Archive for the ‘Mijn belevenissen en commentaren in de duivensport’ Category

Het wel en wee rondom mijn duivenkot19-2020

We zijn weer een weekje verder en een weekje waarin ik het totaal anders ben gaan doen in mijn duivenkot. Iets waarmee ik veel extra werk op mijn hals heb gehaald maar me nu wel prettig bij voel. Het begon bij de duivinnen die uitbundig met elkaar gingen paren. Ik ging ze allemaal apart opsluiten in hun hokjes met drinkbakjes eraan. Al snel volgde nu ook de doffers, allemaal opsluiten in hun broedbakken met drinkbakjes eraan. Veel werk en elke dag  2 x 55 drinkbakjes spoelen en wassen. Speciaal bakken gemaakt met de bodem van gaas zodat ze kunnen uitlekken en drogen. Maar het lukt en stemt mij hoopvol, de kop wordt nog niet gepakt maar het prijspercentage is hoger dan andere jaren. Uiteraard zijn er dommeriken die stellen , logisch je vliegt nu 1:3 en dan pakt je meer prijzen, alleen dat doen de andere ook dus moet je het wel waar maken.

Deze week vlogen we Niergnies ongeveer 215 Km voor mijn duiven. Ik schatte vooraf dat de 1320 mpm haalbaar moest zijn maar dat haalde de duiven hier niet, wel in Oost Nederland waar snelheden rond de 1500 mpm werden gehaald bij vroege lossingen. Onze duiven gingen er pas rond 11.30 uur uit. Een beetje risico nemen past nu eenmaal niet in de afdeling 5 en met lost het liefst zo kort mogelijk achter Midden Nederland aan.

Mijn eerste duif (wederom een duivin) kwam als een bliksemschicht vanuit richting Blijdorp (NW) om direct op de plank te kletsen. Op de plank van het hokje wat ik net voor de start van het seizoen had aangepast, nummer 2 en 3 vielen ook op die plank. Ik begin wat dat betreft het gelijk aan mijn kant te krijgen, duiven die wezenlijk weg hadden gemoeten maar toch werden aangehouden. Maar nu het hok zo gemaakt dat de verluchting bovenin duidelijk waarneembaar is en dat hokje draait nu als een tierelier maar …… één zwaluw maakt geen zomer. Krijg ik het gelijk aan mijn kant dan is er aan het andere hok weer wat te veranderen in September.

In deze column net als in de column van mijn mentor zal u nooit onderliggende verkooppraat vinden maar gewoon wat er speelt in en rondom ons duivending, zo open en eerlijk mogelijk . Mijn mentor heeft natuurlijk meer ,,ervaring,, opgebouwd en probeer dat vaak in zijn columns als tips te duiden zodat andere er wat mee kunnen. Zelf erger ik bij aan columns waarin als de liefhebber ze goed heeft deze opeens uit de golden Boy , razendsnelle Prinsess of de super Joker komen , zit hij  vroeg en dan komen ze nog volgens de snoever uit de verkeerde kant ook om een steek onder water richting andere hokken te geven onder het motto bij mij scheen de ,, zon,, en de rest is prullaria , hier moet je komen kopen. Heeft zo column schrijver ze niet dan gaat de column minder over de duiven maar meer over het afgewaaide petje of lekke achterband van een zgn. letter.  Ik erger mij rot aan dat gedrag maar wie ben ik.

Doordat de duiven nu twee maal daags een bakje water krijgen  wil ik een probleem gaan oplossen , want per keer schenk ik gewoon een grote gieter van tien liter weg met daarin medicatie , supplementen of vitaminen.  Van dat water wordt bij de volgende voerbeurt 90 % weggegooid.  Zonde van het geld toch, doe het dan over je voer zou u denken , juist daar ben ik geen voorstander van dus is er een zoektocht naar een nuttige oplossing. Snap trouwens niet waarom die bakjes in de handel zo groot moeten zijn , de helft of een derde zo al groot genoeg zijn voor een voerbeurt en zeker voor een waterbeurt en dus een materiaal besparing van ruim 50% plastic kunnen betekenen, en voor mij een kostenbesparing van 50 % aan bijproducten.

Mijn raderen draaien door en dat zullen ze ook blijven  doen en zelf vind ik dat het leuke van mijn hobby,

tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

het wel en wee rondom mijn duivenkot.11-2022

We zijn weer een weekje verder en het vluchtseizoen nadert snel nog slechts vijf weekjes en dan kunnen de duiven de container in, sommige worden al nerveus en roeren zich steeds meer. Bij ons in de club is de (zeg maar) keizerkampioen wegens verhuizing vertrokken en anderen denken nu al dat ze in zijn positie staan. Maar ze vergeten dat dit in het komende seizoen pas beslist wordt als het om de prijzen gaat, nu staat iedereen nog op plaats twee en met veel geschreeuw en weinig wol bereik je zeker geen mooie afgebreide trui.

De eerste opvangers zijn al binnen gelopen , allebei duivinnen , eentje van 2021 en een ladiesduif van 2020. Over die ladies duif kan ik nu weer een heel verhaal gaan ophangen maar dat doe ik niet, wel werd weer het gegeven dat deze competitie door sommige mannelijke spelers wordt  (mis) gebruikt benadrukt.

Hier op de hokken gaat alles zijn gangetje, morgen hoop ik de verbouw gereed te hebben en kan dan de rommel rond het hok gaan opruimen en wat rust proberen te vinden in aanloop naar de vluchten zodat ik me daarop volledig kan gaan concentreren. Duiven trainen perfect en vliegen gewoon een uurtje al zijn er weer van die zgn. lolbroeken die beweren dat ze in Rotterdam op het doelenplein lopen. Maar zeg nooit wat over hun vliegende pillendozen want dan zijn ze beledigd, zo dat ben ik ff kwijt.

In ieder geval zitten hier de doffers en duivinnen in hok A al gescheiden en mochten dit weekeinde 24 uur bij elkaar. Hok B gaan de duiven morgen ook gescheiden worden daar het duivinnen hokje op de witkwast na gereed is. Nog slechts een drietal jongen van de vliegduiven moeten gespeend worden en één koppel broed er nog , daar het een jaarling duivin van Willem uit de Murphy lijn betreft en ik er zeker een jong uit wil halen. Zo rommelen we maar door.

Bij de kwekers liggen nu weer kale jonkies van de derde ( en laatste) ronde. Ringen (20) ervoor moet ik nog zien te bekomen , zal er wel een advertentie voor plaatsen.

Jong voor de bon die ik geschonken had aan pv Barendrecht is afgeleverd en ging naar Marco en Bernardina de Kok ,Rotterdam en ook zijn er twee jongen gegaan naar het gezin van Henk Klos in Zoetermeer. Ik heb mijn best erop gedaan, maar schenk geen bonnen meer daar ik de spanning voor mijzelf te groot vind. Als ik iets doe moet ik (voor mezelf) zeker weten dat wat ik schenk 100% goed is en dat kan niet in de duivensport en ik zit ermee als een liefhebber iets koop en later teleurgesteld is in de geleverde prestaties. Maar als ik een jong schenk aan iemand  dan hoop ik ook dat het een topper wordt alleen is mijn angst dat minder als bij een gekochte duif dat dit niet zo is. Daarom kan ik de koper garanderen , mocht het jong niet tot het gewenste resultaat leiden dan krijgt hij/zij volgend jaar een nieuwe , noemt het duiven geven met garantie tot die duif naar tevredenheid er is.

Omdat ik toch in Dordrecht bij de Dutch Golden Classic was Met Phil en Aad om de jonge duiven over te dragen, heb ik daar maar weer eens wat gouden ringen duiven aangekocht. Niet omdat ik deze voor de vorming van mijn hokopbouw nodig had maar gewoon om eventueel wat meer spanning met de kans op een geldprijsje aan het jonge duivenseizoen toe te voegen, van de volgende liefhebbers waren de aankopen, Harrie van Boxmeer, A.G. de Knijff, Cees Broekhuisen, C.Broekhuisen jr en Michel Vervelde  (jeugdspeler die prachtige uitslagen maakt). Ook dit neemt weer een aparte spanning mee straks, daar je hoopt niet alleen voor jezelf maar ook voor deze liefhebbers resultaat te behalen.

We zijn weer wat bijgepraat en dus tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

 

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 4-2022

We zijn weer een weekje verder  en hoewel ik het afgelopen week en begin deze week niet zo naar mijn zin had bij de duiven loopt alles weer op rolletjes. Anders gezegt de eieren vliegen me om de oren. Duidelijk is er verschil in het bijlichten dit jaar en het verschillend bijlichten in de hokken, nu al blijkt dat het vorig jaar veel beter ging met koppelen. Maar in wezen zijn wij duivenmelkers echte tobbers en geen toppers, steeds proberen we het wiel anders te laten draaien om te proberen daar meer successen mee te behalen. In wezen moet je niets veranderen als iets goed gaat maar wij en zeker ik blijf altijd zoekende. Zulke dingen blijven tot ongenoegen en onbegrip leiden, ja soms zelfs lijden. Veranderen , verbouwen enz we blijven bezig.

De ronde van de kwekers is eraf en ik moet zeggen dat ik best trots ben op de gekweekte jongen. Nu leggen er alweer eieren onder de kweekduiven en ook bij het grootste deel van de vliegduiven. En met één ronde moet ik er voldoende hebben, niet de kwantiteit is doorslaggevend maar de kwaliteit. Al blijft het zo dat je met kwantiteit meer kans hebt op een superduif met kwaliteit, de tijd zal het leren.

Vandaag nog drie mooie aluminium weduwschapmanden kunnen overnemen. Zelf had ik ze toendertijd weg gedaan op mijn heil in reismanden tegaan zoeken maar omdat ik komend seizoen anders ga spelen was ik op zoek naar weduwschapmanden. En zie de advertentie kwam als geroepen  3 manden van 12 stuks en keessie is geholpen. Ook met het enten, als dat gaat gebeuren kunnen de duiven allemaal voor de witte jas worden klaargezet. Ik ben dus goed geholpen en blij.

In het weekend ook weer een reportage opgenomen en zal die deze week plaatsen , komend weekend ook een reportage opnemen  en dus hebben we het er druk mee.

Met de nieuwe pup gaat het best redelijk maar vertel mij nu nooit dat dieren dom zijn.  Plasje gedaan buiten betekent een trainingbrokje nu dat wist ze uitermate snel , drie druppels , dank je wel een brokje , weer drie druppels enz. Dus dan in huis kan het laatste er wel uit,dan maar een tik met de krant, en Kees kan weer moppen. Nu dat moppen bezorgd mij dagwerk, is niet anders ,, eigen schuld , dikke bult,,. En als we dan saampjes op de bank liggen te snurken heb ik de allerliefste pup die er is en voel ik me een tevreden mens.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 45-2021

We zijn weer een week verder  en werd vandaag door Philip attent gemaakt op een schrijven van Adje uit Baarle Nassau en idd hij sloeg de spijker op zijn kop. Vroeger zaten we hier in het westen van Rotterdam met een vijftal verenigingen en enkele honderden duivenliefhebbers. Als ik boven op het dak op de duiven stond te wachten kwamen die negen van de tien keer vanuit st Job de stad in, maar die liefhebbers zijn er niet meer en ben ik nog als enigste over in deze contrijen en dus komen mijn duiven of stijf uit het oosten , het westen of zelfs terug uit het noorden maar zelden nog vanaf mijn voorkant dus uit de goede richting. Dus wekelijks wordt ik benadeeld en toch vind ik mijn hobby te mooi om ermee te stoppen. Wel heb ik een bloedhekel aan liefhebbers die me lopen af te kraken terwijl de duiven over hun hok de stad in komen en ik dan nog minuten aan ze moet geven. Ach bloedhekel is het juiste woord feitelijk niet , ik heb meelij met ze en zie het als een zielige figuren die donders goed weten waar ze over praten maar zulke dingen nooit zullen toegeven omdat ze zelf geneigd zijn hun hok duiven als de beste van de wereld aan te prijzen, misselijk makend soms.

De duivensport is en dat schreef ik vorige week al veranderd , hard veranderd  en natuurlijk de gulden is een euro geworden , de salarissen iets hoger maar de verhouding van wat iemand tegenwoordig voor een behoorlijke duif bij een goedspelende liefhebber moet betalen is gewoon absurd geworden en vaak met een garantie tot de deur erbij want negen van de tien belanden toch daar waar een goede vogel niet thuis hoort. Gelukkig is niet iedereen in deze waanzin meegegaan en zijn er met een kaarsje nog best fijne goede melkers te vinden die de duivensport voorop stellen. Wat doe je daar dan zelf aan postduivencoach ? Weinig, ben elk jaar blij dat ik voor mijzelf een goed hokje jonge duiven kan kweken, uiteraard gaan er jonge duiven weg maar die worden dan ook echt gegund zoals ik dat noemt. Ook met bonnen schenken ben ik altijd erg terughoudend, stel dat hij bij een liefhebber terecht komt die me niet goed gezind is ? Dan heeft hij de troefkaart in handen om mijn hok tot de grond toe af te kraken. Dus doe ik het liever niet en doe ik het wel dan hoop ik dat hij bij een goede eerlijke liefhebber terecht komt of anders koop hem zelf terug.

Heb het vluchtprogramma bekeken en kan me daar goed in vinden al had ik liever weer een generaal kampioenschap vervlogen met St Vincent en Bergerac als afsluiters van de oude duiven, maar ook hier is de tijd in veranderd en wil men liever disciplines. Maar in disciplines vliegen heeft zijn nadeel dat je om genoeg vluchten te krijgen voor een mooie disciplinecompetitie je zowel donderdags als vrijdags duivenvluchten zou moeten gaan organiseren. Nu bij één keer in de week lukt het amper om leden te krijgen om de manden te laden laat staan elke week twee keer. Nee, terug naar de roets , elke week een vlucht oplopend vanaf Roosendaal tot Bergerac.  st Vincent mag in een dubbel omdat die eerder in de week geladen worden.Bergerac klaar starten met de jonge duiven en na de laatste jonge duivenvluvht de nalijn.  En dan zeg iedereen maar er is geen jonge aanwas van leden in de duivensport? Logisch toch het levensonderhoud is duur geworden , huren hoog en huizen veel te duur. jeugd kan amper nog op eigen benen gaan staan als ze dat willen gaan doen , te duur. En dan wil de duivensport ook alles nog eens groter en duurder maken. Dat pas niet meer in de maatschappij. Om kampioen te worden heb je een aardig hok met duiven nodig, gaat een jeugdlid met vijf of zes duiven vliegen dan is in de vierde week zijn lol er al vanaf, kansloos.  Misschien maar zelfs daar twijfel ik aan, is  het oude poulesysteem invoeren nog niet zo een raar idee. Dan kun je met weinig duiven die gepould zijn wat terug verdienen en daaraan een maximaal aantal te zetten koppelen, zodat baron von Munthausen geen vijf honderd gepoulde duiven in het concours kan gaan zetten om een dikke buik te krijgen. Idd zouden hokken met minder duiven en het oude poulesysteen de duivensport nog kunnen redden en idd dan kunnen er  volop disciplines komen en gaan we stoppen met alle kampioenschappen in de duivensport. De lijsten zullen korter worden maar het spel denk ik leuker en aantrekkelijker. Kleinere convooien met duiven dus makkelijker keuze van losplaatsen enz enz. Maar geloof me de tijd is niet terug te draaien.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 36-2021

Weer een weekje verder en mijn doel om een eerste prijs te pakken dit seizoen werd werkelijkheid, de duivin die het voor mij flikte was de zgn ,,Hoerenloper,, een grote forse duivin uit een rechtstreekse Heremansdoffer die Appie Scheffer gekocht had en hem aan mij had geschonken X  Willemien een rechtstreekse van Willem de Bruijn die ik als jong van hem kreeg. Beide oude duiven zijn er inmiddels niet meer ( geruimd wegens vermoedelijke ziekte ).De Hoerenloopster dank haar naam aan het feit dat ze als jonge duif vaak enkele dagen te laat thuis kwam en ik dacht dat zij een doffer was. De Hoerenloper heeft het ringnummer NL 18-1075054 en in haar loopbaan tot nu toe 29 prijzen verdiend, o.a. 1 Fontenay , 5 Lennik, 1Quievrain, 7 Quievrain, 6 Blois, 1 Niergiens.  Geen wereldkampioen maar een duivin waar ik best tevreden mee bent. Zaterdag gaat ze voor haar laatste rit wederom naar Niergiens en uiteraard hoop ik dat ze haar dertigste prijs verdiend om daarna heerlijk met haar doffer ,,de Reeuwijker ,, (een koppel waar inmiddels ook bruikbare duiven zijn gekomen ) naar het kweekhok te verhuizen. Hiermee wordt dan ook de aanzet gemaakt naar een kweekhok met bewezen duiven die op den duur ook kunnen uitvliegen. Natuurlijk heb ik vasthouders zitten maar ik erger mij daar wel aan , een duif hoort minimaal een keer per dag heerlijk hoog buiten te kunnen vliegen , dat is hun natuur en ….mijn plezier. Het zal nog wel enkele jaren duren voor ik dit heb gerealiseerd maar ik probeer er wel naar toe werken. Dus de vasthouders die er nu zitten ga ik langzaam afbouwen. Van de nu 9 kweekkoppels ga ik naar 6 koppels , dus rekening houdend met de Reeuwijker x Hoerenloper moet er voor vier koppels een nieuwe eigenaar komen en die heb ik al benaderd.

De duiven die naar elders gaan zijn dus vier doffers en vier duivinnen, de stamboomkaarten staan onder kweekhok 2021 aan de zijkant van deze site, geen kattepis maar gewoon gegund.

Doffers: Zoon Bleu Ray ( Willem de Bruijn ) Jonge Froome (Everling), Jonge Bleu Favori (Antoon van de Burg) ,Shy ( Antoon van de Burg).

Duivinnen : Lady Bolt ( Braspenning via Kat &zn ), The Juwell (Braspenning ), Kleine Sharon  (Everling) , Bony (eigen kweek).

Duidelijk is dus dat ik aan het inkrimpen ben.

2022 wederom een aangepast hok en een ander spel, weduwduivinnen gaan tot de nalijn niet meer mee zodat het spel met de weduwnaars mijn voorkeur verdiend en daarnaast ga ik ook het nonnenspel spel proberen met twaalf duivinnen onder het motto ,, maakt kanonnen van je nonnen , hihi. Deze nonnen zijn uiteraard niet mijn weduwduivinnen en zitten in een ander hok.

De jonge duiven lieten het afweten dit weekeinde maar zelf vind ik dat er best redelijk op die africhting gepresteerd is,  en om na kanonnen als  Van Dorp , Wiskie en Poelman te eindigen vind ik geen schande. Ook hier ken ik weer mijn idool Calimero citeren ,, zij zijn groot en ik is klein,,.

Boos maakte ik mij op clubs die ondanks het aangeven van de afdeling vijf toch zijn gaan inkorven met minder dan 7 meespelende hokken of  om daar toch aan te komen enkele liefhebbers een opruimer lieten inkorven om daarna de klok weer direct af te slaan. Soms is de duivensport in 2021 onverteerbaar maar net als de teloorgang van de maatschappij zullen wij ook met deze praktijken en dat liefhebbers zelf niet oprecht en netjes zijn moeten leren leven.

Oja nog dit, even kon ik via mijn telefoon mijn mentor niet bereiken , later belde hij , had de telefoon niet gehoord omdat hij rond het huis en de hokken aan het grasmaaien. Grasmaaien op dag van inkorving, daar is een duivenmelker in mijn club zwaar op tegen . Slecht voor de duiven zegt hij , we lachte samen erom en zeker nadat ik de uitslag van hem zag op Fontenay 1, 2 7 ,8 in Gouwe IJssel B tegen 1349 duiven. Denk dat ik rond mijn hokken de stenen en tegels gaat verwijderen en gras ga zaaien , dan kan ik op donderdag middag en vrijdagmiddag terwijl de manden erop staan een stukje maaien , zo uitslag wil ik ook wel.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 34-2021

We zijn weer een week verder , zondagavond de dag na een van mijn slechts doorgekomen weekend wat de duiven betreft. Lossingen heb ik geen kritiek op, had ik ook gedaan . Verstoppen achter de wind en de ligging van mijn hok doe ik niet meer laat ik aan de lozers over ofwel zielige persoonlijkheden. Verstoppen achter de kwaliteit van de duiven , doe ik niet , die is overduidelijk aanwezig. Duiven niet 100 % in orde ? Zou kunnen maar ik hanteer de stelregel van ,, wat ze in de mand oplopen moeten ze ook maar weer in de mand kwijtraken,,. Sommige zullen dit als onsportief betitelen anderen als logisch. Feit blijft dat de start altijd met de oude zowel de jonge duiven behoorlijk is en als de vluchten van beide disciplines drie weken oud zijn begint het gesukkel. Maar dan zijn de liefhebbers die in die eerste drie weken faalde en bij jou of anderen in de mand of duivenwagen zaten  al langs de witte jas geweest en gaan dan opeens harder vliegen.  De witte jas is voor mij geen optie en probeer zelf mijn probleem op te lossen en ik schrijf duidelijk ,,mijn,, probleem en van niemand anders.

Deze week gingen er 32 duiven mee naar Lennik 28 Oude duiven en  4 zomer jongen. Bij  de 28 oude duiven zaten vier overlopende doffers maar  12 koppels zaten op kale jongen of aangepikte eitjes. Van deze 32 duiven voor Lennik staat er slechts in de club eentje op de prijslijst, onbegrijpelijk maar waar. Wel was ik zo stoutmoedig om deze week een groot gedeelte van het plafond in het hok af te dichten met polystyreen platen op een gleuf van 50 cm aan de voorkant na. Tja en opeens veren veel liefhebbers overeind, klootzak dat is het , stomkop.

Voor de jonge duiven gingen er 28 mee naar Nanteuil , ander hok en zeker vier meter van het oude duivenhok met die polystyreen platen vandaan , ook van deze 28 konden zich er slecht 4 op de uitlag plaatsen dus ook hier geloof ik niet in zoals andere opperde dat het aan die platen lag. Nee  twee weken terug zei de inkorver dat hij bij mijn duiven sommige met het zgn ,,oogje,, zag. Ik had ze dat weekend toch nog redelijk maar later dan de weken ervoor. Niet getreuzeld en gelijk twee daagjes een geel / ornimix in het water en een flinke boost vitamines daarna. Resultaat vorige week een mooie uitslag en met de gedachte het wiel te hebben gevonden deze week vier daagjes een ornimix en ook ook maar gelijk bij de oude duiven die vorige week nog redelijk afkwamen. Zelfs de helft van de jonge duiven daarnaast nog een ornicapsule opgestoken en toen ik donderdag en vrijdag ging inkorven dacht ik echt onklopbaar te zijn, duiven waren er in mijn optie geweldig aan ,zoals we dat noemen. De deceptie was geweldig zaterdag, niet er onderdoor maar bar en bar slecht . Ik ben altijd eerlijk en zeg het nu dan ook eerlijk , ik was er gewoon ziek van  , heb zaterdag niks meer gegeten (wat toch ook een hobby van me is) en loop nu zelfs met een koorslip rond zoals wij dat ,,herpes,, noemen.  Ziek was ik echt ziek van de spanning en de onmacht in deze. Ben bijna 77 jaar maar ik kon wel janken, zo groot was mijn teleurstelling.

Maar we gaan weer verder en natuurlijk waren er ook leuke dingen. De duivenkoerierster uit Urk van HvV duivenkoerier. Als zij aan je deur komt is er gelijk weer zonneschijn, je zou bijna wensen dat je elke week een duif door haar kon laten ophalen en bij je laten bezorgen als was het maar, dat je een doosje bij je buren neerzet en de opdracht verstrekt, maar elke dag  ? Nee, er moet nog brood op de plank blijven. Ook de verzorger Rick van Veen uit Enkhuizen heb ik via de telefoon netjes en gemeend bedankt voor de opgave en goede verzorging. Tevens kon onze duivenkoerierster bij mij gelijk weer een duif mee terug nemen van Barry van Dam uit Amsterdam, langzaamaan begint het erop te lijken dat de duiven van het hok van Barry en mij een vrije invlieglicentie hebben voor onze duiven want ze weten elkaar goed te vinden. Dat is toch iets typerends vaak vang je seizoenen achter elkaar jonge duiven op van dezelfde liefhebbers op , tenminste ik hier.

Zaterdag toen ik uit de club kwam zat er weer een duif in het hok , vermoedelijk mee gevallen en binnen gelopen, ook in dat geval kijk ik ff op de NPO site en waarschuw ik de liefhebber. Duif kwam uit Hekendorp en volgend de duivenmelker lag dat bij Ouderwater , niet zover van hier , maar zijn antwoord was duidelijk,, kun je hem morgenochtend loslaten. Ik heb de duif van wat water en voer voorzien en de andere ochtend ( vanochtend dus )los gelaten en de duif was gelijk weg of hij thuis is gekomen wat je wel altijd graag wilt weten , weet ik niet , niks meer gehoord , amen.

Tot de volgende rondom met nog vijf vluchten te gaan.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot (sport) 22 -2021

We zijn weer een week verder en weer een weekeinde waarin de vluchten van zaterdag naar de zondag gingen. Toen ik zondagochtend de tuin inging dacht ik dat de lc dit perfect gedaan had , duiven vroeg los 6,45 uur, snel vertrek en ook hier in Rotterdam een stralende blauwe hemel met een zonnetje . Maar ojee wat zouden we bedrogen uitkomen. Op de vlucht vanuit Issoudun is nog zeker op dit moment (23,37 uur) 40 % van de duiven onderweg. En dan heb ik het over de vlucht van afdeling 5. Over de andere vluchten en ook kortere in Belgenland hoor je ook slechte berichten. Blijkt dat het onderweg toch niet zo goed was als dat wij dachten dat het was en dan volgt uiteraard de vraag, misschien hadden we beter gewoon zaterdag de buien moeten trotseren en was het beter gegaan. Wederom het bewijs dat ondanks de weerkaarten we feitelijk niet weten waar we mee bezig zijn. Wel vermoed ik dat we door steeds de meest gunstige uitgangspositie voor onze duiven te creëren onze postduif wel sneller maken maar ook zwakker en bij de minste weerstand lopen we klappen op.

Hier twee vluchten Issoudun en Peronne respectievelijk  met achttien en zeventien duiven mee. Op beide vluchten de prestaties ver onder de maat maar zoals ik in elkaar zit vermeld ik dit gewoon. Mijn sport is hobby en ik hoef voor mijn duiven geen reclame te maken. Maar als ik een vroege heb laat ik het ook weten. Wel kreeg ik als eerste van Issoudun de Wittekop van Willem voorop. Wittekop is de zus van de doffer die toen dagfondkampioen was, de 411. Goed soort verloochend zich nooit, alleen had ik haar graag een minuut of twintig vroeger gehad.

Maar we wachten wel af wat er morgen nog nakomt en dus tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach