Archive for the ‘De postduivencoach op reportage.’ Category

het wel en wee rondom ons duivenkot 32-2020

We zijn weer een weekje verder en wat voor een weekje. De tortelduiven zitten met klokkende keeltjes op het dak van het hok en kijken begerig naar het bad met water wat daar staat, ook de Kouwen vliegen af en aan met hun bekken wagenwijd open en storten zich in dat bad en de hoge temperatuur is zelfs voor de meeuwen teveel en ik zie dat ze te belabberd zijn om hun poten onder hun staart te houdenen die wapperen er dan ook maar gewoon bij tijdens hun vliegen. Hier in het hok was het om 18.00 uur nog dik veertig graden bij een luchtvochtigheid tegen de 50 aan. In huis en ook nu bij de computer zit ik met een ventilator op mij gericht, slecht voor ogen en oren maar je moet toch wat, overdags zit ik buiten in de schaduw met mijn pattas in een teiltje water en ook dat geeft de nodige koelte.

Vorige week al verklaart dat ik voor dit seizoen tegen mijn karakter in de handdoek in de ring heb gegooid. Hoofdzaak was de uitbraak van Corona in de diverse en ook onze duivenvereniging. En waarom risico lopen voor de duivensport om tot wormenvoer te worden omgedoopt? Dus de duiven zitten lekker bij elkaar en een baaltje erwtenstro gehaald en ruim de schotels vol gegooid en ze voelen zich er prima bij en dat is de hoofdzaak van onze sport , wij moeten er plezier aan kunnen beleven maar onze duiven moeten zich er wel bij voeren. En daarom was ik blij dat onze afdeling voor de duiven de beslissing nam om de concoursen voor het weekend af te lassen. Dat er inmiddels al een concours was ingekorfd en ook nog één van de ZLU was jammer. Hier moet feitelijk door het NPO in het hitteprotocol rekening mee worden gehouden en sancties reglementair worden vastgelegd.

Em met deze hitte moet je je zeker niet ergeren zegt mijn mattie geregeld maar vanmiddag zat ik weer de wekelijkse column te lezen van een duivenmelker die rustig verkondigde als hij had moeten beslissen de vluchten gewoon door waren gegaan. Ook verwees hij naar de goed verlopen vluchten van afdeling 10 en 11 vanuit Blankenheim en naar de volgens hen goed verlopen fondvluchten Bergerac en Vervangend Prpignan.

Ik ben ff gaan google.

Blankenheim in afd 11 staat bij 262 km vliegen 1 uur en 53 minuten open en loopt van 1415 tot 878 mpm.

Blankenheim voor afdeling 10 staat drie uur open en loopt van 1368 tot 682 mpm

Nationaal Bergerac staat een volle dag open en de laatste prijzen vallen de andere dag en loopt van 974 mpm naar 468 mpm

En nationaal Perpignan is zelfs op dit moment nog niet verdiend.

En dan zegt zo’n hufter dat het mooie vluchten zijn geweest met goed verloop en weinig verliezen.  De vraag is waarom ? Om de duivensport niet in de put te praten t.o.v. van de buitenstaande lezers ? Die snappen ook wel hoe het zit als er elk jaar een miljoen ringen worden uitgegeven wat dus ook inhoud dat er elk jaar een miljoen duiven verspeeld en verwijderd ofwel uitgeselecteerd worden. Nee als we naar de buitenwereld transparant willen worden en geloofwaardig moeten we in onze sport ook transparant wezen en goede beleidsregels opstellen . En duidelijk in het regelement opnemen en de duidelijkste regel zou zijn, bij verwachte temperaturen boven 25 graden celcius is de maximale afstand zowel met jonge als oude duiven 200 km, en moeten deze verplicht tussen 6 en 7 uur gelost worden er vanuit gaande dat de laatste duiven ook binnen drie uur hun hok kunnen bereiken. Kijk dan zet je wat op papier en dan doe je wat aan image verbetering maar dat doe je niet om door duiven met meer dan 30 graden duizend km te laten vliegen tegen hun wil in. Want geen koppel duiven gaat 20 uur uit zichzelf trainen omdat ze het vliegen zo leuk vinden. We zijn al blij als ze zonder dwang een uurtje in de lucht blijven staan.

Heerlijk in een luie stoel met een biertje erbij wachten op duiven die soms al 20 uur onder weg zijn. Ik dacht vandaag hoe zouden de liefhebbers het zelf vinden als er een vent kwam en ze in een bestelbus veertig km vanaf hun huis eruit zetten en zei ,, je mag even wat drinken en daar in dat zakje zit een boterham die je nu nog mag opeten want onderweg mag je niks aanpakken, thuis ligt er een bom in je huis op tijdklok en over vier uur vlieg je huis de lucht in , als je de groene knop indrukt voorkom je dat. ( in de duivensport noemt men dit motivatie ) één , twee, drie, ja je mag gaan rennen , nu. Even voor de duidelijkheid het was op dat moment vier en dertig graden.

