Archive for the ‘De vrije vogel op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom ons duivenkot 49-2019

Weer een weekje verder, de goede Sint heeft het land inmiddels verlaten met zijn zwarte pieten en de surrogaat roetveegpieten hebben zich weer gewassen. Ook in de duivensport zijn we weer een week verder en de vesting van dhr van de Kruk in Papendal begint te wankelen . Penningmeester en secretaris NPO hebben het zinkende schip al verlaten en zijn cellen beginnen te exploderen , kortom het is eindeverhaal  voorzitter NPO met zijn GPS 2021. Grote vraag is op dit moment wat voor puinhoop laat hij achter en wat voor lijken komen er uit de kast in zijn voor medewerker tot nu toe gesloten kamertje. Hopelijk zijn de afdelingen het met elkaar eens (op ééntje na die nog twijfelt) en gaan we weer gewoon verder met de duivensport waarin iedereen het momenteel gewoon naar zijn zin heeft zonder teveel poespas.

Hier gaat het op de hokken gewoon zijn gangetje , van de acht kweekkoppels zitten er inmiddels zes op twee eieren en koppel zeven volgt morgen . Koppel acht het koppel van de lady bolt geeft meer moeite daar deze duivin absoluut haar doffer niet wenst te nemen, maar wie mij kent weet dat ze geen keuze heeft, klaar.

In de vlieghokken gaat alles naar wens en zijn er geen problemen hoewel ? Deze week nam ik een duivinnetje mee , opoe genaamd van 2013, opoe is mijn lievelingsduif en geen trutje want ze heeft al meer dan 70 prijzen bij elkaar gevlogen. Opoe mocht mee naar het landje waar we meestal met wat liefhebbers bij elkaar komen en soms wat duiven van elkaar keuren en onze mening geven ,op de man af. Slecht is slecht  en geweldig is geweldig al vind Jantje of Pietje het soms net andersom.  Met 5 liefhebbers heb je meestal 5 verschillende meningen denk ik dan altijd maar . Bij opoe was het anders, unaniem werd besloten dat ze een geweldige duivin was en in een geweldige conditie was. Ik wist dat al maar was ook blij om het eens van andere te horen en ging huiswaarts . Opoe ging het hok weer in en sleepte nog met haar staart en was duidelijk blij geweest met haar uitje. Toen ik drie uur later in het hok kwam zat opoe doodziek in een hoekje, ik schrok me rot, wat heb ik nu weer aan mijn staart hangen ? Duivin gelijk in een leeg hok geplaatst met wat Baytril in het water en de volgende ochtend vroeg ernaar toe er van uitgaande die heeft het niet gered. In het hok lag Opoe plat op haar buik en de lust was er uit, een penicilline tablet in de duif en in de middag een tablet met antibiotica. De dag later in de ochtend weer een halve antibiotica en in de middag ook en dit heeft zich dagen herhaald, inmiddels gestopt ermee maar Opoe sleept weer met haar staart als ik binnen kom, inmiddels vitaminen in haar water en geen antibiotica meer , alle goede en kwade bacteriën in haar lijf zullen het onder deze keiharde aanpak niet overleeft hebben als ik naar haar mest als graadmeter kijk , maar ook dit zal met een tweetal dagen hersteld wezen. Waarom vertel ik u dit verhaal ? Ik moest het even kwijt en weet absoluut niet wat het geweest is. Uw weet inmiddels dat ik alle dierenartsen fijne mensen vind die mijn duiven mogen enten maar verder zoek ik altijd oplossingen op eigen gevoel en ingeving. Opoe red het wel maar zowel zij als ik zijn door dit toedoen echt enkele dagen van slag geweest.

Zaterdag voor het eerst sinds maanden weer eens in een duivenclub geweest, uiteraard met een doel. Eerst wil ik de duiven bekijken , kijken hoe er gekeurd is  en kijken of er nog in mijn oog uitzonderlijke duiven tussen staan. In mijn gedachte was de keurmeester niet één van de jongste geweest wat later ook beaamd werd, 18 1/4 was over het algemeen het hoogste wat hij in de categorie de rug en lendenen gaf. Oude keurmeesters zoeken nog naar de ruggen die vroeger de delbar duiven hadden, breed als een landingsbaan van een vliegveld. De moderne postduif heeft inmiddels een andere rug uitlopend van iets breed naar de smal bij de staart en rond maar stevig. Denk dan aan poorten, deuropeningen en viaducten dan weet je wat rond is ook sterker dan iets vlak is en dus beter de kracht van de aangehechte spieren en peesjes kan weerstaan. Mijn visie en volgens sommige misschien grote nonsens maar ieder zijn meug zei de boer en hij ging vissen. Maar het doel waarvoor ik naar die duivenclub ging heb ik niet bereikt ,,het bonnetje,, ging naar een ander dus …. veel geluk ermee.

