Archive for the ‘De postduivencoach op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 49-2022

We zijn weer een weekje verder en in wezen een weekje waarin weinig gebeurd is, duiven worden gewoon verzorgd schrappen voeren en water en dan hebben we het ook gehad. Koppelen van de zes kweekkoppels is op éen koppel na goed gegaan. Dezelfde doffer die vorig jaar de duivin ,,Sharon,, helemaal in elkaar pikte flikte het nu met een oog van ,, Bony,, en Bony is al enkele jaren alleen om te kweken en weduwduivin gebruikt omdat ,,vliegen,, ook bij huis niet haar beste eigenschap is.

Zaterdag kwam mijn mattie nog even langs en hebben we weer eens gezellig bijgepraat, ook over de eventuele verbouwing die ik wilde doen. Over sommige dingen waren we het snel eens en over andere dingen niet , ook over de duiven in het grote hok was hij als één van of misschien wel de allerbeste duivenlezer van ons duivenlandje niet tevreden.

Resultaat is dat alle ramen en rennen van de hokken vanaf nu dag en nacht openstaan en dat ik in het grote hok twee lichtplaten in het dak ga brengen en verder voorlopig de boel aan zal kijken hoe dit gaat verlopen. En zo merk je dan weer dat je gewoon zelf hokblind wordt  en twee altijd meer zien dan één.

Komend weekeinde een paar viertallen zetten in de club en hopen dat de kooitjes allemaal vol komen want aan lege kooitjes op een tentoonstelling heb ,,ik ,,altijd een hekel, geeft een onaf aanzicht.

Een korte rondom deze week want ik heb het koud en ga lekker mijn bedje in , trusten.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 48-2022

We zijn weer een weekje verder en hopelijk ook weer iets wijzer, we proberen ons door dit najaar en de komende winterperiodedoor teslaan zonder in huis teveel energie te verspillen. Warme kleding , extra dekentje over je beentjes bij de tv avonds , gordijnen dicht enz. Zoals ik al schreef zijn inmiddels ook alle kachels uit het duivenhok gehaald en de verzorging probeer ik zoveel mogelijk bij daglicht te doen en juist hierover kom ik later in deze column terug.

Maar vandaag ( zaterdag 26/11/22) heb ik eindelijk weer eens een fijne dag in de duivensport beleefd zonder me ergens druk om te maken of op te winden. Vandaag hadden we immers de tentoonstelling van de RMO, vroeger mochten hier alleen de zgn. generalen kampioenen aan mee doen maar dat is niet meer omdat ook de meeste verenigingen van het generale kampioenschap zijn afgestapt. Nu zetten de verenigingen gewoon viertallen en de hoogste drie viertallen van de verenigingen tel je per vereniging op en die totaal punten bepalen de winnaar en dit jaar was het mijn nieuwe vereniging pv De Vrijheid , Bergschenhoek , tweede mijn oude club Pv De Blauwe Doffer , Overschie en derde pv Hillegersberg uit Rotterdam. Zelf had ik ook meegedaan maar speelde absoluut geen rol van betekenis. Keurmeester was van de Groep van Keurmeesters dhr. Raymond Schalkwijk wiens vader opa enz. enz. enz. ook al keurmeesters waren en als ik het goed begreep tot in het Romeinse rijk toe. Kortom een keurmeester die de duivensport met de paplepel ingegoten kreeg. Mijn god wat keurde deze jongen ( mag ik op mijn leeftijd zo stellen) serieus. Op een gegeven moment kwam hij naar mij aan de tafels staan met een duif ( even om dit t verduidelijken , ik was schrijver van de keuringkaartjes) en zei ,,moet je deze nu eens bekijken, nog twee oude pennnen in de vleugel en vier oude staartpennen en werkpen bij  een slagpen en in haar broekpennen wie zet nu zo een duif. ,, Ik zei ,, nou dat is zeker slordig,,. De keuring was afgelopen , de kaartjes opgeteld en de schoonste duiven en hokken bekend. Toen zei Raymond en Kees welke waren van jou ,, zal ik je het maar verklappen , die met die werkpennen, wat ik echt zelf niet gezien had,, We hebben er echt om gelachen want mijn dag was niet stuk te krijgen met Aad, Antoon ,Walter en Raymond uiteraard en een enkel negatief geluid vooraf kon ik gewoon negeren want dat heb ik me wel voorgenomen dingen die ik niet horen wil hoor ik niet meer, kan ik me er niet aan ergeren ook. Heren bedankt ik vond deze zaterdag geweldig , ben weer terug en met de voetjes weer  op de aarde.


