Archive for the ‘De postduivencoach op reportage.’ Category

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 37-2021

We zijn weer een weekje verder en de laatste vlucht is geweest namelijk Niergiens N37  afdeling 5 , alleen is er over deze vlucht op de afdeling 5 site helemaal niets te lezen , geen uitslagen en geen standen van de nalijn of generaal helemaal niks.  Ook met de zgn. attractievlucht was het een rommeltje op internet uitslagen klopte niet en de hele boel was door elkaar gehutseld , leve de vooruitgang , leve het computer tijdperk . De machine beheerst ons en gaat het fout, dan is het ook echt fout en zitten we op een dwaalspoor. Vroeger werd de lijst netjes uitgerekend in de club door de rekenaar , de rollen controleur keek alles nog eens na en daarna schreef men handmatig een lijst die voor het raam ging en werden na reclame die tot maandagavond kon worden ingediend de uitslagboekjes ingeschreven die de liefhebbers aan het einde van het seizoen kregen. Allemaal gedaan door vrijwilligers die de duivensport in hun lijf hadden en hart voor hun doel. Tegenwoordig moet men smeken of mensen met dingen willen helpen en verschuilen ze zich achter het feit dat ze een keer een wc rol hebben verwisseld of dit nog van plan zijn een keer te gaan doen. In wezen is er aan de duivensport in zijn geheel geen klote meer aan, het is ieder voor zich en god voor ons allen geworden. Uitzonderingen daar gelaten want er zijn er nog wel, namen noemen doe ik niet bang dat ik mensen vergeet en ook namen van personen die zich steeds drukken noem ik niet daar hun smoezen al in mijn ziel gegrift staan.

Maar gelukkig waren er nog de mensen die zorgde dat wekelijks de lijst er kwam, die zorgde dat de duiven ingekorfd werden , die zorgde dat de manden er weer schoon en keurig  bij stonden, deze liefhebbers volgde wekelijks vanuit hun hobbygevoel en hun doelstelling door zichzelf in te zetten als echte hobbyisten, en uiteraard moet ik niet de vaste koffiezetters en ballendraaiers vergeten. Ook de fondploeg die steeds hielp de manden laden terwijl er van hun zelf geen duif in zat. Heel veel respect voor deze mensen. Maar te vaak hoorde ik dit jaar , ik moet morgen werken , ik heb een verjaardag   enz enz. En sommige zeiden helemaal niks en bleven gewoon weg terwijl bleek dat ze best een mand kunnen tillen. Ook zag ik er dit jaar die wel hielpen maar waarvan ik zelf zei ,,blijf jij lekker thuis , dit gaat niet goed met je ,, en als ik dat zeg ben ik echt bezorgd en meen ik dat oprecht.

Maar het seizoen is ten einde en er komt een nieuw seizoen aan ,met de zgn winteractiviteiten. In onze club Pv de Blauwe Doffer houden we op  Vrijdag 22 Oktober een jonge duiven cq bonnenverkoop van de beste liefhebbers van onze club en grote toppers uit afdeling 5 Midden Oost, namen noem ik nu niet daar ik bang ben om dan een schenker over te slaan maar geloof mij hier komen echte toppers uit de beste duiven die ze op hun hokken hebben over de tafel. Philip Huksloot algemeen bekent in Rotterdam en omstreken heeft zich het rubber van zijn zolen en autobanden gelopen en gereden om dit alles voor elkaar te krijgen en sommige toppertjes heb ik al in de hand gehad en dat zijn echte aanraders . Wilt u wat meer informatie Philip geeft het u graag op 06 -53115770. Er komt eerst een internet voorverkoop bij GPS – Auctions waarna op 22 Oktober de eindverkoop in de zaal volgt.

Uiteraard gaan in dit winterseizoen de vrijdagavonden keuringen ook weer beginnen maar daar volgt met medewerking van onze ,, voltallige ,, tentoonstelling- cq wintercommissie nog mededelingen over.

