Het wel en wee rondom deze Postduivencoach 43 -2023

We zijn weer een weekje verder  en het is rustig in de duivensport , het lijkt wel stilte voor de storm en ook dat geeft weer een onrustig gevoel van wat staat ons weer te wachten. Met mijn karakter vertrouw ik het dan niet helemaal. Op eigen hok gaat het in mijn ogen prima al moet ik de uitslag van het mestmonster wat woensdagavond is ingeleverd afwachten en hoor links en rechts dat er veel narigheid overal tussen de duiven heerst. De paramixo enting hebben ze nu gehad dus over twee weken volgt er weer de paratyfus enting en dat is dan ongeveer een maand voor het koppelen van 9 koppels duiven. Deze koppels staan nog niet op papier want zover ben ik nog niet , vind mezelf ook een beetje traag. Zoek feitelijk de oplossing in een laptop zodat ik in het tuinhuis overdag lekker kan gaan switchen op het beeldscherm met de stambomen om zo de ideale match te pakken te zien te krijgen. Dus zoals u aan mijn schrijven nu merkt wordt er vooral op afstamming gekoppeld.

Het tuinhuis is momenteel vooral mijn ding , na het opstaan en ontbijt binnenshuis en mijn facebook kennissenkring goede morgen te hebben gewenst ga ik naar buiten de tuin in met de honden en laat ik de 16 doffers los, daarna ga ik de kachel aanmaken , de pruttelkoffiepot vullen met water en koffie en die op de kachel zetten. Dan het dofferhok schrappen , water verschonen enz. Nadat de doffers zijn uitgevlogen en de koffie inmiddels geprutteld heeft , eerst een bakkie en dan de 24 duivinnen eruit, schrappen , water verschonen enz. en weer een bak koffie na de duivinnen herhaal ik alles bij de andere 6 doffers en terwijl die aan het vliegen zijn worden de 3 kweekdoffer en hun duivinnen verzorgd, al met al een heel gedoe en altijd doe ik het met plezier al is het nu niet prettig schrappen met dit klamme weer en veren en pluimen in het hok. Maar een goede intensieve verzorging is de kracht van onze sport en daar hou ik me dan ook aan vast om volgend seizoen nog betere resultaten proberen te behalen. Fanatiek zijn noemt de voorzitter van mijn duivencluppie dat, het zal wel. Mijn entlijst , chiplijst en hoklijst zijn immers al klaar voor 2024, dus ik sport zoals het hoort.

Ook nog steeds bezig de voerbakken te verbeteren en muisvrij te maken , zoals nu werkt het prima maar vind het nog iets te wiebelig dus denk aan poten eronder te maken van 50 rond pvc en ook 50 cm hoog zodat het geheel stabieler wordt. Ook dit zie ik als een stuk van mijn hobby en zoek ik altijd naar oplossingen voor problemen die zich kunnen gaan voordoen. En muizen en ratten zijn de ondergang van je hobby en de basis van veel ziekteverspreidingen. Uiteraard moet je ook besmettingen met parasieten uitsluiten maar daar zijn inmiddels vele druppels , poeders en spuitbussen voor, al moet ik er gelijk aan toevoegen dat heel veel goede producten als DDT , Neoscabecaan ( dat blauwe spul wat wit in het water werd , één keer per jaar de schapen, de hond er mee wassen , of duiven dompelen en met had nooit last van parasieten enz ) van de markt verdwenen zijn.

Maar we leven nu eenmaal  en misschien wel gelukkig in een tijd waar iedereen een mening over alles heeft,  mensen die besluiten moeten nemen vaak niet weten waarover ze besluiten nemen en gewoon op advies van anderen (vaak geleerde theoretische koppen) zonder kijk op de praktische uitvoering , resultaten en gevolgen uitgaan. Ik wil me daar nog steeds niet bij aanpassen en volg mijn eigen route , tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Comments are closed.