Archive for the ‘De postduivencoach op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 9-2021

We zijn een week verder en inmiddels is het al maandagochtend 1.15 uur , maar ik wil mijn column toch nog even schrijven, waarom ben ik zo laat? nu even naar het verkiezingsdebat zitten kijken en daarna even de stambomen van de duiven gemaakt die vandaag gehaald zijn.

Over het verkiezingsdebat kan ik kort zijn, een hoop gelul en weinig wol zo zowel de boer als ik zeggen, totaal nutteloze discussies , veel beloftes die toch nooit nagekomen worden, door geen enkele partij. En hun excuus is dan altijd we moeten marchanderen binnen een te vormen coalitie met onze coalitie partners en partij discipline , kortom een hoop bull shit.

De opgehaalde duiven , dat was pas leuk en geweldig. Had een liefhebber/ster een jong beloofd en wat ik beloof kom ik altijd indien mogelijk na. Afspraak gemaakt en zondagochtend zou het jong gehaald worden omdat ik aangaf dat er dan gratis geparkeerd kon worden in mijn wereldstad. Alzo gebeurde  en op vier koppels na en een blauw bontje, was er keuze uit de rest van de liggende koppels voor twee jongen maar niet een heel koppel jongen, daar ik zelf ook van elk koppel een jong wilt kunnen behouden.  Keuze was snel gemaakt en iedereen hopelijk tevreden. Stamboomkaarten liggen nu ook gereed en ze hebben echt geen verkeerde , hoog gehalte Kat & zn , Everling en W.A de Bruin en de line 003 van Leo Heremans. Hoop dat ze er veel plezier aan beleven.

Het hok is hier (kan ik wel zeggen) klaar op enkele dingetjes na, nog een keer de buitenkant verven en de hoeklatten erop, maar de druk is eraf en ken ik mij wat meer op de duiven concentreren. Jongen zijn er vanuit het vlieghok vandaag allemaal afgezet , de ene wat groter (ouder) dan de andere, maar ze moeten elkaar maar opvoeden en een half weekje blijven er zeker nog duivinnen bij.

Dit houd dus in dat de doffers vanaf nu op weduwschap staan, goed of fout de tijd zal het uitwijzen.

Na de ellende aangaande de lijken die bij het NPO uit de kast schijnen te komen vallen hou ik mijn hart vast voor wat er in de toekomst mijn afdeling te wachten staat. Waarschuwde ik al eerder in mijn columns de NPO over wat hun vermoedelijk te wachten stond nu doe ik dat ook via mijn column richting afdeling. Personen die bij een klein beetje tegenwind of kritiek of als ze hun zin niet krijgen de handdoek gooien moet men weren uit bestuur of commissies en daarom schrok ik toen ik op de afdeling 5 site las dat de kampioensprijzen in Oudenhoorn waren afgeleverd en voor distributie op waarde wijze zou worden gezorgd. Oudenhoorn ????, ik dacht daar zit het secretariaat van de afdeling toch niet? Na wat speurwerk kwam ik al snel weer bij de bekende keukentafel terecht, beide uit de jeugdcommissie gestapt omdat ze hun zin ergens niet in kregen en het dus niet eens waren met sommige dingen maar nu opnieuw in het bestuur en een andere nog gevoelige commissie.  We wachten af maar ik heb er een heel slecht gevoel bij mede uiteraard gevoed door ervaring uit het verleden.

En zo blijf er altijd wel wat in de duivensport waar je jezelf over op kunt winden al zeg ik hierbij dat mij niet opwind maar me alleen altijd zorgen maakt omdat men later vaak met gebakken peren zit en ik ze gekookt graag lus maar gebakken niet zo, tot de volgende rondom.

