Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-51

We zijn weer een weekje verder en de eerste sneeuw is gevallen. Nu is het oppassen voor de duiven in het duivenhok , het vochtgehalte is buiten met de mist extreem hoog en door de goede verluchting die de meeste in hun hok hebben komt er dus ook veel vocht mee naar binnen. Hier staan bij de hokken van de vliegduiven de verwarmingsplaten bijna altijd aan, ik schrijf bij de vliegduiven , bij de andere duiven niet. Temperatuur op 13 C en de luchtvochtigheid maximaal op 68,5. Het bevalt mij goed en vrijdag kwam de dierenarts de duiven enten tegen paromico en we stonden ondanks de kou buiten binnen heerlijk in het hok. De duiven had ik vooraf (op negen kweekduivinnen na en acht doffers die nog op een koper wachten) in manden gedaan dus was het gebeuren een fluitje van een cent. Keurig gedaan door de duivendokter en lekker relax, de duiven hebben er niks van gemerkt dus ben ik tevreden. Een regelmatige lezer zal denken negen kweekduivinnen maar je hebt toch tien koppels , dat klopt maar één doffer bevrucht niet meer dus zijn duivin zit nu op het ei van nummer tien en die duivin loopt weer met haar doffer achter haar staart door het hok te rennen . Hopelijk vat u hem.

Gisteravond zag ik een filmpje van Bas Verkerk met zijn vader op internet terwijl ze bezoek hadden van Pipa die ook een veiling van hun duiven heeft. Het was koud in Reeuwijk en de klojo bleef buiten maar doorvragen terwijl Bassie zo beetje aan het bevriezen was en graag het hok in wilde. En dat ging gebeuren en gelijk was daar leven in de brouwerij. En ik ging overstag , zoveel hokken , zoveel duiven en alles zag er perfect verzorgd uit. Dit constateerde ik ook eerder al bij Willem de Bruijn op zijn hokken, dat deze mensen zo goed presteren kan geen toeval zijn. Alles staat in het teken van de duivensport, natuurlijk ze hebben de financiële middelen om te doen en te kopen wat ze hebben willen, mede daardoor beschikken ze over de beste kwaliteit voor wat hun duiven betreft maar ook de hokken enz . Maar zelf investeren ze ook met hun 100% inzet van de vroege ochtend tot de late avond en ik denk zelfs terwijl ze liggen te slapen , deze mensen zijn net als ik gewoon knetter duiven gek, Willem de B.  noemt dat altijd passie. En Willem M uit Winterswijk benoemde het altijd als ,, ze bezitten het vinger spietze gefull,,. Kortom ik genoot van de reportage en het meest van de manier van duiven houden en ook dat het niet alleen om de pegels draaide, daar een doffer van 22 jaar gewoon van zijn pensioen mocht genieten in een hok. Dit zijn echte liefhebbers.

Momenteel worden er weer volop duiven aangeboden en ik wil er toch mijn inzichten over kwijt. Heel veel jonge duiven met 2018 als geboortejaar en ik zeg zoek je versterking kopen die hap , waag de gok als je denk dat de duif en afstamming goed is. Daarnaast zie je nu ook veel duiven met ideale afstammingen in de verkoop van drie jaar oud maar dan zeg ik pas op hieruit is al twee jaar gekweekt met nul resultaat en nu probeert de verkoper nog wat geld van zijn ( mislukte) aanschaf terug te krijgen. Staan er duiven van vijf of zes jaar oud te koop met goede afstamming dan vermoed ik dat daar toch wel enkele goede of redelijke duiven zijn uit gekomen anders halen ze die leeftijd niet op hetzelfde hok. Andere zullen denken  Kees lult weer uit zijn nek maar het is mijn opvatting en ik vermoed dat ik niet ver van de waarheid zit. Ook is de verkooplijst van Willem de B in ,,De Duif,, geplaatst met natuurlijk een prachtig en eerlijk voorwoord, het zijn zomerjongen uit zijn allerbeste duiven . Ik constateerde dat  er dit jaar ook is ingekweekt met de Hurricane en met Gijs kopen 1-47-48 en 17 en 40.  Voor de echte kenners ligt hier de kans om direct een vaste kweeklijn in je hok te gaan halen. Bij een goede ingekweekte topduif is de kans dat de goede bloedlijnen (genen) namelijk makkelijker door vererven. Maar nogmaals dit is mijn visie al zullen sommige het stom gelul vinden.

Gisteren nog een zakje kurkuma poeder gehaald en gemixt  met mijn natuurlijke poedermix , of het mekaar bijt weet ik niet maar denk dat dit met medicijnen eerder het geval is dan met natuur producten. Medicamenten zijn hier nu al twee jaar taboe maar ….. indien echt nodig zal ik ze wel gebruiken. Typisch is dat ik twee jaar geen coli op het hok gehad heb. Hier achter me in de winkelstraat loopt altijd op het trottoir ik denk uit 2010 een blauwe duivin met een smalle naamring. Ik vermoed dat hij van mij is en als pieper tussen de stadduiven is terecht gekomen. Deze dame hou ik soms in de gaten en dan loopt ze parmantig tussen het winkelende publiek, goed in de pluim en strak in de veren , altijd witte neus  en dan denk ik , geen inentingen gehad, geen medicijnen , vreet van alles tot patat toe enz . Ja, onze duivensport? Soms begrijp ik er geen reet van.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

 

Comments are closed.