het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-47

We zijn weer een weekje verder in het jaar en buiten is het zelfs in de nacht al licht vriezend. Ook baardmans is weer gearriveerd bij de molens in Noord Holland en of het nu Zaandam , Zaanstad of Zaandijk was werd op de televisie niet echt duidelijk , wel de onzinnigheid dat meneer de Haan water uit de Zaan haalde om zijn stoepie te doen. Alle z.g.n BN-ers pikte weer hun graantje mee.

Daarnaast woede weer de laatste jaren bekende zwarte pieten discussie. Zelf heb ik daar een duidelijk standpunt over, het is een oud Nederlandse traditie die eigenlijk een cultuurgoed is geworden en dus in ere gehouden dient te worden. Willen mensen met welke argumenten dan ook daar vanaf dan sla je de plank helemaal mis , afblijven en accepteren , het is ons ding , klaar. Maar ik erger mij dagelijks aan dat gezeik.

Ook kwam deze week op diverse duivenpagina’s de discussie rondom het koppelen bij volle maan op gang. Zelf geloof ik daar helemaal niet in al is inmiddels aangetoond dat de volle maan inderdaad op enkele natuurverschijnselen op aarde invloed heeft. Gelukkig is het dit jaar op 23 november en voor de eerlijke en nette jonge duiven ringer te vroeg voor het mooie. Zelf den ik dat 27 of 28 November zou kunnen om het netjes te doen. Komt er dan een eitje te vroeg dan is er een mouw aan te passen maar wordt het ringen geen operatie beleid.

De verbouwing van het jonge duivenhok is op een klein dingetje na gereed en dat kleine dingetje werd vandaag een stuk naar voren geschoven door Koos Filarski want die hielp mij aan een handvol trengels ofwel dringers zodat ik het hok morgen af kan maken. Een oud spreekwoord is ,, een vliegende kraai pakt altijd wat,,. Koos bedankt.

Vrijdagavond voor het eerst sinds jaren vier duiven ( twee jonge doffers en twee jonge duivinnen ) naar de show in de club gebracht. Het ging mij er hoofdzakelijk om te zien of onze duiven  t.o.v. de andere duiven die er stonden een achterstand in conditie hadden daar we natuurlijk volop de jongen verduisterd hebben gehad en deze op 15 september pas één of twee pennen hadden gegooid. Maar het showtje heeft mij gerust gesteld en ik kan weer rustig slapen (grapje). De duiven stonden er goed bij en ik liet ze nog even door de hand van een bekende keurmeester gaan en die was er uiterst tevreden over. Dus we kunnen gewoon weer tevreden verder.

Nu het kouder wordt en de winterkweek voor de deur staat is het nodig de duiven die gaan kweken daarop voor te bereiden. Een dagje extra olie met wat biergist over het voer kan nooit veel nadeel berokkenen. Sommige enten nog en daar zet ik bedenkingen bij omdat ik zelf altijd vind dat je dit minimaal een maand voor het leggen van de eieren kunt doen. Zelf heb ik de laatste jaren de keuze gemaakt om het te doen als de duiven op de eieren zitten of jongen hebben leggen in de hoop dat er dan ook nog wat antistof wordt overgedragen. Ook de jonge duiven worden pas een maand voor de eerste vluchten ge-ent, een risico ? Ja , eens, maar inmiddels bewezen dat het ’t risico waard is , al twee jaar geen coli of vliesjes, maar ik zeg niet dat dit door de door mij gekozen route komt. Misschien komt het wel door de door ons zelf samengestelde kruidenmengeling, ik weet het niet maar ga stug op de ingeslagen weg door.

Soms wordt ons weleens gevraagd of we een bon voor een jonge duif willen schenken aan een postduivenvereniging en dat soms loopt al in de tiental keren. Ik geef dan netjes antwoord met ,,Sorry daar begin ik niet aan,,.  Nu beantwoord ik dan de vraag waarom niet , ten eerste hebben we maar zestien koppels vliegduiven en hebben we wel tien kweekkoppels  (feitelijk negen want een doffer bevrucht vermoedelijk niet meer),dan denkt u nu natuurlijk duiven zat toch. Uiteraard maar er veel geïnvesteerd, het vliegen is met sprongen vooruitgegaan, kampioenschappen worden behaald en als ik dan wat duiven aan de man probeer te brengen dan is er weinig reactie maar voor gratis bonnen wordt je wel benaderd. Sorry hoe rot ik het ook vind , nee dus.

Dit was het dan wel weer en tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.