Archive for the ‘Mijn belevenissen en commentaren in de duivensport’ Category

Het wel en wee rondom ons duivenkot 40-2019

We zijn weer een weekje verder een weekje waarin alles gewoon zijn gangetje gaat. De duiven zijn nu echt in de rui gevallen, gaan niet graag naar buiten en eenmaal buiten blijven ze op het hok in de regen hangen. In de hand hoef je ze helemaal niet te nemen daar je één en al stoppels voelt. Ik zelf vind het een genot om de duiven in deze conditie te zien , het is een teken dat het goed zit.

Deze week een hok bezoek gehad van Marco Braspenning de kweker van de Lady Bolt een duivin die ik gekocht had en die hier het hok een flinke boost heeft gegeven. Hij had wat familie van de Lady Bolt bij zich en deze liet ik door de handen gaan , duiven vlogen stuk voor stuk eerste prijzen , dus gewoon een toplijn. Met Marco de stamkaarten bekeken en de hier behaalde prijzen met duiven uit die Bolt line. Dat deze duiven top zijn wist ik al bij de aankoop, en de Lady Bolt is in wezen ook een duif gekweekt uit duiven van Willem de Bruijn dus voor mij de ideale duivin om met de Willem de Bruijn duiven in te kruisen. En dit heeft inmiddels tot diverse successen geleid. Feitelijk had ik al beslist de Lady Bolt dit jaar op een Verkerk doffer te zetten maar na het duiven onder onsje met Marco herzie ik dit plan en koppelt haar op een klz van de Blue Favori. En dan afwachten of het is gelukt of niet, duivensport is dromen terwijl je wakker bent.

Zaterdag is het vergaderdag geweest in Papendal en ik heb het niet online gevolgd . Waarom niet ? Het interesseert mij niet meer en boeit me niet. De huidige bestuurders hebben schijt aan hun leden en achterban en de meeste die in commissies zitten zijn er om hun eigen visie en standpunt te verdedigen en door te drukken. Afdeling 5 heeft ook alweer een vergadering achter de rug en ik hoorde al wat van de bizarre plannen. Het moeilijke van de duivensport is dat we alles zelf moeilijk maken en zelf de zaak verpesten. Vroeger hadden we de duivenklok en daarvoor was jezelf verantwoordelijk , had je nog een oude met busjes of al een nieuwe op batterij het maakte niet uit het was jouw zaak , toen kwam het ECS , unicom, benzing of noem maar op het maakt niet uit jouw beslissing. Maar nu wil het NPO bestuur straks jouw gaan verplichten om een klok te leasen die zij willen, te bizar voor woorden , daar gaat onze vrijheid. Ze bepalen de prijs enz enz.

Vroeger vloog de Rotterdamse Postduivenbond op zichzelf, de kuststrook ook , de zaterdagvliegers ook en afdeling C allemaal in Zuid Holland , ieder apart met aparte losplaatsen en aparte wagens. Rond st Dizier  340km gingen we CCZH vliegen en kwamen de duiven van de vier afzonderlijke bonden bij elkaar en het waren machtige concoursen met minimale verliezen. En er werd toen nog gegokt op de duiven ook. Het is veranderd en toen ik deze week de map zag met duiven die verspeeld waren en uitgeselecteerd dit jaar schrok ik ervan, zoveel duiven, niet normaal meer. Duivensport 2019 is in wezen geen duivensport meer maar gewoon een slijtage slag, en dat zal met de nieuwe plannen nog erger worden.

Vroeger raakte ik in een heel seizoen misschien één of twee duiven kwijt, keek op zondagochtend de voorzitter uit zijn raam , belde iemand in Zeeland op en de convoyeur , vroeg of het weer op de losplaats en onderweg redelijk tot goed was en los ging de troep en zo vroeg mogelijk . Afdeling Zeeland , de Rotterdamse bond en de Kuststrook maakte er een spel van wie het eerst de duiven uit de wagens had, en bijna altijd mooie concoursen.