Zondagochtend eerst de zes kweekkoppels bij elkaar gezet, niet bijgelicht en niet voorbereid en ik zie wel waar het schip strand. Drie koppels blijven hetzelfde als in 2022 en drie doffers hebben een nieuwe duivin , alle drie de duivinnen zijn van 2017 en hebben goed gevlogen en in het vlieghok ook al bruikbare jonge duiven gegeven, nu mogen ze nog een paar jaar op kweek. Trouwens 2017 en 2018 waren twee jaren dat er goed gekweekt was. En ook bij mij geld dat het ene jaar niet is als een ander jaar.

 

De vereniging zou om 12.00 uur open gaan dus ben ik om half één in de auto gestapt en ik moet zeggen het werd een gezellige middag zonder dat ik ook maar één wanklank heb gehoord aangaande de keuring of andere dingen, het was gewoon toppie. Er werd nog met het rad gedraaid en de bezoekers werden ruimschoots van kaas , worst en warme hapjes voorzien , dus zullen ze wel weer thuis ruzie hebben gekregen omdat ze geen trek meer in eten hadden. Ik moest rond half vijf huiswaarts om de duiven en de honden eten te geven, want die hadden uiteraard niet in de club mee kunnen smullen. Al met al , een weekend waaraan ik een tevreden gevoel heb overgehouden.

 

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

 

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 47-2022

We zijn weer een weekje verder, het is koud in huis . Energiekosten rijzen de pan uit dus hou ik de kachels uit om niet in de problemen te komen. Het is te triest voor woorden maar het is niet anders.

Eerst even wat rechtzetten over wat ik vorige week schreef aangaande de prijsuitreiking van de afd. 5 Zuid Holland. Ik werd gebeld door de secretaris dat mijn verhaal niet klopte , het was juist heel erg druk geweest op de feestavond en ook aangaande de uitgereikte prijzen klopte mijn column niet , sinds twee jaar mogen de winnaars namelijk kiezen tussen een herinnering prijs  of een prijs uitgereikt d.m.v. waardebonnen. Sorry wist ik niet en het is recht gezet , maar je kunt ook de waarde aan geld in een enveloppe doen zodat het overal besteed kan gaan worden maar wie ben ik eigenlijk vraag ik me nu af, gewoon Kees Commijs dus niet meer mee bemoeien , vinden (vrijwillige) werkers niet leuk en gelijk hebben ze er zijn er al te weinig.

Deze week moet ik een viertal uitzoeken voor de tentoonstelling komend weekeinde, ik heb er moeite mee , gek vroeger had ik dat nooit en stond weken van tevoren al vast welke ik ging zetten maar nu lukt dat gewoon niet. Deze week al vogels in mijn hand genomen en de conclusie was dat ze nog volop in de pennenrui zijn en dan wordt het al moeilijker, maar we zien het wel , ik was gevraagd en heb ja gezegd dus dan moet ik me er door gaan slaan ook, zo ben ik nu eenmaal.

