Archive for the ‘De vrije vogel op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom ons duivenkot 41-2019

KKWe zijn weer een weekje verder en buiten is het volop herfst, de luchtvochtigheid is hoog en ook in de hokken is dit te merken. het schrappen is geen lolletje met als die pluim veren en vochtigheid. Soms doe ik de verwarmingsplaat een uurtje aan om de vochtigheid wat terug te brengen rond de 70 % , maar ik zeg duidelijk soms daar de energie rekening al gauw hoger is dan de luchtvochtigheid. De duiven ruien hard zoals het hoort , de paratyfus kuur weken zijn gestopt en nu zitten er volop vitaminen in het drinkwater. En als de duiven er weer een beetje normaal uitzien is de bedoeling dat er over twee en een halve week ge-ent wordt tegen paramixo.

Het is in de ochtend schrappen wat nu eenmaal per dag wordt gedaan, bij behoorlijk weer gaan de duiven in de ochtend los. Nu met de rui blijven ze bij regen binnen omdat sommige dan gewoon niet meer kunnen vliegen als ze nat worden. Zo simpel is feitelijk het verhaal. Ik snap ook niet dat bij die taartvluchten net als dit weekeinde snelheden van 1400 mpm gehaald worden in de regen en zelfs een duif van 1700 mpm , raar maar waar 250 mpm los ???? Topvluchten ???? Het zal wel en moet kunnen in 2019.

Het is najaar en het gesleep elke week met de manden is afgelopen , hier staan ze alweer schoon te wachten op de eerste of tweede week van April 2020. Dus in wezen is de rust in en rondom het hok terug gekeerd en ook dat is genieten. Inmiddels zijn de koppels in grote lijnen samengesteld en moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over het reilen en zeilen van onze duiven. In 2020 zit in 90 % van de koppels de lijn van de Lady Bolt X soort van Willem de Bruijn. Deze week werd ik nog getipt dat bij GPS-Auctions nog een kind van de Lady Bolt te koop werd aangeboden. Het was de 89 de nestmaat van Mister Bolt die hier op het hok zit en waar ook diverse goede duiven uit gekweekt zijn naar tevredenheid. Ik heb niet geboden op de duif daar ik rond zit in de hokken en zoals ik al schreef bijna alle duiven de lijn van de  Lady Bolt , de Bruijn of Heremans al bezitten. Ik verval nu feitelijk in herhaling maar ben er tevreden over ondanks dat andere daar iets anders over denken maar dat is hun gedachten en dat is weer een gedachte die bij de duivenmelker past.  het gezegde is dat het gras groener is aan de overkant maar dat past niet bij de duivenmelker zijn duiven zijn altijd het best , gelukkig zie ik de uitslaglijsten dan als scheidsrechter.

Vandaag ook weer een verschrikkelijk zes nullen verhaal opgedaan waarvan ik dacht kunnen jullie niet rekenen , reken de prijs er duif dan eens uit en je komt er dan achter dat het verhaal wat je ophemelt niet kan , ken en onlogisch is. Maar ik dacht het verhaal te doorgronden door de vraag te stellen ,, wat is mijn hok met duiven dan waard ?,, Vlieg met veel minder duiven, pakte er diverse keren voor en pakte zelfs een kampioensduif voor die zes nullen liefhebber. Maar zo mocht ik het niet stellen want dan trok ik het weer in het ,,ikke ikke,, gebeuren. En dat is de duivensport in 2019, ikke ikke mag je niet promoten, anderen afzeiken wordt meestal met gejuich begroet. Jammer maar ook daar hebben we in de duivensport mee te maken.