Deze week vlogen we dus Niergiens en Philip was er al vroeg en we zaten lekker aan de koffie en appeltaart de berichten op compu/live te volgen en uiteraard kijken we dan naar de zuidhollandse eilanden want daar moeten ze eerst vallen meestal gevolgd door de Hoeksewaard. Opeens zegt Philip er zit er eentje in Monster en terwijl ik dat op mijn foontje wil checken brult hij daar heb je er twee en mijn reactie was ,,ja hoor,grappenmaker ,, maar zie ook opeens twee duiven draaien. Snel het busje met voer gepakt en ook snel door dat er één een vreemde was die de andere ophield. Maar de duif ( een rechtstreekse van mijn mentor Willem de Bruin) liep redelijk snel binnen en nummer twee knalde ook al op de plank en het bleef duiven regenen, We keken op de lijst op compu/live en er was in Midden Holland Oost helemaal niks te zien , alleen C.Commijs wat de klok sloeg en opeens kwam Hans van de Sluis er met zijn maatje tussen door knallen. Later zou blijken dat het een mindere uitslag was dan we dachten maar het gevoel wat Philip en ik toen op dat moment hadden kan niemand mij nooit meer afnemen, ik voelde mij keizer en koning tegelijk. En de duiven bleven vallen alsof ze vanuit een vliegtuig werden afgeschoten, nog nooit de duiven zo hard zien aankomen , als balletjes. Een voorteken was misschien dat ze vrijdags knokkend door het hok over de grond rolde en grote jongen hadden, maar dat is fout gedacht want het waren juist de jonge duiven die als speren kwamen. Maar het was de laatste vlucht.

Vandaag de broedhokken leeg gemaakt en de jongen eraf gehaald en schotels in de teil gedaan en de ramen nu dag en nacht wijd open. Raar was ook dat toen ik vanochtend bij de kwekers kwam ook deze als gekken tekeer waren gegaan allemaal bebloede neusdoppen en ook de broedbakken zaten onder en dit terwijl ze het hele jaar al bij elkaar zitten, snap het echt niet.

Ook vandaag bij Bulent in Gouda,, de broedbakken specialist,, weer 20 nieuwe bakkies voor komend jaar besteld , dus ook daar reken ik op dat dit goed komt.

Ik zou zeggen tot de volgende rondom en anders misschien tot 22 Oktober in de pv Blauwe doffer of op 8 Oktober op de forumavond ( met Willem de Bruin en Arjan Beens ) in Knegsel.

Kees Commijs Postduivencoach

Emotie ten top.

Het is nu zaterdagavond en mijn column schrijf ik morgen pas , maar toch moet ik vanavond iets kwijt want de adrenaline is vandaag hoog opgelopen al probeerde ik dat volgens mij goed te verhullen.

Dit jaar had ik met de duiven maar één focus en dat was een eerste prijs winnen en liefst in zo hoog mogelijk verband, ik had het nodig om mijn gemoed van binnen tot rust te krijgen.

2020, vroeg in het jaar kreeg Ienepien pijn in haar buik en ging naar de huisarts. Deze stuurde haar direct door voor een scan en die verontruste dus kwamen er vervolg onderzoeken. De uitslag was verschrikkelijk , Ienepien had alvleesklierkanker , ongeneeslijk. Ze had nog kort te leven maar…. als ze aan de chemotherapie zou gaan kon haar leven nog met ongeveer 7 maanden verlengd worden. Mijn Ienepien maakte die keus en ging vechten , vechten als een leeuwin, vechten om die kanker te overleven, voor mij ,haar kinderen en kleinkinderen.. Om de week gingen we op vrijdag naar het ziekenhuis en werden de zakken chemo aangekoppeld tot zondags op de dag. Ik moest van Ienepien gewoon mijn duiven gaan inkorven en zaterdags pakken. Van de vereniging de Blauwe doffer , Rotterdam kreeg ik de volle medewerking als ik kwam werd ik ondanks de protocollen gelijk geholpen  en met het uitslaan ook, zodat ik steeds weer direct naar Ina toe kon. Op maandag  moest Ienepien zichzelf injecteren om weer voldoende weerstand te krijgen voor haar volgende chemokuur, van die injectie was ze steeds heel erg ziek. Ze kreeg van die flesjes zgn. astronautenvoeding , ze kon ze niet weg krijgen en werd er alleen zieker van. Ik maakte biefstukken en ander eten voor haar om te zorgen dat ze op gewicht bleef , vaak stond het bord onaangeroerd naast de bank of naast haar bed . Maar we knokte door. Zij geloofde erin , ik speelde voor haar mee  maar in mijn binnenste was ik realistisch en dacht steeds weer een dag weg, het noodlot komt steeds dichterbij. Het elfde chemo weekend was achter de rug en we zouden opgaan voor de twaalfde maar Ienepien was na de injectie erg ziek, at bijna helemaal niet meer en kwam niet van bed. Opeens zei ze , ik heb het ziekenhuis gebeld en we mogen straks komen. Wij naar het ziekenhuis , lopen kon ze niet meer. In het ziekenhuis bleek dat ze corona had en iedereen schrok zich rot. Maar de arts zei na een test , gelukkig mevrouw uw longen zijn nog vitaal en 100 % in orde dat is uw voordeel. Twee dagen later waren de longen totaal verrot en lag Ienepien aan de beademing  een week later overleed ze. Ik kreeg nog een kaart van het ziekenhuis met medeleven. De alvleesklierkanker was zo goed als weg stond erin en vermoedelijk zou ze dat hebben overleeft maar de corona maakte een eind aan haar krachtige strijd , inmiddels was ook ik positief getest en vermoedelijk hadden we het beide op een zaal in het ziekenhuis opgelopen.