Eergisteren viel de stamboomkaart van de opgevangen duivin op de deurmat . Keurig netjes met de kaarten van pa en ma duif erbij. Ze is een goede afkomst en ik hoop dat ze de naam ,, Tilly,, naar Comb van Tilburg eer aan gaat doen, ik gun haar de kans.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Wishperer

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 48-2019

We zijn weer een weekje verder en Ienepien werd weer een jaartje ouder. Iedereen bedankt voor de felicitaties. Na weken verzoeken op facebook aan de duivenliefhebbers om de najaarsbeurs in Nieuwegein te boycotten om op die manier een signaal af te geven, daar 80 % van de duivenliefhebbers het niet eens zijn met het eigen beleid van de huidige voorzitter NPO, was het dus best spannend hoe het zou gaan verlopen. Inmiddels kwamen er wel berichten binnen dat enkele vaste standhouders deze keer niet zouden gaan staan. Zaterdagochtend verscheen het eerste filmpje op facebook van de voorzitter als spreekstalmeester van wat het NPO circus moest gaan worden voor het weekeinde. En drie trekpoppetjes die het lintje mochten doorknippen waarna zijn beurs geopend was. Normaal was het dat de deuren gewoon om 9.00 uur open gingen en de beurs was dan voor iedereen geopend , maar nu een interessant  lintje met ….. vier personen op het filmpje en onze spreekstalmeester moest ze zelfs nog vertellen hoe en waar er geknipt moest worden. Het zullen wel discipelen van hem geweest zijn.  Als gauw verscheen er een tweede bericht op facebook van de alom bekende Gert -Jan in de duivensport. Flinke misstanden bij aankomst van deze Gert-Jan om zijn stand te kunnen gaan bevoorraden en vullen, totaal geen medewerking en zijn spullen stonden in de stromende regen. Nu die gaat nadat hij jaren aanwezig was dus de volgende keer ook niet meer. Als u weet wat de kosten voor een vierkante meter stand is en als hij dan op de vrijdag maar 47 bezoekers ziet dan begrijp ik hem wel. Standhouders staan op een beurs om hun producten te promoten en aan de man te brengen , dit is dus duidelijk mislukt op deze beurs.

Dat de leden van de keizer van de show gewoon naar de beurs gingen snap ik daar het voor hun een onderdeel van hun onderlinge competitie is. Maar verder had iedereen gewoon thuis moeten blijven ook de afhalers van het plastic nationale kampioenschap bordje. Had nu een met ons allen een statement afgegeven dat wij klaar zijn met deze NPO voorzitter met zijn geldverslindende praktijken en  op voorhand al mislukte toekomstvisie.

Postduivencoach, hoe zie jij dan de toekomst van de duivensport zonder dat dit de liefhebbers ontzettend veel geld blijft kosten.

Laat de afdelingen gezamenlijk een persoon in dienst nemen voor een landelijke ringenadministratie. Die kan ringen bestellen, ze op liefhebber sorteren en per vereniging versturen. Op die manier gelijk de series op liefhebber digitaal invoeren  en ook de administratie van de opvangers coördineren.

Verder gaan alle afdelingen net als vroeger gewoon hun eigen weg, eigen  vluchtprogamma, eigen lossingsvergunningen, eigen vervoer en ook eigen bepalende lossingen. Allemaal zonder overkoepelend orgaan of bemoeienis.

Gewoon elke afdeling weer zijn eigen ding , ook een eigen afdeling tentoonstelling annex beurs zodat we er misschien wel 12 krijgen in de zgn. stille periode. Maar die van je eigen afdeling is dan lekker dicht bij huis en voor de oudere (meeste) duivenmelkers dan makkelijker te doen. De ruimte hoeft dan ook niet meer gigantisch groot te zijn wat dan ook weer de sfeer ten goede komt. Ik denk terug aan vroeger toen hier in Rotterdam in de rivierehal in Diergaarde Blijdorp de tentoonstelling werd gehouden met in de zijkanten de verkopingen olv dhr. Koedood en A.Langeberg. Rad van avontuur enz . We waren echt een dagje uit , het was genieten. En nu nog als ik eraan terug denk . Wil je dat de duivensport weer gaat aantrekken dan moet je promoten en juist daaraan zouden deze afdelingbeursjes kunnen voldoen. Kleiner , doeltreffender maar vooral warmer en gezelliger en vooral goedkoper.