Deze week weer voer gehaald bij Ronny, meestal neem ik Voeten voer omdat ik weet dat hij dat ook zelf mengt en ik het een mooi voertje vind en uiteraard goedkoop.  Maar het voeten kweek was op dus dan maar VTB 22 iets duurder maar ook naar mijn zin en nu hoor ik u denken kweek in Oktober , ja kweek in oktober en eerlijk gezegd kweek het hele jaar. Naast de kweek gingen er ook een paar baaltjes zuivering mee  en wat gepelde zonnepitten. Thuis stond nog een grote bak lijnzaad en een grote bak hennepzaad. En hier komt wat duivenkennis om de hoek kijken , geen dag krijgen de duiven dezelfde samenstelling gevoerd afhankelijk van weer en temperatuur en rui moment  wordt er hennep/ lijnzaad of zuivering bij het kweek gemengd in een emmertje wat ik altijd gebruikt hiervoor en op woensdag ook de zalmolie en de gebruikelijke kruiden. Ik doe het zo en een ander weer iets anders , maar goede liefhebbers zijn er allemaal mee bezig naar eigen inzicht.

Maar volgens sommige moet je je optrekken aan je concurrenten in je duivencompetitie , maar als je vraagt ,, hoe dan,, komen er wisselende antwoorden , goede duiven !! Maar die hebben we toch allemaal als je liefhebbers over zichzelf hoort praten. Dit zo en dat zo, maar ook dat doen we allemaal al . Ik zegt altijd , je kunt voeren en schrappen en je ogen de kost geven door te observeren. Maar vorm van het hok komt of komt niet, dat kun je niet kopen bij geen dierenarts. Regelmaat en zuurstof dat zijn de grootste waarde in een duivenhok, en die zijn gratis.

Steeds meer duivenmelkers stellen dat de voorzitter NPO moet aftreden en nu is er weer een poll op duivenmarktplaats die een duidelijk beeld geeft. Eerder was er al zo een petitie in omloop Maar de Kruk zit er nog steeds en die krijgen de liefhebbers niet weg. Dit is ook een duidelijk beeld uit het wereldse gebeuren. Tirannen of dictatoren met een tunnelvisie in de wereld geschiedenis kreeg men nooit weg op een democratische wijze.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Wishperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 39-2019

We zijn weer een weekje verder en ondanks dat het weer buiten niet ideaal is hebben de taartvluchten op zaterdag alles mee en dit weekeinde werden zelfs snelheden van 1800 mpm bereikt , ondanks dat zie je duidelijk dat wind en overvlucht ook duidelijk op de taartvluchten invloed heeft. Uiteraard winnaars gefeliciteerd , een opzet met meer inkorflocaties lijkt mij een beter concept. Uiteraard is dit nieuw en zal er in 2020 het één en ander aangepast kunnen worden.

Zit u ook met u computertje of telefoon op facebook? Dan zal u net als ik ook wel geschrokken zijn van de grote ommekeer die momenteel in de duivensport plaatsvind, vroeger ruimde de liefhebbers hun slechte duiven op na selectie maar tegenwoordig houden de liefhebbers deze liever zelf en ruimen ze hun beste duiven op, ik lees niet anders als de beste zus en de beste zo uit de allerbeste doffer van het hok maal onze allerbeste duivin. Soms is het zelfs misselijk makend maar … ik geloof ze graag alleen deze persoon probeert zijn beste zelf te houden. Ergernis is ook feit als ik naar sommige prijskaartjes kijk die aan de duiven gehangen worden of aan sommige late jonge koppeltjes. Als je gaat spitten , sommige liefhebbers vliegen nooit of halen schijnbaar de uitslaglijst niet, andere hebben een wereldkoppel laatjes maar vliegen in een club die meestal pas in groot verband na driekwart van de uitslag te vinden is , weer andere vliegen met snelle duiven in een streek waar tachtig procent fondduiven ingekorfd worden enz enz enz. Ja soms krijg je na een beetje research een heel andere en heldere kijk op zaken en duiven.

Voor de liefhebbers die er van houden is het vergaderseizoen aangebroken en ik wens ze veel succes in deze woelige periode waarin de duivensport zich bevind, ik wens ze vooral veel wijsheid toe maar vooral wens ik ze toe dat ze hebben geluisterd naar wat er onder hun clubgenoten leeft en dat ze dan even een stukje egoïsme kunnen vergeten in het algemene belang. Dan ben je een echte en goede bestuurder, niet uitgaan van vrienden , compagnon of buurman maar van je club of samenspelgenoten in de breedste zin van het woord. Verdedigt een eerlijke en schone sport en we zijn weer een stuk verder.

Hier op de hokken zijn de duiven nu in volle rui en werd er in andere jaren nog gewerkt met Sedochol , dit jaar ook niet meer. Niet omdat het niet beviel maar gewoon om het weer eens gewoon zonder iets te doen en ook omdat er de paratyfus kuur die ook jaarlijks tijdens de rui gedaan wordt is ingezet. Manden zijn al schoon gemaakt en ook de twee geleende reismanden van Phil Paul (mede directeur van ,,Pigeon World,,) zijn terug gebracht. Nu nog enkele schotels reinigen en dan ben ik weer een stuk verder.

Ook in de kweekkoppels is weinig geschoven en de vliegkoppels waarvan beide als blijvend geselecteerd zijn wordt niks veranderd. Waarom niet ? Zo succesvol waren je jonge duivenvluchten toch niet? A: dat had een heel andere oorzaak dan slechte koppels en B; Alleen koppels die goed gevlogen hebben en goede tot redelijke jongen gaven blijven. Dus dit houd in dat het kweekhok iets is ingekrompen maar niet meer wordt aangevuld en slechts drie van de koppels vliegduiven intact blijven. Typisch is dat in die koppels de ,,Lady Bolt,, altijd is vertegenwoordigd. Komend seizoen komt de Lady Bolt onder een doffer van Verkerk soort. Mede omdat de doffer zn. Bleu Ray en Klz. Zuster Euro inmiddels met een andere duivin ook uitstekende jongen hebben gegeven , dus zitten er uit de Lady Bolt inmiddels duiven gekruist met verschillende lijnen (hoofdzakelijk Willem de Bruijn).

En zo rommel ik maar wat aan in het duivenkot en pakken we gewoon ons prijsje maar wel in een club die op de negende plaats eindigde in de sterke afdeling 5 , dus een beetje trots ben ik wel op onze renstal, mag het?

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 38-2019

We zijn alweer een weekje verder en het seizoen is voor de competitievliegers ten einde, sommige doen nog aan taart ,paling of zalmraces mee maar dat zijn in mijn ogen pure gezelligheid concoursen. En aangezien ik zelf niet zo vrolijke frans ben onthoud ik mij van dit soort fratsen. ook kampioensavonden of huldigingen evenals beursgezelligheid is aan mij niet besteed. Ik zit het liefst met een liefhebber of liefhebbers anoniem aan een bakkie koffie in een tuin of bij een hok lekker over de hobby en alles wat daarbij hoort te chillen en dan mag er best met de vuist of een pot op tafel geslagen worden. Het belangrijkste is de kennis en informatie die we met elkaar kunnen uitwisselen mits deze eerlijk en oprecht is tenminste.

Ook de discussie nemen weer in alle hevigheid toe en men schuwt niet om de grote mannen uit Reeuwijk in deze te benoemen. Maar neemt u nu maar van mij aan dat deze mannen ook voor eerlijk spel in de duivensport zijn. En laten we of laat ik één ding voorop stellen dat de mensen die voor inkorfbeperking zijn hoofdzakelijk jaloerse melkers zijn die de zon niet in het water kunnen zien schijnen. Zelf ben ik tegen inkorfbeperking maar wel voor een eerlijke competitie opbouw met een vooraf bepaald aantal duiven per ingeschreven hok.  Maar  een liefhebber die nu dus bv met 210 oude duiven speelt gaat in mijn visie  bij een vooraf bepaalt aantal duiven met 7 hokken op zijn erf spelen en elk hok heeft een eigen naam en elk hok mag vijftig jongen inschrijven.

