Het wel en wee rondom ons duivenkot 6-2019

We worden dit jaar wel geteisterd door onprettig weer als het de duivenliefhebberij aangaat, veel regen en nattigheid maar vooral veel wind. En dan zit je hier in de stad in een tuin tussen een blok huizen en moet ik de jongen uitwennen. Diverse katten lopen er rond en in de lucht loert de kromsnavel. Maar vandaag gingen dan toch de eerste (ondanks de harde wind) de sprong wagen en met zijn drieën doorkruiste ze het luchtruim als volleerde oude hokgenoten , morgen zullen er dus wel meer het luchtruim gaan verkiezen en hopelijk vliegen deze eerste zestien rond voordat ik er over enkele weken weer een paar nieuwe naar het jonge duivenhok breng.

Ook de vliegduiven die nu op eieren zitten gaan er elke dag uit en beginnen er weer plezier in te krijgen, dus de zestien koppels zitten daar weer te broeden. Twee koppels jonge duiven lagen slechts één ei en een koppel was goed gepaard en toen ik er een steen ei inlegde gingen ze gelijk zitten dus die hebben nu twee eieren van de kwekers. Bij de kweekduiven liggen er weer 14 jongen dus als straks alles uit kom zitten  wij voor dit jaar bijna aan onze taks.

Ook de oude Nadal heeft het naar zijn zin , vermoedelijk is hij onvruchtbaar maar ik heb bij de duivinnen die straks als weduwduivin voor de jonge doffers moeten dienst gaan doen stro op de vloer gelegd en Nadal daarbij gedaan , ook hier lag er vanavond een ei en zullen er sommige volgen. Zit er een bevruchte tussen dan heeft die ouwe het kunstje toch weer/nog geflikt. Trouwens deze duivinnen gaan er dagelijks al een uurtje vandoor en trekken zich niet aan wat voor weer het is of wat voor wind er staat. Denk eraan om bij goed weer ze deze week een eindje weg te brengen. want zo nodig kan ik ze dan gewoon op het schapje voor het kortere werk even inzetten en de anderen wat sparen. Ligt eraan wat voor gevoel ik die eerste vluchten erbij heb.

Aan de reportage waarvoor een jongedame op het hok is wezen filmen in opdracht van RTV Rijnmond wordt hard gewerkt en komend weekeinde wordt er nog wat bij gefilmd als de jongen onder de vliegduiven uitkomen. RTV Rijnmond is er in geïnteresseerd omdat het hier jongen betreft waarvan de ouders op 21 Januari bij de rode bloedmaan zijn gekoppeld. De bedoeling is dat deze jongen gevolgd gaan worden.

Vorige week maakte ik in mijn column de fout door te stellen dat de afdeling 5 haar generaal kampioenschap moest loslaten daar dit niet meer in de huidige tijd past. Een attente lezer stuurde mij een email met als gegeven dat de afdeling 5 al enkele jaren geen Generaal Kampioenschap meer kent. Deze lezer had volkomen gelijk maar ik stond op het verkeerde been door het woord Keizerkampioenschap. Maar ook dit kampioenschap telt per discipline. RMO en mijn vereniging pv  Blauwe Doffer Rotterdam spelen wel een Generaal kampioenschap terwijl er steeds gezegd wordt de afdeling in deze te volgen ook wat puntentelling betreft. Ik ben benieuwt hoe dit nu gaat aflopen omdat de afdeling5 de dertig bovenste duiven telt en er daarvan de drie eerst geklokte telt.

Wel staat voor mij vast het dit seizoen rustig aan te doen omdat het onmogelijk is (ook in de club) het op te nemen tegen hokken die over honderden duiven beschikken . Een liefhebber uit mijn club zegt altijd  procentueel is het hetzelfde naar je gooit makkelijker vanaf tien meter vijf en twintig van de honderd knikkers in een emmer dat vijf knikkers van de twintig. En daar zit natuurlijk wel wat in. Je hoort vaak ,,man wat had die ze hard , hij had er dertig in,, maar ze vergeten dan dat er zeventig het papier niet raakte. Maar toch heb ik veel respect voor de grote mannen die heel vroeg spelen met bijna 80 % prijs, maar….. dat zijn er maar een paar in heel Zuid -Holland.

Hier in het hok moeten nog enkele dingen gebeuren, bij de jonge duiven lekt het raam boven in hun dak dus daar moet ik nog een glasplaat inplakken. Ook moet de bekabeling van twee antennes nog worden aangelegd. En ik ben voornemens twee vloerroosters bij de kwekers te gaan leggen omdat twintig duiven op een vloer van 120 x 120 cm elke dag een platgetrapte vieze bedoeling is. Je kunt wat zand strooien met wat kalk maar toch het bevalt me zoals nu niet. Maak ik liever een keer in de week onder de roosters schoon en lopen de duiven lekker droog.

En zo is er altijd wat en mede daarom blijft het een leuke hobby .

Tot de volgende wel en wee.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

 

Comments are closed.