Archive for the ‘De vrije vogel op reportage.’ Category

Verkoop bonnen en duiven pv Blauwe doffer.

1637vk

Hokkenshows pv Blauwe Doffer.

1637tt

Het kweekhok is compleet met deze aankoop met de begeerde Zidane-lijn erin.

En nu maar afwachten wat de toekomst brengen zal, eerst koppelen tegen ,,Bony,, een blauw witpenner uit klz Zuster Euro ( W.d.B) X Lady Bolt.(Kat & zn) en na de eerste ronde tegen de ,,Witkop,, Bonte Geerinckx X Prissess Harry. ( Willem de Bruijn).

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-40

Wat een week en wat een heerlijk nazomer weer. Maar we zijn alweer volop bezig met de aanpassingen van de hokken en natuurlijk selecteren en daarna wat je overhoud invoeren in de computer en proberen de koppels te vormen. Het koppels vormen naar kleur, naar de oogkleur en dan niet twee dezelfde ogen op elkaar daar ben ik vanaf gestapt. Ook de kleur van de teennagels zegt mij geen moer , ik kijk er niet naar. Hier is het belangrijkst het behaalde aantal prijzen en welk soort prijzen, dat is selectie nummero 1 . Dan komen de stamlijsten erbij en dat is nummero 2. Daarna gaan ze ook nog door de hand. Uit slappe ruggen word niet gekweekt en duiven zonder goede ventilatie in de laatste drie pennen vallen ook om uit te kweken naast de boot. Bijna alle duiven die van dit geboortejaar worden aangehouden komen uit ons kweekhok. Het kweekhok ,stuk voor stuk klasbakken die van elders komen maar aangeschaft of verkregen zijn uit Nederlands en Belgische beste (liefhebbers ) soorten.

Vanavond liep er hier nog een email binnen van een liefhebber die ging herstarten met de vraag maar hoe en wat is het advies? Duidelijk was hopelijk mijn advies , ga niet tobben met rommel dat heb ik ook gedaan en de successen bleven uit. Bepaal de discipline die je wilt gaan spelen en stapt naar de sterkste speler in die discipline die je vind in het land, haal desnoods daar eieren die je uit broed onder slachtkoppels. Bij zo een gestelde vraag kun je nooit in iemands portemonnee kijken maar ik ben toch steeds meer gaan beseffen dat dit de enigste weg is naar kleine successen tot grotere en anders blijf je een tobben.

Hier zit nu alles uit elkaar en kan ik dagelijks een kussen en dekbed vullen met dekveren en pennen en zelfs de staartpennen vind ik al in alle hokken. Sommige wisselen drie pennen tegelijk , rommel gegeven ? Eerlijk niet , zoals ik al eerder heb gezegd wordt het hier puur natuurlijk aangepakt, nu volop knoflook gedurende enkele weken in het water , mijn kruidenmengsel één maal per week over het voer en om de drie dagen een hand kiezel, kalk en roodsteen in de hokken. daarnaast 75 % kweekvoer en 25% zuivering. Een mengsel van wat kleine zaden en wat kattenbrokjes. dat is al. En het rare is, iets wat ik zelf echt wel raar vind , dat vooral de duivinnen ondanks dat ze zwaar ruien gewoon elke dag een uurtje naar de horizon vertrekken en weg zijn. Duivensport blijf je verrassen en verbazen.

Vrijdag was ik even naar Hoornaar op de uiterste Oostgrens van onze afdeling 5 , onze zoon en zijn vrouw Hanneke opende daar een Bistro ,,’t Gemak,,  we konden ruim parkeren iets wat we hier in town niet gewend zijn. De zaak was helemaal onder handen genomen en zag er prima uit en uiteraard hoop ik dat het een succes wordt. Maar als duivenmelker kijk je rond als je van Giessenburg naar Hoornaar rijdt en je jezelf realiseert dat je op de lijn Dordrecht /Reeuwijk rijdt, ik @#@#$#@ in mezelf en dacht ,, hier had ik moeten zitten als ik de duivenwereld op zijn knieën had willen krijgen,, Het zal altijd een droom blijven maar…. ik ben tevreden met wat ik heb, hoewel het kan altijd beter.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Wishperer.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot. 2018-39

Het was me het weekje wel na de uitslag van vorige week, dan leer je pas je echte vrienden kennen en de verschrikkelijke jaloerse krengen die niet kunnen laten je af te zeiken en vervelende roddels te verspreiden. maar ik heb gesteld dat ik er klaar mee was dus ze lullen maar. Onze doelstelling eerste worden met de jonge duiven is behaald en voor het komende jaar zal ook dat me een worst wezen. Gewoon genieten van je hobby en je best doen om iets te winnen of dat nu een kampioenschap is of een overwinning op een vlucht, controle daarover heb je toch niet.  de duiven vliegen en het weer, ligging en wind bepaald.

