Archive for the ‘Mijn belevenissen en commentaren in de duivensport’ Category

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 46-2022

We zijn weer een weekje verder en het einde van het jaar nadert snel, de winterkwekers zitten al te draaien op hun stoel om zo snel mogelijk aan de gang tegaan. Zelf heb ik er nog helemaal geen zin in. Wanneer dan wel ? Ik weet het niet, doe gewoon dagelijks mijn ding schrapt de hokken , laat de duiven dagelijks nog steeds vliegen, verschoon de waterbakken en voer ze tweemaal daags af. Het (voorbehoedend) kuren tegen paratyfus is nu ook klaar en krijgen de duiven een weekje Sedochol. Daarna wat vitamines en  dan gaan we kijken of de lust er is om te koppelen. Vermoedelijk dan na de tentoonstellingen die er aankomen. Voor het enten ben ik nu toch al te laat omdat dit minimaal een maand voor het samen zetten moet zijn gebeurd, dus nu misschien als ze op eieren zitten  en anders nog later ik zie wel hoe het loopt en heb momenteel echt geen zin en lust om me er druk over te maken.

Wel werd ik via de verenigingsapp er op gewezen dat er vanmiddag een duivenfilm over de lossing Barcelona zou zijn op de Belgische TV zender. Uiteraard naar gekeken en na afloop een gevoel van ,,ja, het zal wel,, Geweldige hokken , veel duiven en vaak door meerdere liefhebbers gerund, zelf eentje ging met een lift naar de duiven en dan zit ik hier als Rotterdams prutsertje in een tuinhokkie midden in de stad. Maar één ding heb ik zeker niet met die grote mannen gemeen , ik zal nooit blij zijn met een 386 prijs ook al is dit nationaal. Wat dat betref ben ik net de Nederlandse Bondcoach Louis van Gaal, je moet gaan voor het hoogst haalbare en de rest……. is bijvangst zou de visser zeggen. Als ik de duiven inkorf dan korf ik in voor een eerste prijs , eentje in de eerste tien is leuk maar een tevreden gevoel hou ik er nooit aan over. Inderdaad ik maak het mezelf erg moeilijk maar geniet wel van de aankomst van de laatste duif als die hard naar beneden komt. Maar ervan genieten om de val is wat anders dan een slechte uitslaglijst bekijken. Vele zullen niet begrijpen wat ik bedoel maar liefhebbers die van sport houden en sport hebben beoefend wel, alles gaat om het ,,goud,, en zilver en brons is leuk maar telt niet meer en laat staan een drie -vierhonderdste prijs, gewoon prut. Ondanks dat heb ik van de film genoten al voelde ik me na afloop ervan een beetje Calimero in de duivensport, het is niet anders.

Zag dat de afdeling 5 zijn kampioenen ook weer heeft gehuldigd en vraag mezelf af hoelang we dit nog blijven doen in de duivensport. Bekers, bordjes enz. worden na enkele jaren toch weggedaan en zo een avond kost klauwen geld wat door alle liefhebbers weer moet worden opgebracht. Stel vooraf gewoon voor elke eerste prijs op een vlucht een geldbedrag vast en ook voor het behaalde kampioenschap en dan niet meer dan drie kampioenen per discipline , bv 100 , 75 , 50 euro en maakt dat gewoon via de bank over . Wil je de mensen echt een keer bij elkaar hebben organiseer dan een afdeling tentoonstelling waarvoor inzetten van duiven betaald wordt, om de eventuele kosten te kunnen dekken.

