Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-40

Wat een week en wat een heerlijk nazomer weer. Maar we zijn alweer volop bezig met de aanpassingen van de hokken en natuurlijk selecteren en daarna wat je overhoud invoeren in de computer en proberen de koppels te vormen. Het koppels vormen naar kleur, naar de oogkleur en dan niet twee dezelfde ogen op elkaar daar ben ik vanaf gestapt. Ook de kleur van de teennagels zegt mij geen moer , ik kijk er niet naar. Hier is het belangrijkst het behaalde aantal prijzen en welk soort prijzen, dat is selectie nummero 1 . Dan komen de stamlijsten erbij en dat is nummero 2. Daarna gaan ze ook nog door de hand. Uit slappe ruggen word niet gekweekt en duiven zonder goede ventilatie in de laatste drie pennen vallen ook om uit te kweken naast de boot. Bijna alle duiven die van dit geboortejaar worden aangehouden komen uit ons kweekhok. Het kweekhok ,stuk voor stuk klasbakken die van elders komen maar aangeschaft of verkregen zijn uit Nederlands en Belgische beste (liefhebbers ) soorten.

Vanavond liep er hier nog een email binnen van een liefhebber die ging herstarten met de vraag maar hoe en wat is het advies? Duidelijk was hopelijk mijn advies , ga niet tobben met rommel dat heb ik ook gedaan en de successen bleven uit. Bepaal de discipline die je wilt gaan spelen en stapt naar de sterkste speler in die discipline die je vind in het land, haal desnoods daar eieren die je uit broed onder slachtkoppels. Bij zo een gestelde vraag kun je nooit in iemands portemonnee kijken maar ik ben toch steeds meer gaan beseffen dat dit de enigste weg is naar kleine successen tot grotere en anders blijf je een tobben.

Hier zit nu alles uit elkaar en kan ik dagelijks een kussen en dekbed vullen met dekveren en pennen en zelfs de staartpennen vind ik al in alle hokken. Sommige wisselen drie pennen tegelijk , rommel gegeven ? Eerlijk niet , zoals ik al eerder heb gezegd wordt het hier puur natuurlijk aangepakt, nu volop knoflook gedurende enkele weken in het water , mijn kruidenmengsel één maal per week over het voer en om de drie dagen een hand kiezel, kalk en roodsteen in de hokken. daarnaast 75 % kweekvoer en 25% zuivering. Een mengsel van wat kleine zaden en wat kattenbrokjes. dat is al. En het rare is, iets wat ik zelf echt wel raar vind , dat vooral de duivinnen ondanks dat ze zwaar ruien gewoon elke dag een uurtje naar de horizon vertrekken en weg zijn. Duivensport blijf je verrassen en verbazen.

Vrijdag was ik even naar Hoornaar op de uiterste Oostgrens van onze afdeling 5 , onze zoon en zijn vrouw Hanneke opende daar een Bistro ,,’t Gemak,,  we konden ruim parkeren iets wat we hier in town niet gewend zijn. De zaak was helemaal onder handen genomen en zag er prima uit en uiteraard hoop ik dat het een succes wordt. Maar als duivenmelker kijk je rond als je van Giessenburg naar Hoornaar rijdt en je jezelf realiseert dat je op de lijn Dordrecht /Reeuwijk rijdt, ik @#@#$#@ in mezelf en dacht ,, hier had ik moeten zitten als ik de duivenwereld op zijn knieën had willen krijgen,, Het zal altijd een droom blijven maar…. ik ben tevreden met wat ik heb, hoewel het kan altijd beter.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Wishperer.

 

Comments are closed.