Nu de liefhebber kwam na 6 uur aan , zijn huis was zwart en van de wereldbol verdwenen . Liefhebber had niet aan de hem opgedrongen criteria voldaan en heeft nog een voordeel ook, hij word niet af geserveerd.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 31-2020

We zijn weer een week verder en dus ook een weekend waarin we de nodige vluchten hebben gehad. Wederom een jonge duivenvlucht die wederom in de foute volgorde werd gelost en uiteraard zullen de oostelijk gelegen hokken in de rayons zeggen dat dit niet zo is. Ik ga het niet meer uitleggen maar als er een handige duivenmelker zo handig is op de computer dat deze mijn zienswijze op een animatie filmpje kan overzetten dan zou ik dat prachtig vinden. Ik weet zeker dat ik in mijn zienswijze gelijk heb en niemand kan me daar vanaf brengen. De wind is je duif is al een oud gezegde maar als je de wind dan ook nog gaat gebruiken  dan is dit misdadig en pure concoursvervalsing al blijven uiteraard de vroege duiven in rayon Oost (blauw) eerlijke vroege duiven , het gaat om de lossingen Wit en Rood die puur benadeeld worden. Genoeg en klaar.

Blois was de nieuwe losplaats vanwege het hitteprotocol en slechts voor ons hok ongeveer 40 km dichterbij dus gewoon pure nonsens terwijl Zeeland en Brabant wel de oorspronkelijke losplaats in stand hielden. Voor de club had ik nog een leuke duif op tijd en daar bleef het bij.

Quievrain met de oude duiven bracht onze ,,hoerenloper ,, als eerste op de antenne , en ik dacht dit zou weleens zijn derde eerste prijs kunnen worden , maar ook hier bleef het bij een leuke duif, op tijd.

Ook met de jonge duiven vlogen we Quievrain maar dat was gewoon een blamage , het eerste jong of moet ik zeggen de eerste twee arriveerde  samen uit het Noorden maar een uur na de prijzen en ook alle anderen kwamen uit Noordelijke richting terug en dat past precies in mijn eerder genoemde zienswijze. Het gaat niet om die eerste 25 % van blauw maar om die 75 % waarin de eerste 25 % van wit in terecht komt en die helemaal mee omgetrokken worden en later als niet prijswinnende duiven terugkeren. Daar zit de kneep.

Deze winter zal er dus goed moeten worden vergaderd of we op deze voet wel door willen gaan, steeds meer hoor ik de duivenmelkers erover klagen. Dus zelf vermoed ik dat elk rayon in afd 5 zijn eigen weg moet kunnen gaan met eigen losplaatsen net als vroeger startend vanaf Roosendaal , voordeel is dat men op kleinere locaties kan gaan lossen dus meerdere mogelijkheden kan gaan creëren. Dan komen de rayons net als vroeger toen er nog diverse bonden in Zuid Holland waren en we CCZH speelde, op st Dizier of pont ste Maxcence bij elkaar en gaan we met gezamenlijke lossingen verder. Dit gaan we dan doen met de oude duivenvluchten en de jonge duivenvluchten. Ik vermoed dat de sfeer in Zuid Holland er een stuk gezelliger op kan gaan worden  en ook het probleem van de splijtleden direct wordt opgelost. Men moet dan met zijn hok binnen de rayongrenzen zitten en ook lid zijn van een vereniging binnen dat rayon. Duidelijke en geen kwakkelende touwtrekkerij , de lijnen uitzetten en dat is dat. Tegenwoordig krijg ik steeds meer de indruk dat men met iedereen vriendjes wilt blijven om welke reden dan ook en niet meer zijn of haar eigen mening durft te verkondigen of nog erger niet durft uit te voeren uit angst voor represailles. Denk dat bangigheid en angst overheersen en dat is uiteraard een nog slechtere zaak in de duivensport.

