Het wel en wee rondom deze postduivencoach 36-2023

We zijn een weekje verder en er zijn dus nu nog drie vluchten tegaan , mijn duiven en liefhebber snakken naar het einde van het seizoen. Je kunt toch ook gewoon stoppen zult u zeggen ? Maar dat zit niet in mijn karakter , het glas is bijna leeg en de gedachten en de bewegingen zijn al in seizoen 2024. Seizoen 2023 moet ik maar snel vergeten . De kweek begon in het kweekhok niet best, kwekers vlogen achteruit maar de jongen kwamen wel goed op, sommige kwekers kregen dikke poten. In het vlieghok ging het prima en daar kwam alles keurig op. Gelijk kwam er morele en productionele steun uit Reeuwijk op gang en kon ik ook met wat liefhebbers mee naar de markt in Lier voor een opbeurende fijne gezellige dag. Maar omdat ik nog maar een veertig jongen had kon ik het niet nalaten om daar van één ,,liefhebster,, zeven jongen dus haar hele mandje te nemen. Vermoed terugdenkend dat het voorkomen van de ,,liefhebster,, de doorslag gaf. Inmiddels waren thuis alle duiven tegen paratyfus geënt en een kuur door alle hokken gegaan. Ik had een les geleerd en moest dus zorgen dat alles voor de start van het seizoen oké was en goed in de startblokken stond. Het is een seizoen van vallen en opstaan geworden elke week knokken om op de lijst te komen.  Maar daar waar vorig jaar geen eerste prijs gehaald werd zijn er dit jaar met nog drie vluchten tegaan vier gepakt dus in wezen mag ik niet klagen maar heb toch het gevoel totaal gefaald te hebben en koos en kies dan ook voor de radicale aanpak   , enkele weken terug al broedbakken verplaatst in het hok en de verluchting opnieuw aangepast , er kwam meer rust en de duiven kwamen (op deze week na ) beter af. Toegegeven de rui slaat ook hier hard toe en de meeste oude duiven moeten nog drie of vier pennen ruien, dus dan is het feitelijk over. Ik ben geen knipper of puntenbijter , hier is natuurlijke gang van zaken troef , al jok ik nu een beetje want er werd wel verduisterd.

Het systeem van Mattie Willem van de voerbakken die vol in de hokken staan gaf inderdaad meer succes maar het grote nadeel was en is dat de duiven hier tussen de huizen geen drang hebben om bij thuiskomst binnen te vallen, mede om dat aan het einde van het seizoen en omdat jonge duiven  die op een zitje niet de echte drang hebben om naar binnen te stuiven. Hier moet in 2024 winst te behalen zijn door wel genoeg te voeren maar volgens de wet van Pavlov , fluiten betekent eten en anders …. ben je te laat op appel.

Over het aflopend weekeinde kan ik kort zijn , dat er gelost werd ben ik het helemaal eens  en had dit zelf ook gedaan als ik verantwoordelijk was geweest.

De nalijn kwam uit Niergnies en de mijne waren gewoon telaat een paar late  prijsjes en in de club wat meer maar de rede heeft dat er fondspelers met  bij elkaar een dikke honderd duiven mee hun klok niet lieten uitslaan en dan loop het concours wat langer, zij doen meer mee om hun duiven af te richten.

Op Melun jonge duiven kreeg ik een jonge duif die even de daken pakte maar toch wel binnen de minuut op de plank zat en daar was ik al heel blij mee en toen kwam mijn tweede als een bliksemschicht , keihard uit de lucht en rolde door de snelheid over de plank maar piepte wel en daar waar het voor de eerste duif haar eerste prijsje was had die tweede al drie keer een eerste prijs verprutst en daarom was ik blij dat die zo door knalde en nu de 5 de prijs pakte dus heeft hij/zij inmiddels al een 2 en 5 prijs weg een mooie kras rechtstreeks bij mijn mattie uit Reeuwijk vandaan en daar ben ik trots op. Ook trots dit weekeinde op Michel Terlouw die de eerste prijs in de afdeling pakte met ook een volbloed Mattie/ Reeuwijk soort , ik wist al dat er bij Michel Terlouw goede duiven zitten, dat bewijst hij het hele jaar al.

Vanmorgen al vroeg een appje dat Maurice Noordam een duif van me in ’s Gravenzande heeft opgeraapt, na contact over en weer via de app , verzorgd hij de duif een paar dagen en lost haar dan, zo kan het ook in de duivensport. Zelf vanochtend na verzorging gisteren een duif uit den Oever gelost , ook na overleg met zijn eigenaar  , duif viel gisteren om 20.48 uur nog met een jong van mij mee in het donker vanuit Melun en liep toen binnen, ik hoop dat ze bij de eigenaar is aangekomen want ze/hij was er nog goed aan.

En zo gaan we dus naar het einde van het seizoen een seizoen van vallen en opstaan.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Comments are closed.