De duivensport veranderd , liefhebbers worden ouder en gaan in de huidige tijd niet graag meer in het donker nog over straat, het is onveilig geworden. En autorijden wordt voor de meeste ook lastiger, is één van de redenen waardoor de duivensport terug gaat lopen. Liefhebbers willen wel maar ze kunnen het gewoon vanwege hun ouderdom niet meer. Maar daar hoor je duivensport besturend Nederland niet over, nee de Olympiade , die is lekker belangrijk, toch.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach,

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 36-2022

We zijn een weekje verder en wat voor een weekje, het huis waarin ik woon staat nu rondom in de steigers en met veel respect heb ik naar die steigerbouwers gekeken, gewoon heel zwaar werk. Maar de Arbo greep in en de jongens hebben nu prachtig licht aluminium materialen alleen nu dragen ze er vijf keer zoveel mee dus  Arbo ????? Timmerman is bezig  en een ploeg schilders dus druk druk druk rondom het huis. Ook deze week een dame over de vloer die kwam inmeten voor het energie label en een projectleider van de corporatie die alles een goed kwam opnemen en bekijken. Daarnaast ben ik zelf ook begonnen om de tennisbaan achter het huis weer helemaal netjes te maken dus ,druk ,druk ,druk.

Ook deze week de nodige strontkarren die me wilde overrijden op social media moeten ontwijken en dat is redelijk gelukt maar de meeste karren waren gevuld met een overgewicht aan jaloezie dus feitelijk moet ik er maar geen aandacht aan schenken , jammer genoeg zit mijn karakter zo niet in elkaar en loop ik mezelf vaak in de weg.

De duivensport staat hier op het laagste pitje , nog steeds geen vluchten vanwege de vogelgriep, manden staan allemaal schoon in de schuur en er zou echt iets waardevols moeten gebeuren wil ik die weer tevoorschijn halen. Taartvluchten ? Nutteloos allemaal één nacht mand terwijl er enkele vluchten hadden moeten komen met twee dagen mand om deze jongen nog iets te leren. Nee ik heb me er in wezen in berust dat het seizoen klaar is.

Vandaag wel wezen kijken bij mijn volgens sommige Noord Koreaanse mattie in Reeuwijk, gelijk aan hem gevraagd of hij die nationaliteit bezat maar dat bleek net als de mijne gewoon de Nederlandse te zijn dus waar die onzin vandaan komt in de duivensport begrijp ik niet ehh of ,,ja,, toch wel, zat op één van die overladen karren. Mijn mattie is volgens mij het beste hok met duiven in Nederland, en zijn enige antwoordt op zijn succes is ,,goede sterke duiven,, moet je hebben, deze goed lezen en africhten. Hij vloog dus vandaag Ouievrain met 36 duiven mee en draaide er daarvan  in Gouwe IJssel 34 in de prijzen en zijn eerste maakte er nog een showtje van om een dikke 20 seconden rondjes te draaien. Op Pont ste Maxence waren er 191 mee en werden in afdeling 5 een flink aantal (152) in de prijzen gepakt met 9 duiven in de kop.  Ik zal wel weer voor Koreaan worden uitgemaakt en dat boert me niks want wat ik vandaag zag met die andere liefhebbers die ook aanwezig waren dwingt gewoon heel veel respect af, chapeau.

Ook bericht van uit de andere club waar ik geïnformeerd had of er eventueel bezwaren zouden zijn als ik er mij zou aanmelden. Het antwoord was duidelijk en eerlijk, moet mij gewoon netjes als lid gedragen en dan zijn er geen bezwaren die een aanmelding in de weg staan. Wel was de vraag waarom ik mijn oude club ging verlaten.

Ik heb niks tegen mijn oude club, zelfs veel respect voor mannen als Jaap, Ed  en Dries. Mannen waar je voor de volle 100 % op aan kan. Met sommige anderen had ik het vaak moeilijker maar zelf ben ik ook niet de makkelijkste. Maar de laatste tijd escaleerde het af en toe bijna en moest ik mij inhouden en snel naar huis. Zo wil ik mijn hobby niet beoefenen , ik wil er plezier in houden. Concurrentie ? Hoe zwaarder hoe liever, boert me niet , weet allang dat ik goede duiven bezit maar zelf vaak wat/te laks ben. Dus echt geen rancune tegen mijn club waar ik nu nog lid ben maar zie het gewoon als vlucht om escalaties te voorkomen, die zijn nergens voor nodig in de duivensport en is ook de hobby niet waard . Dus deze kogel is door de kerk al zal er nog wel het één en ander geregeld moeten worden.