Kees Commijs, Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 6-2021

We zijn weer een week verder en een week waarin we niet erg van mooi weer hebben kunnen genieten veel regen met weinig droge momenten en nu ligt er weer sneeuw , en een dik pak ook. Sommige vinden het geweldig en noemen het ijspret of sneeuwplezier. Ik hou niet van de kou , hoewel ik als kind er niet genoeg van kon krijgen twee keer schaatste ik toen ik een jaar of elf ,twaalf was de toertocht Rotterdam-Gouda -Rotterdam en een derde keer gaf ik vanwege heel slecht sneeuwijs al op na enkele kilometers. Niemand probeerde het en ik dacht maar keessie lukt het wel , natuurlijk …..niet. Ik denk dat ik vanaf die keer altijd last heb gehouden van koude voeten en handen koud en verschrikkelijk tintelend en ik ben daar nooit meer vanaf gekomen. Nu met deze kou begeef ik me ook met tranen in de ogen naar buiten , ik kan er echt niet tegen. En dat zijn van die momenten dat ik denk zat ik maar lekker op een flatje zonder tuin en duiven en zonder andere dieren , centrale verwarming , mijn peceke en een goede tv, geen rompslomp of andere derde graads zorgen meer over hoe alles reilt en zeilt. Voor de duidelijkheid ik zit in een woning van rond 1900 en drie gaskachels staan hier te knorren om de boel een beetje op temperatuur te kunnen houden en gisteravond zelfs nog een dekentje bijgelegd. Maar ik klaag niet, want als deze gedachten bij me opkomen en ik vijf minuten later het duivenhok instapt voel ik me weer meester en de koning te rijk. Veel ontzag heb ik nu voor de melkers die op een landje zitten en met jerrycans water moeten sjouwen door weer en wind. Feitelijk zijn zij al kampioen als het seizoen gaat beginnen en ze met hun duiven aan de start komen verschijnen , echte doorzetters.

Met de hokken verbouw gaat het echt de goede kant op, nog een buitendeur maken , een schuifdeur , de plafond latten en witten. Het weer werkt niet echt mee dus ga ik op zoek naar een oplossing. Maar volgende week dat verzeker ik u zitten alle duiven daar waar ze horen te zitten.

Rotter was dat in de nacht van het uitkomen de eieren van de Lady Bolt en klz Euro helemaal geplet waren , toen ik naar het hok ging om de eieren over te gaan leggen was het kwaad al geschied , een domme zet van deze coach , te lang gewacht met te beslissen in wat te doen. Het is niet mijn eerste fout en zal zeker ook niet mijn laatste zijn.

Dat de NPO elke week in op de hoogte een poll zet vind ik prima en vul hem ook elke week in maar met de laatste poll over het aantal in te korven duiven  te beperken slaan ze de plank volledig mis met 150 oude duiven en 250 jonge duiven. Er zijn slechts enkele liefhebbers die dit aantal inkorven en die zijn in mijn ogen niet eens spelbepalend in de duivensport. Nee als je dan zo een poll doet zet er dan een duidelijk systeem neer als poll met bv max 30 Oude duiven en 50 jonge duiven, dan gaan we sporten en denk ik dat we de duivensport een boost kunnen geven en tegelijk het streven om enorme megahokken bouw tegen kunnen gaan. Een maximum van het aantal te bestellen voetringen zou ook naar de buitenwereld in het voordeel ten aanzien van de duivensport kunnen werken.

Maar nogmaals als het blijft zoals is heb ik daar geen moeite mee maar als je wilt veranderen pakt dan door en laat je als bestuurders niet ringeloren. Ook las ik ergens dat de voorzitter NPO zijn gouden speld moet inleveren. De fout is dat ze deze nooit hadden moeten uitreiken maar toen zaten er nog een paar trawanten van hem in het bestuur die later ook maar de pijp aan maarten gaven. Dom en nog een dom.

Een beetje sarcastische en sombere rondom maar denk maar zo , dat komt door het weer, tot de volgende.

Kees Commijs ,Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 5-2021

We zijn weer een weekje verder en de week begon met een naar bericht, weer is er een vrouw van een lid uit onze club overleden en ook weer een lid uit een andere club. Ik wens alle nabestaande heel veel sterkte toe  in deze en komende moeilijke tijd. Ik leef met jullie mee.

Maar zoals iedereen weet schrijf ik altijd betreffende mijn ups en downs de trein dendert door en hou je vast want als je eraf valt ben je verloren, blijf doen wat je doet en verleg desnoods je gedachten. Moeilijk, ja . Onmogelijk, nee. Hou je vast aan wat je nog hebt en koestert dit en je gedachten ( raad van mijn mattie), het helpt.

