Archive for the ‘De postduivencoach op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 39-2023

We zijn weer een weekje verder en deze week is gestart met de jaarlijkse voorbehoedende paratyfus ofwel salmonella kuur bij de duiven, goed of niet goed , daarover zijn uiteraard de meningen verdeeld in duivenland. Je zou de duiven resistent kunnen maken tegen de medicijnen , je gooit nutteloos geld weg , succes zit niet in een potje enz enz  iedereen lult maar een beetje zoals het hem/haar uit komt. En zeker deze eigenwijze duivenmelker trekt altijd zijn eigen plan en uiteraard overlegt hij ook weleens (misschien veel te weinig ) met zijn mattie  en dan nog kiezen kiezen we ieder onze eigen weg en dat is nou duivensport. Je blijft knutselen en zoeken om resultaten te behalen.

Vandaag de negen broedbakken naast het jonge duivenhok opgesplitst naar achttien, dus waar er dit jaar nog negen weduwnaars zaten is dit hok nu leeg gekomen en wordt in 2024 gebruikt om de jonge doffers 2024 in te gaan huisvesten , nieuw maar het proberen waard. Morgen nog een laatste hand eraan en dan voorlopig geen verbouwingen aan de hokken meer , hoewel ?, het is mijn lust en mijn leven en dat terwijl er in huis nog veel werk op me ligt te wachten. Maar morgen nog wat in de tuin timmeren en het tuinhuis wat opruimen en daarna binnenshuis aan de slag.

Vanavond zat ik voor de TV toen mijn telefoon aangaf dat er een duif was gevallen en inderdaad zat er een jaarling duivin op de valplank voor de ,,nieuwe,, rode ingang versperring. Dat het een echte postduif is bleek wel omdat er met een tyrip een briefje aan zijn chipring was bevestigd. De duivin was verzorgd in België en naam verzorgers,  straat , woonplaats en telefoonnummer stonden erop. Gelijk even gebeld en gezegd dat de duif was gevallen en bedankt voor de goede verzorging, de verzorgster deelde mee dat ze vanochtend de duif om 11.00 uur had gelost en door dan in je eentje naar Rotterdam te vliegen om daar om 18.20 uur je te melden na een moeilijke tijd te hebben gehad vind ik toch knap.

Deze tijd vind ik zelf niet mijn duivensport tijd, beurzen ? Ik heb er een hekel aan. Duivenshows ? Voor mij hoeft het niet. Vergaderingen? Ze zijn nodig om de puntjes op de i te zetten en het jaar te evalueren en eventueel nieuwe leden aan te nemen . Kampioenen huldigingen?  Nee , de uitslagen zitten in mijn map en verder ho maar. Dus ik weet het gelukkig van mezelf , ik ben een saaie duivenliefhebber, maar tot op zekere hoogte want ik kan genieten als er een liefhebber uit de duivenkennissen kring gezellig komt koffie drinken en dat we in het tuinhuis zitten te melken. Maar zo zit ik  nu eenmaal in elkaar .

Nu wordt het dagelijks frisser en de daglichtdagen korter, dus wordt het koppelen op papier en zorgen dat je duivenadministratie in de computer, oké is. Selectie is in grote lijnen klaar , vliegduiven zitten gescheiden en gaan om beurten dagelijks los alleen de uitgeselecteerde hoeven ook niet meer uit. En zo rommelen we maar wat door.

