Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-38

De week is weer voorbij , het vliegseizoen zit er ook weer op en de laatste vlucht is weer geweest vanuit Melun, vorige week een hele rare en nare vlucht vanuit Pont ste Maxence een lossingplaats die ik graag met onze duiven vlieg. Maar vorige week een drama,  de week daarvoor was een groot succes met de wedvlucht vanuit Fontenay sur euro met 1-2-3-4 in de club en 6 in de eerste tien, ik dacht dit is nooit meer te overtreffen. Heel ons seizoen was afgestemd op de jonge duiven africhting, daar moest revanche gehaald worden op de achterban die alsmaar denigrerende opmerkingen plaatste over het behaalde tweede  aangewezen en eerste onaangewezen jonge duivenkampioenschap 2017 in onze club. Heel het seizoen 2018 zou geslaagd zijn als we dit konden herhalen. Maar vorige week gooide Pont ste Maxence roet in het water en het werd troebel en alleen de tweede plaats leek nog haalbaar , daarom schreef ik ook erg negatief in de vorige column en ook naar buiten was ik hevig teleurgesteld en wilde zelfs deze week niet meer meedoen. Ook ging de gedachte in mij om  slechts 4 duiven in te korven, dan was een vroege duif daarvan de redding geweest omdat het verschil slecht vier punten bedroeg. Maar duivenvriend en mattie Willem sprak me toe en zei ,, doe gewoon je sportieve plicht en breng je duiven naar de club, gooi dat negatieve van je af want dat voelen je duiven . Doe normaal want dan doe je al gek genoeg,, Zo zei hij  het niet letterlijk maar het kwam er wel op neer. Ook de roofvogeldeskundige Ben de Keijzer spreekt altijd in die trant dat duiven voelen wat jouw humeur is en die spiraal overnemen. Ik heb mijn best gedaan geen gezeik bij de dieren , positief het hok in, liet ze lekker heel de week gaan , geen dwang , de duiven zaten soms meer dan een uur gewoon boven op de daken , kortom vrijheid , blijheid. Ging inkorven in de club zonder enige verwachting en de moraal was weer goed want ik had me helemaal bij de nederlaag neer gelegd.

Zaterdagochtend zouden we eerst de duiven vanuit Peronne krijgen  en ik stond er helemaal alleen voor daar mijn Ienepientje voor een weekje met haar nicht naar Barcelona is, dus alle kanten in de gaten houden. En ja op 30 in de minuten draaien er twee duiven de put in , de schalie van Willem de Bruijn en nog één , even weigeren en de Willems Schalie loopt op 31 vroeg binnen en de andere kijk nog even maar gaat dan naar de jonge duivenplank en springt in de ren. Dan volgen er nog een paar duiven en zie ik dat die tweede binnenkomer een telefoonring om heeft en een jonge duif was. Direct het telefoonnummer op een briefje gezet en de eigenaar gebeld, ring ring met Jaap, Jaap ? Sorry verkeerd gebeld of is dit telefoonnummer wel van jullie— ja klopt– dan heb ik hier een jonge duif van jullie die liep op 31 binnen — hihi , toen hadden we zelf nog niks, wat is zijn nummer —- de 106 —neem hem maar mee naar de club — is goed , tuut tuut tuut. Even later via watts app Jaap– is dat nummer 106 wel goed wat die is mee naar Melun– Sorry Jaap ik gaf in de haast je laatse drie cijfers van je telefoon nummer op ,zal even het goede nummer doorgeven , komt goed. Maar het is toch onvoorstelbaar dat een jong wat er perfect aan toe is zomaar met een duif mee, ongeveer een kilometer van huis bij mij binnen loopt voor zijn eigenaar zelf duiven heeft. Jammer voor Jan en Jaap maar het leverde mij met alle duiven een vroegere plek op de lijst op , maar de mannen gunnen me het.

Terug naar de laatste vlucht van het seizoen Melun, opeens was ze er ,, Hansy ,, de duivin die al twee keer een tweede had en nu tekende voor de eerste prijs, Beauty , Sloompie en Zombie zaten haar op de hielen , 8 duiven bij de eerste elf speelde we , hadden wij nog nooit vertoond 22 erin van de 32 ingekorfde duiven, het kampioenschap aan-en onaangewezen was een feit tegen beter weten in. Onze duiven hebben het aangevoeld dat ken niet anders en hebben zich uit de naad gewerkt, ik ben apetrots op ze. Ook op mijn Ienepien en op Willem de Bruijn die er maar op hamerde dat je je gevoel op de duiven moet overbrengen, dat je duiven moet leren lezen en dat je vooral moet zorgen dat je goede duiven op het hok heb. Het gevoel werd overgebracht de duiven hebben het opgepakt en de kwaliteit die ze bezitten volledig hebben benut. Het seizoen zit er op , ze krijgen rust mogen hun verenpak gaan verversen en zich gaan gereed maken voor het volgende vliegseizoen want voor je het weet is het weer April. Tot de volgende rondom.

Kees Commijs 

Racing Pigeon Whisperer.

Comments are closed.