Maar genoeg over de beurs, wat ik hoorde geflopt al zullen trawanten van de voorzitter anders beweren , hopelijk komt er snel eens een duidelijk financieel overzicht van het reilen en zeilen van het NPO en niet alleen binnenkamers in het vriendenclubje maar gewoon openlijk op internet. Onze NPO voorzitter houdt toch van transparantie, ik wacht af.

Vorige week melde ik het U van die binnenloper hier en inmiddels heb ik contact met de eigenaar gehad en blijft de duivin hier op het hok. Het eigendomsbewijs wordt toegezonden met de gegevens van de duif. De duif moet een rasechte overnachter zijn , en zoals bekend zitten die in Nieuw Vennep, dus zal ze alle kans krijgen om zich hier te ontwikkelen en eind 2020 wat concourservaring op te doen om in 2021 naar de koninginnen vlucht gebracht te worden, voor mij een leuke uitdaging en ik hoop dat dit gaat lukken. Ik hou wel van zo een experiment, zeker met één duif.

Woensdag zijn de acht koppels kwekers gekoppeld ‘, zeven koppel gat prima alleen de Lady Bolt geeft zich niet makkelijk over aan haar nieuwe doffer. Haar nieuwe doffer is een krasbonte uit de lijn Blue Favori en haar vorige echtgenotes waren blauwe en een blauw witpen. Zij ziet het niet zitten in deze vent, ik hoop niet dat het aan de kleur ligt anders krijg ik dadelijk weer één of andere actiegroep demonstrerend in de tuin tegen duivenracisme. Hoop dat ik in de volgende rondom kan melden dat er al wat eieren onder deze duiven leggen.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Wishperer.

 

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 47-2019

We zijn weer een weekje verder en de volgende rondom is alweer in December. De tijd gaat toch wel erg hard. En het nieuws snelt ons voorbij als een slechtvalk in zijn val zo snel en die is nog sneller in zijn val als Max Verstappen in zijn Red Bull wagen met Honda motor. Wat de ene dag gebeurt is de andere dag alweer herroepen en verleden tijd, gewoon niet meer bij te houden.

Neem de spreekkoren tegen de voetballers met een andere kleur, niet netjes en te veroordelen maar ook in het elftal van die supporters speelde spelers met een kleur dus ? Was het racisme of werd het juist op de man gespeelt ? Hadden ze geen kleur genoemd maar gewoon schoft of klootzak enz wat was er dan gebeurd. Het is een probleem wat zelfs de tweede kamer weer in het vragenuurtje haalde, en waarop de premier maar hakkelende antwoorden gaf. Men haalt het weer over de top, achter elkaar worden in ons land mensen berooft en doodgestoken en ik zelf vind dat dat een veel hogere prioriteit heeft en daar hoor je niemand over , lekker de zwarte pieten discussie , gewoon zwarte Piet dat is hier traditie , punt uit en mensen die zeiken dat ze vijf generaties terug van de slaven afstammen , nou dat is lekker belangrijk. Ik heb 45 jaar als slaaf in de maatschappij geleefd om mijn brood en huur te kunnen betalen en daar val ik toch ook niemand mee lastig.

De maatschappij veranderd en ik hoop dat ik mezelf kan blijven en niet zo mee veranderd als de tegenwoordige bestuurder in de duivensport, neem de afdeling 5 hoog van de toren wordt geblazen over de nieuwe rayon en samenspel indelingen, niets meer aan te doen en in 2020 gaat het zo gebeuren , stemmingen in de verenigingen uit 4 keuze vragen en ….. het blijkt te moeilijk voor de heren bestuurders die het zelf hadden opgesteld en het is afgeblazen , dus weer de bekende storm in een glas water . Je kunt ze toch niet meer serieus nemen.

Het NPO bestuur met hun voorzitter dhr. M v.d. Kruk zijn naam geeft feitelijk al zijn waarde aan , maar als je leest op de diverse sites op internet is 80 % van de liefhebbers van mening dat dit stelletje al lang weg had moeten zijn maar ze blijven gewoon zitten en hebben een groot bord voor hun kop .

20 November gaat er vanaf de gezamenlijke afdelingen een email naar het NPO bestuur dat de vergadering van 21 december niet door de afdelingen wordt bezocht omdat de bescheiden die de afdelingen hadden moeten krijgen voor een afgesproken datum, om deze nog met hun leden te kunnen bespreken niet zijn toegezonden. Verbaast lees ik dan in op ,,de Hoogte,, 23 November  van het NPO dat op de najaarsbeurs een item betreffende de vergadering van 21 December. Iets wat dus totaal respectloos is t.o.v. de verzonden email van de afdelingen.

Dus afdelingen wees is duidelijk en kap allemaal met dit NPO bestuur en liefhebbers blijf volgende week vrijdag en zaterdag lekker thuis bij je duiven ( daar verdien je de prijzen voor 2020) en sla deze beurs eens over, laat voelen dat je het niet eens bent met deze gang van zaken.

Duidelijk is dat er liefhebbers en NPO bestuurders verblind zijn door sommige mooie woorden en voorstellen van de NPO voorzitter , duivensport centraliseren en naar Chinees voorbeeld weer gokken op de duiven ook door buitenstaanders . We horen die verhalen uit China , miljoenen te verdienen in een weekeind , de voorzitter krijgt er schijnbaar een dikke bult van in zijn broek maar ik zeker niet. Het zijn mooie goksyndicaat ideeën maar wie garandeert zulke prijzen en wie kan bij zulke prijzen de inleg betalen. Dus dat de duivensport er groter door gaat worden is de grootste leugen die hij heeft verzonnen. Misschien financieel maar slechts voor een handvol duivenmelkers. Dus laat de duivensport in Nederland zoals hij is en wil hij er een goksyndicaatbond bij hebben prima, mijn zegen heeft hij , maar buiten ons NPO en voor dat handje vol melkers, kunnen deze dan hun duiven gewoon in een combootje naar Frankrijk rijden , meneer van de Kruk u heeft mijn zegen maar blijft met vingers van mijn geliefde duivensport af.

Deze week nog een binnenloper uit Nieuw Vennep, vermoed dat het een laat duivinnetje is , direct de eigenaar gebeld en met hem afgesproken dat ik het op een vijf km van het hok zou loslaten vandaag en alzo geschiede , bij thuiskomst zat het beestje me al in het hok op te wachten dus morgen gaan we even telefonisch het één en ander afhandelen.

Verder gaat in het hok alles goed zowel de doffer als de duivinnen trainen dagelijks een uurtje, de kwekers worden bijgelicht en gaan woensdagavond bij elkaar, dus in de volgende rondom valt er heus wel weer wat te vermelden.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 46-2019

We zijn een weekje verder en deze week bereikte het Nederlands voetbalelftal een ticket voor het Europese eindtoernooi, hoe ? Niet om aan te zien maar zoals de coach aangaf ,, het doel heiligt de middelen,, Als duivencoach vind ik dit een onzinnig antwoordt op een vraag van de journalist. Zoveel kwaliteit op de bank dat je gewoon op de winst moest spelen en als het tegen zou zitten het gelijke spel er toch wel was. Maar deze coach hield vast aan zijn principe van ervaren spelers geven vastigheid in resultaat. Ook in de duivensport zie je vaak dat liefhebbers met het aanwijzen van hun bovenste vaak terug grijpen naar duiven die jaren achter elkaar hebben gepresteerd  en bij de jongen vaak het jong wat de week ervoor er was weer bovenaan wordt gezet. Men zoekt vastigheid en risico nemen is uit de boze, ga eens gewoon inkorven naar gevoel die het beste aanvoelt gaat bovenaan en inderdaad die is er vaak niet. Dus de voetbalbondcoach had gelijk ervaring geeft vastigheid en kans op een groter resultaat. En ik kan mooi lullen maar sloeg de plank dus totaal mis.