Dus de rui op het hok loopt wat trager dan ik dacht, maar ik zit daar niet mee omdat ik dit jaar toch niet van plan ben om vroeg te koppelen. Ook kunnen we voor wat het seizoen betreft niet meer plannen, voor je het weet mag je weer een maand niet inkorven en je buurman wel en is een heel seizoen simpel en nutteloos naar de klote geholpen door de mensen die denken van vogelgriep verstand te hebben in den Haag en Papendal. Ja ik noem ze beide, want hadden ze er allebei verstand van dan was er allang een oplossing geweest, want overtuig kracht met bewijs van entingen in handen moet toch tot oplossingen kunnen leiden, maar nee dus.

Ik ga mijn mandje in daar lig ik warm.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 45-2022

We zijn weer een weekje verder en voor degene die zich ertoe geroepen voelen begint het bijlichten voor de winterkweek al.  Denk eraan dat juist dat bijlichten er wel eens voor kan gaan zorgen dat je door het gebruik door het elektro plafond gaat en het stroom dan ongeveer drie keer zo duur wordt, en nabetalen is nooit leuk. Veel sportverenigingen organiseren dus ook al geen clubavonden meer en ook trainingen bij veldverlichting worden minder gedaan. Clubs lopen leeg op de hoge energiekosten.

Vele duivenclubs houden zelfs maar één of twee tentoonstellingen en hoofdzakelijk op de dag, daar  met een paar cent bovenop een frisdrankje er geen stroomgebruik kan plaatsvinden. Het is de tijd waarin wij leven , het is niet anders.

Toch zijn er ook clubs die gewoon doorgaan met het organiseren van avonden en deze week kreeg ik de posters van mijn oude club geappt. Vele tentoonstellingsavonden met als klap op de vuurpijl ook nog een avond  om de liefhebbers een illusie rijker te maken d.m.v. een sprookjesverteller. Deze week omschreef Willem de Bruijn het goed in zijn column in ,,de Duif ,, het Belgische duivenblad, hij moet de eerste duivenmelker nog tegen komen die kan beweren dat een duif een goede is of wordt bij het bevoelen of bekijken van een duif. Prestaties daar gaat het om en natuurlijk de ene duivenmelker zie een bovenarm bij de duif graag kort en de andere lang en dat geldt ook voor de beoordelingen van vleugel , rug ,ogen enz. de één zie het liever zo en de ander zie het liever anders. Maar beweren dat een jonge duif honderd procent een goede wordt kan niemand. Uiteraard wordt ook weer de show opgevoerd , wat een kanjer , wordt een crack , geef er gelijk duizend euro voor enz. enz. we kennen het script. En niemand zegt dan gelijk hij is verkocht want de liefhebber gelooft het allemaal direct en denkt een superduif in zijn hok te hebben, zou hij zeggen nu hij is te koop en we doen het , dan zal er wel een smoes volgen nu niet want we hebben al geselecteerd en volgt er hooguit een vraag om een samen kweek. Het doe er allemaal in feite niet toe , hoe, als men maar een gezellige avond heb en zo een avond kost nu eenmaal een hoop eurootjes tegenwoordig dus zal er wel een loterijtje zijn of misschien zelf enkele bonnen verkocht worden om de kosten te dekken. En zoals een bekende zanger in zijn liedje ten gehore brengt, zeg ik het volgende ,, mij niet belle,,.

Ben geen kleine maar ook geen grote liefhebber, presteert redelijk en men vraagt me geregeld of ik een bon wil schenken, niet om de prestaties maar uiteraard omdat men weet dat hier ook duiven zitten van Nederland beste hokken. Omdat ik geen grote duivenmelker ben  schenk ik slechts enkele bonnen. PV Barendrecht omdat Marco de Kok toen ik opnieuw startte in de duivensport mij gelijk enkele jonge duiven schonk , tegen Marco en Bernadina kan ik geen ,,nee,, zeggen. Ook tegen de fam Klos die me door een hele moeilijke avond hielpen is ,,nee,, zeggen geen optie toen ze aan de bel trokken voor een bonnetje voor hun vereniging en uiteraard ook omdat Bep en Ferry die altijd de beste service op mijn Benzing systeem geven en bij hun in de vereniging de sport bedrijven. Het zijn twee gegunde bonnen en daar blijft het weer bij , ik heb er altijd moeite mee omdat ik de mensen het allerbeste wil geven maar het kan ook prut zijn en dan schaam ik me diep. Maar zoals ik vanavond al eerder schreef mijn mattie zegt altijd ,,we kunnen er niet inkijken,,