Waarom nu dit verhaal, die eerste prijs al is het maar in mijn club die ik vandaag behaalde was voor mijn Ienepien, al heeft ze daar zelf niks aan maar ik voelde mij gedwongen om dit voor haar te bereiken. Net zo als ik me dit jaar gedwongen voel om de club die mij in 2020 zo hielp door mij de kans te geven veel bij Ina te zijn , te helpen. Dit jaar steeds de manden geladen , water gegeven en de manden gelood. Ik voelde deze verplichting. De eerste is er , de tranen waren er en een kaarsje heb ik voor haar urn aangestoken. Nog één week manden en de boel verzorgen en dan heb ik ook voor mijn club mijn doel bereikt.

Het is een heel intiem en persoonlijk verhaal maar deze dag was voor mij een dag van geluk , verdriet en hoop.

Kees Commijs.

 

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 35-2021

We zijn weer een week verder, met nog twee weken te gaan, Fontenay en 2x Niergiens. Feitelijk is het seizoen voor mij te lang,  niet de frustratie maar de ergernissen lopen op. Natuurlijk loopt het allemaal redelijk op rolletjes in mijn duivenclubje maar het zijn wel altijd dezelfde liefhebbers  die het ijzer uit het vuur halen, van lijstenmakers tot concoursmakers van mandenreinigers tot inladers. Ik weet dat sommige vanwege gezondheidsproblemen niet kunnen laden en heb dit ook zelf aan de personen aangegeven ,, blijf jij maar thuis want aan een liefhebber die instort hebben we helemaal niets meer,,. Maar ik zie er ook die met twee reismanden duiven komen in hun zondagse pak , deze volle manden met gemak op de tafel tillen maar zodra ze hun klokje terug hebben weer pleite zijn. Ergernissen. Wel geef ik direct aan dat ik ondanks de ergernissen het verschrikkelijk naar mijn zin heb , doe binnen de club gewoon mijn ding maar idd heb ik soms mijn ergernissen en uit deze dan ook vaak op een niet te nette manier maar dat is deze ,,Kees,, mijn persoontje ten voeten uit , zit in mijn karakter. Deze week ook een klein eigenlijk miserabel dingetje ,tien over het uur zeggen dat er op half over het uur de afslag is, dan wordt ik pist, en idd blijkt hoorde ik vandaag dat er in groter verband na tien over het uur nog prijsduiven zijn gepakt. En dit terwijl er enkele weken terug ruim een uur na de prijzen pas werd afgeslagen. Waarom ? Ik ga er niet op in maar het geef mij wel ergernis. Waarom niet gewoon enkele uren na de prijzen afslaan net als in sommige andere verenigingen. Dan kunnen liefhebbers die alleen zijn ook hun nakomende duiven verzorgen, nu zijn combinatie spelers ook hierin duidelijk in het voordeel en dat zouden ze zelf niet moeten willen, eerlijk spel is in 2021 toch de dooddoener, dus hier een klein beetje ergernis, al denk ik dat er overal wel wat te zeiken is.

Ook erger is mij aan kinderachtige dingen in de duivensport, grote mensen die anderen kleineren en staan te springen als een kind als je binnenkomt van ik heb er weer vijf voor je , boert me niks, maar erger mij wel aan het gedrag en kan natuurlijk niet altijd rekening blijven houden met verstandelijk bewustzijn en blijf dus uitgaan van grote mensen onder elkaar ondanks mijn ergernis. En waardeer zelf ten zeerste de uitslagen van personen en clubgenoten die het beter deden dan mijn duiven, ook dat is duivensport. Bijvoorbeeld opa Paul , 90 jaar en eentje mee en prijs dus 100% , Opa gefeliciteerd ,klasse ouwe bok.

Deze week weer een ooievaar verhaal gelezen en uiteraard zou je elke week dit verhaal kunnen schrijven als je in een polder woont waar de meeste ooievaars van Nederland zijn gehuisvest. Gewoon een pracht van een lulverhaal maar als je aan je einde van het verhaal dan stelt dat je de eerste in Zuid Holland had gehad dan is dit ook denigrerend tov de mensen die boven je op de uitslaglijst staan. En dat alleen al om je commerciële belangen in de duivensport te promoten en aan te scherpen.  Nog eentje die ik dan soms lees , onze uitslag in het rayon was ……. Niet in rayon Oost van afdeling 5 zoals de suggestie wordt gewekt maar in een kleine grabbelbak, maar dat wordt wederom om commerciële belangen te verdedigen niet gemeld , onnet, en voor mij een ergernis die bijna op misleiding van argeloze liefhebbers begint te lijken.

Ondanks de ergernissen heb ik het reuze naar mijn zin met mijn duivensport in mijn clubje en in het algemeen. In mijn clubje een goede klik gekregen met de huidige inkorver en vind ik het zelfs vervelend dat hij komende week op vakantie is, wie had dat gedacht. Maar het fijnste vind ik dat nu elke week precies het aantal duiven volgens de tellers op de manden klopt met het aantal ingekorfde duiven. Dus vermoedelijk werd er voorheen weleens verkeerd op de tellers gekeken en een mand te vroeg gesloten, kan gebeuren uiteraard, waar gehakt wordt vallen spaanders.

Deze week hier gewoon met de jonge duiven geslaagd in het doel wat ik voor ogen had, twintig duiven meegegeven met als doel twee jonge duiven  zo vroeg mogelijk te draaien daar waar sommige vanwege hun aantal meegegeven duiven er vijf zes of meer moesten draaien, dit is me gelukt en komende week hetzelfde spelletje herhalen. Zal geen eerste worden geen tweede of derde maar als ik grotere  vooraanstaande liefhebbers achter mijn kleine hokje kan houden ben ik zeer tevredenen, ik opper dit absoluut niet met commerciële doeleinden. Goede vrienden zijn meer waard dan al het geld op de wereld.

De veranderingen in de hokken vorderen gestaag en hoop ook alles op orde te hebben voor de rui hier toe gaat slaan. Ook ga ik nog op zoek naar een goed adres voor aluminium opleermanden tegen redelijke prijs en  twintig duivinnenhokjes of 5 rijen van vier hokjes tegen een redelijk prijs . Heb al wat suggesties uitstaan maar vaak is de kosten van bezorgen een grote ergernis en ophalen voor mij geen optie omdat ik niet om een korting vraagt, zie ik in een gratis bezorging een reële optie maar anno 2021 schijnt het zo niet meer te werken.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 33-2021.

We zijn weer een weekje verder en een week waarin je duidelijk de frustraties begint te voelen van liefhebbers waar het dit jaar niet zo loopt als dat ze verwacht hadden. Liefhebbers die er alles aan doen om de top te behouden, tanken brandstof leegrijden enz , echt alles om succes op topniveau te bereiken. Ik doel nu niet op één liefhebber maar meerdere uiteraard onder meer ikzelf. Ik had ook meer van mijn seizoen verwacht, maar het loopt anders dus zal ik mijn lat moeten bijstellen en dan nu al naar het volgende seizoen moeten gaan kijken.

Maar deze week bereikte mij ook een brief die een liefhebber naar de afdeling had gezonden en een schrijven erbij of ik daar ook een mening over had. Nu die mening schrijf ik hier , gewoon verscheuren , verpulveren en de snippers verbranden. De haren gingen bij mij overeind staan. aantijgingen richting afdeling 5 bestuur die bij navraag gewoon opzij werden geschoven door een chauffeur. Ik vraag meestal iets even na voor ik oordeel.

Maar het ergste in de brief vond ik wel dat er gewezen werd  naar de woorden eerlijk spel en verschuivingen van de samenspelen in andere rayons . De duivenliefhebber die de brief schreef speelt met een aanzienlijk aantal duiven , zeg maar gerust met heel veel duiven in zijn en mijn samenspel de RMO. Daarnaast zit hij nog aan de oostgrens van dat samenspel wat inhoud dat ik hem ongeveer 4 km moet geven , dus bij 1000m per minuut vier minuten. Komen dan door de wind en trek van de duiven de duiven (80% van de vluchten) uit zijn richting dan moeten mijn duiven die vier km tegen de wind invliegen dus in principe moeten mijn duiven om hem te kloppen acht minuten eerder over zijn hok vliegen. Ik zou als ik in die situatie zat nooit meer de woorden eerlijk spel in mijn mond durven te nemen laat staan op papier te zetten. Ik zou me zelfs schamen om aan het einde van het jaar een beker in ontvangst te nemen. Maar eerlijk spel opperen en dan samenspel MHW bij MHO willen voegen dan ben je echt de duivensport aan het kapot maken om je eigen voordeel via veel liefhebbers die westelijk vliegen te creeren. Meer schrijf ik er niet over , vond het zelfs misselijkmakend.