Ook sloeg ik de plank flink mis toen ik deze week reageerde op facebook op een artikel van Rob van de Hove over het gegeven ,,kliermaag,, bij de postduif. Diergeneeskunde gestudeerd en het diploma op de plank en uitgaande van de spijsvertering van de kip dus gevogelde reageerde ik gelijk met ,,foutje ,, moet ,,spiermaag,, zijn een duif vermaalt zijn voer in de spiermaag door kleine steentjes tot zich te nemen en door spiertrekkingen dit te vermalen. Duiven maken namelijk geen maagzuur aan.  Ik wist niet beter. Gelijk reageerde een melker een beetje ongenuanceerd maar kort weergegeven ik lulde uit mijn nek. Iedereen die mij kent weet dat ik dan op zoek gaat naar waarheden en al zoekende en lezende kom je dan vele dingen tegen en ga je ook gelijk snappen waarom er zoveel duiven naar de knoppen geholpen worden en niet op de lijst komen , waarom ook ik soms hele slechte vluchten kan hebben omdat ik zonder het te beseffen misschien wel de duiven vergiftigde of uit conditie haalde. Een duif begint met de spijsvertering al in de krop, is dat een speciaal onderdeel van zijn lichaam ? Nee het is in wezen een uitstulping van de duif zijn slokdam maar eentje waar de eerste verteringsappen al aan het voer wordt toegevoegd om het weker te maken. En inderdaad daarna gaat het naar de kliermaag die in wezen ook tot een zakje van de slokdarm is en daar word (schrik niet ) door het duivenlichaam gefabriceerd zoutzuur aan het geweekte voer toegevoegd en het mengsel wat dan verzuurd en geweekt is komt daarna in de spiermaag om gebroken en gekraakt tot pap zijn afbraak verder in de dikke en dunne darm voort te zetten.

Dus dat gelezen te hebben ga ik denken. We geven dit en dan weer dat aan de duiven we voegen allemaal wel eens wat aan het water toe , we willen immers prestatie uit onze dieren halen maar bereiken we niet vaak het omgekeerde en gooien we het hele chemische proces wat onze atleet van nature heeft meegekregen niet in de war . Ooit een gelezen dat er een liefhebber verdund zoutzuur aan zijn duiven gaf , ik moet er niet aan denken maar vermoed dat hij ergens op de goede weg zat , al zal ik het niemand aanraden en is het spelen met vuur. Ook zijn er melkers die zelf voer voorweken, niet gek bedacht en er zit om een snelle stofwisseling aan te zetten wel wat in. Maar de hamvraag blijft natuurlijk hoe reageer het zoutzuur wat de duif zelf produceert op suikers ed wat wij graag aan onze dieren geven. Ik weet het niet en  kan er dus geen goed antwoord op geven dat is voor de deskundigen.

Deze week de producten binnen gekregen die ik nodig had voor het samenstellen van mijn coach-mix. Deze drie producten samengevoegd en 1/3 van het voer ermee vervangen. Dus nu 65 % kweekmengeling 30 % coach-mix 2,5 % lijnzaad en 2,5 % hennep. Zwaar voor de winter maar vergeet niet dat hier elke dag de duiven nog een uur weg gaan , weer of geen weer. Het is weer een experiment maar daar hou ik van onder het motto ,, niet geschoten is altijd gemist,,.

Morgen gaan we de kwekers bijlichten en worden deze week de matjes aan de schotels gebonden en gereed gezet en over tien dagen mogen ze bij elkaar, dit seizoen was het niet best met de jongen maar zijn er grote fouten gemaakt, door mij  ( met het opleren ) en zeker ook door anderen die duiven brengen die feitelijk thuis behoren te blijven, maar ook dat is duivensport er hoort er anno 2019 gewoon bij.

Over het boycotten van de najaarsbeurs omdat 80 % van de duivenmelkers het niet eens is met het NPO bestuur hoor ik weinig meer, artikelen erover des te meer. het zal allemaal wel door gaan want melkers zijn gelijk schapen en lopen gewoon als blinden achter hun zgn herders aan. Zelfs vanuit verenigingen die er voor 90 % tegen zijn hoor ik signalen om toch maar een eventueel zendsysteem aan te kopen. Ga je daar dan verder over nadenken dan valt al snel het kwartje, welk kwartje vertel ik niet meer want dan ben ik weer de boosdoener. Maar geloof me, heel de sport bestaat uit kleine groepjes. En met heel de sport bedoel ik ook de basis in je straat, club en samenspelen. Zit er in zo’n groepje een heel goed spelend liefhebber dan is dit in zo’n groepje meestal te toonzetter en kiest dat groepje bij stemmingen zijn hand.

Zelf ben ik een liefhebber die alles hier alleen bestiert, dus wil ik nadat ik het ECS heb laten afslaan zo snel mogelijk terug naar het hok om de nakomers te verzorgen. Dit doe ik al 50 jaar zo, nu met het ECS vroeger met de klok. Anderen hechten er nog meer waarde aan, vliegen in compagnon schap, gebroeders of vader en zoon combinatie. Eentje gaat naar de club en de ander blijft op het hok om de nakomers te verzorgen. Allemaal prachtig maar het nieuwe systeem heeft voor mij geen toegevoegde waarde dat uurtje om de klok leeg te laten halen moet kunnen en daar hoeft de NPO mij niet voor op kosten te jagen. Andere zien hierin misschien wel hun voordeel en kunnen deze extra kosten misschien makkelijk dragen dus we wachten maar gedwee af, duivensport is immers ikke ikke ikke.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 45-2019