Op het hok zit alles op eieren , twee koppels eieren zijn verspeeld , het is niet anders en hoort erbij. De rest zit lekker en rustig en ik kan er echt van genieten. Ook zijn de duiven deze week nu drie keer los geweest en beginnen hun draai te vinden. De eerste jongen zullen vermoedelijk morgen komen en dan volgt binnen een week de rest.  Het erwtenstro is er uit en er wordt dus elke ochtend weer geschrapt zoals ik vind dat het hoort. De ramen gaan elke ochtend open en de luchtvochtigheid op het hok is dus afhankelijk van de weersinvloeden en schommelt nu tussen de 72 en 86 %, langzaam aan begint nu de ramen open staan  ook de vloer helemaal op te drogen daar deze tijdens de verbouw helemaal doordrongen was van het vocht. Maar alles komt goed en van mijn mentor mag de kachel niet aan dus luister ik en volg zijn raad op.  De duiven krijgen volop voer  en ik ben tot nu toe zeer tevreden . Wat de hokkenbouw betreft denk ik er met enkele dagen gereed mee te zijn, het had al klaar kunnen zijn als ik niet bij de eerste regendruppel weg rent naar de TV , maar dit manneke heeft ontzettende hekel aan regen en ..kouwe handen.

Doordat er bij de vliegers twee koppels eieren verpruts zijn en er misschien dadelijk nog een eitje schier is , kan ik deze vervangen door de eieren of kale jongen bij de kwekers vandaan als deze worden terug gezet in hun eigen kweekhok. De tijd zal dit gaan leren.

Wel heb ik momenteel een probleem  , normaal ent de heer Wikkeling hier altijd de duiven aan huis maar deze goede man is jammer genoeg overleden en om nu met duiven die op het nest zitten naar Vlaardingen te rijden is ook een probleem , eerst de doffers in de manden dan rijden , andere duiven in de manden en weer terug en dat is bijna onhaalbaar en niet te doen. De oplossing diende zich aan, maar is ook nog niet rond. Komende week zal ik toch stappen moeten gaan ondernemen anders loopt de hele planning vast (deze was in wezen al anders). En zo tobberen we als gewoon duivenmelkertje maar door , daar waar andere voor vermogens in hokken investeren en dadelijk met honderden duiven willen gaan vliegen. Ik vind het voor die mensen fantastisch dat ze die investering gaan doen maar zeg niet dat dit voor hun hobby is want daar geloof ik geen barst van, daarvoor moeten ze te hard werken voor hun geld. Nee dit is niet investeren met de kans op een gooi naar het grote geld wat eventueel dan makkelijk binnen zou kunnen stromen. Geen liefhebbers maar moneymakers.  Sommige denken nu ,,en postduivencoach Bassie en jouw mattie dan,,? Mensen dat is niet te vergelijken die vlogen keihard en hadden ook in het verleden al veel duiven en zijn echt niet meer duiven gaan houden om commercieel er beter van te worden, bij hun staat punt één, hobby echt voorop , zijn liefhebbers van de sport en geen uitbaters zoals er steeds meer komen en zullen komen. Golddiggers zou je ze kunnen noemen.

Voor de levering van mijn voer en duivenproducten heb ik ook de beslissing genomen. Normaal reed ik altijd met Ienepien naar Ronny van Tilburg toe in Zondereigen, haalde het voer , tankte in Baarle benzine , in Chaam naar de action , de bakker en de lidl en een hapje eten in de leeuw van Chaam, was altijd een gezellige dag.  Om in mijn uppie te gaan rijden had ik geen zin in en dat is mijn probleem. En omdat ik VTB het beste duivenvoer vind en ook zeer tevreden ben over zijn hondenvoer heb ik het gewoon allemaal bij Ronny bestelt en komt het deze week gewoon netjes thuis op een pallet. Kan ik zeker weer een maand of drie vooruit, gemak dient toch de mens. En ik kan de mengeling maken zoals ik wil, mijn ,,coachmengeling,,. En succes ermee ? Ik hoop het wel maar zie het a.u.b. net als ik , het blijft in eerste instantie tijdverdrijf en hobby.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 4-2021

We zijn weer een weekje verder en zitten nu in de vondklok en lock down en mijn moeder zaliger zei altijd ,,alles went behalve een vent,, dus zullen we het er mee moeten doen. Ik zelf vind het heerlijk je hoort helemaal niets meer in huis en de straten zien er verlaten uit, wat mij betreft hoeft het nooit anders te worden. Voor wat het de duivensport ,,onze hobby,, betreft zullen er vele dingen gaan veranderen en zal dit om organisatietalent en aanpassingen vragen , simpel dingen gewoon afgelasten net als de ,,Dutch Golden Classic 2021,, is wel heel makkelijk verzonnen. Trouwens ik noem het nog steeds club MEd maar vermoed dat ,,Dutch GOLDEN Classic,, commercieel en zakelijk beter aanslaat, wat mij betreft mogen ze het gewoon een ringenpoeltje noemen, als het maar leuk is.

Verder zie ik dat iedereen achter de gordijnen zijn uiterste best te schijnt te doen , pensioenen regelen voor het personeel , lijken uit de kast halen en de puinhoop van het vorige bestuur opknappen maar…. hoe zit het met de kreten ,,eerlijk spel,, Denk dat dit na de site van afd 5 gelezen te hebben zelfs weer oneerlijker gaat worden of er moet wel heel hard gewerkt worden. Er is één container wagen aangepast zodat alle deuren tegelijk open gaan, de andere volgen en uiteraard is de vraag van de postduivencoach zijn alle wagen op begin April klaar of wordt ook hierin dan weer onderscheid gemaakt. Over die aanpassing is overig weinig discussie geweest. Zelf zou ik graag gelijk rolluiken gezien hebben die van onder naar boven opengaan zodat de duiven niet meer tegen de grond of in gewassen geduwd worden. Maar wie ben ik, gewoon een krabbertje die zijn duiven inkorft en negen van de tien keer zijn duiven op plekken zie staan waar de echte melkers er niet meer naar kijken.  Maar laat ik het anders stellen , wie bepalen er in feite in duivenland de regels en de uitvoering . Ons bondsbestuur, afdelingsbesturen enz enz of zijn dat een vijftal gefortuneerde liefhebbers /combinaties in ons duivenlandje ? Ik hoop het niet want dat zou wel erg triest zijn met een dagfond lossing van twee seizoenen terug nog in mijn gedachten.

Hier op het hok gaat alles redelijk naar wens, op twee kweekkoppels na zit alles op eieren en zijn er al een drietal eieren kaduuk, het is niet anders en ik ben er niet rouwig om daar je toch altijd jongen teveel kweekt. met de verbouw loopt het zo beetje naar het einde ,duurt wat langer want als het kouder is of nat ben ik gelijk weer binnen, de echte drang zit er dus niet achter. Maar dat hoeft ook niet. Administratief is alles op orde in de mappen,  dus kan ik deze zo bij Jan en Japio inleveren . Voor het enten is een bevriend melker bezig om dat te regelen, dus alles komt goed.

Het nieuwe grotere hok voldoet zo op het zicht prima , de duiven zijn rustiger en worden ook veel makker en komen geregeld op mijn kop of schouders wat ze in het kleine hok echt niet deden. Ook de aanpassingen betreffende de verluchting voldoen goed al moet ik nog enige details aanbrengen. Ook de stroom voor de Hydro thermostaat is nu aangepast al was dit volgens mij niet nodig geweest, als je een stekker in het stopcontact steekt weet je ook niet of blauw op blauw en bruin op bruin zit.

Hopelijk krijg ik deze week het hok af en zag nu al dat ik dan hout over heb een underlaymentplaat  en een tiental planken om ook het zijhokje waar nu drie koppels inzitten aan te kunnen pakken. Maar eerst dit klaarmaken en  opruimen en ervan genieten en daarna nieuwe planningen , het moet hobby blijven.

Tot de nieuwe rondom.

Kees Commijs  Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 3-2021

We zijn weer een weekje verder en zowaar lag er gisteren wat sneeuw, niet veel maar iedereen behalve ik was er blij mee. Ik vind het wel mooi maar heb een hekel aan kou en nattigheid. Mede daardoor schiet de verbouw van het achterste gedeelte van de hokken niet op, het weer werkt niet echt mee. Ook het feit dat de kwekers gewoon in een ander gedeelte tijdelijk onderdak hebben en alles gewoon in redelijk en billijkheid functioneert geeft niet echt druk op de ketel.

Van de de acht en twintig koppels was er één doffer en duivin die eerder een koppel waren geweest eigenwijs en zochten elkaar op, ik heb het laten gaan, wat inhoud dat dus twee koppels niet zo zijn als gepland. Ik heb de duiven op vrijdagmiddag 8 Januari gekoppeld dan ken ik u nu mededelen dat er van de 16 koppels vliegduiven vanavond al 11 koppels in het verbouwde hok gelegd hadden, dus ik ben dik tevreden tot nu toe. Toch hoop ik komende week onder de hokverbouwing een streep te kunnen zetten alles ff op te kunnen ruimen om dan  de administratie en andere dingen ff in orde te maken. Om daarna ff de rust kunnen pakken en te genieten van de duiven.

Verder lijkt het in duivenland wel of iedereen doof stommetje speelt, van de zgn. gouden ringen van club MED vernemen de liefhebbers niks , de site van afdeling 5 wordt niet ververst of iets medegedeeld , kortom het lijkt wel f de duivensport dood is. Gelukkig kun je af en toe nog een column op een duivensite lezen of zoiets maar verder …. ho maar.

Zelf dus ook niet veel mee te delen dus ik zeg dan maar tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 1 -2021

Allereerst mijn gemeende goede wensen voor dit jaar waarin we nu alweer drie dagen zitten, veel liefde en gezondheid, genoeg centjes om rond te komen enz enz alles wat je leven vreugdevol en dragelijk kan maken.  Zelf heb ik ervoor gekozen om de jaarwisseling gewoon thuis door te brengen , beetje tv kijken en tussendoor een tukkie doen. Ik kon ook gelijk de honden wat in de gaten houden want ondanks het verbod knalde het er hier lustig op los en volgens mij zaten de handhavers zelf aan de oliebollen.

Zoals ik al eerder schreef lees ik ook de columns van anderen en je kunt er altijd wat van opsteken , een glimlach krijgen of met je hoofd schudden. Zo opperde deze week A.S dat het vermoedelijk wel eens afgelopen kon zijn met de zgn. zaalverkopen. Dit n.a.v. de online verkoop van Willem de Bruijn die 518.000 euro opbracht voor zijn zomerjongen. Ik ken Willem en A.S misschien zelfs beter dan ik , maar ik weet zeker dat als dit jaar de verkoop weer in Thorne gehouden kan worden hij dat zeker zal doen. Willem geniet van het samen zijn, op het trakteren van koffie met vlaai, om te zien hoe de liefhebbers zijn duiven keuren  bij de kooien , het bieden kortom de verkoop is één van de mooiste duivendagen van zijn jaar. Nu zullen andere zeggen maar de online verkoop bracht wel een paar ton meer op postduivencoach. Klopt, maar Willem heeft elke ochtend een boterham met een gebakken of gekookt eitje , tussen de middag zijn boterhammetje met pindakaas daar is hij groot in de duivensport door geworden en elke dag ook een gekookt aardappeltje of gebakken met een vissie of stukje vlees erbij. Willem kan zijn sport beoefenen en is in alle gradaties een gelukkig mens ,dus.

Een andere column schrijver had corona met het hele gezin maar deze vond het verschrikkelijk dat zijn kerk gesloten was.  What the Hell, denk je nu echt dat als je je  jezelf schor zingt aan gezangen of psalmen dat er dan geen dodelijk virus was geweest ? Denk eens anders , als er een grote macht zou wezen die alles op aarde met liefde en gevoel kon invullen dan had ons aardklootje er toch heel anders uit gezien. Dus die macht van liefde  en gevoel is er helemaal niet, maar ieder zijn meug zei de boer . Ik kan er zelfs kwaad om worden  maar heb me voorgenomen niet en nooit meer kwaad te worden, iedereen zoekt het maar lekker uit.

Zelf weer de laatste dagen de boel opgepakt en met de verbouwing van het hok doorgegaan en deze week gaat er hoe dan ook gekoppeld worden. Denk dat het dinsdagmiddag kan gaan worden. Daarna moet de verdere verbouwing van het weduwduivinnen hok en kweekhok in een versnelling omdat ik de kweekers wil koppelen in het jonge duivenhok en voor ze eieren leggen in hun eigen broedbakken terug wil zetten. Ook mijn keuze is nu duidelijk er gaan bij de kwekers twee broedbakken uit het hok zodat daar zes koppels blijven zitten, die andere koppels gaan naar het zijhokje. Waarom ? in het vlieghok heb ik ook drie lagen broed bakken en dat wil ik bij de kwekers ook om de hokken een beetje uniform te krijgen. Om je hobby goed en leuk te willen beoefenen wil mijn oog ook wat. Ik ken er nooit bij als ik op sommige hokken komt dat de mensen zeggen dat ze van hun hobby genieten als de brandnetels in de mest in de hokken groeien en de algen in de drinkbakken zitten met de nodige dooie vliegen. Ik denk dan , hoe ken je zo met je hobby omgaan. Zelf zal ik ook grote fouten maken in ogen van anderen en mijn duiven prestaties zijn niet optimaal en dat erken ik zelf. En dan ben je eigenlijk in duivenland al een grote als je je eigen fouten durft te erkennen. De meeste hemelen alleen hun eigen wanprestatie vaak op alsof ze supersterren op het hok hebben , als vissers die van een ondermaats voorntje een snoek maken. Ach misschien is dat hun hobby.

Als laatste deze week wil ik Evelien van Dijk bedanken voor de lieve woorden die ze in haar column op wwwgerodijk.nl/journaal schreef.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 52-2020

Het is de laatste en precies de 52 ste ,,Rondom het duivenkot,, dit jaar. Een jaar waar we best even bij stil kunnen staan en alleen al aan gekende duivenmelkers zijn er dit jaar meer ontvallen dan vingers die ik aan mijn handen heb. Daarnaast ook uiteraard mijn Ienepien.

De kerst heb ik doorgebracht bij dierbaren en iedereen trachtte er het beste van de maken maar duidelijk was er steeds een bepaalde druk van leed over de situaties hing maar iedereen heeft zich er doorheen geslagen. Dus hebben we het zoals je dit benoemd in gepaste sfeer doorgebracht.

Met het duivenhok heb ik in de droge uurtjes voor wat de verbouwing betreft  een paar stapjes kunnen maken en hoop ik deze komende week een paar flinke stappen te kunnen nemen als het weer haar medewerking verleend.

Vandaag de verkoop van mijn mattie een beetje op afstand gevolgd en ik ben blij voor hem dat het een groot succes geworden is die zelfs zijn stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Ook zag ik op internet dat er kleinkinderen van de Lady Bolt en Mister Bolt te koop werden aangeboden op een site en deze ook voor flinke bedragen van eigenaar verwisselde. Soms snap ik niks van die verkopen, daar hier de bron van die zgn goede duiven op het hok zit maar als ik een vergoeding voor een jonge duif vraagt dan worden de schouders opgehaald terwijl ik er toch genoeg in geïnvesteerd heb. Zal wel aan de bekende ,,gunfactor,, liggen.

Iets anders waar ik mij de laatste tijd wat in verdiept heb is de oneerlijke verdeling en uitkering van het prijzengeld de gouden ringen races van Club MED in Zuid Holland aangaande. Ik vind dat dit prijzengeld eerlijker vervlogen moet worden en verdeeld op de afdelingsvluchten in de rayons en niet in de samenspelen. Zo voorkom je dat leden in samenspelen die in een ander rayon zitten dan hun samenspel misbruik kunnen maken van hun gunstige ligging tov het samenspel waarin ze spelen. Sommige pakte vorig jaar geldprijzen terwijl ze in het rayon waar in ze zijn ingedeeld niet aan de bak waren gekomen dus feitelijk geldprijzen ontvingen die andere in het samenspel misliepen. Ik zit niet in een bestuur dus heb absoluut geen inspraak of ook maar enige invloed om dit te veranderen maar hoop via deze column hier dus wat aandacht voor te krijgen en bestuur mensen aan het nadenken te zetten. Ere wie ere toekomt maar wel zo eerlijk mogelijk.

Normaal heb ik hier al volop jongen liggen en nu zitten de duiven nog gescheiden en ik ben er niet een treurig om, ze zien er prima uit en het is net of ze beter uitdijen dan andere jaren. Ze tonen breder en iets zwaarder en zijn uitermate tierig. Ik hoop dat ik in de volgende rondom ken melden dat ze bij elkaar zitten.

Ik zou zeggen een gezellige jaarwisseling en tot horens in 2021.

Kees Commijs Postduivencoach.