Dit weekeinde hadden we twee vluchten Duffel voor de nalijn en Morlincourt voor de jonge duiven, over Morlincourt kan ik kort zijn , ik heb nog nooit zoveel plezier van het ECS gehad , toen er vijftien duiven thuis waren zaten er slechts drie in het hok en de rest op de plank of via de plank op het dak van het hok. De duiven waren totaal verdwaasd en tot drie keer toe heb ik toen ze er zaten de blauwe drinkgoot op de plank moeten vullen. En ook nu ga ik niet wijzen ( als andere wel doen) naar de verzorging of convoyeurs en ook nu trek ikzelf het boetekleed aan. Ik ga andere manden aanschaffen ( alla Rick van Dorp ) , aluminium opleermanden waaraan ik ook de watergoten kan gaan hangen en volgens seizoen gaan gewoon deze in het hok en de jongen er een week in zodat ze niet meer bij twee dagen mand verrast worden door het idee van waar is het water. Dat sommige liefhebbers ze dat wel leren bleek in de duivenclub, daar geef ik de duiven ook het water aan de mand en alle weken bleven de drinkbakken gewoon onaangeroerd maar nu waren ze bij twee manden deze zo goed als leeg. Dus er was een liefhebber die ze wel goed had opgevoed en ik neem mij die les ter harte . Gaat weer wat kosten maar ik ga er wel voor , mijn atleten zijn mijn alles dus moet ik wel. Overigens na een dipje vorige week kwamen mijn jongen nu goed af en mocht ik zelfs tevreden zijn.

Duffel oude duiven ging ook redelijk en ik was blij dat de oude duiven zich weer lieten zien omdat dit na het eindigen van het oude duivenseizoen echt minimaal was. Kortom over het weekend was ik niet ontevreden, al is die getergde eerste prijs nog steeds niet binnen. Slechts zeven kansen zijn er nog en zelfs een achtste en die heet lauwkans.

Tot de volgende rondom, en voor de opstokers en wiggen draaiers in de duivensport dit is natuurlijk een heerlijk bloc deze week voor jullie , ik zou zeggen ga je gang.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 32-2021

We zijn weer een weekje verder , dus het einde van het seizoen nadert snel. Nog vijf weekjes en dan zit het er al op en geloof me ik ben er echt blij om. Het was gewoon wat de lossingen betrof een zeikseizoen waarin je je wekelijks afvroeg of het niet beter zou zijn om te gaan stoppen. Steeds wachten dan om dit en dan om dat terwijl iedereen er aan twijfelt of de duivenwagens soms wel op tijd op de losplaats stonden. Ik weet het niet en kan daar ook geen oordeel over vellen , wel zag ik op een filmpje van een andere afdeling dat, toen die gingen lossen er geen andere duivenwagens op de losplaats stonden terwijl wij daar ook moesten lossen met afdeling 5, vragen ,vragen en nooit antwoorden. Transparantie noemt men dat.

Dit weekeinde vlogen we Niergiens  en wederom gingen de duiven er niet vroeg uit, zal wel wat regen of mist onderweg geweest zijn of misschien zelfs een laagvliegend vliegtuig ik weet het niet en wil het ook niet weten , kan er niks aan veranderen maar leuk is anders . Er werd dus gewacht op een moment van de ideale lossing en om 8.40 uur mochten onze duiven eruit met een zw wind. Eerste duiven gingen 1500 mpm maken en dat liep snel naar de 1250 mpm. Voor degene die ze hadden een prachtvlucht en voor de andere waaronder ik een prutsvlucht. Het is niet anders en deze vluchten kunnen er ook zijn. En de overvlucht had ze weer keihard. Veel wordt er geklaagd over de jonge duiven garde oogjes , vliesjes , ornithose enz . Ach, ook dat hoort erbij tegenwoordig en er wordt gewoon mee door ge concours  en in wezen , laat lekker gaan, anders maken we er kasplantjes van die op de duur nergens meer weerstand tegen hebben of krijgen. En het kaf scheid zich vanzelf van het koren.

Dat koren kan ik goed gebruiken als bruggetje nu ik overal alweer akkers zie waar de combine zijn werk al heeft gedaan, vroeger ging je vragen af je een zak uit de afvalbak kon krijgen. Dan had je onkruidzaden enz  Ook was een baaltje verse tarwe erg gewild , je kon er de rui mee gaan stimuleren . Sommige kookte zelfs de tarwe  om daarna het afgekoelde water in de drinkpotten te doen.

Tja , als duiven konden schrijven over wat ze allemaal te eten krijgen of te drinken dan vermoed ik dat het boek groter en dikker is dan de staten bijbel.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot en duivensport 31-2021

We zijn weer een weekje verder en dus ook weer een jonge duivenvlucht.

En net als altijd gonst het weer in de duivensport van geruchten en dat is altijd leuk om te horen al moet je ze vaak met een korrel zout nemen ,wat zeg ik korrel noemt het maar de hele zoutzee of de zoutopslagplaats van Rijkswaterstaat. Maar zo hoorde ik dat sommige spelers al dreigen met de duivensport te stoppen  als er ook op vrijdag de mogelijkheid tot lossen gecreëerd gaat worden. Dreigen om zo deze mogelijkheid van tafel te vegen terwijl men verduiveld goed weet dat het merendeel van onze vergrijsde sport toch op vrijdag thuis is . Dus dreigen , daarmee eventueel voorkomen dat er een mogelijkheid tot een te lossen mogelijk is , dus in wezen voor 80 % van de duivenliefhebbers hun weekend genot afnemen. Ja, egoïsme wint het vaak van de democratische gedachte.

Maar we hebben het weer gehad de duivenvlucht voor het weekend. Quievrain stond op het programma van de afdeling 5 en de afdelingen 8 en 9 stonden er ook. Grote vraag is wat die in Quievrain te zoeken hebben  maar het schijnt dat de NPO zich met inplannen aanpast aan de situatie. Maar jammer is dat de afdeling 5 zich daaraan gaat schikken. Dus was het weer wachten geblazen en mochten onze duiven pas rond negen uur het luchtruim kiezen en met dat mochten krijg ik een raar onderbuik gevoel. Het is nog steeds zo dat afdelingen autonoom zijn en dat houd in dat ze zelf mogen bepalen en beslissen. NPO heeft in deze alleen een adviserende taak en dreigen met het niet meer verstrekken van een losvergunning is dus een loze kreet in de ruimte, deze zijn ook via de KBDB te verkrijgen (vermoed ik).

Al met al denk ik dat vroeger lossen beter was geweest, de vlucht verliep traag en een optelsom in de kennissenkring vandaag kwam er al snel op neer dat er zeker nog honderd duiven onderweg waren. Als ik al met al over de drie vervlogen duivenvluchten een optelsom maakt kunnen we er vanuit gaan dat inmiddels zo 30 % jonge duiven nog onderweg is, een bizar hoog aantal. En zijn we er nu dan ? Nee , zeker niet . De eerste liefhebbers hoor je al klagen over het zgn vliesje houden dan enkele duiven thuis maar de rest gaat gewoon bij andere duiven in de reismand. Andere zeggen niets maar spelen een weekje niet om welke reden dan ook. Vermoedelijk wel fanatiek maar denk dat ze dan een weekje rust nemen om daarna opeens hard te pakken, prachtig vind ik dit. Tja de duivensport is hard veranderd , daar waar men vroeger je roemde om je uitslag is tegenwoordig de eerste vraag ,, hoeveel mis je er nog.. Over een mooie uitslag van een ander wordt bijna niet meer gesproken of vaak zelfs dan volgen de volgende volzinnen ,, ze kwamen over hem heen ,, of  ,, heb je gezien hoeveel hij ermee had,, onder ons gezegd allemaal kinderachtig gezeik. Wil je echt dat je naam snel bekend wordt in de hedendaagse duivensport dan zal ik je de volgende tip geven, zeg gewoon tegen een andere duivenmelker ,,dat je je hok in kwam en vijftien dode duiven vond en er zeker veertig helemaal in elkaar zaten,, Gegarandeerd dat binnen een uur heel duivenhoudend Nederland je naam kent .

Maar even terug naar de vlucht Quievrain van het weekend  om 9.00 uur gelost en de eilanden om 8.50 uur dus dan even op compu/live de aankomsten volgen en al verwacht stond de eerste aankomst erop op de eilanden afstand verschil berekenen en de tien minuten erbij trekken en je hebt een indicatie van hoe laat je hem/haar kunt verwachten. dan compu/live gelijk op je eigen samenspel zetten en wachten. En ja hoor daar kwam op 47 een duivin de put indraaien , ff dakje pakken en naar de plank, nummer twee kwam er redelijk snel achteraan al moest die wel ff laten zien dat hij nog niet moe was. Toen kwamen er al kort achter nummer 3, 4 en 5 maar die gingen ongeveer 15 meter vanaf het hok in een plas liggen badderen op het dak van de berging van de buren , ik roepen en fluiten maar het mocht niet baten erger nog er kwamen er nog vier en die gingen ook rechtstreeks vanuit de lucht deelnemen aan het badderfestijn. Dit werd me te gortig zeven duiven die lagen te badderen , snel tennisballen gepakt op de tennisbaan en deze vanuit mij letpositie tussen de duiven geworpen en het hielp , ze vlogen op en gingen draaien om daarna op de ander berging bij het hok te vallen en in twee ploegjes binnen te lopen. Nog nooit meegemaakt maar voortaan staat er naast mijn letstoel ook een emmertje met wat ballen erin, dit mag me niet meer overkomen (hoop ik). Maar toen gingen er tussen de duiven periodes komen van stilstand dus naar Phil Huksloot gebeld en ook daar liep het traag alleen zat ook hij op 47 gepiept en dat was vroeg op zijn afstand dus ik zei ,, dat is een mooie en ik denk de eerste,, En later bleek dat inderdaad zo en ook de eerste in de RMO en in MHO afd 5.  Phil gefeliciteerd en volgend jaar gaan wij het anders aanpakken , we letten goed op en leren van fouten die we maken en vooral we willen luisteren en kijken naar andere voorbeelden.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot en duivensport 30-2021

We zijn weer een weekje verder en het weer is er echt niet beter op geworden, maar er werd nu wel gespeeld met de duiven. Vermoedelijk ook om dat ik las op een andere site dat er vorig weekend helemaal geen advies door het IWB was uitgegeven om niet te concoursen en dit vermoedelijk door de afdelingen zelf zo was aangenomen.

Wel waren er voor wat de afdeling 5 betrof wat aanpassingen gedaan in het vluchtprogramma , zo gingen we opeens Fontenay een midfond vlucht spelen als dagfondvlucht en de jonge duivenvlucht Quievrain werd Lennik voor de kortste afstanden en Duffel voor de langere afstanden. Maar ook dit werd anders uitgelegd schijnbaar want wat bleek later MHO en MHW werd gelost in Duffel en Gouwe IJssel in Lennik en dat terwijl sommige hokken ij Gouwe IJssel dertig kilometer verder liggen als mijn duivenkot. Dit houd weer in dat de sprong van o.a mijn jonge duiven komende week groter is dan die van de andere samenspelen. Hoe oneerlijk kan een afdeling bestuur een competitie maken.

Maar terug naar het afgelopen weekeinde , over Fontenay kan ik heel erg kort zijn , dat was gewoon pet bij mij , een armentierig prijsje en klaar was Keessie. De oude duiven hebben in wezen dit seizoen hun niveau niet kunnen behalen, en waar andere dan allemaal uitvluchten bedenken zeg ik gewoon het was helemaal pet. Waardoor ? Wist ik het maar , ik zal een fout gemaakt hebben of iets over het hoofd zien, noem het maar hokblindheid want ik weet het niet dus kan ook niets ondernemen om het tij te keren en we gaan gewoon door naar de nalijn. De duiven zijn niet meer uit elkaar gehaald en op de nalijn krijgen ze in alle rust gewoon een nestje.

Bij de lossing van de jonge duiven voelde ik al nattigheid, een samenspel werd gelost om 11,20 uur en dan wacht een afdeling die altijd om de 10 minuten hun samenspelen lost opeens 25 minuten om ons samenspel MHW + MHO te lossen  en als ik dan later de uitslaglijsten lees dan constateer ik dat er een vereniging is die met 1480 mpm start en de laatste prijs daar 1287 mpm heeft terwijl een andere vereniging start met 1201 mpm en eindigt met een laatste prijs van 998 mpm. Het kan er bij mij niet in dat er dan geen duif is die zich tussen de tijden van de andere snellere vereniging had kunnen voegen. Zelfde losplaats zelfde lostijd. Er is wat gebeurd maar wat daar zullen we nooit achter komen net als toen er opeens duiven vanuit een wagen waren gelost in Streefkerk die men vergeten was en men gokte dat dit binnenhuis zou blijven en fout gokte. Waar om geen transparantie en dan gewoon als grote mannen vertellen er ging is fout , jullie hebben genoten van de aankomsten van de duiven maar het concours telt niet , uiteraard als er iets is fout gegaan en zoniet dan blijft alles zoals het is uiteraard, maar die 25 minuten lostijd verschil zitten mij goed dwars.

Ook heb ik al diverse keren geopperd dat men samenspelen in dezelfde wagen moet doen en deze direct zelfstandig na het ophalen naar de losplaats moet rijden , niet meer overpakken om wagens vol te krijgen en zodoende het hele concours door elkaar te hutselen. Dan zijn kleine foutje die grote gevolgen hebben niet uit te sluiten of …. iets  wat ik liever niet zie maar als het logistiek beter is , hutselt het maar door elkaar en ….. alles tegelijk op dezelfde losplaats los  dan komen er ook nooit meer  voor – of oordeelpraatjes.

Hier stond ik te wachten toen ik opeens twee duiven kreeg en aan het steken en rondjes draaien zag dat het twee jongen waren , ze draaide een rondje of vijf en vielen op het hoge dak van het pand gelukkig kwam er eentje naar beneden en de andere zat er toen ik naar de club ging om af te slaan nog, zal nooit weten of het er eentje van mij is geweest want toen ik thuis kwam zaten er wel nakomers in het hok en niets op het dak. Opvallend was dat de jonge duiven flink de klus kwijt waren en soms na het piepen niet naar binnen liepen maar op de plank of op de golfplaten van het hok bleven zitten. Sommige hadden neuzen als net afgespeende piepers van de regen die ze onderweg gehad hadden. Deze jonge duiven hadden gewoon een paar uur eerder of een paar uur later gelost moeten worden iets wat men ook duidelijk op buienradar had kunnen constateren als men met een vlucht waarvan men de tijdsduur ivm de wind op een uur schat even kan checken door op + 3 uur van buienradar te drukken en dan even de grijze massa ik de bovenkamer laat werken. Al met al had ikzelf de jonge duiven redelijk en was deze week geen jonge duif kwijt.

Toch wil ik nog even een verhaaltje  kwijt. Een student Daniel die hier in de straat woont en wat een hele fijne knul is en aardig voor iedereen stond ineens op mijn deurbel te drukken, ik ging naar de poort en hij stond daar met een jonge duif in de hand. ,,Kees is deze jonge duif van jouw want hij kan niet meer vliegen maar zat op het plein op de grond in een hoekje,, Ik pakte de duif die zo scherp was als de snijkant van een broodmes. ,, Nee Daniel, hij is niet van mij maar ik neem hem wel mee en zal even de eigenaar bellen , maar eerst wat eten en drinken voor het beestje,,. En alzo gebeurde, direct de eigenaar gebeld , dhr Vleeming uit Babberich. We waren het snel eens , Babberich -Rotterdam is al snel een uur en driekwartier toeteren dus maakte we de afspraak dat ik zou proberen de duivin op te knappen en dan te lossen. En dus het duivinneke in een apart opvanghokje onder de valplank laag bij de grond gedaan zodat ze wel licht heeft maar weinig kan zien van de omgeving. Goed voer met wat extra mais , hennep en snoepzaad en met een week was ze weer klaar om naar Babberich te kunnen gaan.  Onze club ging op zondag naar Numansdorp om de jonge duiven af te richten en ik zou ook meegaan met mijn jonge duiven en de duif uit Babberich in een apart mandje meegenomen. In Numansdorp gaf ik haar nog aan Phil (met wie ik samen was) in de hand en ook hij vond dat ze de reis naar Babberich makkelijk moest kunnen maken. Allereerst gingen de duiven eruit van iemand uit een andere club ( Antoon) en toen deze weg waren loste ik ,,Malle Babbe,, die zonder te draaien in één keer weg was. Zo die was weg. Na 14 minuten loste we de duiven van onze club. Toen ik thuis kwam waren de jongen er, maar op het bovenste schabbetje in het hok zat….. Malle Babbe. Nog nooit in het hok geweest en nog nooit op de plank gevallen en helemaal niets kunnen zien. Ik noem het het miracle van Rotterdam. Malle Babbe zoals ik haar inmiddels noemde in het opvanghokje terug en twee dagen later weer een dezelfde poging gedaan vanuit Barendrecht maar nu andersom. Eerst mijn eigen jonge duiven eruit en  wachten en toen mijn telefoon piepte als kennisgeving dat mijn jonge duiven thuis waren ging Malle Babbe los, weer zat ze bij thuiskomst op het bovenste plankje in het hok ( het deed mij denken aan een opvanger die ik had in 1968 namelijk de 67 -380778 ). Dhr Vleeming inmiddels op zijn telefoon ingesproken. Maar de duivin in het hok laten zitten en de andere ochtend toen de jonge duiven los gingen haar maar mee laten gaan. Drie uur na het loslaten was er nog geen duif terug en ik begon al zweterig te worden toen er een koppeltje van vijf aankwam , weer een koppeltje en een uur later was alles weer binnen, pfft gelukkig, maar ik miste er eentje , het bovenste plankje was leeg , de wind was vrij pittig uit westelijke richting en Malle Babbe had eieren voor haar geld gekozen en een telefoontje uit Babberich bevestigde dat , Malle Babbe met ogen als een havik was op haar thuishok gearriveerd. Soms kan duivensport verrassend maar wel heel erg heel erg mooi zijn.

Tot de volgende rondom en meneer Vleeming , wees a.u.b zuinig op Malle Babbe.

Kees Commijs Postduivencoach.