Even terug naar mezelf, kreeg natuurlijk zowel met de oude als met de jonge duiven flink de deksel op mijn neus en zat hier in mijn eentje op het plat de duiven op te wachten en dan zit je ook gelijk op je telefoon de andere vluchten en in dit geval vooral de koningsvlucht Barcelona te volgen. En vooral de reacties van de liefhebbers. Zoals ik al schreef had ik op beide vluchten met de oude een aardige duif en verder was het prut. Maar Fondvliegers reageren heel anders, daar is het nooit prut, krijgen zij hun eerste duif op pagina vijf dat moet iedereen dat horen en is het nog een kanjer als zit de winnaar van het concours al 25 uur in zijn hok. Raar dus ik zat in mezelf echt te mijmeren om het roer om te gooien maar werd achterhaald door mijn zelf opgeworpen muur, wil je fond gaan vliegen dan moet je gaan denken,  je moet gaan bouwen om hooguit na drie jaar de eerste resultaten te kunnen gaan boeken of zelfs de duiven te kunnen gaan testen. Dan ben ik inmiddels 78 jaar dus om helemaal om te schakelen?  Dit niet haalbaar. Dan half om half ? Waarom ? Wordt het tobben alleen maar groter.

Dus dan maar doortobben? Nee, dat zeker niet want tegen grote legers kan ik (je) nooit op, die winnen altijd de oorlog. Dus wat moet ik dan gaan doen ? Ik weet het al , gewoon gaan genieten van mijn duiven.

Tot de volgende rondom.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 30-2020

We zijn weer een week verder in het duivenseizoen en het plezier in de hobby maakt steeds meer plaats voor ergernis en niet bij mij alleen maar bij velen, alleen ik uit het ook op sociaal media en in deze column. Dat ik dit doe is al vele jaren een ergernis voor bestuurders en commissie leden  want tegen de stroom inroeien mag immers niet en daarom zijn ze vaak bevriend met hun eigen kliekje van meelopers en kontenlikkers. Ik geef mijn mening en als echte Rotterdammer liefst recht voor hun raap. Dat het in de afdeling en NPO alleen nog maar draait om commerciële belangen is bij de meeste liefhebbers wel duidelijk en dat vooruit zien moeilijk is weten we ook al langer , met jaloezie kijk ik naar de filmpjes van de andere afdelingen waar ik alle deuren tegelijk open zie gaan. Bij de afdeling 5 moet de convoyeur voor Nellie Cooman spelen wilt hij nog een redelijk concours kunnen garanderen  en ook hier wordt door sommige listig op ingespeeld. Maar zodra je er wat over zegt  komt er altijd wel weer een hiel likker boven drijven.

Deze week vlogen we Pontiose en Lennik in de afdeling 5.  Pontiose werd een redelijke vlucht  en deze duiven kwamen soms verregend maar wel allemaal thuis maar Lennik ging de gemoederen bezig houden, heel sociaal media stond er vol over en de ene na de andere drempel werd opgeworpen of passeerde de revue of liever zou ik het de afdeling 5 soap willen noemen. Afdeling 6 loste al vroeg in Duffel met een goed vertrek en dan verwacht je afdeling 5 gaat er ook om die tijd uit want we zitten maar 35 km verder dus daar hebben die Noord Hollanders geen last van en op de webcam van Lennik zag het er goed uit. Maar nee hoor om 9,30 uur verschijnt opeens op de afdeling 5 site dat de vlucht wordt uitgesteld omdat er van de Belgische correspondent niet meer gelost mag worden vanwege de verwachtte aankomst van een Belgische nationale vlucht, en dat kan en mag want ook wij moeten rekening houden met onze Belgische duivenvrienden. Maar opeens verschijnt er vanavond op de site van afdeling 5 een heel andere lezing en wordt deze tevens op sociaal media gezet als waarschuwing voor de criticasters. Maar ik heb dit verhaal niet één niet twee maar wel drie keer gelezen en wat blijkt men had mogen lossen tot 11.15 uur , dus één uur en drie kwartier daarvoor werd al gezegd dat ze niet mochten lossen wat dus niet waar was. En dan wordt er ook nog aan toegevoegd dat men niet vroeg kon lossen omdat ze de drie rayons om de kwartier moeten lossen dus drie kwartier nodig hadden en dit dus niet kon ?????? Volgens mij hebben ze zelf dit jaar al een keer verteld dat alles tegelijk los moest vanwege deze omstandigheden , maar in de duivensport vergeten de meeste heel snel. Nee, de boodschap die nu geplaatst is voelt bij mij aan als mensen die zich Pilatus voelen en hun handen wassen in onschuld. Dus zouden we wachten in Lennik om zondags te lossen.