We zijn weer een weekje verder  en het weer verandert bijna dagelijks , en de laatste dagen moet ik zeggen vind ik het wel prettig , kou en zon en de nattigheid is even weg. De duiven pluimen dan ook direct harder en zijn ook iets feller onder deze omstandigheden. Neuzen worden gelijk witter en strakker en zelfs de oogranden gaan dan zgn. krijten. De duiven gaan alweer glimmen en om het hok in te gaan wordt alweer prettiger , je lult tegen de duiven en de sfeer is gelijk heel anders in de hokken en ook voor mezelf , ik hou van dit weer en deze tijd. Langzaam aan werken we alweer naar de start van het kweekseizoen voor de kweekduiven toe en aan het einde van deze week zal de lamp weer van 6-9 en 17-22 uur aangaan( bij de kweekduiven) om de dag wat te gaan lengen,8 kweekkoppels gaan er (28/11) dan bij elkaar. waar ik van plan was alles te koppelen,  stap ik daar vanaf om hetzelfde als vorig jaar te doen ( zelfs een week later) door rond 21 januari de vliegduiven te koppelen, de rede hou ik nog een jaartje voor mezelf.

Ook start ik met een proefje om een mix te maken van kuikenkorrel van Garvo/ P40/ en de Willem kattenkorrel. Dit mengsel per dag tot 20 % van het voer te laten bepalen, waarom ? Ik weet het niet maar net als al 53 jaar duivensport ga ik gewoon op gevoel en waarneming af. Meestal heb ik al na enige weken door of iets succes vol kan werken of niet en dan stop ik of niet. Ik hou nu eenmaal van dit soort testjes en uitdagingen. Stilstaan en toekijken is altijd achteruit gaan.

En toekijken doe ik ook niet nu ik merk dat enkele mannen in Papendal die zich NPO bestuur noemen collectief bezig zijn de duivensport naar de kloten te helpen en lees ik dagelijks de berichten en reacties hierover op duivenmarktplaats. Graag roep ik jullie op om aan een van de reacties gehoor te geven en dit verzoek ook aan andere duivenliefhebbers door te geven, laten we aan blok de najaarsbeurs in Nieuwegein boycotten om een duidelijk signaal af te geven richting NPO. Misschien worden ze wakker als de hallen die vrijdag en zaterdag leeg blijven. Wilt u toch duiven producten kopen de leveranciers geven vaak ook hun aanbiedingen op hun locatie. Wilt u toch nog een duif aanschaffen ook deze aanbieders zijn via hun website te benaderen en kunt u altijd bij ze terecht want verkoop is immers hun bestaan. Mooier zou natuurlijk zijn als al deze standhouders ook zouden zeggen wij zijn tegen die rare NPO plannen en zoals het nu allemaal gaat loopt het toch goed en in feite zijn de nationale concoursen de oneerlijkste concoursen die er plaats vinden i.v.m. concurrentie verschillen , liggingen en verschil in afstanden.

NOGMAALS LATEN WE AAN BLOK DE NAJAARSBEURS IN NIEUWEGEIN BOYCOTTEN, enkele polls gaven al aan dat 80% van de duivenliefhebbers Maurice van de Kruk en zijn trawanten helemaal zat zijn. Zelf had ik bij zo’n uitslag mijn jas gepakt en was naar huis gegaan de eer aan mezelf houdende . Juist door hardnekkig te blijven lijkt het of hier met een dubbele agenda gewerkt wordt.

Als je dan met je column bezig ben en je schrijft deze dingen op dan vraag ik me soms bij mezelf af,  waarom toch? Ergernis mensen, ergernis , waarom moet ik me door zulke mensen laten bepiepelen. Nog zo ergernis , gisteren de foto’s op internet van de kampioenenhuldiging van de afdeling 5, gefeliciteerd en voor 95 % zeker met hard werken en sportiviteit verdiend maar …. er stond ook een kampioen op het podium die zich feitelijk geen kampioen mag noemen , trots op zijn stuk glas en mede verdiend om in het donker in Vierzom opdracht te geven met onweer op de achtergrond de duiven eruit te gooien. Veel hokken waren gelijk helemaal naar de klote , veel goede duiven kwijt, veel kleine melkers geen duif meer thuis en helemaal opnieuw moeten beginnen. Natuurlijk zelf misschien ook wel vijftig of meer kwijt maar zeker geen leeg hok en nog zeker wel een vijftig over, mijn god, ik wordt weer boos, maar gefeliciteerd met jouw stuk glas. Ik zou als liefhebber thuis zijn gebleven. Zelf bleef ik ook thuis omdat in zulke ruimtes met dit soort verguren mijn zelfbeheersing wel eens wilt haperen. ( noemt het zelfkennis)

Zelf volg ik ook op de site van de afdeling 5 de tentoonstellingen en de bonnen verkopingen in mijn omgeving, ook bekijk ik op de sites voor postduiven waar eventuele verkopingen zijn. Wel heb ik er niks aan als pv ,,de Nakomer,, meedeelt dat er een verkoping met rad van avontuur is maar zonder gegevens. Ik wil kunnen zien welke bonnen en waar deze verkocht worden. In een bon (ondanks dat deze goed bedoeld) is van Piet van Onderen heb ik niks maar staat er een bon van Jan van Boven bij dan schrik ik wakker en ben ik geintresseerd.  Misschien een goede tip voor de diverse clubs , wie weet zie je me dan wel binnen wandelen al weet ik natuurlijk niet of je daar blij mee bent.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 44-2019

We zijn weer een weekje verder en alles gaat gestadig zijn of haar gangetje. De witte jas is deze week geweest en heeft de duiven gent tegen paramixo en herpes. Alles ging geweldig en de entingen zijn zonder problemen keurig uitgevoerd zonder enige nawee-en.

Deze week moesten we ook een triest besluit nemen om onze Jack Russell ,,Jacky ,, in te laten slapen. Jacky kwam uit een verlaten woning en was door de eigenaars achtergelaten na een scheiding. We vingen haar op voor een nachtje maar besloten dat ze mocht blijven en is dus ruim 16,5 jaar bij ons geweest. Jacky dementeerde al een jaar en was ook blind geworden , was niet meer zindelijk en liep alleen maar rondjes en viel dan steeds om. Ook had ze geregeld elliptische aanvallen trilde dan geweldig over haar lichaam en jankte het uit. De dokter vond dat we een verstandig besluit namen. Jacky hebben we netjes laten cremeren en haar as staat op de kast bij de andere honden en familie. Al met al een trieste bedoeling.

In de duivensport is het een rustige tijd momenteel , beurzen en feestavonden zijn activiteiten waarbij ik mij niet thuis voelt en zoals ik al eerder heb gezegd zit ik liever met een liefhebber of een paar liefhebbers te keuvelen thuis of elders bij een bakkie koffie, dat vind ik geweldig. Ook in het hok is er in wezen niets te doen. Alles wat je doet is in wezen vaak teveel. Elke dag even schrappen water geven en voeren, en klaar is deze kees. Deze week het hek bij het hok gesloopt en een nieuw hekje geplaatst , wat seringen en een perenboom verzet en de bestrating aangepast. Ook een grote bus dekkende buitenbeits gehaald en zodra het wat droger weer is zal de buitenkant van het hok eraan moeten geloven, dan kan het er weer tot het jaar 2021 tegen, wat zoals de NPO nu schets vermoedelijk het laatste jaar duivensport wordt , zeker wat vliegen met de duiven betreft. Om te kweken heb ik het NPO niet nodig.

Voor de vergadering in de club heb ik netjes bedankt met een kleine uiteenzetting waarom erbij bij de voorzitter. Er spelen dingen waar ik het absoluut niet mee eens ben en vroeger toen er aan deze kant van de maas in Rotterdam zeker tien duivenverenigingen waren was ik al van club gewisseld maar die tijd is niet meer, dus moet ik het maar nemen zoals het op me afkomt  al onderga ik liever de duivensport anders . Gelukkig had een duivenmelker mijn gewonnen ,,trofeeën,, mee genomen vanaf de RMO kampioenen huldiging en het trotste ben ik op de van de 1ste kampioensduif dagfond  wetende dat de grote kampioenen in de stad dus geen betere op hun hok hebben zitten. Maar eerlijkheid dient gezegd te worden, het  is wel eentje rechtstreeks gekregen van Willem de Bruijn uit Reeuwijk, waarvoor uiteraard mijn hartelijke dank. Het was een korte ,,rondom het duivenkot,, het is niet anders dus tot de volgende.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 43-2019

We zijn een weekje verder en ik vermoed dat u denkt ,,beste postduivencoach waar begin je nu mee , wat een rare foto , geen mand klok of duif maar een koffie thermodrukker.  Idd en dit vraagt om wat uitleg. Op zondagochtend drinken we bij dhr. Koos Filarski op zijn duivencomplex een bakkie koffie, soms zijn er wel 10 of meer liefhebbers die gezellig en af en toe minder gezellig komen keuvelen over het wel en wee in de duivensport. Vanmorgen werd ik verrast, de gastheer had een stap voorwaarts gemaakt door zijn koffieronde te automatiseren. Een nieuwe drukkoffiekan en die werkte perfect. Koos kijkt vooruit en had hier een perfecte stap gezet in de automatisering van zijn befaamde koffie uurtjes. Dat de kan geschonken was geeft al aan dat Koos met zijn koffie-uurtje populair is onder de duivenmelkers. En iedereen was blij met deze kan die een ware vooruitgang blijkt te zijn.

Door dit gegeven moest ik even terug denken naar de vragenlijst die deze week op duivenmarktplaats stond aangaande de GPS 2021 maatregelen die te gebeuren staan, veel vragen en veel antwoorden maar allemaal bull shit, een tunnelvisie van een te hoog grijpende NPO voorzitter die allang aan de kant gezet had moeten worden maar juist de inspraak vanuit zijn leden negeert en gewoon de grote man met de nog grotere mond en ego blijft uithangen. Allemaal vragen maar over de kosten voor bejaarde liefhebbers en minima wordt niet gesproken , dat veel verenigingen het loodje gaan leggen is gewoon een feit en daar moet dan maar mee geleefd worden en waarom dit alles ? Om de nationale concoursen geautomatiseerd te krijgen en de ent en hoklijsten gekoppeld aan ,, zijn,,  zo belangrijke befaamde systeem.

Ik ben zo een melker met een pensioen wat steeds minder wordt en een aow, ik ben zo melker die enkele jaren terug een nieuw systeem aankocht, ik ben zo melker die investeerde in dure en goede duiven, ik ben zo melker die inkorft in de club en clubspel , samenspel en rayonspel mooi genoeg vind. Ik ben zo melker die het leuk vind om zelf de stamboomkaarten te maken, ik ben zo melker die netjes de hoklijst en entlijst maakt en deze netjes op tijd inlevert in zijn duivenclubje, ik ben ook zo’n melker die durft te stellen dat iemand die zich niet kent inleveren in de situatie van anderen duivenmelkers gewoon een autoritaire zak is.

Dus ben ik ook een melker, net als 90% van de melkers die denk ,,laat die nationale concoursen lekker de pleu… krijgen met het gps 2021 erbij,, en beste NPO houdt jullie nu lekker bezig met de ringenadministatie en de overschrijvingen  daar hebben jullie met jullie bescheiden now how al je handen vol aan en laat de rest maar over aan de samenspelen en afdelingen , die bepalen wel wat goed voor hun is. Willen er leden met GPS 2021 in zee gaan ,,prima,, maar laat de andere met rust, 70 % van uw leden is tegen de dood en al bijna schijndood en die moet men in Papendal niet meer proberen te dwingen met wat zij willen, laat jullie zo gewilde systeem gewoon vrijblijvend invloeien net als met het ECS is gebeurd. Nee , geef mij Koos maar , daar waren we al blij met een nieuwe koffiekan.

Op het duivenhok gaat het in mijn ogen beter dan het vorige najaar, kwekers hebben hun laatste pen al in staan , de oude vliegduiven moeten nog twee pennen gooien en de jongen drie pennetjes. Elke dag nog een kussensloop vol met dek en donsveertjes , dus heb ik niets te klagen. Er zijn geen rui bevorderaars gegeven en ik heb gewoon de natuur zijn werk laten doen. Dinsdag komt de man met de witte jas de duiven enten tegen paramixo en herpes en dan kunnen ze er weer een jaar tegen aan. Mooi een maand voor de koppeling van de kwekers dus de planning is prima. Duiven gaan er nog dagelijks uit en wie de lucht in gaat heeft me zegen en wie op het dak blijft zitten ook. Rust op het hok is nu geboden. Ook krijgen de jonge doffers de ruimte om een broedhok van de duiven die geruimd zijn in beslag te nemen en om dit te stimuleren zijn wel even de zitschapjes uit het hok gehaald ,die als ze allemaal een broedbak hebben, weer op advies van mijn Reeuwijkse mentor worden teruggehangen.

Elke dag kan ik genieten van mijn duivensport net als duizenden andere duivenmelkers en ik hoop dat jullie net als ik je hobby niet laten verzieken door die Papenlallers

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.