En ook dit aangaande werd ik deze week met mijn neus op de feiten gedrukt en wil dit toch even in het kort weergeven daar er schellen van mijn ogen vielen , het NPO en haar commissies zijn achter de coulissen met meer dingen bezig dan wij vermoeden om de sport mooier en eerlijker te maken.

Het verhaal begon met een berichtje van Corne van Iwaarden, een nichtje van hem Sandra van Iwaarde  zit vanwege haar studie op kamers in Rotterdam en is lid van de WOWD ( wetenschappelijk onderzoek welzijn dieren) en is zelf ook enthousiast duivenmelkster bij haar pa thuis. Sandra was benaderd door haar collega WOWDer uit Noordhorn dat mensen zonder duiven in Rotterdam een duif van hem hadden opgevangen en deze hem niet konden/ wilden verzorgen. Corné vroeg of ik dat wilde doen voor enkele dagen zodat de koerier hem dan kon ophalen bij mij. Natuurlijk antwoorde ik spontaan. Daarna nam Sandra contact met me op ( wat een mogelijkheden heb je toch via Facebook) en de andere dag haalde zij de duif en bracht hem bij mij. Leuk een uurtje gebabbeld en ik dacht ,,ja , hier heeft de duivensport wat aan , ze is jong en zit vol met plannen.

De eigenaar belde al snel en gaf aan dat de koerier de duif zou ophalen en deze Urker koerier contact met me zou opnemen en we babbelde nog wat door, over containers die in wezen allemaal aangepast dienen te worden , over een proefschrift wat er komt, na ervaringen die tijdens de vluchten zijn opgedaan met Gps ringen, snelheden die bij vertrek heel laag lagen en naarmate de lengte vlucht altijd gaan oplopen dus hokken met de kortste afstand zitten bijna altijd in het nadeel. Dus we kunnen binnenkort een proefschrift verwachten wat vermoedelijk als een bom in de duivensport zal inslaan en laten we hopen dat er dan ook iets gedaan gaat worden met deze opgedane ervaringen.

De duif is inmiddels opgehaald en alles ging van het leie dakje en ik hoop dat de eigenaar weer een blij en tevreden liehebber is.

Zelf kreeg ik vrijdag een telefoontje van dhr Beest uit Utrecht en omdat ik toch naar de voerboer Ronnie moest heb ik zaterdag met Ienepien maar het ommetje gemaakt en het duivinnetje  (wat 5x prijs had gevlogen ) opgehaald, ze zit nu weer in het hok. En ook de wagen ligt vol met voer en dat kon ik thuis niet lossen omdat als het regent de zakken vochtig worden en ze dan nadat ze zijn opgestapeld gaan schimmelen en dat is iets wat ik liever voorkom.

Vandaag de kweekduiven uit elkaar gedaan en de bonte doffer NL17-1279411 zoon van de Bonte Geerinckx X Prinsess Harry verkregen van Willem de Bruijn van het vlieghok naar het kweekhok verplaatst. Negen doffers zitten er nu in het kweekhok en negen duivinnen in het duivinnen hokje.

Sommige liefhebbers sluiten hun broedbakken en vinden dan geen eitje meer, zeggen ze . Nou dan heb ik rare duiven want ik ken amper schrappen zoveel eierstruis ligt er op de vloer dus….. om die ellende te voorkomen gaan morgen de duivinnen van het vlieghok naar het jonge duivenhok en de jonge doffers gaan in afwachting van de selectieprocedure die gaat volgen vast naar het vlieghok. Daar kunnen deze daar vast aan de broedbakken wennen en aan het uitvliegen en binnenkomen in hun nieuwe omgeving. Dus echt rust in deze periode is geen sprake van, 2019 is inmiddels begonnen.