Zondagochtend kijk ik weer om 7.00 uur op de webcam in Lennik en zie dat het er vies en donker is net als bij die befaamde Vierzon vorig jaar  dus dacht even verstandig wezen en niet lossen. Op sociaal media wees ik ook diverse liefhebbers op deze webcam zodat ik de toestand aldaar niet alleen zag en wat verbaasde mij er werd wel gelost en om de kwartier en weer eerst Blauw dan Wit en dan Rood  en dan nog zegt men dat het concoursverloop niet gemanipuleerd wordt. Vaker heb ik al gezegd dat er vanuit de windrichting gelost moet worden om een beetje eerlijk concoursverloop te krijgen maar onze LC lost zo dat de duiven uit de verkeerde hoek de rayons in komen vliegen , ik ga er niet verder op in omdat men dan gaat denken daar heb je hem weer met zijn stokpaardje maar als niemand het snapt ben ik altijd bereid het je uit te leggen. En dat het een juiste keuze was zoals het bestuur zegt om uit te stellen omdat het nu een pracht vlucht was, dit geeft gelijk aan dat ze niet weten waar ze over spreken. Natuurlijk voor de Oostkant weer een ideale vlucht maar verder weer grote verliezen en op sociaal media ( waar bestuurders zelf wel gebruik van maken maar liever niet hebben dat hun leden dat ook doen) was er in de middag al een duivenmelker uit Sneek die al twee duiven uit Rotterdam in zijn ren had zitten, @#$$$#@$# WAT MOOIE VLUCHT.

Genoeg van mijn schouders en rug geschud, op beide vluchten mijn prijsjes gepakt en op Lennik zelfs in de club een jonge duif in de eerste tien maar als ik de mpm vergelijkt dan draaide de grootmeester in Reeuwijk er zeventig voor me dus ?????? Denk, dat ik maar kanaries ga kweken.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 29-2020

We zijn weer een weekje verder en een weekje waarvan je niet echt gelukkiger wordt. In de volgende rondom schreef ik al dat ik zondags nog een leervluchtje met de jongen vanuit Numansdorp deed, jongen gingen er voor het eerst alleen uit zonder de oude duiven maar waren toch met 21 minuten begonnen met vallen en 5 minuten later zat alles binnen volgens het display. Mede omdat de jongen dit weekeinde naar Duffel moesten voor het eerste officiële jonge duivenconcours was de bedoeling om deze week nog twee lapvluchtjes te geven wat het totaal op zes leervluchtjes zou brengen. Dus maandagochtend de vier houten opleermanden gevuld , in de auto staat een originele reismand dus startte ik met twee manden overpakken , toen ze leeg waren besloot ik deze weg te zetten in onze toegangspoort. Maar ik vergat de schuif dicht te doen dus toen ik achter mij geklepper hoorde wist ik gelijk wat er gebeurde , kon de schuif nog dicht doen maar twee en twintig duiven hadden het hazenpad gekozen wat later bleek dat dit vermoedelijk nog mijn geluk is geweest. In ieder geval de overige duiven dus wel in die mand gedaan om vervolgens met 29 duiven naar Essen /Nispen te rijden. Waarom deze keus ? Heb goede ervaringen met het lossen bij deze grensovergang waar de winkel is van Kees Carnaval.  De afstand is hemelsbreed ongeveer 46 km  dus het ideale tussenvluchtje in aanloop naar Duffel, en het idee was twee keer afgelopen week , maar hoe anders kan het lopen. Aangekomen raakte ik nog met een persoon in gesprek en deze vond dat ik ideaal weer had en wees gelijk de richting Rotterdam aan ,, dan motte ze die kant op zulle ,, Oke. Dus de duiven tien minuten laten rusten en om 8.50 uur gaf ik ze de vrijheid. Direct was alles weg , klommen in een rondje tot een hoogte dat je ze alleen maar zag schitteren en pakte toen gelijk de aangewezen richting naar Rotterdam. Toen ik thuis kwam zat ienepien in het tuinhuis te kijken en was er nog geen duif, ja op het display stonden de twee en twintig deserteurs, maar geen duif uit Essen. Rond elf uur kwam er eentje , de volgende rond 17.00 uur en de derde rond 18.00 uur en daar bleef het bij voor de maandag. Op de dinsdag kwamen er nog drie thuis waarvan eentje de pluimen op zijn borst kwijt was en woensdag volgde er nog één, daar is de teller blijven staan dus 7 van de 29 jonge duiven terug. En meteen werd de lust om nog een keer die andere 22 weg te brengen uit mijn brein verdreven.

Dus vrijdag zijn de jonge duiven ingekorfd voor Duffel de twee en twintig deserteurs en de zeven thuiskomers. Zaterdag ochtend los en met een afstand van 91 km vielen al drie minuten binnen het uur de eerste jongen op de plank en de eerste met 1604 mpm niet onaardig en met 8 prijzen ook onze portie , van de acht prijzen waren er vijf voor de terugkomers waaronder de eerste en de derde, maar wederom weer vijftien van de negenen twintig niet thuis en onderweg. Sommige stellen dan meteen die duiven zijn niet in orde , zou kunnen maar pak je dan met duiven die niet in orde zijn wel de drie vroegst geconstateerde boven de rivier ? Nee dat is het niet ik geloof eerder in het tegendeel, duiven zijn te gruizig en te fel, had zes koppeltjes al op een nestje zitten en alle twaalf duiven zijn pleitte. Ik bedoel maar. Inmiddels twee telefoontjes gehad uit Middelburg , een telefoontje uit Grijpskerke , twee uit Antwerpen , één uit west Brabant en eentje uit Turnhout en als je dat dan hoort dan vraag je je af wat er met die duiven is gebeurt, ik weet het niet en zal het ook nooit te weten komen. Ik vraag netjes aan de opvangers of ze de duiven willen verzorgen en dan als ze denken dat het kan willen lossen. Aan niet duivenliefhebbers verzoek ik of ze de duif wat gesneden brood wat rijst en een paar stukjes gesneden kaas willen geven en dat de duif dan vanzelf weer uit hun tuin vertrekt als deze voelt dat het kan. Ik schreef dit ook op social media en er was een duivenmelkster die opperde dat dit asociaal was en dat ik verantwoordelijkheid moest dragen voor mijn duiven. Ik ben het helemaal met haar eens, maar …… ik had dan dertig jaar jonger moeten zijn zodat ik drie  keer naar Zeeland had kunnen rijden en twee keer naar België maar nu begin ik daar niet aan. Hé postduivencoach er zijn ook duivenkoeriers en er zijn er al die de duiven voor vijf en twintig euro bij je thuis afgeven. Helemaal eens maar ik mis nu 36 jonge duiven stel dat de helft wordt opgegeven en ik ze zou op moeten laten halen dan loop de knip helemaal leeg met als resultaat dat ze over zes weken hoog waarschijnlijk toch in de soeppan van de buurvrouw zitten. Nee ik praat netjes met de opvangers , blijven ze bij die liefhebbers en hebben ze interesse in de duif dan volgt de stamboomkaart met eigendomsbewijs. Voordeel is dat dan heb je ook direct het adres van de opvanger en mocht de duif alsnog op je hok terugkeren kan het eventueel ook weer retour gezonden worden.

Maar ook hier lopen bijna dagelijks jonge duiven binnen , gisteren weer een Zeeuwse uit Middelburg met een zgn gouden ring  en ook die liefhebber verzocht een beetje water en wat voer en morgen loslaten a.u.b en ook dit is gebeurd alleen liep ze later weer bij een ander binnen. Vanavond ging ik nog even in het hok kijken en viel mijn oog gelijk op een nieuweling en dat terwijl er geen duif was uit geweest. Het is een duif uit 020 en al een keer of drie gebeld maar nog geen contact gehad en ik zal het morgen weer opnieuw proberen als snap ik best dat een duif liever in 010 zit dan in 020 , dat gevoel heb ik zelf ook.

Maar uiteraard kreeg ik nu diverse reacties deze week de één zegt te weinig afgericht en de ander zegt niet africhten en iedereen heeft zijn argumenten en ook al die argumenten snijden hout, inderdaad ik denk dat je de moderne postduif moet opleren tot de banden van je auto versleten zijn om nog mee te kunnen in de sport. Gelukkig zijn de meeste duivenmelkers al wat ouder en langer getrouwd anders konden ze direct naar het stadhuis om echtscheiding papieren aan te vragen. Het wordt toch gewoon te zot voor worden, naast de tijd die je erin steekt is het heen en weer rijden naar bv Numansdorp al snel acht euro dus met regelmatig opleren tikt de klok al snel twee meier aan, komt je voer en vluchten nog bij en de optelsom is snel gemaakt je moet om duivensport te kunnen beoefenen anno 2020 of in een gouden wieg geboren zijn of zo presteren dat je duiven aan de deur onverpakt al een hoop geld opleveren.

Natuurlijk je zult altijd hard moeten werken voor resultaten maar die resultaten kun je ook afdwingen en inderdaad door bv veel te rijden, professionele verzorging enz enz maar dat kost uiteraard veel investering  , heb je eenmaal je doel bereikt en zijn die topresultaten er dan wordt het een vicieuze cirkel en dekken de opbrengsten de kosten. Maar die eerste investeringen daar draait het allemaal om die moet een liefhebber kunnen ophoesten, en hoeveel dat is voor  4% of nog minder liefhebbers weggelegd. Dus …. we zullen allemaal moeten genieten van onze hobby  op ieder zijn eigen manier en er het beste van proberen te brouwen.

Tot de volgende rondom.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.

 

 

Het wel en wee rondom het duivenkot 28-2020

We zijn weer een weekje verder en ook een wedvlucht, een wedvlucht waar weer flink over nagepraat gaat worden. Een vlucht waarvan sommige zullen zeggen wonderen zijn de wereld nog niet uit en anderen hun schouders ophalen. Een vlucht die wederom bewijst dat men kwaliteit kan halen op het hok , dat men regelmaat kan aanhouden , dat men het beste voer kan hebben en schrappen tot je nog zelf een ons weegt , een vlucht waar je met ongeloof naar kijkt. Zelf werk ik me rot aan de duiven en doe er alles aan , ben overtuigt dat er uitmuntende kwaliteit op de hokken zit maar iets ontbreekt er. Had ze zelf uiteraard heel slecht ondanks al die goede zorgen maar als ik dan zie dat een ander van 1 tot 13 pakt tegen ruim 17000 duiven dan spring ik op rood, niet uit jaloersheid , zeker niet, maar dan zeg ik waren die andere 17000 waarvan er ook 300 uit Reeuwijk kwamen dan allemaal maar koekebakkers. Nee, zeggen anderen, dan gewoon goede duiven , waarop ik dan zeg dan zouden ze elke week zo een uitslag neerzetten. Inderdaad een paar jaar terug hadden ze ook zoiets zelf nog beter maar waarom dan een paar jaar terug, kortom ik weet het ik ben een zwartkijker en een zeikerd maar bij zulke uitslagen blijf ik vraagtekens zetten. Andere denken het en ik schrijf het op en ook die hele vroege duif,  die toen helemaal los was en uit concours werd genomen maar later weer werd terug gezet . Ja het zal allemaal wel goed zijn, anders werd hij niet terug gezet na  onderzoek. Één en twee pakken daar kan ik inkomen maar deze buitenaardse uitslagen , het kan, maar waarom nooit bij een ander?

Ook zal ik wat minder columns van een ander gaan lezen, vaak vind ik ze interessant maar zodra het dan wat beter gaat met de prestaties van het hok worden het gelijk reclameblokken en daar hou ik niet van, vandaag ben je generaal en morgen weer gewoon soldaat zo werkt dat in de duivensport, blijf daar altijd aan denken voordat schoenen te klein gaan worden.

Zelf vloog ik deze week met de duiven Fontenay en was al nijdig dat er voor onze afdeling gelost werd daar er toch duidelijk de afspraak is de verste afstanden eerst, maar ondanks dat gingen ze er bijtijds uit. Wist dat ze onderweg een bui konden krijgen maar dit zou minimaal zijn. De wind was NW en ik schatte de snelheid in op 1325 mpm dat moest haalbaar wezen. De ogen waren gericht via compulive op Terneuzen in Zeeland 78 km hemelsbreed korter en vijftien minuten later gelost. En idd daar zat een duif met een lagere snelheid dan ik verwacht had , dus de tijd van aankomst was snel bijgesteld en bevriende melkers gewaarschuwd. Toen kwam er opeens een duif in Ouddorp in beeld en als snel bleek dat Drechtsteden hele vroege duiven aan het pakken was. Dus toen er hier om 13.30 uur nog niets op het hok was heb ik de handdoek gegooid , het ging hem vandaag weer niet worden en ik kreeg gelijk onze eerste kwam pas om 13.46 uur op het display te staan. De duiven die kwamen barste van de dorst en vielen zelfs in de drinkbak van de kippen voor ze op zoek gingen naar hun doffers of duivin. Zelfs de laatkomers waren geen gram lichter geworden maar dorst wat verschrikkelijk was. Toen het donker werd miste ik nog een duivin.

Zondagochtend voor de eerste keer met de jonge duiven naar Numansdorp gereden , 51 waren het er, display aangezet en gaan met de banaan ,ik bedoel met de duiven. Om  8,15 uur gingen ze los en in de auto ging om 8,26 uur de pieper , slechts één piep daarna werd het stil en ik al dat kan niet. Om 8,36 begon de telefoon te ratelen en toen ik de tuin inliep zat er nog een gedeelte op het hoge dak dus een fluitje en om 8,42 zat het zooitje in het hok de duif die op 8,26 uur had gepiept was de nakomer van zaterdag. Dus zowel van zaterdag als van de opleer was alles thuis. Morgen rij ik  naar Essen /Nispen met de jonge duiven ongeveer 48 km en dan moeten ze Zaterdag Duffel aankunnen. Hopelijk houd de afdeling zich aan de afspraken die gemaakt zijn op de vergaderingen en korven we alleen jonge duiven in. Oud en jong is al gebleken dat dit steeds op een debacle uitloopt maar het lijkt wel of de heren tegenwoordig alleen maar op het financiële plaatje letten.

Zoals dinsdag en zaterdag toen werden twee opleervluchten gehouden waarop gezamenlijk 50.000 jonge duiven x 42 cent werden ingekorfd wat dus aan inleg 21.000 euro was. Natuurlijk gaan er dan de chauffeurs de huur trucks( incl diesel ) van af maar dan zal er toch wel een euro overblijven ? Toen ik dit in de groep gooide zei een melker , kun jij voor 42 cent een duif naar Meer rijden? En toen begreep ik het opeens weer , tja het is duivensport met duivenmelkers. Het enigste wat ik kon antwoorden is dat Ali-express een pakje van enkele centen gratis vanuit China bezorgt en dat is verder dan Meer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 27-2020

We zijn weer een weekje verder en terwijl in heel Europa het corona virus weer toeslaat versoepelen de heren in den Haag de regels. Maar de 1,5 meter afstand blijft in stand terwijl iedereen kan zien dat niemand zich er meer aan houd. Zelfs de handhavers en politie zien door de regeltjes de regels niet meer, dus overal chaos.

Hetzelfde geld voor de duivensport we struikelen langzamerhand over de protocollen , corona protocollen ,hitte protocollen enz maar  de wagens worden volgeladen enz enz , daarnaast staan ze in de hitte nog een hele nacht in een loods enz enz. Wordt er door neutrale personen bij die duiven gewaakt ? In een vereniging mag er immers ook niemand alleen bij de ingekorfde duiven zijn  ? Alles wat krom is kan iedereen recht lullen maar bij mij moeten ze daar niet mee aankomen. Adje uit Baarle sloeg zaterdag met een grote voorhamer de spijker precies op zijn kop, leugens van het IWB een commissie die al lang het veld had moeten ruimen maar in ieder geval door het vorige NPO bestuur gehandhaafd werd en zelfs gepromoot, ik hoop dat het huidige bestuur aan deze commissie een einde maakt, maar ik denk het niet, daar er nu al signalen zijn dat alles door gaat draaien zoals de afgezette voorluller wilde. Maar omdat het overal in Belgie en Frankrijk regende werden alle Nederlandse vluchten uitgesteld terwijl de foto’s en filmpjes die op sociaal media verschenen mooie losplaatsen met prachtige blauwe luchten liet zien. Al snel kreeg ik zaterdag middag een mailtje van een liefhebster uit Hendrik Ido Ambacht die op Melun had meegedaan , in een mum had ze er 51 van de 55 thuis met geweldige snelheden, ook de Belgische vluchten verliepen allemaal geweldig met hoge snelheden.  Toen ik er in de avonduren over schreef werd ik al snel door een lossingverantwoordelijke uitgemaakt voor zeiksnor en azijnpisser, hij kon mij er niet mee beledigen , hij zou me pas beledigen als hij opperde dat ik hetzelfde karakter had als hij.

Dus de duiven gingen er misschien op zondag uit, zondagochtend zat het wolkendek potdicht en de wind was aangewakkerd met flinke felle windvlagen, een lossing zou in mijn optie onverantwoordelijk zijn , maar de heren wachtte en gingen aan het eind van de ochtend lossen. Ook nu kwamen de eerste duiven met hoge snelheid naar huis  en met twee keer tien duiven mee en op elke vlucht een mooie kopduif mag ik niet klagen, ook zijn alle duiven thuis maar of ik het nu mooie vluchten vond ? Nee, en ze hebben gegokt en goed gegokt maar mooie vluchten met constant verloop ,nee.

Hopelijk krijgen we volgende week weer een vlucht waarvan we kunnen nagenieten maar deze week was dat niet zo.

Tot de volgende rondom.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 26-2020

We zijn weer een week verder en n.a.v. de column vorige week kreeg ik diverse mailtjes , messinger berichtjes en telefoontjes. Gewoon leuk en misschien hadden de mensen die me raadpleegde er wat aan.  Tenminste daar hoop je op.

Vorige week aan het begin flink in de weer geweest over het coördinaten gedoe de x en de y vlogen door de ether en via de digitale snelweg. Op een gegeven ogenblik een foto met het ene coördinaat bij de buren in de tuin en het andere vier huizen verder. Zowel Ferry van Benzing als Ron van de NPO klokkencommissie waren ermee bezig. Puntje één was een foutje in de Latitude en de Longitude van de losplaats . Daarna heeft Benzing mijn coördinaat naar het gepeilde coördinaat gebracht en inderdaad dit weekend waren de mpm nagenoeg gelijk. Maar …. het zette mij tot nadenken en de betrekkelijke betrouwbaarheid van het systeem GPS 2021. waar de ex-voorzitter en bepiepelaar van het NPO zich zo voor inzette . Mijn uitgangspunt is, we gaan werken met ECS met GPS erin en dan moeten we er ook van uitgaan dat dit het peilpunt van het hok is en dat is al een foutje , wil je eerlijke duivensport dan zou elke antenne van GPS voorzien moeten wezen en de antenne zou de constateringtijd en GPS latitude en longitude direct naar de ECS moeten doorgeven, eerlijke kan het dan niet worden, elke valplank heeft zijn eigen GPS elke duif krijgt dan precies waar hij recht op heeft. Omvangrijk , jazeker maar wel het eerlijkst. Ik wijs niet graag naar andere hokken maar nu verwijs ik er wel even naar , neem een grote duivenmelker met bv 200 m hok, hij behoort gepeild te worden niet in het midden maar op zijn kortste afstand terwijl er in wezen tussen zijn eerste en achterste valplank ongeveer 197 meter zou kunnen zitten wat betekend met een vlucht bij het zogenaamde eigen snelheid van 1000 mpm een vijfde minuut dus 12 seconden in het nadeel van de duif die op de achterste plank valt, het kan een grote melker de eerste nationaal kosten en ….. een kleine ook. Natuurlijk zullen sommige weer gelijk zeggen daar heb je die ,,zeiksnor,, weer, maar andere met een beetje grijze massa onder hun haar  slaan aan het mijmeren en denken, ehh dom is die postduivencoach niet  en soms een beetje slim en af en toe ook sluw.

Zo las ik weer de column van de melker waar ik me af en toe van afvraagt zou hij nu een halve harde in zijn broek krijgt door zijn verenigingsuitslag steeds te verwerken in zijn column en niet die van de afdeling. Natuurlijk een mooie uitslag en in de afdeling nog een redelijke eerste duif maar dan wordt het ook al snel naar bladzijden met dubbele cijfers , helemaal niet erg want dat is duivensport en ikzelf doe het eerder slechter dan beter maar om dan andere benoemen die er dan toch nog drie voor je neus draaien maar omdat hun prijspercentage iets lager ligt dat weekend vind ik beneden de gordel en dan over een mooie vlucht spreken, dat is zeker fout daar er in afdeling 5 gewoon nog zeker een 10 % van de duiven achter is als ik de ronde deed tussen de liefhebbers die ik wekelijks spreekt maar deze columnist zal dan zeggen jij spreekt alleen met geitenbreiers in de duivensport , dat zou kunnen maar die beleven er wel lol aan en kraken niemand af op het duivenhouden ( maar meestal wel op karakter) .

Even had ik het over een mooie vlucht en dat was het uiteraard voor degene die ze wel hadden en voor mij (ons) was het gewoon een k..vlucht, ze waren er niet. Al gauw zag ik dat er in Ouddorp een duif was gevallen en de berekening was dat ik dan voor 11.00 uur moest pakken, maar dat werd ruim 14 minuten later en alle duiven die ik kreeg kwamen al terug uit het NW en dat was het meest onlogische wat er kon gebeuren bij een toch wel flinke ZW wind. Ik denk dat duiven redelijk zijn opgesplitst door een flinke hangende bui onderweg en daar was ik vrijdagavond al angstig voor en had ik ook vrijdags al contact met mij mattie en schreef ,, ze moeten morgen niet lossen voor 10.00 uur. Hij schreef direct terug ,,ik zie morgen wel wat ze doen,,. Wat was mijn uitgangspunt , in Frankrijk trok in de vroege uren vanaf Parijs een hangende depressie weg en later op een dag zou er een nieuwe gevormd worden , tussen die depressies moest je lossen om de wind van de nieuwe depressie achter de duiven te krijgen. Bij de Belgen loste een onverlaat vroeg maar ook de meest slimme bleven wachten , hetzelfde deden enkele slimme afdelingen in Nederland met als resultaat dat deze bijna 200 mpm meer snelheid haalde en zeer korte concoursduur hadden. Maar postduivencoach jij bent toch zo voorstander van vroeg lossen ? Ja natuurlijk en de duiven zijn gekomen en het concours is verdiend maar geen liefhebber en ik schrijf duidelijk ,,liefhebber,, zal deze vlucht de schoonheidsprijs geven al blijven de winnaars winnaars en verliezers de verliezers. En we hebben er dus weer een vlucht opzitten en gaan komend weekend naar Blois en Peronne maar vermoedelijk wordt het voor veel hokken puzzelen en keuzes maken daar de vlucht van afgelopen weekend er flink inhakte.

Succes allemaal.

 

Kees Commijs

Postduivencoach.