Tot de volgende rondom,

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 35-2022

We zijn weer een weekje verder en wat voor een weekje. Een week met heel veel negatieve maar gelukkig meer positieve reacties.  Reacties waarin liefhebbers schreven dat ik helemaal gelijk had en reacties die me voor alles uitmaakte. Feit blijft dat je wel moet onderbouwen waarom je iemand ergens voor uitmaakt. Als een liefhebber schrijft ,,die klote Rotterdammer komt zelf op geen enkele lijst voor,, dan  is mijn weder vraag ,, toon deze lijsten dan,, want geen enkele is alle uitgebrachte lijsten. En geloof me dat lukt niemand om die te overleggen. Dus gewoon sukkels die bij de iets minder vliegende columnschrijver uit L a/d L een wit voetje willen halen en dat uiteraard ook kunnen krijgen mits ze hem maar betalen. Klaar.

De duivensport staat hier momenteel op een  superlaag pitje , het seizoen is over dus kwestie van schoonhouden , voeren en dagelijks loslaten. Twijfel is er nog over een verbouwing van het hok, niet omdat ik het niet nodig vind, maar gewoon omdat de houtprijzen en de afleveringskosten  te hoog oplopen. Bedrijven maken zichzelf kapot en service wordt minimaal. Dus ik kijk de kat nog even uit de boom , in dit geval het hout.

Vandaag liep er weer een jonge duif binnen en uiteraard weer van dezelfde Amsterdammer maar weer een ander jong, hem direct gebeld en hij was in de galgenwaard in Utrecht om zijn club ehh , eeh, weet niet meer welke ,  te ondersteunen. Hij neemt contact op over de afwikkeling.

Dit is nu al de vijfde duif van hem die hier in de loop der jaren binnen loopt , dit jaar nu in twee weken drie stuks op verschillende dagen en van verschillende vluchten. De liefhebber zei  dat ze er tijdens het inkorven in zijn club vrijdagavond onderling over gesproken hadden, hoe en waarom.  A onze hoksituatie is bijna hetzelfde alleen hij uiteraard in Amsterdam en ik in Rotterdam en B volgens hen omdat vanaf Duffel en Lennik Rotterdam dan de eerste grote stad zou zijn.

Uiteraard is het nog raarder daar de duiven van afdeling 6 ook hier niet over de stad komen maar deze westelijker passeren. Al met al heel raar en misschien is er een melker die ons de uitleg kan geven. Dus de vraag is duidelijk waarom vallen duiven van een bepaald gedeelte uit Amsterdam en vaak van dezelfde liefhebber hier bij mij  op het hok?

Mijn mattie en mentor gaat met zijn jongen als de brandweer en ik zag dat hij met de jonge duiven in Gouwe IJssel in beide rijtjes op nummer 1 staat en dat rechtse rijtje van aangewezen duiven heeft volgens mij niks met aantal meegegeven duiven te maken toch ? En het rijtje kampioensduiven volgens mij ook niet en daar waar sommige blij zijn om een jong te bezitten die alle zes vluchten heeft raak geschoten heeft Willem er  genoeg die nog niet gemist hebben dus gewoon gaat als een speer , super uiteraard , dus laten ,,wij,, die azijnzeikers lekker lullen.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 34-2022

We zijn weer een weekje verder en wat voor een weekje . Vanaf maart leefde ik naar dit weekeinde toe , ik had namelijk geïnvesteerd in vijf Dutch Golden Classic duiven om ook eens een gokje te kunnen wagen en dan ga je rekenen om juist deze duiven op een optimale neststand in te kunnen korven. Eentje was ik een paar weken terug verspeeld terwijl die toen bovenaan stond , dood gevonden door een liefhebber tussen zijn duivenhokken. Dat kan , risico van onze hobby het is niet anders. Alle andere vier waren er gereed voor allemaal een jong aan hun snavel, dus scherp. En dan volgt er een dag voor het inkorven het nare bericht je valt vanwege de voelgriep binnen de 10 km zone dus je seizoen is over. Daar heb je jezelf dan maar in te berusten. Natuurlijk wel de pest in op de kinderboerderij in Vlaardingen waar het was uitgebroken , veel teveel dieren en niks enten , dan de duivenmelkers die notabene de dierenarts in Vlaardingen plat lopen om elke duif van een spuit te voorzien ,juist die duivenmelkers worden keihard gestraft. Boos was ik en voelde het als een onrecht, timide omdat ik wis dat ik er toch niks meer aan kon veranderen. Gelijk alle tijdschakelaars uit de hokken gehaald en met bijlichten gestopt . Alle jongen waarop gespeeld werd verwijdert en alle eieren die onder de duiven lagen vervangen door kunsteieren. Dus nu de duiven tot twee keer laten overbroeden en dan kunnen ze mooi gescheiden worden.

Ook direct met enkele bestuurders van Dutch Golden Classic contact opgenomen met wat er nu gedaan wordt met de duivenliefhebbers die Golden Classic duiven hebben in het geboycotte gebied. Inmiddels vernomen dat men daar mee bezig is en uiteraard ook met de kwekers van die duiven die ook in gouden ringen hebben geïnvesteerd en die jongen hebben aangeleverd. Zelf zou ik de oplossing weten maar die schrijf ik niet op om hun eindoordeel niet te beïnvloeden al vond ik een tegenberichtje van de secretaris met de boodschap dat ik de duiven ook moest zien als een soort hokversterking ,,zwak,, daar er dan wel een verschrikkelijke goede bij moest zitten om een plekje in de basisselectie te kunnen veroveren als het gehalte aan duiven met hun bloed uit Reeuwijk bijna 90 % is.  Duidelijk mijn seizoen is dus voorbij.

Even mijn bevriende mentor gevraagd of hij het hinderlijk zou vinden al ik zaterdag in Reeuwijk bij hem kwam kijken naar de aankomst van de duiven. Antwoord kwam al snel ,, altijd welkom,, Dus zaterdag al vroeg naar Reeuwijk daar ik uiteindelijk niks van de aankomsten wilde missen en ik heb niks gemist, geweldig ? Nee gewoon! Maar vroege duiven dus wel geweldig en nu snappen jullie het niet meer was het nu geweldig ja of nee?  De eerste duif die kwam vanuit Lennik ging op zijn gemak nog eens vier flinke rondjes draaien ( twee roofvogels buizerds draaide hoog in de lucht en de zwaluwen reageerde daarop als kwetterende gekken) uiteindelijk viel die en toen volgde de rest snel. Duiven kwamen uit alle richtingen en zelden in een klad, wel kreeg je boven het hok kladvorming al spreek ik liever over filevorming om de goede val te krijgen. Toen was het wachten op Morlincourt op 36 pakken zou goed zijn op 35 beter en op 34 super dat hadden een aanwezige Fries ( ook nog Ajaxied ) en ik al snel uitgerekend en ze kwamen op 35 maar maakte er ook een potje van om pas op eind 36 genoeg te krijgen van hun opgevoerde show en naar binnen te komen, ook nu kwamen de duiven uit het westen , zuid en noord oosten. Geen kladjes vliegers maar individueel dus alles wat door jaloezie gevoed wordt neergezet door een columnschrijver uit de kring Gouwe IJssel is dikke lulpraat , op zoek naar betere duiven zou een betere optie voor hem kunnen zijn en dan zijn toetsenbord voorgoed opbergen in de lade van zijn bureau.

Wat heb ik geleerd van deze zaterdag was een vraag die mij werd gesteld? Dat ik zelf tevreden moet zijn met wat ik bezit, dat je aan de aankomsten niet kon zien of het super vroege duiven waren , maar dat waren het wel. Ik had verwacht duiven als kleiduiven aan te zien komen om als schimmen weg te zien schieten, dus echt niet, duiven waren relaxed dan de mijne bij hun thuiskomst. Maar genoten heb ik wel, vooral van een andere felle letter de oude heer ,,Bol ,, geweldig . Ik heb een fijne zaterdagochtend gehad.

Toen ik thuis kwam zat er een duif op de plank en mijn display gaf aan vreemde duif en inmiddels zijn dat er twee geworden, beide uit Amsterdam. Deze gedachte is nu niet leuk omdat mijn voetbalcluppie vanmiddag van 020 op hun klote heeft gekregen. Morgen zal ik de Amsterdammers lossen want een andere optie is er niet daar ze niet opgehaald mogen worden, daar er geen duiven in dit gebied vervoerd mogen worden. En dan kijk ik gelijk richting de bestuurders van onze duivenbond, ik lees van hun veel mooie woorden en schrijven kan ik ook lekker maar daden stellen is wat anders . Waar is in dit geval een regeling over wat te doen met opvangers die bv vier weken niet vervoerd mogen worden. Die duiven heeft dan niemand meer wat aan. Nee, besturen en regeren betekent ook vooruitzien en duidelijke regelgeving opstellen.

Zelf inmiddels mijn voelsprieten uitgestoken of er een mogelijkheid is om van vereniging te veranderen. Wel verder weg maar dat neem ik op de koop toe , in mijn huidige club kreeg ik het gevoel dat ik mezelf in de weg ging zitten en begon te binnenvetten en dat is niet prettig en ellende ga ik liever uit de weg.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

 

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 33-2022

We zijn weer een weekje verder en een weekeinde zonder duivenvluchten. Het NPO moest zonodig alle duivenvluchten vanwege het warme weer verbieden. Niks overlaten aan de afdelingen gewoon een verbod met als dreiging eventueel intrekken lossingvergunningen in de toekomst. Dus anno 2022 is de stelregen binnen de duivensport ,,de liefhebber betaalt maar het bestuur in Papendal bepaalt.  Dus geen duivenvlucht dit weekeind terwijl in België (ons buurland) volop geconcours werd met snelheden van ruim 1300 mpm tot afstanden van 300km met goed verloop.  Het is niet anders en we krijgen steeds meer met de bepalende bestuurders factoren te maken.

Deze week schrok ik een beetje toen ik de column in de duif van mijn mentor en mattie zat te lezen. Vaak zitten we op dezelfde golflengte en nu ook ik uitte eerder al kritiek op die nieuwe zgn. grootmeesters competitie van het blad ,,Het Spoor,, maar had nooit verwacht dat Willem ook met deze kritische nood zo komen want zo zit hij niet echt in elkaar en laat altijd iedereen in zijn eigen waarde geloven maar ff schoot hij uit zijn slof en …. hij had gelijk , een liefhebber werd grootmeester met 13 duiven mee en 10 in de prijzen in de afdeling tegen ruim 27000 duiven, deze liefhebber begon met de 1991 prijs, in hetzelfde concours pakte Willem er 5 in de eerste 10 en 89 voor deze liefhebber. Ik bedoel gewoon en het is deze man gegund net als de vele anderen maar in wezen gewoon belachelijk. Uiteraard wordt er dan weer naar voren gebracht weet je hoeveel duiven Willem er mee had? Ja, en onze club had ook ook 800 duiven mee  en geen duif in de eerste tien. En dat bedoel ik hoeveel verenigingen zaten er naast die eerste tien of anders gezegd er zaten ruim 27000 duiven naast die eerste tien , hopelijk vallen er nu veel kwartjes en herhaal ik zijn woorden ,, goeie moet je hebben en duiven moet je kunnen lezen,,.

Waarom ik zelf tegen deze competitievorm ben is al menig keer aangegeven , sommige gebruiken het als propaganda materiaal om duiven te verkopen terwijl hun duiven je vaak te maken krijgt met zwakkere concurrentie in andere contreien , dus… Maar iedereen zijn ding en zijn genot in de duivensport zal ik dan maar denken.