Dagelijks gaan de duiven hier nog een uur naar buiten wat inhoud dat ik minimaal vier uur duiven heb rondfladderen , twee keer een hok doffers en twee keer een hok duivinnen. Rond 7,45 uur gaan de eerste en dan maak ik de houtkachel aan in mijn tuinhuisje , koffie laten pruttelen , hokken schrappen enz. pas na het middaguur is er weer tijd voor andere dingen , duivensport…. een gezellige en tijdrovende hobby.

Kees Commijs Postduivencoach,

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 44-2022

We zijn weer een weekje verder, laat ik het noemen een weekje van bezinning. Zit met veel andere dingen in mijn hoofd en neem me steeds voor dan ga ik dit doen en dan ga ik dat doen. Afspraak maken met Stefan om te enten, dak aan passen van het hok ,kamertje verbouwen en keuken aanpassen enz. enz. maar het blijft in mijn hoofd en er komt niets uit mijn handen. Zit in mijn tuinhuis , kacheltje lekker aan met een grote pot thee erbij maar te piekeren en te mijmeren. Lijkt totaal in een ander wereldje. Zal de ouderdom zijn vermoed ik maar de kracht om me ertegen te verzetten ontbreekt een beetje. Gisteren weer een schietpartij in de straat en een jongeman van dertig jaar dood , vroeger niet, maar nu ik ouder wordt hakt zoiets er verschrikkelijk in. Waarom ? en zo jong. Maar het leven gaat door en we zullen alles gewoon moeten zien bij te benen.

Uiteraard hadden de duiven al geënt moeten zijn als ik eind November moet of wil gaan koppelen. En dan komt de vraag moet of wil ik eigenlijk wel eind November koppelen , heeft winterkweek veel vruchten af geworpen in het verleden of kost het je alleen twee maanden extra jonge duivenvoer omdat jongen uit Februari (mits goed afgericht) zeker niet minder vliegen. Feitelijk zoek ik een uitweg om mijn eigen traagheid goed te praten wat dus ook niet nodig is want het is mijn ding uiteindelijk, dus ook mijn zaak.

Duiven in het hok ruien zoals het hoort gestadig door , elke dag gaan ze met alle risico gewoon naar buiten. Hokken worden geschrapt en momenteel krijgen de duiven de tweede periode van hun 20 dagen durende paratyfus kuur dus 10 dagen para-coli dan 5 dagen Sedochol en dus nu weer  10 dagen met paratyfus kuur van DAC, misschien doe ik het wel helemaal fout maar ook dit is mijn ding en dus mijn zaak , het is mijn hok en zijn mijn duiven.

Postduivencoach zo kennen we je niet wat is er loos ? Simpel gezegd van alles we leven in 2022 zo zat ik te mijmeren in ons tuinhuis maar leven we eigenlijk wel ons eigen leventje of laten we ons leiden en lijden we onder dit leiden. Ik denk het laatste want we worden dood gegooid met systemen van de grote spelers en allemaal doen ze het anders dus er bestaat geen systeem dat moet je voor jezelf weten uit te dokteren  om ze weer een slag voor te zijn want dat doen de grote mannen ook ze dokteren en testen een hoop mogelijkheden en systemen uit om een ander voor te zijn. En in de duivensport telt naast het hebben van goede duiven het hanteren van het juiste systeem en dat houdt uiteraard heel veel in, voeding ,supplementen, kweekmethode , spelmethode , medicatie, rust, reinheid, regelmaat  ( de befaamde 3 RRR)  enz. enz. en dan beweren sommige dat de duivensport makkelijk is , uiteraard voor dit beweren wel want ze maken op het juiste moment de juiste keuzes.