Nu stopt de LC er alweer mee, het neemt teveel tijd in beslag naast hun werk , ze zitten namelijk heel de week de weerkaarten te bestuderen, buienradar te bekijken en worden dan nog boos als de leden zeggen dat ze een stomme beslissing hebben genomen nadat er 40% van een concours niet thuiskomt. Erger is nog als andere bestuurders of commissieleden dan de LC gaan beslissen te lossen en als de dagfondvlucht dan een totale ramp is geworden gaan wijzen die naar de convoyeur. Iets beslissen en voor het drama wat je gecreëerd hebt niet de verantwoordelijkheid durven te nemen dan ben je in mijn ogen een echte slappe …. Ook het drama van de vijf manden die onreglementair elders gelost werden is nooit opgelost of verder belicht en de dader die in wezen fraude pleegde is gewoon door het bestuur afdeling 5 in bescherming genomen. Nu zie ik in mijn glazen bol dat zowel de LC en het bestuur afdeling 5 er de brui aan gaan geven. Heren bedankt voor het duivenjaar 2019 wat u mij geboden heeft maar het liefst heb ik dat u op de stoelen blijft zitten, niet voor de duivensport die u dient maar voor mij als columnschrijver . U was voor mij het ideale bestuur en LC want stel je voor dat alles geweldig gaat worden dan heb ik niks meer te schrijven of tegenaan te zeiken.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 8-2019

We zijn weer een weekje verder en ik zit momenteel weer thuis achter het peceke , vorige week was het een heel ander verhaal toen lag ik plat in het Franciscus gasthuis. Het is net als bij de duiven zo hebben ze niks en zo zit het fout. Maar op Maandag mocht ik weer naar huis in afwachting van een definitieve operatie die de blaasstenen eruit laat vallen. Hoe kom je eraan is de vraag , voorlopig zit ik dus gewoon verstopt , het is niet anders.

Dus Ienepien heeft de duiven drie dagen moeten nalopen en dat prima gedaan , uiteraard moest ik de dag van thuiskomst snel enkele jongen ringen maar ook dat heb ik Ienepien vandaag geleerd zodat als het dadelijk misschien langer gaat duren in het ziekenhuis dit ook zijn gangetje kan gaan. Bij de vliegduiven zijn nu op één koppel na de eieren uit. Van de drie koppels die maar één ei hadden gelegd is dit bij slechts één koppel uitgekomen dus in het vlieghok is het resultaat van 16 koppels , één koppel niet gelegd en twee koppels geen jong en één koppel één jong. Dadelijk totaal op de zestien koppels dus vijf en twintig jongen en dus zeven missertjes. En dan komt de hamvraag omdat bij de drie koppels toevallig twee zeer goede koppels zitten met o.a. de Reeuwijker en Hansy de kampioenduivin, wat is wijsheid, ze gewoon nogmaals op eieren laten komen en laten grootbrengen of denken ,mis, jammer dan. Morgen na thuiskomst (afspraken maken ziekenhuis en wat boodschappen voor de duiven doen.) beslis ik hierover , dan zal ik er voor mezelf wel uit zijn.

Alle duiven gaan er hier nu dagelijks uit, eerst het zijhok waar de duivinnen voor de jonge weduwnaars (straks) zitten en deze trekken gelijk weg om na ongeveer een uur terug te keren en soms slepen die van alles mee en zitten er vaak veel meer duiven op het hok dan zijn los gelaten.

Als deze twaalf duiven terug en binnen zijn is de beurt aan het vlieghok, dit wordt open gezet en wie wil mag gaan en wie binnen wilt blijven blijft lekker binnen , vrijheid blijheid. ook deze duiven trekken inmiddels weg  en dat ongeveer drie kwartier.

Als ik ze binnen heb is het de beurt aan de jonge duiven. Waren zestien winterjongen en inmiddels veertien  , twee zijn er inmiddels vanaf het trainen achtergebleven en de telefoon heeft ook geen uitsluitsel gegeven , verliesdatum is opgeschreven en dat is inmiddels een week dus deze duiven zijn afgeschreven. Andere jaren was er altijd paniek maar dat heb ik totaal niet meer en de bedoeling is ook om geen zeventig jongen meer te kweken me er van bewust zijnde dat de kwaliteit met grote stappen is vooruit gegaan en mijn stelling altijd is ,, de kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit,,.

De duivensport veroudert veel van onze sportbroeders kwakkelen met de gezondheid , veel overlijdensberichten zie je op de diverse duivensites, het is niet leuk meer , en dan komt de mail met ,,op de hoogte,, van het NPO, één en al moderne instelling en z.g.n. positieve geluiden, hun ogen sluitend voor de werkelijkheid. Vluchtprogramma’s die voor ouderen niet meer te volgen en betaalbaar zijn. Feitelijk een duivensport beleid voor nog maar een kleine groep ( rijkere) liefhebbers. Weer een aanpassing van het Benzing M1 systeem terwijl bestuurders er niets van weten.  Volgens mij zitten de bestuurders daar in papendal met hun kop in de wolken, ver verwijdert van hun achterban, het lijkt kabinet Rutte wel, precies hetzelfde verhaal, totaal geen inzicht in de realiteit.

De duivensport veroudert en sterft langzaam uit, jongeren kunnen niet meer starten daar onze hobby te duur en te moeilijk is gemaakt en wordt nog dagelijks duurder en moeilijker, wordt toch eens wakker in de duiventop.

Ik had deze column al geplaatst maar toch nog even een toevoeging. Op zondag 3 Maart 2019 dus komende zondag is de postduivencoach te zien op RTV Rijnmond vanaf 17.15 uur en elk uur daarop volgend. Gaat over duiven en de volle maan.

tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Wishperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 7-2019.

We zijn weer een weekje verder en het is zondag 17 September, de lente is aangebroken en de narcissen vliegen de grond uit , zelfs de crocussen hebben hun beste tijd alweer gehad.  Maar ook hooikoorts bij de mensen steekt momenteel de kop weer op omdat de hazelaars hun zetmeel volop aan het verspreiden zijn, en ik vermoed dus dat dit ook wel invloed op de duiven zal hebben. En ik heb al volop trekkende opgooiers over zien gaan. Ik zou zeggen houdt uw duiven in de gaten.

Op eigen hok gaat alles zijn gangetje en de eerste jongen van de koppeling bij volle maan liggen al in de schotel.

Ienepien heeft nu een dag of vier de hokken nagelopen en hopenlijk kan ik morgen het roer weer overnemen.

Speciaal een boodschap voor Michel Terlouw , enkele jaren terug tipte ik je al als een opkomende duivenmelker ook omdat ik wist dat je WdB duiven ook als basis bezit maar duivensport is duivensport en liefhebbers zijn liefhebbers dus blijft altijd op je hoede.

Het is een korte rondom deze week en met mijn dikke vingers op mijn mobiel gemaakt dus barst het van de foutjes. Mijn excuus daarvoor het kon niet anders.

Doe u best maakt de prijzen nu, tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer

Het wel en wee rondom ons duivenkot 5-2019

Het is weer zondagavond en zoals elke zondagavond zet ik mij dan achter mijn peceke om het wekelijkse columnpje te schrijven aangaande gebeurtenissen en belevingen die mij na aan het hart liggen.

Deze week had dus onze afdeling een ALV over het aannemen van het vluchtprogramma 2019 en het is dus gewoon aangenomen zonder enkele kanttekening. Dus schijnbaar geen verandering in kampioenschappen en gewoon een generaal kampioenschap enz. Wil je dus meedoen met deze gekkigheid dan zal je minstens over een 80 koppels duiven moeten beschikken en een dikke 150 jonge duiven. De jonge duiven krijgen gewoon dertien vluchten voor de kiezen, te zot voor woorden.

Ook de kosten voor het meegeven van duiven rijzen voor de liefhebbers die de deur uitgaan om te werken de pan uit en zijn voor gezinnen ook niet meer op te brengen. Hier zitten 16 koppels vliegduiven ,ik denk zelf dus ook dat daar de competitie niet mee kan worden volbracht. Vermoedelijk gaat het dus ons laatste jaar worden in de duivensport of er moet een wonder gaan gebeuren. ik heb nu lang genoeg geroepen dat er dingen in de sport moesten veranderen om iedereen eerlijke duivensport te bieden maar schijnbaar is dit toch in dovenland terecht gekomen . Voor mij is de maat echt vol.

7‐jan‐18VLIEGPROGRAMMA AFDELING 5 conform besluit NPO. Losplaatsen zijn indicatief. Deze zijn afhankelijk van beschikbaarheid op de betreffende datum. Indien niet beschikbaar, zal er een losplaats met vergelijkebare afstand gekozen worden. VitesseMidfondDagfondMarathonZLUJongMidweekse africhting 30‐mrtT13‐Meerdi.2‐4 Meer 6‐aprT14‐DuffelWo.10‐4 Asse‐Zellik 13‐aprV15‐Asse‐ZellikWo.17‐4 Asse‐Zellik 20‐aprV16‐Quievrain/MenenWo.24‐4 Quievrain 27‐aprV17‐Peronne*Wo.1‐5 Quievrain 4‐meiV18‐Peronne*Wo.8‐5 Quievrain 11‐meiM19‐Bruyeres‐sur‐OiseWo.15‐5 Roye 18‐meiM20‐MelunWo.22‐5 Roye 25‐meiV21‐Peronne*E21‐BloisWo.29‐5 Roye 1‐junM22‐MelunDi.4‐6 JD 8‐junV23‐Peronne*E23‐IssoudunDi. 11‐6 JD 15‐junM24‐PontoiseA24‐St. Vincent NATT24‐MeerDi. 18‐6 JD 22‐junV25‐DuffelE25‐Chateauroux‐Nat‐SA25‐Bordeaux‐ NAT‐SZ25‐PauJ25‐DuffelWo. 26‐6 Duffel 29‐junT26‐Asse‐ZellikM26‐MelunZ26‐AgenJ26‐Asse‐ZellikDi.2‐7 Meer 6‐julV27‐Quievrain/MenenE27‐Argenton‐Nat.SA27‐Agen‐ NAT‐SZ27‐BarcelonaJ27‐Quievrain/MenenDi. 9‐7 Meer 13‐julT28‐PeronneM28‐MelunA28‐Dax NATZ28‐St. VincentJ28‐PeronneWo. 17‐7 Quievrain 20‐julV29‐Peronne*E29‐Argenton‐NAT.S1?&2Z29‐MarseilleJ29‐Peronne*Di.23‐7 Natour 27‐julT30‐MeerM30‐Bruyeres‐sur‐OiseA30‐Cahors(ochtend)‐NAT‐SZ30‐NarbonneJ30‐Bruyeres‐sur‐OiseDi.30‐7 Natour 3‐augV31‐Peronne*E31‐Bourges NAT (BENELUX)A31‐Bergerac‐NATZ31‐PerpignanJ31‐Peronne*Di. 6‐8 Meer 10‐augN32‐DuffelJ32‐PontoiseWo.20‐8 Asse‐Zellik 17‐augN33‐Asse‐ZellikJ33‐Fontenay‐NAT‐S.Wo.21‐8 Asse‐Zellik 24‐augN34‐Quievrain/MenenJ34‐Pont St. Max(optie)Wo.28‐8 Quievrain 31‐augN35‐PeronneJ35‐Fontenay‐NAT‐S.Wo.4‐9 Roye 7‐sepN36‐PeronneJ36‐Pont St. Max(optie)Wo. 11‐9 Roye

Op eigen hok loopt alles gewoon op rolletjes , op 21 Januari werd er gekoppeld en er moet nog één koppel leggen , het koppel waarvan de duivin een doffer bleek te zijn dus nu wel goed is alleen een vier dagen later. Vandaag miste ik wel een duif van het hok dat helemaal niet gekoppeld wordt en voor het jonge duivenspel wordt gebruikt (weduwduivinnen) een kromsnavel of gewoon contacten gelegd met een stadsduif doffer , ik weet het niet zie alleen maar het feit, en weg is weg. Verder zitten de jonge duiven buiten en fladderen wat over de daken van bergingen en hokken heen, lopen goed binnen over de nieuwe valplank en zijn momenteel met hun zestienen. Ook beginnen er bij de kwekers weer jongen uit te komen dus gespeelt zal er deze zomer zeker worden.

Sommige melkers zeggen dan, je hoeft toch niet alle vluchten mee te doen , en daar hebben ze gelijk in maar stel dat je bv vijftien vluchten wel mee doet en verschrikkelijk goed vliegt maar J met de korte achternaam speelt wel alles en schrap zijn puntjes bij elkaar, dan is J nog in staat je in het winter seizoen te kleineren omdat hij Generaal Kampioen is en jij die heeft laten zien dat je over meer capaciteit en kwaliteit bezit niet, en daar pas ik voor. Dat is wat ik nu oneerlijke duivensport zie. En zeg nu niet dat dit niet gebeurt want de duivensport staat er bol van.

Bestuurders hadden nu het voortouw kunnen nemen maar hebben hun kansen verspeeld.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 4-2019

Op het moment dat ik deze column schrijf zullen er een hoop duivenmelkers na een Pools weekeinde op de olympiade huiswaarts keren en ik hoop dat ze een pracht weekend gehad hebben. Maar ook hier moet nog aan de uitzending naar een Olympiade gewerkt worden  en niet een samengeraapt zooitje vanuit diverse rayons of samenspelen om het beste coëfficiënt te halen. Je moet mogen inzenden vanuit één samenspel en niet de uitzendingen bij elkaar rapen. Gewoon één keuze bepalen, klaar. Ik erger mij aan deze dingen.

Maar voor leden die er van houden zal het uiteraard weer een belevenis zijn geweest.

Morgenavond is er een ALV van afdeling 5 over het vluchtprogramma enz. Maar een algemene ledenvergadering is in mijn visie een vergadering waar elk lid het woord mag voeren , zijn ideeën mag inbrengen en toelichten en eventuele klachten mag uiten. In de afdeling 5 mag op de ledenvergadering alleen gesproken worden door de kiesmannen van het samenspel c.q. rayons. Zelfs de vergaderplaats is schijnbaar geheim want wordt niet op de website bekend gemaakt. Zal wel uit veiligheidsoverwegingen zijn (geintje). We wachten dus gespannen af maar….. hopelijk staat er nu volgende week een duidelijk programma op de afdeling site. Geen gezeik met aftrek vluchten gewoon deze vluchten worden gevlogen op die en die datum en in die discipline.

Ook dan duidelijk vermeld en dat is de puntentelling van de kampioenschappen die we vervliegen.

Ook duidelijk en in de samenspelen ,rayons en afdeling .. kampioenschappen per discipline.

Duidelijkheid en transparantie tellend vanaf de vereniging tot in  de afdeling ,één weg en niet anders. Simpel en helder, dat is toch niet teveel gevraagd ?

Op eigen hok ging het koppelen goed , de duiven zitten nu los op het hok en een duivin die heel de winter haar bek niet had opengedaan bleek nu opeens een doffer te zijn. Dus deze gisteren verwisseld en ook dat koppel zat vandaag goed bij elkaar.

Bij de kwekers is er een koppel wat nog niet best aanslaat en ik betwijfel of de laatst aangekochte doffer wel een doffer is , zal het nog enkele dagen aankijken en dan eventueel de verkoper eens benaderen.

Morgen komt er hier een duivenmelker een andere doffer ophalen omdat de doffer die hij eerder gehaald heeft is ontsnapt en zich niet meer heeft laten zien. En gelukkig kon ik hem nog helpen aan een doffer voor op zijn duivinnetje.

Verder gaat alles zijn gangetje en over de voetbalwedstrijd Feyenoord -Ajax wil ik het niet hebben omdat er ook veel Ajaxfans onder de lezers zitten maar eerlijk moet ik toegeven dat ik als Rotterdammer wel effe gegniffeld heb.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons postduivenkot 3-2019

En zo zijn we weer een weekje verder en uiteraard zijn we over drie maanden alweer volop aan het concoursen , dus zou ik me maar gaan beraden over de voorbereidingen voor het aankomend seizoen. Uiteraard strubbelt u tegen en zeg ,, en het kweken dan dat moet toch eerst gebeuren,, ? Helemaal met u eens maar het één sluit het ander niet uit. De doffers gaan er hier al dagelijks uit en de duivinnen die ik voor het jonge duivenspel heb bewaard ook.

Vanavond is het volle maan en nog een bloedmaan ook dus …… om half zeven vanavond de vliegduiven bij elkaar gezet, kwestie van twintig minuten daar de koppels al op papier stonden. Daarna gelijk het licht uit en de duiven in het donker, dan is het eventuele vechten gelijk gesust. Net keek ik nog even en alles was (op een hoop gekoer na ) lekker rustig en de meeste lagen samen in de schotel. Dit is de hobby op zijn mooist en zeker  als het een beetje lekker loopt zoals je wilt. Nu kunnen morgen ook de vliegduivinnen lekker los en komt het spel op de wagen.

Deze week moet er nog een bedachte afscheiding en doorgang gemaakt worden naar het zijhok  zodat de weduwduivinnen van het jonge duivenhok straks helemaal geen contact meer hebben met de doffers en toch in de week kunnen trainen en door dezelfde ingang naar binnen kunnen. Het was even denken hoe ga ik dat doen maar het kwartje viel en wordt nu uitgevoerd.  Het gaat al twee jaar goed met de jonge duiven maar de concurrenten slapen niet dus moet ikzelf ook wakker blijven en je moet er voor meer dan 100 % mee bezig zijn zou mijn mentor bevelen.

Voor die afscheiding die gemaakt moet worden stond vandaag een prima multiplex plaat bij de afvalcontainer en op zo’n moment denk ik toeval bestaat niet , je wordt door iemand geholpen zonder dat je het zelf weet, dus gewoon mijn gangetje blijven gaan.

Nu de vliegduivinnen weer naar het vlieghok zijn kunnen morgen de eerste 14 jongen worden gespeend en inmiddels liggen in die schotels alweer eieren. Enkele gaan weg omdat er koppels omgevormd moeten worden. Nu moeten niet, maar soms wil je iets anders al is succes nooit verzekerd. Goed op goed wil niet garanderen dat er goed uitkomt al is je kans groter maar vele kampioensduiven en cracks zijn ook door/uit toeval geboren.

Dus hier nog enkele kleine aanpassingen. De kweek is met de vliegduiven ingezet en feitelijk vind ik dat het seizoen weer in volle gang is.

Gisteren belde een melker die twee doffers hier gehaald heeft dat er eentje ontsnapt was. Vandaag goed opgelet en vanmiddag zat er een duif op het hoge dak maar uiteraard kan het ook een stadduif geweest zijn want de doffer was vanavond nog niet in het hok. Hopelijk is hij er morgen, want van zulke dingen baal ik altijd. Ik gun iedereen altijd het beste want van ellende wordt niemand wijzer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2-2019

Januari is alweer bijna twee weken oud en zelf ben ik ook een jaartje ouder geworden. Heel veel felicitaties uit duivenland mocht ik ontvangen , mijn hartelijke dank daarvoor. Deze week toonde de afdeling 5 het concept van het nieuwe vluchtprogramma en eerlijk gezegd ik schrok me rot. Veel te zwaar en zeker voor duivenmelkers die over een klein hok met postduiven beschikken. Er valt voor deze melkers geen eer meer te behalen. Maar de leden mogen zich er over twee weken over uitspreken en ik verwacht dat het gewoon weer iedereen door de strot geduwd wordt. Uiteraard zou men verder kunnen kijken en kampioenschappen maken die voor iedereen mits goed bezig met hun duiven haalbaar zouden kunnen zijn.  Het generaal kampioenschap moet sowieso verdwijnen , dat is uit de boze en de duiven worden ervoor gewoon gesloopt. Ook zou men dan de keuzes kunnen maken om alle disciplines in tweeën te splitsen dus  kampioenschappen Vitesse A de eerste vier Vitesse vluchten en Vitesse B de vitesse vluchten 5-6-7 en 8. hetzelfde doen we met de midfond , dagfond en de jonge duiven. Liefhebbers kunnen dan ook met hun gezin op een vakantie gaan en missen dan mogelijk een halve discipline. Denk dat de sport dan aantrekkelijker kan gaan worden.

Ook de puntentelling zou men moeten gaan aanpassen . Nu spelen we in onze club en samenspel 1:4 duiven tellen van de ingekorfde duiven. In de rayons en afdeling 3 van de eerste ingekorfde 30 duiven. Feitelijk zouden we over de gehele afdeling 5 hetzelfde systeem moeten hebben. In het kader eerlijk spel zal het systeem van dertig duiven aanwijzen voor het seizoen er wel nooit doorkomen,  maar zelfs dan kun je wel iets veranderen.  Bv net als nu 3 eerst geklokte van de 30 ingekorfde duiven, dus je moet altijd 3 duiven zien te pakken of je er nu 10 of 30 mee hebt. Gelijk zou je dan ook de mogelijkheid bezitten om een basis inkorfprijs af te spreken uitgaande van dertig ingekorfde duiven en heb je er meer mee dan verder doorrekenen in eenheden. Waarom ? De kosten van vervoer moet door alle melkers gedragen worden maar is het eerlijk om er vanuit te gaan dat dit per duif moet ? Ik denk het niet. Want zou iedereen maar 10 duiven inkorven dan werd de vrachtprijs misschien wel acht keer zo hoog al dat hij nu is. Dus gewoon een basisbedrag van bv twintig euro tot de eerste dertig duiven voor iedereen die inkorft en dan de prijzen van de eenheden (duiven) daarna iets omlaag. Ik vermoed dat er dan ook meer duiven gaan komen en  de puntendealers die nu met 10 duifjes komen om het kampioenschap te pakken er nu drie moeten gaan pakken maar omdat ze toch de basisprijs moeten gaan betalen gewoon met dertig duiven gaan komen. Het is zomaar wat opperen en er zullen heus wel wat haken en ogen te vinden zijn maar ik geloof erin, hopelijk gaan bestuurders die wekelijks deze column ook lezen hierover nadenken en anders moeten leden die dit idee delen het gewoon in hun club indienen. Competitie wordt allemaal leuker en de concoursen vermoedelijk groter.

Op eigen hok gaat het voorspoedig, de winterjongen groeien als kool en beginnen zelf al uit de voerpotjes mee te pikken. De bedoeling is dat op 21 Januari de vliegduiven worden gekoppeld en dan kunnen deze jongen lekker in het stro naar het jonge duivenhok waar nu die vliegduiven in zitten. De weduwduivinnen voor de jonge doffers 2019 gaan er nu ook dagelijks uit en lopen op eentje na goed op de nieuwe valplank binnen. Ook de vliegdoffers gaan er dagelijks weer uit, dus er is weer volop leven in de brouwerij.

Nog iets wat me dwars zit. We weten allemaal dat de duivensport ook best de roddelsport genoemd zou kunnen worden , maar maakt geen liefhebbers zwart als men iets niet zeker weet, dat doet ze pijn.

Tot de volgende rondom.

C.Commijs

Racing Pigeon Whisperer.