Tot de volgende rondom

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom deze Postduivencoach 38-2023

Eindelijk , het seizoen is aangebroken en wordt het tijd om terug te kijken naar een stuntelig jaar wat betreft de organisatie van de vluchten. Rare onbevattelijke lossingen ,uitstellen en verplaatsingen, ik erger me er echt kapot aan. Stel nu eens een goed programma samen voor 2024 en hou je daaraan. Zorg desnoods voor een airco systeem in de wagens enz maar zorg ervoor dat er altijd mogelijkheden zijn om het geplande programma af te werken en voorkom daarmee dat er naar anderen die er niets mee vandoen hebben gewezen wordt. Pas ook de regelgeving aan betreffende het elektronisch constateren en probeert daar dan ook op te handhaven. Handhaven is een groot woord, ik weet het ,we moeten niet in een politiestaat terecht komen , maar om te kunnen spreken van eerlijke sportbeoefening moet je handhaven, in de wielrennerij en alle sporten , bij voetbal is er ook een scheids en zelfs een VAR om te zorgen dat alle regels worden nageleefd en uitgevoerd.

Maar het seizoen is voorbij en de laatste vlucht vanuit Sens is gelukkig ook voorbij. Duidelijk was dat ik met de duiven niet vroeg zat maar zelfs de tijden waarop ik zat verbaasde me nog, ik deed gewoon weer lekker mee en nu staat de selectie voor de deur. We vlogen Sens omdat de wind te oostelijk was en er dus van het geplande Fortenay werd afgeweken.  Normaal schreeuwt dan de MvZ melker dat dat onrecht is maar daar viel nu een vroege duif, dus dan is er opeens niks meer aan de hand en gaat deze melker gelijk over tot het koppensnellen van de zgn. jonge duivenspecialisten, je moet maar het lef hebben. Maar zelfs een schorre kanarie zingt zoals hij gebekt is.

Hier was het dus gewoon prijssie pakken en klaar zijn we. Nu zorgen dat de duiven helemaal oké komen, de rui goed verloopt en werken naar seizoen 2024.  Er zijn nog drie duiven onderweg uit Sens waaronder wel mijn beste jonge duif, het is niet anders en het glas moet helemaal leeg gedronken worden tot de bodem.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 37-2023

We zijn weer een week verder en donderdag nog één keer inkorven en hopelijk zaterdag nog duiven pakken van de vooropgestelde losplaats Fontenay. De weerkaarten zien er gunstig uit met een zwakke zo wind en temperatuur rond de 21 graden.  Dus kunnen we ervan uitgaan dat het eindelijk weer eens een mooi weekend wordt waarin er geen gezeik is en het NPO niet in haar eigen voeten schiet. Want dat is wat er dit weekeinde is gebeurd, hitteprotocol uitroepen en vervolgens gaan (op een enkele afdeling na) toch iedereen de duiven donderdags inkorven en het NPO die uiteindelijk de losvergunningen had kunnen intrekken keek toe en deed niets. Dat het achteraf goede vluchten zijn geworden doet hier niets vanaf. Wel zou je kunnen stellen dat nu is gebleken dat vluchten aflassen totale onzin is en duivensport een momentopname is waarop ter plaatse de juiste beslissingen moeten kunnen worden genomen.

Hier vlogen we in de afdeling 5 Niergnies jonge duiven en Niergnies Nalijn. Bij het inbrengen van de aangewezen duiven thuis ging het op de vlucht nalijn prima maar de vlucht Fontenay wat Niergnies jonge duiven werd gaf geen duiven op het display aan dus ik was al knap opgefokt omdat ik vind dat alles gewoon moet zijn zoals het hoort. In de club is toen ingekorfd op een ander vluchtnummer en kwam uiteindelijk alles goed maar ik baal er dan van en voel me knap onzeker. Een ander verhaal is dat dan de duiven niet op compulive verschijnen en dan krijg je altijd weer te maken met van die stokende zwartgallers , het is niet anders, ook dat is duivensport

Oude duiven zijn inmiddels flink in de dekrui en staan op drie oude pennen. De verwachting was dan ook minimaal ondanks dat er  links en rechts wat jonkies ondergeschoven waren. Ook van de jonge duiven die op één na allemaal nog glad zaten en enkele op eitjes was het afwachten. Kortom geen hoge verwachtingen. En de jonge duif die zijn dek gegooid heeft was Phil die ingevoegd werd en niet de verduistering had meegemaakt.