De duiven zijn nu bezig met een twee weken durende knoflookkuur in het water en de pennen en dek vliegen eruit, hun voer bestaat uit 75% kweek en 25 % zuivering met daarnaast een klein handje snoepzaad wat bestaat uit 17 % Katjang idoe, 17 % gepelde zonnepitten, 34% Kempzaad, 17 % Maria Distelbloemzaad  en 15 % Lijnzaad.

En zo gaan we weer gewoon door tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Wisperer.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-38

De week is weer voorbij , het vliegseizoen zit er ook weer op en de laatste vlucht is weer geweest vanuit Melun, vorige week een hele rare en nare vlucht vanuit Pont ste Maxence een lossingplaats die ik graag met onze duiven vlieg. Maar vorige week een drama,  de week daarvoor was een groot succes met de wedvlucht vanuit Fontenay sur euro met 1-2-3-4 in de club en 6 in de eerste tien, ik dacht dit is nooit meer te overtreffen. Heel ons seizoen was afgestemd op de jonge duiven africhting, daar moest revanche gehaald worden op de achterban die alsmaar denigrerende opmerkingen plaatste over het behaalde tweede  aangewezen en eerste onaangewezen jonge duivenkampioenschap 2017 in onze club. Heel het seizoen 2018 zou geslaagd zijn als we dit konden herhalen. Maar vorige week gooide Pont ste Maxence roet in het water en het werd troebel en alleen de tweede plaats leek nog haalbaar , daarom schreef ik ook erg negatief in de vorige column en ook naar buiten was ik hevig teleurgesteld en wilde zelfs deze week niet meer meedoen. Ook ging de gedachte in mij om  slechts 4 duiven in te korven, dan was een vroege duif daarvan de redding geweest omdat het verschil slecht vier punten bedroeg. Maar duivenvriend en mattie Willem sprak me toe en zei ,, doe gewoon je sportieve plicht en breng je duiven naar de club, gooi dat negatieve van je af want dat voelen je duiven . Doe normaal want dan doe je al gek genoeg,, Zo zei hij  het niet letterlijk maar het kwam er wel op neer. Ook de roofvogeldeskundige Ben de Keijzer spreekt altijd in die trant dat duiven voelen wat jouw humeur is en die spiraal overnemen. Ik heb mijn best gedaan geen gezeik bij de dieren , positief het hok in, liet ze lekker heel de week gaan , geen dwang , de duiven zaten soms meer dan een uur gewoon boven op de daken , kortom vrijheid , blijheid. Ging inkorven in de club zonder enige verwachting en de moraal was weer goed want ik had me helemaal bij de nederlaag neer gelegd.

Zaterdagochtend zouden we eerst de duiven vanuit Peronne krijgen  en ik stond er helemaal alleen voor daar mijn Ienepientje voor een weekje met haar nicht naar Barcelona is, dus alle kanten in de gaten houden. En ja op 30 in de minuten draaien er twee duiven de put in , de schalie van Willem de Bruijn en nog één , even weigeren en de Willems Schalie loopt op 31 vroeg binnen en de andere kijk nog even maar gaat dan naar de jonge duivenplank en springt in de ren. Dan volgen er nog een paar duiven en zie ik dat die tweede binnenkomer een telefoonring om heeft en een jonge duif was. Direct het telefoonnummer op een briefje gezet en de eigenaar gebeld, ring ring met Jaap, Jaap ? Sorry verkeerd gebeld of is dit telefoonnummer wel van jullie— ja klopt– dan heb ik hier een jonge duif van jullie die liep op 31 binnen — hihi , toen hadden we zelf nog niks, wat is zijn nummer —- de 106 —neem hem maar mee naar de club — is goed , tuut tuut tuut. Even later via watts app Jaap– is dat nummer 106 wel goed wat die is mee naar Melun– Sorry Jaap ik gaf in de haast je laatse drie cijfers van je telefoon nummer op ,zal even het goede nummer doorgeven , komt goed. Maar het is toch onvoorstelbaar dat een jong wat er perfect aan toe is zomaar met een duif mee, ongeveer een kilometer van huis bij mij binnen loopt voor zijn eigenaar zelf duiven heeft. Jammer voor Jan en Jaap maar het leverde mij met alle duiven een vroegere plek op de lijst op , maar de mannen gunnen me het.

Terug naar de laatste vlucht van het seizoen Melun, opeens was ze er ,, Hansy ,, de duivin die al twee keer een tweede had en nu tekende voor de eerste prijs, Beauty , Sloompie en Zombie zaten haar op de hielen , 8 duiven bij de eerste elf speelde we , hadden wij nog nooit vertoond 22 erin van de 32 ingekorfde duiven, het kampioenschap aan-en onaangewezen was een feit tegen beter weten in. Onze duiven hebben het aangevoeld dat ken niet anders en hebben zich uit de naad gewerkt, ik ben apetrots op ze. Ook op mijn Ienepien en op Willem de Bruijn die er maar op hamerde dat je je gevoel op de duiven moet overbrengen, dat je duiven moet leren lezen en dat je vooral moet zorgen dat je goede duiven op het hok heb. Het gevoel werd overgebracht de duiven hebben het opgepakt en de kwaliteit die ze bezitten volledig hebben benut. Het seizoen zit er op , ze krijgen rust mogen hun verenpak gaan verversen en zich gaan gereed maken voor het volgende vliegseizoen want voor je het weet is het weer April. Tot de volgende rondom.

Kees Commijs 

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-37

We zijn weer een weekje verder , dus ook een weekje dichter bij het einde van het vliegseizoen. Zaterdag de laatste van Melun na een slechte vlucht vanuit Pont ste Maxence een vlucht waarop de flinke westen bries echt de hoofdrol speelde en de duiven helemaal vanaf het oosten de afdeling binnen rolde. De lijst van de afdeling laat dit duidelijk zien al heb je altijd een paar duiven die zich op tijd weten af te splitsen, ik had deze duidelijk niet. Waar het verschil door de lossingen in rayons in de ochtend vanuit Peronne nog mee viel was het vanuit Pont Maxence een drama om te zien dat onze duiven allemaal terugkwamen uit het noorden. Maar ook dit hoort bij de duivensport al zal ik zelf nooit aan dit niet echt sportieve maar door de natuur neergezet gegeven kunnen wennen.

Weinig prijsjes dus deze week voor ons hok en het jonge duivenkampioenschap naar de klo.. , jammer maar het zij zo. Duiven zijn zo glad als een aal maar het geloof erin is bij mij als liefhebber weg en dan kan ik het dus ook vergeten.

En dan begint de reactie van de buitenwacht, koppen niet goed, kelen niet goed, terugkomers erin gehouden waarvan je niet weet of ze iets bij zich hebben , je had moeten scheiden enz enz enz en dat na een uitslag zeven dagen ervoor waarvan iedereen zei ,,hoe bestaat dit,,. Zelf ben ik uiteraard erg teleurgesteld maar geef echt de omstandigheden en de snelheid van de vlucht de schuld en wijs zeker niet naar onze duiven.

Een voorbeeld wil ik toch geven , in onze club waren 46 prijzen te verdienen en de eerste prijs werd verdiend door de gebroeders Poelman en Piet met een geweldige vroege duif op die locatie op 41 in de minuten. Zelf dacht ik toen ik dat hoorde deze duif is niet te kloppen, maar…..de Blauwe doffer Rotterdam is echt geen vereniging waarin koekenbakkers vliegen maar gewoon een goede sterke club, maar zaterdag had Willem de Bruijn bij ons van 1 t/m 11 gepakt, dan de duif van de poelmannekes dan Willem de Bruijn weer van 13 t/m 45 en hadden de van Dorpen de lijst gesloten. Zelf was ik helemaal niet in het verhaal voor gekomen en anderen ook niet. Dat is dan de realiteit van de duivensport in 2018, leuk is anders.

De vraag is waarom nog afdeling vluchten, waarom nog rayonvluchten, waarom nog vluchten in een club met liefhebbers die 3 km oostelijker vliegen, waarom nog gezamenlijk lossen op losplaatsen en om het kwartier zodat duiven tussen achterblijvers op de wind worden omgetrokken.

Neem je vereniging als basispunt en maakt er een cirkel omheen als grenslijn, ga de rayons in verschillende losplaatsen lossen, maar het belangrijkste is ga eens nadenken over het beoefenen van eerlijke duivensport. Laat bestuurders eens in actie komen als leden vermeende wantoestanden aankaarten, reglementen zijn niet voor niets gemaakt enz enz enz . Zoals het nu gaat geef ik de duivensport in zijn huidige vorm en organisatie geen tien jaar meer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.