de rust te bewaren en dan maar zien hoe alles verloopt.

In het hok ben ik wel fanatiek en probeer de regelmaat aan te houden in de verzorging, daar het met mijn gezondheid momenteel wat minder gaat en veel ziekenhuis en doktersbezoeken nodig zijn loopt die regelmaat soms een beetje in de war maar ik zie dit nog niet als een belemmering om tot behoorlijk haalbare prestaties te komen. Voorlopig gaat alles naar wens.  Duiven vliegen goed , jongen komen goed op enz enz enz. Ik krijg het uiteraard al drukker daar er nu al in drie ploegen de duiven worden uitgelaten en als dadelijk het spul op weduwschap zit worden het vijf ploegen. Laat nu een ploeg eens een uur uit en dat tweemaal daags dan ben je gewoon tien uur bezig met de duiven. Verduister je dan van 18.00 tot 8.00 uur , dan zit die tijd precies vol , dus moeten ze op bevel snel binnenlopen anders zit je in de problemen. Net als bij die veertien winterjongen die nu al flink wegtrekken , die hebben aan hun uurtje echt tekort en roepen helpt niet want ze verdwijnen aan de horizon. En dat bedoel ik dan , gewoon de rust bewaren en verzorgen hoe het uit komt binnen de bepaalde regelmaat.

Of ons optreden bij RTV Rijnmond over de postduiven kweek bij volle maan een succes was weet ik niet daar ik er weinig over hoor , zelf vond ik het uiteraard geweldig geslaagd. En ik hoop de postduivensport nog meer in het nieuws te kunnen brengen op een manier dat de niet duivensport mensen vanzelf respect krijgen voor onze sport , maar met de manier hoe de duivensport nu in elkaar steekt gaat dit nooit lukken.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.