Zaterdag het werd al vroeg warm en ik vroeg me af waarom die duiven er niet gewoon om 7.30 uur uitgingen , het was nog vrij koel ,idd het was licht nevelig maar dit zou door de zon snel oplossen. Overal waren ze al vroeg aan het lossen en wij bleven weer in de container maar uiteindelijk gingen we er om 9.00 uur uit. Op compulive volgde ik de aankomsten en zag dat er op de eilanden om 1488 mpm een duif was dus ging ik vanuit 1500 mpm snel rekenen . Nu de uitgerekende tijd haalde ik niet maar ineens kwamen er drie duiven uit de lucht zetten,  één vreemde vale die elke week bij de eerste duiven een bezoek op dit hok brengt ,, Klosje,, gekregen van Henk en Mischa Klos en ,,Phil,, een jong van Phil Huksloot idd dat jong dat niet was verduisterd en dus geen dek meer had en vorige week pas om 20.47 uur in het donker op het hok arriveerde . Klosje viel na een minuutje op de plank en Phil bleef met de vale jonge doffer nog een show geven. Jammer anders waren het twee eerste prijzen geweest in de club en nu eentje maar ik mag dus weer niet mopperen. Kon er weer een eerste prijs aan de andere vier toevoegen, en met nog een vlucht tegaan.

Raar was wel zaterdag dat de duiven redelijk vielen maar eenmaal op de plank waren ze thuis en liepen niet door naar binnen , dit hoorde ik ook van andere liefhebbers. Ik weet het niet en wil het eigenlijk ook niet weten wat daarvan de oorzaak is want heel de duivensport blijft één groot raadsel.

Tot de volgende rondom

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 36-2023

We zijn een weekje verder en er zijn dus nu nog drie vluchten tegaan , mijn duiven en liefhebber snakken naar het einde van het seizoen. Je kunt toch ook gewoon stoppen zult u zeggen ? Maar dat zit niet in mijn karakter , het glas is bijna leeg en de gedachten en de bewegingen zijn al in seizoen 2024. Seizoen 2023 moet ik maar snel vergeten . De kweek begon in het kweekhok niet best, kwekers vlogen achteruit maar de jongen kwamen wel goed op, sommige kwekers kregen dikke poten. In het vlieghok ging het prima en daar kwam alles keurig op. Gelijk kwam er morele en productionele steun uit Reeuwijk op gang en kon ik ook met wat liefhebbers mee naar de markt in Lier voor een opbeurende fijne gezellige dag. Maar omdat ik nog maar een veertig jongen had kon ik het niet nalaten om daar van één ,,liefhebster,, zeven jongen dus haar hele mandje te nemen. Vermoed terugdenkend dat het voorkomen van de ,,liefhebster,, de doorslag gaf. Inmiddels waren thuis alle duiven tegen paratyfus geënt en een kuur door alle hokken gegaan. Ik had een les geleerd en moest dus zorgen dat alles voor de start van het seizoen oké was en goed in de startblokken stond. Het is een seizoen van vallen en opstaan geworden elke week knokken om op de lijst te komen.  Maar daar waar vorig jaar geen eerste prijs gehaald werd zijn er dit jaar met nog drie vluchten tegaan vier gepakt dus in wezen mag ik niet klagen maar heb toch het gevoel totaal gefaald te hebben en koos en kies dan ook voor de radicale aanpak   , enkele weken terug al broedbakken verplaatst in het hok en de verluchting opnieuw aangepast , er kwam meer rust en de duiven kwamen (op deze week na ) beter af. Toegegeven de rui slaat ook hier hard toe en de meeste oude duiven moeten nog drie of vier pennen ruien, dus dan is het feitelijk over. Ik ben geen knipper of puntenbijter , hier is natuurlijke gang van zaken troef , al jok ik nu een beetje want er werd wel verduisterd.