Dus a we krijgen van zo een liefhebber er 6 inschrijfgelden, lees contributie en npo bijlage bij. Hij zet zijn maximum aan 350 jonge duiven in dus , het ledenaantal wordt kunstmatig omhoog gehaald iets wat de duivenhouderij meer status geeft en de concoursen worden groter. We zou ik ondanks dat er 7 hokken of meer op een coördinaat vliegen het stemrecht op één per coördinaat houden. Een tegen argument wat ik vandaag hoorde was ,tja ze zijn gek gaan 7 contributies en kosten betalen! Wat een lul-argument , als de chinees bij deze mensen gebeld heeft en niet om een maaltijd te brengen , kunnen ze ook nog het hele jaar een drankje in hun club weggeven. Mensen veroordelen vaak anderen om zelf snel uit hun eigen schaduw te stappen.

Ook kregen wij in onze club een stencel met diverse vragen erop betreffende de afdeling, hoeveel vitesse, midfond ,dagfond vluchten enz. uiteraard direct het dezelfde avond ingevuld omdat ik het huidige programma veel te zwaar en te lomp vind. maar wat scherts mijn verbazing , twee dagen later staat er al een conceptvluchtprogramma op de afdeling 5 site . Dus vermoedelijk worden onze enquête formulieren als wc papier gebruikt en ik hoop dat de inkt dan zo erg afgeeft dat ze er een blauwe reet aan overhouden.

Staan wij er als liefhebbers weleens bij stil hoeveel ringen het NPO per jaar uitgeeft ? 100.000 ? 200.000 ? 500.000 ? Staan wij er wel eens bij stil dat we onze hobby na selectie terug brengen naar het aantal waar het seizoen mee werd begonnen ? Begrijpen wij dan wel dat het aantal van de uitgegeven ringen waarmee duiven geringd zijn in het vergetel circuit verdwijnt om het netjes uit te drukken. Daar praten we liever niet over maar is feitelijk van de zotte.

Ook het woord fraude en doping komt weer uit heel veel monden en ook uit de mijne sommige dingen kloppen gewoon niet en kunnen niet op kunde of toeval berusten. Het NPO slaapt door en heeft zelfs de dopingcontroles volgen een erkend dopingcontroleur in de koelkast of zelfs diepvries gezet. GPS 2021 heeft hun tunnelvisie en daar moet verder alles voor wijken maar 2021 is pas over twee jaar en het zo maar eens kunnen dat ze dan onze sport voor veel liefhebbers al kapot hebben gemaakt.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 37-2019

We zijn weer een weekje verder en een weekje wat niet prettig eindigde. Op twee vluchten hadden we hier duiven mee  , Peronne nalijn en jonge duiven Pointiose. Er stond in wezen nog maar één ding voor ons nog op het spel en dat was om het duifkampioenschap nalijn van ,,de Hoerenloper ,, binnen te halen die toch wel een aardige voorsprong had op twee leden binnen onze club. Vooraf wist ik al dat dit niet zou gaan lukken, en idd pakte één van die leden met zijn benodigde prijs, de eerste ,,los,, in de club. Gefeliciteerd ermee. Uiteindelijk werd ,,de Hoerenloper,, nog derde duifkampioen in de RMO iets waar ik tevreden me kan zijn.

Op Pointiose was het verhaal van de laatste weken weer van kracht je percentage pakken maar pas halverwege de lijst beginnen, dus matig maar het is niet anders.

Inmiddels zijn alle piepers weggehaald en morgen gaat de eerste mand met vliegduiven weg die de eerste selectie niet doorstaan hebben en eind van de week denk ik meer duidelijkheid te hebben van wat nog aan mag blijven.

