Het wel en wee rondom deze postduivencoach 42-2023

We zijn weer een weekje verder en de uitspraak ,,duivensport doe je voor jezelf,, hoor ik steeds meer terwijl ik juist altijd dacht dat het een sport was waarin je gezamenlijk een hobby beoefende en uitvoerde. Steeds meer krijgt het ,,ikke ikke,, overhand in de sport en daar word je echt niet vrolijk van. Ik schreef al eerder dat ik deze winter beurzen en duivenshows aan me voorbij azl laten gaan. Ook de RMO tentoonstelling en de tentoonstelling in de club doe ik niet mee , puur omdat ik er geen goed gevoel bij heb, de kampioenenhuldiging zal ik ook aan mij voorbij laten gaan , heb ik prijs dan geven ze er maar een mooi presentje voor aan de werkers achter de computer of die de manden schoonmaken of andere activiteiten die in de vereniging verricht worden. Kampioenen zijn mensen die al genot aan hun duiven beleven als die vroeg arriveren en werkers binnen een club zijn vaak mensen die iets minder presteren maar wel de boel draaiende houden. Zo sta ik er een beetje in en voordat er gewezen wordt , idd een afspraak heb ik staan voor een prijsuitreiking in Barendrecht maar dat besluit had ik al in de zomermaanden genomen.

Laatste tijd veel contact met een liefhebber die ook enkele duiven in het verleden van mij gekregen had, hij gaat weer herintreden maar of het zover gaat komen dat weet ik niet. Ook hij vindt de kosten erg hoog geworden en moet ook een nieuw ECS aanschaffen enz enz enz, ook aanpassingen aan zijn hok doen . Hij moet thuis kunnen afslaan omdat hij ver van een club woont en anders de kosten nog verder oplopen wat het vervoer betreft. Al met al is het nog al wat , we praten wat door over de kosten, nu die kan hij beter niet weten daar ik het nieuwe vluchtprogramma zag en nu al weet dat de kosten komend jaar weer hoger gaan worden en dit terwijl men weer de containers op alle mogelijke manieren zo vol mogelijk probeert te krijgen , meer korte africhtingsvluchten gaat organiseren dus het verdien model wordt uitvergroot. Al met al zou ik alleen mensen met een flink hoog inkomen of een budget op de bank adviseren om duivenmelker te worden . Veel mensen lopen op hun tenen om de sport te kunnen blijven beoefenen en blijven net als ik volhouden simpel omdat wij aan de adrealinestoten die de aankomsten in het sportseizoen opleveren zijn verslaafd , of de uitslag nu goed of slecht is , de aankomst van je eerste duif geeft altijd hoop op ,,goed,,.

Op eigen hok gaat alles nu zijn gangetje en deze week moeten ze weer ge-ent worden tegen paramixo, en zo rommelen we maar door, en de rui ? Onregelmatig, duiven die de pennen op eentje of twee na gegooid hebben maar ook duiven die er nog vijf uit moeten drukken. Het boert mij niks en de natuur moet gewoon haar werk doen, de ene mens loopt ook tweemaanden later dan een ander mens en over zindelijk worden dan maar niet te praten, sommige zijn jaren later dan anderen.

Zelf deze week wat aandacht geschonken aan de voerbakken. Het systeem van volle voerbakken in de hokken is mij prima bevallen , duiven kwamen beter af en alleen aan het binnenkomen moet gewerkt worden. Een ander nadeel was dat je veel mee proevers in de bakken kreeg met een staartje , en die als dank dan over je voer pissen en zich zelfs in het voer verstopte als je de klep opende. Daar is nu even de aandacht op gevestigd omdat dit één van de grootste ziekte veroorzaker is op een duivenhok. Dus er moest een oplossing komen om de grijs ,bruin en zwarte staartbeestjes uit het voer en het liefst helemaal uit het hok te krijgen. Valletjes staan er genoeg, bakjes met overheerlijke roze haver staan er ook genoeg maar ik wil gewoon het probleem proberen op te lossen. Dus vandaag multiplex platen gezaagd van 61×61 cm, deze op een krukje met ijzeren buispootjes van ongeveer 50cm hoog geschroefd en daar de zgn. zelfvulbakken op gemonteerd , dan steekt aan beide kanten de plaat 22,5 cm door zodat de duiven rustig kunnen eten op de randen een latje van een cm dik geniet zodat eventueel morsvoer op de plaat blijft liggen. Ook kunnen dus de bakken in de namiddag dicht en is het mogelijk om als de duiven uitvliegen en de plaat schoon is er wat ochtend mix , pinda’s of snoepzaad op te strooien om het binnenlopen na een fluitje te stimuleren. Of het wat word ik weet het niet maar de tijd zal het leren.

Een anekdote, in de jaren 1963 tot 1970 werkte ik bij het Diergeneeskundig instituut in Rotterdam kortweg in de volksmond het CDI genaamd . We hadden daar ook een isolatieruimte met een tiental nertsen kooien erin, de verzorger kwam naar me toe en zei ,,Kees er komen ratten in de ruimte,, Ik ,,hoe dan,,  En hij wees aan dat ze uit het plafond via de koperen waterleidingbuis naar beneden kwamen om zo het nertsenvoer wat door hun gazen kooien op de betonvloer viel op te vreten. Ik stak een beetje de draak met hem en zei ,, Pietje je moet die buis insmeren met groene zeep,, Maar… Piet R. deed dit en in de namiddag kwam hij naar me toe en zei ik ga er niet in het sterft er binnen van de ratten. Ik pakte een bezem deed een isolatieoveral en schone laarzen aan en ging de box in en inderdaad vijf van die grote jongens met lange staarten zaten me aan te staren, sprong nummer één tegen de leiding en nummer twee erachter aan maar pakte zijn staart en dan gleden ze van de leiding af door de groene zeep, uiteindelijk waren ze alle vijf voor Keessie en het verhaal blijft me altijd bij al is het nu ruim 55 jaar geleden. Een grap die leidde tot een resultaat.

En hopelijk lukt het me nu ook om met de wel wat kleinere soortgenootjes af te rekenen.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach,

 

Comments are closed.