Het systeem van Mattie Willem van de voerbakken die vol in de hokken staan gaf inderdaad meer succes maar het grote nadeel was en is dat de duiven hier tussen de huizen geen drang hebben om bij thuiskomst binnen te vallen, mede om dat aan het einde van het seizoen en omdat jonge duiven  die op een zitje niet de echte drang hebben om naar binnen te stuiven. Hier moet in 2024 winst te behalen zijn door wel genoeg te voeren maar volgens de wet van Pavlov , fluiten betekent eten en anders …. ben je te laat op appel.

Over het aflopend weekeinde kan ik kort zijn , dat er gelost werd ben ik het helemaal eens  en had dit zelf ook gedaan als ik verantwoordelijk was geweest.

De nalijn kwam uit Niergnies en de mijne waren gewoon telaat een paar late  prijsjes en in de club wat meer maar de rede heeft dat er fondspelers met  bij elkaar een dikke honderd duiven mee hun klok niet lieten uitslaan en dan loop het concours wat langer, zij doen meer mee om hun duiven af te richten.

Op Melun jonge duiven kreeg ik een jonge duif die even de daken pakte maar toch wel binnen de minuut op de plank zat en daar was ik al heel blij mee en toen kwam mijn tweede als een bliksemschicht , keihard uit de lucht en rolde door de snelheid over de plank maar piepte wel en daar waar het voor de eerste duif haar eerste prijsje was had die tweede al drie keer een eerste prijs verprutst en daarom was ik blij dat die zo door knalde en nu de 5 de prijs pakte dus heeft hij/zij inmiddels al een 2 en 5 prijs weg een mooie kras rechtstreeks bij mijn mattie uit Reeuwijk vandaan en daar ben ik trots op. Ook trots dit weekeinde op Michel Terlouw die de eerste prijs in de afdeling pakte met ook een volbloed Mattie/ Reeuwijk soort , ik wist al dat er bij Michel Terlouw goede duiven zitten, dat bewijst hij het hele jaar al.

Vanmorgen al vroeg een appje dat Maurice Noordam een duif van me in ’s Gravenzande heeft opgeraapt, na contact over en weer via de app , verzorgd hij de duif een paar dagen en lost haar dan, zo kan het ook in de duivensport. Zelf vanochtend na verzorging gisteren een duif uit den Oever gelost , ook na overleg met zijn eigenaar  , duif viel gisteren om 20.48 uur nog met een jong van mij mee in het donker vanuit Melun en liep toen binnen, ik hoop dat ze bij de eigenaar is aangekomen want ze/hij was er nog goed aan.

En zo gaan we dus naar het einde van het seizoen een seizoen van vallen en opstaan.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 35-2023

We zijn weer een weekje verder en stormen gelukkig op het laatste vluchtweekeinde van dit seizoen af , nog drie keer en dan hopelijk een poosje geen gejakker meer en geen gezeur. Want dat is de duivensport momenteel  als je een beetje de gang van zaken volgt, gezeur. Gezeur over lossingen , geroddel in de achterban enz enz , duivenmelkers zijn zeikers geworden en het ergste vind ik dat ik zelf ook mee zeik, maar dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Ik word boos als een voorzitter een groot stuk schrijft en weer naar anderen wijst, ik word boos als er verontschuldigingen komen die niets meer terug kunnen draaien en de liefhebbers al gedupeerd zijn, ik word boos als men zegt ,, we zijn ook maar vrijwilligers ,, omdat ik vind dat ook vrijwilligers hun verantwoording hebben. Kortom ik wind me de laatste tijd meer op over de gang van zaken in de duivenwereld dan dat ik van de sport kan genieten.

Zaterdag werd heel België en Nederland gelost op de afd. 6 en de afd. 5 na. IWB had een lossing afgeraden volgens afdeling 5 vanwege opkomende buien die schijnbaar de kustprovincie Zeeland afdeling 1 niet zouden raken want die gingen wel los en haalde ruim 1700 mpm. Wel loste afdeling 5  de duiven in Quievrain, vermoedelijk allemaal bespoten met raincoat spray zodat deze wel tegen de regen zouden kunnen. Allemaal slap geouwehoer , zijn gewoon niet helemaal bij de les geweest dit weekeinde want hoe kun je in godsnaam vergeten om duiven die overgeladen dienen te worden in de wagen in de loods te laten staan, iets wat al eerder gebeurde maar toen probeerde men het nog dit door een lokale lossing onder het vloerkleed te krijgen en dus hebben ze ,,daarvan,, toch een stukje transparantie geven geleerd. Al met al het rommelt in duiven zuid-holland maar wees gewoon kerels en zeg,, we maken fouten en fouten maken is menselijk en die worden overal waar gewerkt wordt gemaakt,, niet leuk maar je toont wel ballen.

Al met al hadden we dus zaterdag een snelle vlucht vanuit Quievrain en op zondag een stuk minder snel vanuit Pointiose. En waar de LC zaterdag bang voor was gebeurde zondag, duiven kwamen aan in de stromende regen met donderslagen en bliksemschichten. Het is echt mooi duiven in een rijtje op het dak van de woningen te zien zitten als donkere kraaien met een zwarte lucht op de achtergrond met daarin de prachtige slangen die elektrisch vuur als bliksem veroorzaakt. Eerste duif weigerde maar kwam na een paar minuten toch naar beneden , inmiddels waren nummer 2,3,4 al bij haar gaan zitten op het dak en bleven daar zitten tot na de prijzen inmiddels aangevuld met vele andere. Een bekende acteur  zou zeggen het ,, een catastrofe,, ik ben erbij gaan zitten in het tuinhuis, keek ernaar en dacht ,, bedankt mannen , weer een weekeind voor me verkloot,,.

Gelukkig maakte mijn voetbalclubje later veel goed, maar die hebben immers wel ballen.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 34-2023

We zijn weer een week verder en wederom een raar duivenweekje, op de middag voor de dag dat we zouden gaan inkorven voor de jonge duivenvlucht verschijnt opeens op de site van onze afdeling dat deze vlucht door het NPO is gecanceld daar er i.v.m. hitteverwachtingen slechts vluchten met één nachtje mand georganiseerd mogen worden. Onze afdeling had dus besloten om vrijdagavonds zowel de natour en de nalijn vlucht vanaf Bierges te gaan vliegen. Dus wel twee aparte vluchtnummers en aparte uitslaglijsten. Een hoop werk voor de mensen in de verenigingen maar het was niet anders. Zaterdagochtend vond ik het nu niet echt duivenweer , geen vogel te zien in de lucht en verschrikkelijk broeierig en ik was dan ook verrast dat er besloten werd om de duiven om 10.30 uur te lossen, terwijl er ook een andere ,,verdere,, afdeling stond die niet tot lossen overging. Het zij zo en we moeten het er maar mee doen dacht ik, achteraf zie ik dat die andere afdeling hun duiven pas om 16.30 uur gelost hebben, dus 6 uur later  , de reden waarom kan ik niet zeggen gewoon omdat ik het niet weet. Wel kreeg ik voordat de duiven kwamen al een filmpje opgestuurd omtrent onze lossing in Bierges waarop je kunt zien dat de duiven gelost werden met een bewolkte lucht en tegen de container wagen van die andere afdeling aanvlogen. Die bewolking daar zit ik niet zo mee als er links of rechts maar een paar blauwe gaatjes zijn maar dat duiven tegen palen en andere auto’s aanvliegen vind ik dat dit niet moet kunnen.  Het concours op zich stond best geruime tijd open met snelheden van 1300 mpm en aflopend naar onder de 1000 mpm, er zijn volgens berichtjes die ik ontving ook nog diverse duiven onderweg.

Hier op het hok kwamen er drie de put in, twee gingen rondjes draaien en eentje op het hoge dak , lage dak , weer hoge dak en uiteindelijk op de plank, het was een jaarling duivin voor de navlucht. de andere twee vielen even later en was een jonge duif voor het jonge duivenconcours en een vreemde vale die het echt moeilijk had, en zeker een dik half uur andere duiven op heeft zitten houden om toen toch maar te vertrekken. De duiven kwamen redelijk af en ik mag niet mopperen of klagen , speelde de eerste op de nalijn in mijn nieuwe club en om even een paar roddelende azijnzeikers een spaak in het wiel te steken in mijn oude club had ik de vierde prijs gespeeld , want daar zaten twee heel oostelijker gelegen hokken nog voor mij. Duidelijk uitgedrukt lijkt mij en ere wie ere toekomt zeg ik dan altijd maar.

Ook wil ik even in mijn column aangeven dat ik duidelijke afspraken had gemaakt voor ik lid werd in mijn nieuwe vereniging ,,de Vrijheid ,, in Bergschenhoek dat ik niet negatief zou schrijven op social media over mijn nieuwe vereniging en ik denk dat ik dit ook niet heb gedaan of doe , denk? Ik weet wel zeker dat ik dat niet gedaan heb. Over kritiek op Afdeling , NPO of diverse commissie hebben we het nooit gehad omdat men weet dat vrijheid van meningsuiting hoog in mijn vaandel staat geweven. Laten we nu eerlijk zijn , als niemand zijn bek af en toe open trekt en we alles maar slikken als hopjesvla dan is er toch ook niks meer aan , moeten we ons dan als verdwaasde kuddedieren alles maar laten opleggen en kunnen bestuurders gewoon hun gang gaan , nee toch en gelukkig werd afdeling 5 vermoedelijk even door de NPO aan de richtlijnen van het hitteprotocol herinnerd en gingen er 23 duiven in een reismand, tot de volgende rondom.

Er wordt voor komend weekeinde wederom onbestendig weer verwacht met regen maar minder warm, succes allemaal en laten we nu een hopen op een paar normale vluchten, succes allemaal.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom deze postduivencoach 33-2023

Ik ben maar een simpeler Rotterdamse postduivencoach , niet achterbaks en recht voor zijn raap en heb wat (in mijn ogen ) simpele zinnetjes gekopieerd en geplakt en hoop dat dit vele ogen opent. Ik vind het tegenstrijdigheden maar weet uiteraard de reden niet . Eigenbelang ? Financieel gewin ? Heb ook het NPO hierover gebeld met de vraag hoe ken dit nou ?  Houden jullie geen toezicht op de gang van zaken en het nakomen van afspraken . Dan kun je beter alle statuten en reglementen in de prullenbak droppen. Ik erger mij er erg aan.

In deze week  van afdeling 5

Op vrijdag 11 augustus kan er worden ingekorfd voor de eerste natourvlucht vanuit Duffel N32. Er gaan 30 duiven in de mand en de vrachtprijs is 65 cent per duif. De dieseltoeslag komt hier nog bovenop. Er wordt in 1 keer gelost.

Zaterdag 12-08-2023

Bericht 12.05 uur: Inmiddels is het lossen in Duffel ook gestart. Rood is om 12.00 uur gelost, Wit gaat om 12.10 uur en Blauw om 12.20 uur. Iedereen veel succes straks met de aankomsten.

Update 09-08 13.45 uur: In verband met de hogere temperaturen die verwacht worden, zal voor Pt Saint Maxence F32 het aantal duiven verlaagd worden van 27 naar 25 per mand. Let op: 25 duiven en niet 23!!

HET NPO<

Hitteprotocol van kracht

Gezien de op dit moment te verwachten temperaturen is voor de inkorvingen van de jonge duiven op donderdag 10 augustus 2023 het hitteprotocol van kracht. Voor de vrijdag inkorvingen is er geen hitteprotocol van kracht.

Het hitteprotocol is te vinden op onze site als onderdeel van de statuten en reglementen.

Het hitteprotocol bevat ook kaarten met instructies voor liefhebbers, verenigingen, vervoerders en organisatoren. Klik op de betreffende kaart hieronder om het bestand te openen
kaart met instructies voor de liefhebber

Vervoerderskaart
Hitteprotocol versie 2.0
1. Controleer voorafgaand aan het seizoen en eventueel nogmaals
voorafgaand aan de zomerperiode of alle ventilatoren goed werken.
2. Verlaag het aantal duiven per mand:
tot 23 duiven in een grote Ruco-mand (98,5 × 90,0 cm; 8625 cm2
binnenwerks);
– tot 20 duiven in de kleine Ruco-mand (93,0 × 81,0; 7533 cm2
binnenwerks) en Oomens mand;
wanneer tijdens het inkorven, ophalen, aanvoeren, overladen en/of
rijden naar de losplaats buitentemperaturen kunnen voorkomen van 25
°C of hoger.
3. Laat de bovenste mandenrij leeg. Daarna eventueel de één na bovenste,
derde bovenste, enzovoort.
4. Controleer voor vertrek naar de losplaats de route op ongelukken,
wegwerkzaamheden en files.
5. Vervoer de duiven ’s nachts in een duistere wagen.
6. Parkeer de duivenwagens indien mogelijk in de schaduw.
7. Geef de duiven tijdens het vervoer extra drinkgelegenheid:
– geef de duiven voor het vertrek naar de losplaats de gelegenheid om te
drinken gedurende 1 uur alsook direct na aankomst op de losplaats tot
aan/vlak voor de lossing;
wanneer tijdens het inkorven, ophalen, aanvoeren, overladen en/of
rijden naar de losplaats buitentemperaturen kunnen voorkomen van 25
°C of hoger.
– geef de duiven na elke 4,5 uren rijden de gelegenheid om te drinken
gedurende minimaal 1 uur;
bij een actuele temperatuur in de duivenwagen van 28 °C of hoger
zoals gemeten door het meetsysteem in de wagen (Reglement Vervoer
en Lossingen NPO, artikel 7.6) dan wel een buitentemperatuur tijdens
het rijden van 25 °C of hoger

We vlogen deze week met de jonge duiven Pont Ste Maxence en ondanks het hitteprotocol gingen er vijf en twintig duiven in de reismand.  Zaterdagochtend was het niet best in Pont Maxence en zelfs wat lichte motregen. Het verbeterde snel maar dan weet je dat je altijd nog wat damp door de opwarming van het verwarmen van het aardoppervlak krijgt ,des ondanks werd er om 11.15 gelost, vele duiven moesten de andere dag nog de thuishaven zien te bereiken. Een uurtje later was vermoedelijk beter geweest maar van achteren kijken we de ezel wederom in zijn r..t.

Duffel werd dus in groepen gelost  waar er in één keer gelost zou worden. Achteraf denk ik dat het in groepen lossen geen verkeerde beslissing is geweest daar anders de duiven van Rood en Wit vermoedelijk helemaal het oosten waren ingestormd en via de noordkant tegenwinds thuis hadden moeten zien te komen. Maar uiteraard zal deze postduivencoach het wel niet juist zien, jammer dan, maar het is wel mijn visie.

Hier kwamen op beide vluchten (erg) vroege duiven boven het hok maar vooral met de jonge duiven is het binnen lopen dit jaar een drama. Er waren er al vijf toen de eerste zich na 10 minuten liet afpiepen. Het is niet anders. Het systeem van voeren met volle silobakken is prima, daar er nog nooit zoveel vroege duiven kwamen als dit jaar maar daarnaast heb ik de jongen teveel vrijheid gegeven met het idee dat komt wel goed , nee dus. Dus komend jaar anders voeren, maar toch na een luisterend binnen halen.

55 jaar duiven maar nooit te oud om kennis te vergaren en op te doen .

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach