Het wel en wee rondom ons duivenkot 17-50

Weer een weekje verder en de dagen zullen nog anderhalve week korter worden en gelukkig dan worden ze daarna weer langer. Vind ik dat dan zo belangrijk ? Ja,zekers, want liefst doe ik het voer bij de duiven verdelen over gelijke tijden en niet net als nu rond 9.00 uur en 16.00 uur, maakt misschien niets uit maar ik heb er een hekel aan. Ook heb ik een hekel aan het voeren bij kunstlicht als het buiten al donker is maar ook dat is denk ik zeer persoonlijk en mensen die nog werken zullen wel moeten.

Uiteraard wordt er hier bijgelicht voordat er gekoppeld wordt en misschien mede daardoor kwamen alle negen kweekkoppels binnen dertien dagen op hun eieren, denk dat het een goed teken is en ik ben er tevreden mee.

Zaterdag naar de beurs in Rosmalen geweest en zoals de meeste wel weten ben ik geen feest en beursman, voel me altijd het prettigst in mijn eigen omgeving en tussen echte duivenvrienden om dan over duiven te melken en soms ook duiven te beoordelen of te veroordelen. Ook nu was ik weer op de beurs en ik vond het geheel rommelig. En achteraf bleken de aankopen ook nog duurkopen te zijn , stommeling die ik ben. Toch nog diverse melkers gezien en met enkele gebabbeld , ook nog enkele duiven in de hand gehad. Wat mezelf het meest verraste was dat de duiven bij de standhouders er niet zo strak bij zaten als de duiven op de tentoonstelling en dan vraag ik me af hoe bestaat dat, de tentoonstelling duiven zouden zichzelf zo verkopen terwijl de standhouders moeite hadden om de duiven aan de man te krijgen. Soms snap ik geen reet van de duivensport.

Deze week las ik (zoals altijd) een artikel van onze Ad ( goed schrijver) uit Baarle Nassau, waar de goede duiven zaten en dat goede duiven de doorslag geven bij het presteren op de wedvluchten en uiteraard ben ik veel dingen met hem eens. Duivensport is ondanks dat vele toppers dit beweren niet simpel. Je moet een goed systeem hebben wat bij jouw en je duiven past, je hokken moeten goed zijn en dan moeten er natuurlijk goede duiven en 100% inzet aanwezig zijn. Aan alles is hier hard gewerkt en goede duiven zijn er gekomen , het beste van het beste, goede raad heb ik gekregen van de beste van de beste liefhebber maar….. het hok ligt nog steeds op dezelfde plek en dat had ik graag  een 25 kilometer Noord Oostelijker willen hebben om me dan echt te kunnen meten met de toppers van de afdeling 5.  Ligging en wind zijn vermoedelijk de belangrijkste factoren in de duivensport om tot grote hoogte te kunnen reiken en heb je dat voordeel niet dan zal je altijd een toontje lager moeten zingen, ook dat is duivensport.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Comments are closed.