Deze week wel een leuke ervaring opgedaan, een duif die nog achter was vanuit chateauroux liep maandag in den Bommel op de weg en gelukkig voor de duivin stopte Mark zijn auto en belde vanuit zijn auto mij gelijk op omdat de duif mijn telefoonnummer op de chipring had. Op mijn vraag aan Mark of hij duivenmelker was werd het antwoord ,,nee,, maar wel had hij enkele sierduiven en andere dieren en woonde hij in Dirksland. Ik vroeg of Mark de duif enkele dagen wilde verzorgen en dan los wilde laten , zou de duif niet weg gaan dan zou ik hem direkt bij hem komen halen. Vrijdag zit ik in de tuin in de schaduw en om 11.57 uur  komt de duivin uit de lucht knallen en in één haal op de plank. Direkt Mark gebeld om hem te bedanken maar hij was wat onthutst dat de duif er al was daar hij haar om 11.35 in Dirksland had losgelaten. het is niet anders en ik ben blij dat de duif weer thuis is en wat dus blijkt, ze kunnen heel veel hebben , maandags uitgeput van straat opgeraapt en ff bij bewustzijn gekomen op vrijdag in 22 minuten van Dirksland naar Rotterdam vliegen met Oostenwind in bloedheet weer. Misschien toch een nadenkertje voor het NPO.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 30-2022

We zijn weer een weekje verder, roofvogel pakte weer een duif en enkele werden er verspeeld. Anno 2022 schijnt het allemaal te horen bij de duivensport. Ook van de vlucht kwam er eentje terug die onderweg aan de kromsnavel ontsnapt was 2 gaten in de zijkant en de hele broek uit de vleugel, god wat kunnen we genieten van onze hobby.

Deze week hadden de heren drie vluchten op het programma gezet om de hobby nog duurder te maken. Maar inderdaad je hoeft niet mee te doen.

Issoudun werd een dagje uitgesteld en vandaag kwamen die duiven goed af.

De vluchten van zaterdag vanuit Duffel verliep ook goed.

Al met al een weekend om gewoon vrede mee te hebben.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 26-2022

We zijn weer een weekje verder een weekje met leuke ervaringen en ergernissen. Vanochtend trof ik dt bericht op mijn telefoon aan op de site van afdeling 5

26-6-2022.

Goedemorgen sportvrienden,

Het uitstellen wordt beloond. De duiven in Le Mans zijn gelost om 07.00 uur met een zwakke zuiden wind en prachtig helder zonnig weer. Succes allen.

De LC.

Dat beloond is echt een ergernis want Le Manz werd gewoon een baggervlucht met nog veel duiven achter terwijl er op zaterdag hogere snelheden en snellere afloop op de dagfond vluchten waren, dus we ,,zijn beloond,, is in deze een amateuristische domme uitdrukking van zich goedpratende lossingcommissieleden ( een woord wat alleen goed is voor op het scrabbleboord) , jammer.

Niergnies werd een redelijke vlucht voor me maar er waren twee heren achter het hok aan het tennissen en dat verknalde dat ik een prachtvlucht had, het was niet anders en het wordt niet anders , leven en laten leven is dan in zo geval mijn motto.

Jonge duiven zijn deze week dagelijks weggebracht en werden dagelijks gelost vanuit Numansdorp, morgen nog een keer en daarna gaan ze bij goed weer het water over, dus weer een stapje verder.

Deze week weer een leuk verhaal wat bijna een Belgenmop zou kunnen zijn. Na het opleren van de jonge duiven gingen de weduwduivinnen los ,die al snel werden achterna gezeten door een bont doffertje , resultaat geen duivin liep binnen maar toen alles binnen was zat ook het doffertje ertussen. Het was een Belgisch doffertje met chipring beplakt met een telefoonstrip erop. Direct de eigenaar gebeld en kreeg een telefoonbandje , ringnummer ingesproken en werd idd direct terug gebeld. Eigenaar zei me dat het ringnummer niet klopte dus keek ik wat ik opgeschreven had en herhaalde het de 56021 , Hij Jos, dat ringnummer hebben wij niet , ik maar ik heb toch wel je telefoonnummer op de duif, zal effe in het hokje gaan kijken en dan bel ik terug .

Ja met Jos Thoné , ik ringnummer klopt de 22- 56021,– Is niet van mij– Ik , zal het ff  voor u spellen 22-5006021, ja die is van mij en de koerier komt hem morgen bij u  ophalen, en alzo gebeurde maar ik kan er nog om lachen.

Verder is er weer rust in de tent en ik voel me daar wel een stuk rustiger bij dus tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach