Archive for the ‘Mijn belevenissen en commentaren in de duivensport’ Category

Het wel en wee rondom ons duivenkot 5-2019

Het is weer zondagavond en zoals elke zondagavond zet ik mij dan achter mijn peceke om het wekelijkse columnpje te schrijven aangaande gebeurtenissen en belevingen die mij na aan het hart liggen.

Deze week had dus onze afdeling een ALV over het aannemen van het vluchtprogramma 2019 en het is dus gewoon aangenomen zonder enkele kanttekening. Dus schijnbaar geen verandering in kampioenschappen en gewoon een generaal kampioenschap enz. Wil je dus meedoen met deze gekkigheid dan zal je minstens over een 80 koppels duiven moeten beschikken en een dikke 150 jonge duiven. De jonge duiven krijgen gewoon dertien vluchten voor de kiezen, te zot voor woorden.

Ook de kosten voor het meegeven van duiven rijzen voor de liefhebbers die de deur uitgaan om te werken de pan uit en zijn voor gezinnen ook niet meer op te brengen. Hier zitten 16 koppels vliegduiven ,ik denk zelf dus ook dat daar de competitie niet mee kan worden volbracht. Vermoedelijk gaat het dus ons laatste jaar worden in de duivensport of er moet een wonder gaan gebeuren. ik heb nu lang genoeg geroepen dat er dingen in de sport moesten veranderen om iedereen eerlijke duivensport te bieden maar schijnbaar is dit toch in dovenland terecht gekomen . Voor mij is de maat echt vol.

7‐jan‐18VLIEGPROGRAMMA AFDELING 5 conform besluit NPO. Losplaatsen zijn indicatief. Deze zijn afhankelijk van beschikbaarheid op de betreffende datum. Indien niet beschikbaar, zal er een losplaats met vergelijkebare afstand gekozen worden. VitesseMidfondDagfondMarathonZLUJongMidweekse africhting 30‐mrtT13‐Meerdi.2‐4 Meer 6‐aprT14‐DuffelWo.10‐4 Asse‐Zellik 13‐aprV15‐Asse‐ZellikWo.17‐4 Asse‐Zellik 20‐aprV16‐Quievrain/MenenWo.24‐4 Quievrain 27‐aprV17‐Peronne*Wo.1‐5 Quievrain 4‐meiV18‐Peronne*Wo.8‐5 Quievrain 11‐meiM19‐Bruyeres‐sur‐OiseWo.15‐5 Roye 18‐meiM20‐MelunWo.22‐5 Roye 25‐meiV21‐Peronne*E21‐BloisWo.29‐5 Roye 1‐junM22‐MelunDi.4‐6 JD 8‐junV23‐Peronne*E23‐IssoudunDi. 11‐6 JD 15‐junM24‐PontoiseA24‐St. Vincent NATT24‐MeerDi. 18‐6 JD 22‐junV25‐DuffelE25‐Chateauroux‐Nat‐SA25‐Bordeaux‐ NAT‐SZ25‐PauJ25‐DuffelWo. 26‐6 Duffel 29‐junT26‐Asse‐ZellikM26‐MelunZ26‐AgenJ26‐Asse‐ZellikDi.2‐7 Meer 6‐julV27‐Quievrain/MenenE27‐Argenton‐Nat.SA27‐Agen‐ NAT‐SZ27‐BarcelonaJ27‐Quievrain/MenenDi. 9‐7 Meer 13‐julT28‐PeronneM28‐MelunA28‐Dax NATZ28‐St. VincentJ28‐PeronneWo. 17‐7 Quievrain 20‐julV29‐Peronne*E29‐Argenton‐NAT.S1?&2Z29‐MarseilleJ29‐Peronne*Di.23‐7 Natour 27‐julT30‐MeerM30‐Bruyeres‐sur‐OiseA30‐Cahors(ochtend)‐NAT‐SZ30‐NarbonneJ30‐Bruyeres‐sur‐OiseDi.30‐7 Natour 3‐augV31‐Peronne*E31‐Bourges NAT (BENELUX)A31‐Bergerac‐NATZ31‐PerpignanJ31‐Peronne*Di. 6‐8 Meer 10‐augN32‐DuffelJ32‐PontoiseWo.20‐8 Asse‐Zellik 17‐augN33‐Asse‐ZellikJ33‐Fontenay‐NAT‐S.Wo.21‐8 Asse‐Zellik 24‐augN34‐Quievrain/MenenJ34‐Pont St. Max(optie)Wo.28‐8 Quievrain 31‐augN35‐PeronneJ35‐Fontenay‐NAT‐S.Wo.4‐9 Roye 7‐sepN36‐PeronneJ36‐Pont St. Max(optie)Wo. 11‐9 Roye

Op eigen hok loopt alles gewoon op rolletjes , op 21 Januari werd er gekoppeld en er moet nog één koppel leggen , het koppel waarvan de duivin een doffer bleek te zijn dus nu wel goed is alleen een vier dagen later. Vandaag miste ik wel een duif van het hok dat helemaal niet gekoppeld wordt en voor het jonge duivenspel wordt gebruikt (weduwduivinnen) een kromsnavel of gewoon contacten gelegd met een stadsduif doffer , ik weet het niet zie alleen maar het feit, en weg is weg. Verder zitten de jonge duiven buiten en fladderen wat over de daken van bergingen en hokken heen, lopen goed binnen over de nieuwe valplank en zijn momenteel met hun zestienen. Ook beginnen er bij de kwekers weer jongen uit te komen dus gespeelt zal er deze zomer zeker worden.

Sommige melkers zeggen dan, je hoeft toch niet alle vluchten mee te doen , en daar hebben ze gelijk in maar stel dat je bv vijftien vluchten wel mee doet en verschrikkelijk goed vliegt maar J met de korte achternaam speelt wel alles en schrap zijn puntjes bij elkaar, dan is J nog in staat je in het winter seizoen te kleineren omdat hij Generaal Kampioen is en jij die heeft laten zien dat je over meer capaciteit en kwaliteit bezit niet, en daar pas ik voor. Dat is wat ik nu oneerlijke duivensport zie. En zeg nu niet dat dit niet gebeurt want de duivensport staat er bol van.

Bestuurders hadden nu het voortouw kunnen nemen maar hebben hun kansen verspeeld.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 4-2019

Op het moment dat ik deze column schrijf zullen er een hoop duivenmelkers na een Pools weekeinde op de olympiade huiswaarts keren en ik hoop dat ze een pracht weekend gehad hebben. Maar ook hier moet nog aan de uitzending naar een Olympiade gewerkt worden  en niet een samengeraapt zooitje vanuit diverse rayons of samenspelen om het beste coëfficiënt te halen. Je moet mogen inzenden vanuit één samenspel en niet de uitzendingen bij elkaar rapen. Gewoon één keuze bepalen, klaar. Ik erger mij aan deze dingen.

Maar voor leden die er van houden zal het uiteraard weer een belevenis zijn geweest.

Morgenavond is er een ALV van afdeling 5 over het vluchtprogramma enz. Maar een algemene ledenvergadering is in mijn visie een vergadering waar elk lid het woord mag voeren , zijn ideeën mag inbrengen en toelichten en eventuele klachten mag uiten. In de afdeling 5 mag op de ledenvergadering alleen gesproken worden door de kiesmannen van het samenspel c.q. rayons. Zelfs de vergaderplaats is schijnbaar geheim want wordt niet op de website bekend gemaakt. Zal wel uit veiligheidsoverwegingen zijn (geintje). We wachten dus gespannen af maar….. hopelijk staat er nu volgende week een duidelijk programma op de afdeling site. Geen gezeik met aftrek vluchten gewoon deze vluchten worden gevlogen op die en die datum en in die discipline.

Ook dan duidelijk vermeld en dat is de puntentelling van de kampioenschappen die we vervliegen.

Ook duidelijk en in de samenspelen ,rayons en afdeling .. kampioenschappen per discipline.

Duidelijkheid en transparantie tellend vanaf de vereniging tot in  de afdeling ,één weg en niet anders. Simpel en helder, dat is toch niet teveel gevraagd ?

Op eigen hok ging het koppelen goed , de duiven zitten nu los op het hok en een duivin die heel de winter haar bek niet had opengedaan bleek nu opeens een doffer te zijn. Dus deze gisteren verwisseld en ook dat koppel zat vandaag goed bij elkaar.

Bij de kwekers is er een koppel wat nog niet best aanslaat en ik betwijfel of de laatst aangekochte doffer wel een doffer is , zal het nog enkele dagen aankijken en dan eventueel de verkoper eens benaderen.

Morgen komt er hier een duivenmelker een andere doffer ophalen omdat de doffer die hij eerder gehaald heeft is ontsnapt en zich niet meer heeft laten zien. En gelukkig kon ik hem nog helpen aan een doffer voor op zijn duivinnetje.

Verder gaat alles zijn gangetje en over de voetbalwedstrijd Feyenoord -Ajax wil ik het niet hebben omdat er ook veel Ajaxfans onder de lezers zitten maar eerlijk moet ik toegeven dat ik als Rotterdammer wel effe gegniffeld heb.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons postduivenkot 3-2019

En zo zijn we weer een weekje verder en uiteraard zijn we over drie maanden alweer volop aan het concoursen , dus zou ik me maar gaan beraden over de voorbereidingen voor het aankomend seizoen. Uiteraard strubbelt u tegen en zeg ,, en het kweken dan dat moet toch eerst gebeuren,, ? Helemaal met u eens maar het één sluit het ander niet uit. De doffers gaan er hier al dagelijks uit en de duivinnen die ik voor het jonge duivenspel heb bewaard ook.

Vanavond is het volle maan en nog een bloedmaan ook dus …… om half zeven vanavond de vliegduiven bij elkaar gezet, kwestie van twintig minuten daar de koppels al op papier stonden. Daarna gelijk het licht uit en de duiven in het donker, dan is het eventuele vechten gelijk gesust. Net keek ik nog even en alles was (op een hoop gekoer na ) lekker rustig en de meeste lagen samen in de schotel. Dit is de hobby op zijn mooist en zeker  als het een beetje lekker loopt zoals je wilt. Nu kunnen morgen ook de vliegduivinnen lekker los en komt het spel op de wagen.

Deze week moet er nog een bedachte afscheiding en doorgang gemaakt worden naar het zijhok  zodat de weduwduivinnen van het jonge duivenhok straks helemaal geen contact meer hebben met de doffers en toch in de week kunnen trainen en door dezelfde ingang naar binnen kunnen. Het was even denken hoe ga ik dat doen maar het kwartje viel en wordt nu uitgevoerd.  Het gaat al twee jaar goed met de jonge duiven maar de concurrenten slapen niet dus moet ikzelf ook wakker blijven en je moet er voor meer dan 100 % mee bezig zijn zou mijn mentor bevelen.

Voor die afscheiding die gemaakt moet worden stond vandaag een prima multiplex plaat bij de afvalcontainer en op zo’n moment denk ik toeval bestaat niet , je wordt door iemand geholpen zonder dat je het zelf weet, dus gewoon mijn gangetje blijven gaan.

Nu de vliegduivinnen weer naar het vlieghok zijn kunnen morgen de eerste 14 jongen worden gespeend en inmiddels liggen in die schotels alweer eieren. Enkele gaan weg omdat er koppels omgevormd moeten worden. Nu moeten niet, maar soms wil je iets anders al is succes nooit verzekerd. Goed op goed wil niet garanderen dat er goed uitkomt al is je kans groter maar vele kampioensduiven en cracks zijn ook door/uit toeval geboren.

Dus hier nog enkele kleine aanpassingen. De kweek is met de vliegduiven ingezet en feitelijk vind ik dat het seizoen weer in volle gang is.

Gisteren belde een melker die twee doffers hier gehaald heeft dat er eentje ontsnapt was. Vandaag goed opgelet en vanmiddag zat er een duif op het hoge dak maar uiteraard kan het ook een stadduif geweest zijn want de doffer was vanavond nog niet in het hok. Hopelijk is hij er morgen, want van zulke dingen baal ik altijd. Ik gun iedereen altijd het beste want van ellende wordt niemand wijzer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2-2019

Januari is alweer bijna twee weken oud en zelf ben ik ook een jaartje ouder geworden. Heel veel felicitaties uit duivenland mocht ik ontvangen , mijn hartelijke dank daarvoor. Deze week toonde de afdeling 5 het concept van het nieuwe vluchtprogramma en eerlijk gezegd ik schrok me rot. Veel te zwaar en zeker voor duivenmelkers die over een klein hok met postduiven beschikken. Er valt voor deze melkers geen eer meer te behalen. Maar de leden mogen zich er over twee weken over uitspreken en ik verwacht dat het gewoon weer iedereen door de strot geduwd wordt. Uiteraard zou men verder kunnen kijken en kampioenschappen maken die voor iedereen mits goed bezig met hun duiven haalbaar zouden kunnen zijn.  Het generaal kampioenschap moet sowieso verdwijnen , dat is uit de boze en de duiven worden ervoor gewoon gesloopt. Ook zou men dan de keuzes kunnen maken om alle disciplines in tweeën te splitsen dus  kampioenschappen Vitesse A de eerste vier Vitesse vluchten en Vitesse B de vitesse vluchten 5-6-7 en 8. hetzelfde doen we met de midfond , dagfond en de jonge duiven. Liefhebbers kunnen dan ook met hun gezin op een vakantie gaan en missen dan mogelijk een halve discipline. Denk dat de sport dan aantrekkelijker kan gaan worden.

Ook de puntentelling zou men moeten gaan aanpassen . Nu spelen we in onze club en samenspel 1:4 duiven tellen van de ingekorfde duiven. In de rayons en afdeling 3 van de eerste ingekorfde 30 duiven. Feitelijk zouden we over de gehele afdeling 5 hetzelfde systeem moeten hebben. In het kader eerlijk spel zal het systeem van dertig duiven aanwijzen voor het seizoen er wel nooit doorkomen,  maar zelfs dan kun je wel iets veranderen.  Bv net als nu 3 eerst geklokte van de 30 ingekorfde duiven, dus je moet altijd 3 duiven zien te pakken of je er nu 10 of 30 mee hebt. Gelijk zou je dan ook de mogelijkheid bezitten om een basis inkorfprijs af te spreken uitgaande van dertig ingekorfde duiven en heb je er meer mee dan verder doorrekenen in eenheden. Waarom ? De kosten van vervoer moet door alle melkers gedragen worden maar is het eerlijk om er vanuit te gaan dat dit per duif moet ? Ik denk het niet. Want zou iedereen maar 10 duiven inkorven dan werd de vrachtprijs misschien wel acht keer zo hoog al dat hij nu is. Dus gewoon een basisbedrag van bv twintig euro tot de eerste dertig duiven voor iedereen die inkorft en dan de prijzen van de eenheden (duiven) daarna iets omlaag. Ik vermoed dat er dan ook meer duiven gaan komen en  de puntendealers die nu met 10 duifjes komen om het kampioenschap te pakken er nu drie moeten gaan pakken maar omdat ze toch de basisprijs moeten gaan betalen gewoon met dertig duiven gaan komen. Het is zomaar wat opperen en er zullen heus wel wat haken en ogen te vinden zijn maar ik geloof erin, hopelijk gaan bestuurders die wekelijks deze column ook lezen hierover nadenken en anders moeten leden die dit idee delen het gewoon in hun club indienen. Competitie wordt allemaal leuker en de concoursen vermoedelijk groter.

Op eigen hok gaat het voorspoedig, de winterjongen groeien als kool en beginnen zelf al uit de voerpotjes mee te pikken. De bedoeling is dat op 21 Januari de vliegduiven worden gekoppeld en dan kunnen deze jongen lekker in het stro naar het jonge duivenhok waar nu die vliegduiven in zitten. De weduwduivinnen voor de jonge doffers 2019 gaan er nu ook dagelijks uit en lopen op eentje na goed op de nieuwe valplank binnen. Ook de vliegdoffers gaan er dagelijks weer uit, dus er is weer volop leven in de brouwerij.

Nog iets wat me dwars zit. We weten allemaal dat de duivensport ook best de roddelsport genoemd zou kunnen worden , maar maakt geen liefhebbers zwart als men iets niet zeker weet, dat doet ze pijn.

Tot de volgende rondom.

C.Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-53

Nog 26 uur en het jaar zit er weer op en luiden we 2019 in, ik hoorde in de wandelgangen dat de nieuwe ringen geelkleurig zijn en hoop dat ik ze op Nieuwjaarsdag mag komen halen bij onze verenigingsmedewerker Jaap Poelman. de jongen groeien beter en sneller dan ik had verwacht ,iets wat vermoedelijk aan het warme weer zal liggen.

Onze kweekdoffer Nadal (die nu met zijn duivin de jongen van de Jonge Blue Favori groot brengt) bevrucht vermoedelijk niet meer , jammer daar ik er in 2017 nog een hele beste uit kweekte maar het is niet anders . Dus moet je nemen zoals het komt en ging ik op zoek naar een vervanger, ik dacht deze dit weekeinde gevonden te hebben kijkend naar een doffer een zoon uit de ,,Bulldozer,, maar alles heeft voor mij een prijskaartje en deze ging boven de waarde waarop ik hem inschatte dus hebben we niet geboden. Toch zag ik ergens een jong doffertje staan wat net als enkele jaren terug mijn aandacht opeiste, ik kreeg hetzelfde gevoel als toen ik de foto van ,, lady Bolt,, voor de eerste keer zag en het gevoel die moeten we hebben, waarom ? Ik kan het u niet vertellen dat is gevoel en ik denk dat er ook een goede zet is gedaan.

Ik noem het doffertje Goofy omdat niemand het in hem schijnbaar zag zitten dus er slecht tweemaal op geboden werd, Goofy zet ik op Willemien de eerste duif die van Willem de Bruijn bij ons kwam. Zo mix ik de duiven van de twee buurmannen die beide Reeuwijks goud bezitten met elkaar en hoop er uiteindelijk op dat de kinderen van Goofy en Willemien ze dan eindelijk eens hun poepgaatjes laat zien aan de duiven van die melkers daar in Reeuwijk.  Niet dat ik een hekel heb aan deze melkers , juist helemaal niet, maar ik ben een winner dus wil ik dat ook.

Zoals ik al schreef de jongen groeien goed op en ik ben dik tevreden , veertien liggen er en enkele koppels zitten opnieuw op de tweede ronde eieren. Dadelijk worden er dus weer twee koppels van duivin verwisseld en zo rommelen we maar door. En bij de vliegduiven probeer ik de rust te bewaren en hier koppel ik ook op gevoel, denk ik dit is het goede moment dan mag het spul bij elkaar en ik vermoed dat dat het moment wordt als de vorst een aanval op de winter inzet en de luchtdruk hoog is. wetenschappelijk onderbouwt ? Zeker niet gewoon gevoel.

Deze week enkele vreemde duiven door mijn handen gekregen en moet zeggen de conditie is overal zeer goed en zoals ik altijd schrijf ,, bij het in de hand krijgen heb je al een oordeel. Sommige duiven glijden bijna door je hand heen en meestal heb je dan een redelijk tot goede duif te pakken. Ik heb nog nooit een geweldige duif met een harde pluim in mijn hand gehad en denk ook niet dat die bestaan. Wel snap ik niet dat er liefhebbers zijn die er zoveel belang aan hechten dat een duif zijn staart naar beneden gooit als je hem in de hand heb, in die theorie geloof ik niet omdat ik ook veel goede duiven heb gezien die hun staart omhoog gooide. Dus deze theorie kan in de map onzin op de computer.

Welke theorie doe jij dan wel in de map nuttig postduivencoach ? Nu die van de drie RRR , Reinheid, Regelmaat en Rust. En de theorie van Willem de Bruijn  alleen met de allerbeste duiven kun je je gestelde doelstellingen nastreven en behalen.

Nog even dit de afdeling 5 gaat een nieuwe koers inzetten en vraagt nog leden voor de nieuwe te vormen lossingcommissie en voor de commissie jeugd. Ook wordt er nog een nieuw bestuurslid voor dhr Wijnties gezocht die zijn handdoek in de ring heeft gegooid.

Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en mijn volgende ,,rondom het duivenkot,, komt pas volgend jaar.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-42

We zijn allemaal weer een weekje verder en op links en rechts een taartvluchtje na is het seizoen alweer voorbij, maar rust dat is er niet. De duiven zijn volop in de rui en de eerste verkopingen van rommel zijn alweer aan de orde  . Iedereen moet maar doen waar hij zin in heb en de kopers zelf bepalen wel of ze iets wel of niet nemen. Vorige week schreef ik dat ik niet alert genoeg geweest was voor een verkoping op GPS -Auction en daardoor een doffer die ik graag aan het kweekhok had toegevoegd miste. Maar ik schreef niet dat er nog ergens in een verkoop uit dezelfde lijn nog een doffer te koop werd aangeboden (wel 5 jaar ouder) en ik dus nog een kans had. Deze kans heb ik wel aangegrepen en de ,,Zoon Blue Ray ,, verhuisde van Huizen naar Rotterdam. De zoon Blue Ray is uit de line Zidane en rechtstreeks bij Willem de Bruijn vandaan. De Zidane lijn wilden we graag omdat we dit jaar veel en goed uit de lijn van Blue Favori gekweekt hebben en deze lijnen nauw aan elkaar verwant zijn. Nu kunnen we via beide lijnen via kweek goede genen proberen terug te kruisen.  Ik ben persoonlijk altijd gecharmeerd van goede stamkaarten en heb te lang gewacht met de echte kwaliteit op het hok te halen en bleef maar in een kringetje rondom ons heen zoeken. Door het maken van reportages vielen de schellen van de ogen, de echte grote ( dat zijn er niet veel ) zorgen dat ze kwaliteit op het hok halen. Vaak ook in een kringetje maar wel van liefhebbers waarvan ze weten dat die topduiven bezitten en zo hou je in de duivensport de gradaties. Kringetje super top , kringetje super , kringetje behoorlijk , kringetje matig en dan volgen nog de liefhebbers waar ik veel respect voor heb de duivenmelkers die als hobby hebben om de duiven te zien aankomen laat of later het maak ze niet uit, het zijn de echte hobbyisten. Wil je echt sport bedrijven met de duiven dan wordt je hobby uiteraard veel zwaarder maar ik zelf vind dat wel leuker dus moet je stap voor stap een kringetje omhoog zien te klimmen.

En dan heb ik gelijk een bruggetje naar wat momenteel erg populair aan het worden is , het gesprek over de inkorfbeperking. Of een sportievere duivensport. En beide vind ik verkeerde uitgangspunten . Sportief heeft niets met massa of weinig inkorvingen te maken , sportiviteit zit in je karakter en niet sportief zijn dan doe je dingen die niet door de beugel kunnen en andere benadelen. De inkorfbeperking ben ik helemaal op tegen omdat de ene liefhebber liever 200 duiven zit aan komen en de ander er liever 2 inkorft , ieder zijn meug zei de boer en hij zocht naar het varken. Eerlijker spel ? Ja, dan heb je me geraakt , daar ken ik wat mee en kom je op mijn stokpaardje terecht. Gewoon weg met alle generaal kampioenschappen en alleen disciplines spelen, vitesse, midfond, dagfond , fond, grote fond en jonge duiven. Iedereen kan dan zijn discipline uitzoeken en op vakantie gaan als er vluchten zijn die niet in de aard van zijn duiven liggen. Ook alleen kampioensduiven per discipline zodat duiven per jaar perse meer dan twintig keer in de mand moeten worden geduwd voor een plastic cupje.

Daarnaast ( en dit verkondig ik al meer dan zes jaar) moet elke liefhebber teams maken van zijn duiven bv 30 oude duiven en 50 jonge duiven. Voor het seizoen moeten de teams oude duiven op een zgn. teamlijst worden ingeleverd en de jonge duiven een week voor de eerste jonge duivenvlucht. Deze teams mogen tijdens het seizoen niet worden aangepast, aangevuld of veranderd worden. Door het vormen van teams heeft elk team gelijke kansen . Dus nu denk u dit is toch inkorfbeperking ? Nee , want in mijn systeem mag liefhebber Pinokkio  met bv 6 teams inschrijven als Pinokkio 1 – pinokkio 2 enz  dus heeft hij toch zijn hobby in de massale aankomsten en ook commercieel gezien kan hij zijn buitenlandse clientèle laten zien wat zijn duiven kunnen. Het verschil is dat dat de kansen op een kampioenschap eerlijker is voor elke liefhebber , immers maximaal 30 tegen 30.Een nadeel zou kunnen zijn dat Pinokkio toch 1ste kampioen wordt en daarnaast met een ander team 2de kampioen kan worden maar dan is het ook echt verdiend en volgt de buiging van mij met de pet op de buik.

Zo zijn er ook liefhebbers die roepen om divisies in de duivensport en ook daar zit wat in, zelf zou ik het liefst altijd in de hoogste divisie spelen want een handdruk voor een kampioenschap in een derde divisie zou mij niet boeren. Zoals ik altijd zeg,, ik heb liever de 200ste prijs met de grote mannen in concours dan een eerste prijs zonder de grote mannen , des de groter is het plezier als je duiven ze een keer vooruit vliegen.

Deze week hoorde ik op de club vergadering (of ik heb het niet gesnapt) dat voor Zuidholland Midden Oost Melun niet heeft geteld voor het jonge duivenkampioenschap iets wat ik niet wist en ontzettend raar vind omdat het een sectorvlucht was. Hier weer een miscommunicatie tussen de afdeling en de rayons. laten we voor 2019 nu eens de afdeling laten bepalen wat er geteld gaat worden en dat alle rayons dezelfde uitgangspunten hebben aangaande de kampioenschappen in de disciplines want zoals ik nu hoorde kan ik het er niet mee eens zijn en lijkt het een rommeltje.

Ook was er een leuke discussie op facebook na de stellende vraag van ene Arnoldus ,, wat is een goede duif,,. een goed spelende liefhebber opperde een duif die van de 10 keer inkorven 5 keer in de eerste 10 vliegt. Pftt dat vond ik nog al wat, dat zijn witte raven. Mijn antwoordt niet op de man persoonlijk gespeeld was maar dan wel in een groot verband en niet in een clubverband. Nu ik kreeg gelijk de volle laag, hij voelde zich beledigd terwijl dat niet mijn bedoeling was , het antwoord was algemeen bedoeld. Natuurlijk moest er weer een persoon die ik daar nu al enkele keren op betrapt heb weer olie op het vuurtje gooien terwijl ik echt niet zou weten wat ik deze man ooit zou hebben aangedaan, maar ook dit zal wel worden recht getrokken.

Nu het wordt weer het winterseizoen en ook dit jaar heb ik mij voor twee vrijdagavonden opgegeven om met een paar duiven naar de club te komen. Kunnen de liefhebbers zien wat er hier op het hok zit voor puin. Ook wil ik nog kwijt dat ik mijn zondagochtend loopje naar Koos Filarski mist, al begrijp ik dat Koos het momenteel hartstikke druk heeft en dus wachten we gerust af wanneer we weer van zijn gastvrijheid kunnen genieten.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-41

We zijn weer een weekje verder en zoals altijd probeer ik op zondagavond deze column te schrijven. Het is meer een overzichtje van de week, de toestand op de hokken, mijn belevenissen enz.

Op de hokken is de tijd van volledige rust aangebroken soms bij goed weer laat ik een afdeling los , de ene dag de doffers en de andere dag de duivinnen of in de ochtend de doffers en in de middag de duivinnen, maar ik probeer ze wel te laten vliegen. De rui is volop aan de gang en ook daarmee wil ik in de toekomst wat gaan experimenteren daar nu al blijkt dat klimaat op de hokken verschillen en het ene hok harder ruid dan het andere. Iets om toch bij stil te staan. Meestal deel ik mijn ervaring met een duivenvriend en vraag dan ook zijn mening want twee weten vaak meer dan één. Beide zitten we op de lijn van zo hard mogelijk willen vliegen en veel passie in onze duivenbeleving. Deze week in alle hokken het drinksysteem aangepast en dat is nu vermoedelijk iets beter dan uit de gewone drinkpotten, alleen nog wat reserve goten aanschaffen om te wisselen. Ook met een jonge liefhebber een afspraak gemaakt over ,,Woutje,, de doffer die ik heb aangeschaft bij dhr. Nederpelt vandaan en bij mij niet echt nog de kans heeft gehad om zijn klasse te bewijzen gaat nu van hok wisselen en wordt op de kweek gezet, zijn afstamming is gewoon perfect, maar wij gaan geen duiven speciaal voor de grote fond meer aanhouden. De andere disciplines hebben voorkeur.

Zaterdag in Hoornaar naar de jaarlijkse fokvee dag geweest en mijn ogen uitgekeken . Speciaal worden er Canadezen overgevlogen om hier de koeien te scheren en zo op te maken dat ze het best voor de keuring komen. Eén en al bedrijvigheid en gevlekte boeren van de spanning. Maar prachtig om te zien . Ook waren er heel veel kramen met streekproducten en vooral veel kaasboeren met de speciale Alblasserweide smaak in de kaas verborgen. Zelf namen we zeer oude kaas mee en ik geniet daar dagelijks van. Ook de honingboeren waren volop aanwezig, al vragen deze nu aan de mensen of ze bloemenweides mogen aanleggen zodat het bijenbestand in leven kan worden gehouden. En niet te vergeten de Alblaserwaardse wijnen en appelsappen enz enz  teveel streekproducten om er verder op in te gaan maar wel aanraders. Zelf had ik nog wat uitzonderlijk mooie hennetjes willen meenemen naar huis maar de verkoper was nergens te vinden. Jammer vond ik wel dat de NPO niet vertegenwoordigd was op zo’n mooie promotie gelegenheid, waar je dieren liefhebbers ook kunt warm maken voor onze duivensport. Misschien een idee voor komend jaar. Ienepien scoorde nog een emmertje met bodengranulaat erin , lijkt op bodemwit maar heeft een PH van 12 en werkt tegen coccidiose en micro organisme, is hoofdzakelijk om in stallen te gebruiken maar degene die deze postduivencoach kennen weet dat zijn raderen dan gelijk beginnen te draaien, dus proberen desnoods iets inmengen in zilverzand , bodemwit en dit product en dan na het strooien in/uitvegen over de vloer en zitvlakken. Wie nooit waagt , wie nooit wint.

Wel liep ik door de drukte van het bezoek aan de fokvee dag en een vergissing in de datum een verkoop mis op internet waarin een doffer stond die ik graag aan het kweekhok had toegevoegd, de kweek start pas eind November dus er komen kansen zat alleen het kweekhok mag geen asielzoekerscentrum worden en dus ga ik alleen uit van bepaalde lijnen waarin wij interesse hebben.

Na de fokvee dag nog even de nieuwe uitdaging van zoon en schoondochter de bistro ’t Gemak in Hoornaar aangedaan voor een broodje worst en dat was echt geweldig daar slagerij Bouter uit Hoornaar voor de beste ambachtelijke kwaliteit gaat. De bistro zat bomvol en voor het ijs wat ook van de ambachtelijke ijsboerderij komt stonden de mensen in de rij. Zoon tevreden zijn vrouw tevreden, dus ik ook.

Las deze week op duivenvaria de column van Adje uit Baarle Nassau  over de inkorfbeperking. Zelf vliegen wij in de afdeling 5 en zijn wij zeker geen grote liefhebbers maar wij zijn wel tegen de inkorfbeperking. Je moet iedereen dat gene gunnen waarin zij plezier beleven en dat is het aankomen van de duiven, de één geilt ervan om er veel te zien aankomen en de ander om er maar twee of drie mee geven en zie wat ze ervan bakken. Dat de duivensport eerlijker moet helemaal eens maar geen inkorfbeperking maar hokverteaming. Voor het seizoen hoklijsten inleveren met 30 oude duiven erop en met een naam waaronder die dertig vliegen voor de jonge duivenvluchten 50 jonge duiven op die naam inleveren en de navluchten mogen dan eventueel die dertig oude en vijftig jongen deelnemen mist die er nog zijn. Teams mogen tijdens het seizoen niet aangevuld of veranderd worden. Uiteraard zou het kunnen dat bv Verkerk & zn dan met 10 teams gaat mee strijden maar we zijn dan per team wel allemaal gelijkwaardig en lukt het Bastiaan dan om met meerdere teams bij de kampioenen te komen dan gaat mijn pet af en maak ik een diepe buiging en dat geld uiteraard ook voor mentor Willem. Leuk detail is dat de kampioensduiven dan weleens in team 5 of 7 kunnen zitten , mooi toch. Dit was toen ik in 2011 herstarte mijn visie en het rare is dat nu zeven jaar later opeens bij anderen ook de ogen open gaan, feitelijk best snel voor duivenmelkers ( grapje)

Meer te zeveren heb ik niet dus ik zou zeggen tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.