Over het eerlijk spel gebeuren binnen het NPO gebeuren kunnen we kort en lang over praten maar waarom niet gewoon een link achter die vier aangegeven systemen waarop de lezer ja kan klikken. Als je dit soort dingen weer bij bestuurders vanaf de verenigingen ,samenspelen en afdelingen gaat neerleggen weet je vooraf dat alles weer gemanipuleerd gaat worden. Dus simpel wat is uw keuze en wat zou u in die keuze eventueel nog willen aanpassen. Je klikt op je keuze en vult een eventuele aanpassing in. Nu hoor je andere zeggen we doen hier niks mee want we willen het bij het oude laten, logisch als ik b.v.naar de lijst van de club kijk.

Maar het vliegseizoen is voorbij en de stamlijsten en lijsten van de nog aanwezige duiven  liggen al voor me vandaag door het hok gelopen en wat aantekeningen gemaakt. Selecteren blijft altijd een moeilijke opgave, hier wordt eerst gekeken naar de behaalde prijzen en bij de twijfelaars wordt de stamkaart erbij gehaald en dan nog eens gaat de duif door de hand. Maar een goede afstamming geeft meestal doorslag. Ik ben voor een snelle selectie want een duif die te lang nutteloos op het hok blijft kost je geld.

Ook snel scheiden wordt dan veel eenvoudiger en het klad wat je dan steeds loslaat is ook niet meer groot maar wel overzichtelijk.

Dit jaar gestart met 44 oude duiven en later 50 jonge duiven.  31 oude duiven en 19 jonge duiven overgehouden, dus 44 duiven totaal verspeeld. Uiteraard heb ik ze zelf ingekorfd en zal hier niemand de schuld van geven maar het feit blijft dat we enkele misselijkmakende lossingen hebben gehad in 2019 waaraan ik niet eens wil terugdenken en dat de eerste jonge duivenvlucht vanuit Duffel hier het hele jonge duivenspel verziekt heeft, en ver,,ziekt,, bedoel ik precies zoals ik het opschrijft. Liefhebbers wiens hok niet in orde was maar dan gewoon de zgn gezonde duiven (die tussen de ellende zaten) brengen waarna meerder leden de dag van thuiskomst en de dagen erna zieke duiven van deze wedvlucht ziek in hun hok aantroffen en grote verliezen leden op deze vlucht.

Maar je mag er nooit wat van zeggen want dan is het bonje en schrijven erover is helemaal uit de boze ( werd in het verleden zelfs met schorsing bedreigd), in mijn hoofd ben ik helemaal klaar met de duivensport maar de hobby zit ook in mijn hart en die zegt gewoon doorgaan en laat ze fijn de t….. krijgen.

Oja , op duivenmarktplaats staat een mooi ingezonden stuk van dhr Allessie , over de dopingcontroles en dus snap ik nu meer van dat sommige kunnen pieken als het nodig is.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW,

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 36-2019

We zijn weer een weekje verder en naderen het einde van het vluchtseizoen. Altijd naar om je te realiseren dat het dan weer is afgelopen is ,maar dit jaar heb ik dit gevoel zeker niet. Een raar seizoen waarvan ik het gevoel heb dat ik er niet uit heb kunnen halen wat ik wilde. Ondanks twee TT vermeldingen , kampioensduif dagfond in de RMO en nu weer een eerste prijs in MHO. Maar het gevoel van falen overheerst gewoon. Uiteraard is het falen met de jonge duiven hier debet aan. laatste opleervlucht te laat gelost met extreem warm weer en een flinke tik en dan de eerste jonge duivenvlucht meerdere duiven ziek thuiskrijgen en een grote verliesfactor. Was ik toen de enige ? Nee meerdere in de vereniging waren er op die vlucht de klos en deden verder niet meer mee. Zelf kon ik door snel handelen de duiven weer binnen enkele dagen in goede doen brengen maar de echte spirit was er bij ze uit , en in wezen ook bij mij . De bedoeling was een nieuw spelletje te proberen voor mijn doen met twaalf jonge weduwnaars. Speciaal daarvoor waren twaalf duivinnen bewaar , maar als je dan op die vlucht acht van de twaalf doffers kwijt bent en eentje gewond dan zakt de goede moed je in de schoenen en is het feitelijk over. Maar degene die me goed kennen weten dat ik liever het hok leeg speelt dan opgeven ondanks dat het niet meer in te halen was. Toch nog een eerste gepakt en nu dan de tweede met nog twee vluchten te gaan. Zou ik nog een eerste pakken dan buigt mijn mening snel om naar missie geslaagd. Zo snel kan het ook weer gaan in de duivensport.

Zaterdag werd er weer veel geklaagd over de lossing en uiteraard altijd door melkers die ze minder hebben gepakt. Zelf stond ik geheel achter de lossingen en had ze zelfs eerder gelost , daar duiven ook tijd nodig hebben om bij een mistzone te komen en die is dan inmiddels opgetrokken.

De eerste vlucht van de ochtend kwam vanuit Quievrain. Het regende op het moment dat de duiven zouden moeten kunnen komen, maar gelukkig  hield het op. Zag op compu/live dat er duiven vielen van rood en hoeveel meter deze maakte dus een aankomsttijd was snel berekend. Een klad van ongeveer vijf en twintig duiven kwam over de stad , twaalf minuten voor de berekende tijd dus die konden weleens van rood zijn afgedwaald maar met tien minuten erbij ging mijn berekende tijd dus twee minuten naar beneden. En idd kwam er een duif over het dak niet hoog maar ging door over de Menkenhal bij het Weena, Ienepien dat was een stadduif ,, ik,, misschien P de Waal en zn. Maar ik was niet uitgesproken of onze ,, Hoerenloper , kwam uit de lucht knallen , tip op de golfplaten en direct op de plank ,, piep piep 10.55 23. uur en 1405 mpm goed voor eerste in de club , RMO en MHO/2571 duiven. vorige week had deze duivin al de 8 /2769 en de week daarvoor 40/3167. Vorig jaar ook al een eerste op Fontenay als jong wat goed was voor de 17/3562. Deze Hoerenloper (duivin) is een kweekprodukt uit ,,De Heremansdoffer,, X ,,Willemien,,. Volgend seizoen eens een paar jongen meer uit halen, dus koppel gaat zeker weer op elkaar. Op de tweede vlucht van de zaterdag ging het een stuk minder maar met enkele prijsjes moest ik gewoon ook tevreden zijn. komend weekend de afsluiting en daarna me beraden hoe verder. Tot de volgende rondom,

Kees Commijs RPW                  

Racing Pigeon Whisperer.

 

 

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 35-2019

We zijn weer een weekje verder en je kunt merken dat het seizoen op zijn einde loopt. Deze week nog maar weinig jonge duiven op het concours van Fontenay in onze club, mede door de vele verliezen dit jaar en uiteraard ook door de instelling van vele melkers. Zij hebben weinig te verliezen en raken dan wat jongen kwijt dus stoppen dan. Jammer voor de rest maar ,,het zij zo,,. Zelf ben ik een melker die echt tot het gaatje gaat en met de jonge duiven gaat altijd alles mee , ik wil als ze jong zijn dat ze alles ervaren wat er te ervaren is. En geleidelijk aan zie ik elk jaar het hok sterker worden. Uiteraard begonnen ook wij vijftig jonge duiven af te richten en met de gewonden die thuis zitten meegeteld zijn er nu nog achttien dus een flinke aderlating die nog erger is daar er vermoedelijk maar vijf  of zes doffers bijzitten . Dus deze gegevens zullen zeker invloed krijgen op de selectie over drie weken.

Over de vluchten van het afgelopen weekeinde was ik hier op het hok zeker niet tevreden, achteraf viel de wedvlucht Lennik nog mee en was dezelfde duivin die vorige week de eerste was dit nu weer. Deze duivin heeft ook al in het verleden een eerste prijs gevlogen  dus heb ik het besluit genomen haar vader de Heremansdoffer (die al apart zat)weer terug te zetten in het kweekhok. En zo gaan die dingen, soms ben ik veel te snel.

Op de middagvlucht vanuit Fontenay is het uiteraard meldingen volgen en nu was er deze keer ook een melker bij mij om de duiven aan te zien komen. Een telefoontje kwam bij hem binnen van v Dijk uit Hoogvliet dus mijn kladblokje erbij en als snel de conclusie getrokken dat we hier om 13.50 uur moesten zitten om een vroege duif te draaien. En als dan die tijd voorbij is en ik heb hier nog niets is voor mij feitelijk de vlucht afgelopen. Liefhebbers verklaren mij voor gek en natuurlijk speel ook ik voor een kampioenschap , maar een echte vroege duif geef mij altijd die speciale kick. En de rest? Ik zie het als bladvulling. Van mij mogen ze in de grotere samenspelen en afdeling concoursen ook 1: 100 gaan vliegen. Scheelt een hoop papier en de echte kampioenen  en klasbakken van duiven krijgen dan de volle aandacht. maar dat is mijn gedachten en vele zullen het uiteraard niet met mij eens zijn en dat hoeft ook niet. In onze club begonnen ze een kwartiertje na de tijd dat ik zeg dat we moesten zitten en zelf moest ik dan nog tien minuten wachten daar mijn eerste op 14.16 uur en de tweede op 14.20 uur arriveerde , gewoon snot dus.

Neem de ladies league pracht idee maar ik vond het helemaal niks en feitelijk kun je nu zien dat ik gelijk heb. De dames pakken kopprijzen die ver gezocht moeten worden verder in het grote lijstenboek. De dames gaan dadelijk weer kweken met deze duiven en staan uiteraard weer fijn bovenaan maar zakken in het grote duivenboek steeds verder weg. Ook andere kijken naar de dameslijsten en denken zo die vliegt geweldig daar ga ik er eens een paar halen dus….

Hetzelfde is in Zuid – Holland met de gouden ringen race , een race die voor honderd procent uit duiven bestaat die uit goede duiven gekweekt zijn en waar dan wat geld mee te verdienen valt. Maar zoals mijn mentor altijd zegt ,, ik kweek honderden duiven om te proberen er wat goeds van over te houden, want als ik allemaal goede klasbakken zou kweken dan zou de sport wel erg makkelijk zijn,,  En dat geldt voor deze competitie ook , dit jaar zijn er slechts tientallen die nog op de lijst voorkomen en ook hier geldt dat de zgn klasse duiven op het zoveelste blad beginnen en soms zelfs geld verdiende waar men er niet meer op rekende als ze naar de verenigingslijst keken.

Ik ben feitelijk tegen dit soort competities , je maakt competities in competities en ondermijnt feitelijk de glorie van de echte kampoenen.  En zeker tegen de dames zou ik zeggen ,,kom op meiden van het Nederlandse feministische duivengenootschap,, meet je met de mannen op een mooie gezamenlijke lijst want in 2019 willen we toch geen onderscheid meer maken.

Eh. O ja over het lossen van de vijf vergeten manden van afdeling 5 vanuit een losplek kort bij huis op een moment dat men verwachte dat ze onder de concoursduiven thuis zouden komen zodat het niet zou opvallen,hoor je na een klein artikeltje van het bestuur op hun site niets meer.

Ik hoop dat u beseftdat dit in wezen een poging was om de boel te bedonderen  dus er gewoon fraude is gepleegd. En men zeker niet moet proberen personen een hand boven het hoofd te houden want dan is het de volgende keer weer raak.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

,,Asclepius,, NL 2019-1645295

Vader en moeder teletekstduif , een bewuste koppeling. (kweek).