Veel succes met het maken van de juiste keuzes voor in je toekomst en tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 43-2022

We zijn weer een week verder en de duiven ruien dus gestadig door al is het woord gestadig niet helemaal waar, sommige smijten in één keer de hele staart eruit en tegelijk  enkele pennen uit de vleugel. Af en toe is het gewoon een zielige aanblik als je die verfrommelde duiven ziet zitten. Het is de natuur en het is niet anders en ondanks dat ze staartloos zijn gaan ze gewoon elke dag naar buiten en vliegen hun rondjes. Vorig seizoen had ik ze de hele winter vast gehouden en dat is mij niet bevallen dus nu gaan de duiven gewoon elke dag los, met alle risico . Het is kwestie van het risico op de roofvogel enz. te accepteren. Dagelijks zitten er nog aanvliegers tussen maar het rare is deze lopen niet meer binnen en ook de stadsduiven zitten op de plank maar binnenlopen dat doen ze gelukkig niet meer. Waarom gelukkig ? Omdat de stadsduiven er momenteel niet best uitzien met veel natte ontstoken ogen en vuile neuzen, het stadbestuur zou er een beetje beter op ze moeten gaan (of laten) letten.

Deze week uit de activiteiten app van mijn oude vereniging gezet ,iets wat volgens de beheerder een besluit was vanuit de vereniging c.q.vergadering. Jammer want zo kon ik nog iets volgen van tentoonstellingen e.d.. Het is niet anders zal ik het maar zo stellen ,, weg uit de club dus ook uit het hart,,.

Al met al is het rustig in de sport , het NPO bestuur is druk bezig met de organisatie van de Olympiade , iets waar het bestuur in eerste instantie niet blij mee was en veroordeelde maar opeens is het toch belangrijk geworden en zal wel met prestigeopbouw te maken hebben, we zien wel waar dit schip strand en mij zullen ze er zeker niet zien.

Lees elke avond wel wat over de duivensporten volg vaak dezelfde column schrijvers en ben het altijd eens of oneens , niet raar want een andere mogelijkheid bestaat immers niet. Vorige week over het gebruik van pillen , poeiertjes en drankjes  met mooie verhalen erbij uit de boze al die troep , pure commercie, enz..  Ik ben het er helemaal mee eens en ook weer oneens. We zijn aan het sporten en in competitie verband, dus willen we het beste uit onze vliegende atleten halen , gaan ze goed dan zou een poeiertje ze wel eens een extra zetje kunnen geven, gaan ze best dan een pilletje om te proberen de subtop te bereiken , gaan de prima dan ff dat drankje in de pot om bij de echte top te kunnen gaan behoren. Ach , laat ik het gewoon zo stellen , iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt in het behalen van resultaten en daaraan alles doe om dit te bereiken met of zonder pillen ,poeiertjes of drankjes , als je maar plezier hebt in je hobby en zelfs dan mag je Tita Tovenaar spelen van mij ,als je dit maar leuk vind en het je een goed gevoel geeft.

De eerste grote dubbele mand is deze week vol duiven weggegaan en er zitten nu nog een vijf duiven in de twijfel bus, ook omdat er altijd nog een doffer een duivin of omgekeerd kan zijn. We kijken dit nog enkele weekjes aan. De koppels zijn eigenlijk voor 2023 al gevormd en ik schrijf als een doffer een vast broedhok heeft veroverd gelijk zijn nummer en broedhok op een kaartje en probeer zo het overzicht in het hok te krijgen. We tobben gewoon door.

Tot de volgende rondom

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenhobby 42-2022

We zijn weer een weekje verder en over zes weken worden er alweer volop duiven gekoppeld en wordt er over twee weken al begonnen met bijlichten. Zelf vorig jaar op het hok ondervonden dat bijlichten of niet slecht enkele dagen scheelt met leggen. Simpel gewoon gezondheid en conditie blijven het belangrijks voor een goede aanvang. Zelf ga ik komend seizoen een beetje terug naar af, sommige targets kun je niet halen en zullen altijd een droom blijven en de ,,slogan als je echt iets wilt dan lukt het je ,, is mooi maar gaat niet altijd op. Lukken in de duivensport is afhankelijk van veel factoren die je vaak niet in de hand hebt. Natuurlijk kun je verhuizen naar een meest geschikte locatie maar dan moet je wel financiën daarvoor hebben . Sommige zijn met hun duiven al half Zuid Holland doorgereisd om zo gunstig mogelijk te kunnen zitten. En als dat niet lukt ga je gewoon om herindelingen van de rayon vragen om zo je voordeel te beïnvloeden, zwakker kan het feitelijk niet en ik erger mij er verschrikkelijk aan. Inderdaad de commercie zet de duivensport op losse schroeven, de buitenwereld denkt dat alles in onze sport om geld draait en vergeet dat het grootste deel liefhebbers het als tijdverdrijf en hobby zien die hun veel geld kost. Natuurlijk ben je een domme melker als er iemand voor je deur met geld staat te wapperen om een (uit geselecteerde) duif  te komen halen, en je zegt nee. Of je hebt de mentaliteit om te zeggen ,,wat niet goed voor mij is, is ook niet goed voor een ander ,doei. Drink samen een bak koffie en bevalt de persoon dan gaat de duif gratis in een mandje mee, als hij /zij hem speciaal wilt hebben. Natuurlijk is er een tijd geweest dat ook ik in duivendollartekens dacht maar het heeft me zeker niet gelukkiger gemaakt, een vriendschap wel, veel belangrijker.

Deze week was er een forumavond in Lekkerkerk, ben niet gegaan , wist zeker dat het op die avond uit de hand zou zijn gelopen omdat ik een hele kritische vragensteller kan zijn met alles op het puntje van mijn tong , waarom , hoe , is dat zo, eerlijk gezegd, zijn meestal de woorden waar ik mee begin met mijn vragen. Ook ligt uiteraard Lekkerkerk niet zo in mijn mint , juist daar zitten melkers die zich graag bij Gouwe IJssel willen afsplitsen en in Zuid Holland de hele boel gek maken om er commercieel voordeel uit te kunnen gaan halen. Ik weet het en iedereen weet het en om er dan toch daar gezellig een glaasje cola te gaan drinken zit helemaal niet in mijn aard, als ik naar die achterbakse koppies kijkt wordt ik altijd niet lekker ,zelfs misselijk. Uiteraard mijn ding maar zo ben ik nu eenmaal .  Voor de mensen die in het forum zaten hoop ik dat het voor hun een fijne en rustige avond is geweest, en voor de gewone hobby melkers ook een gezellige leuke avond.

Mijn nieuwe lidnummer is binnen en ik zag dat bij het NPO ook alles was omgezet en de duiven nu ook op het nieuwe lidnummer staan. Aan Benzing Leidschendam gevraagd of het in mijn klok dan automatisch gaat , of Benzing dat moet doen ,of dat ik het zelf kan en mag doen, of dat de vereniging dit moet doen, ik zal wel antwoord krijgen want de service van Ferry en Bep is altijd geweldig,  ik hoor het wel.

Deze week de stamkaarten op orde gebracht en dinsdag of woensdag gaan er een vijf en twintig duiven het hok verlaten , een viertal blijft nog even als reserve  zitten voor als er een doffer of duivin waar ik me in vergist heb opduikt of opeens een verkeerde aanvoerdersband blijkt te hebben.

De verbouwing van het dak van het hok zit nog in mijn hoofd te mijmeren , we wachten af .

En tot slot deze week zag ik tot twee maal toe en verschillende melkers die vanwege ziekte opeens één duif aanboden op internet, vond het een beetje raar, als je geen duiven meer mag/kan houden omdat je niet gezond bent dan ruim je toch niet één duif maar alles op.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach