Author Archive

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 3-2021

We zijn weer een weekje verder en zowaar lag er gisteren wat sneeuw, niet veel maar iedereen behalve ik was er blij mee. Ik vind het wel mooi maar heb een hekel aan kou en nattigheid. Mede daardoor schiet de verbouw van het achterste gedeelte van de hokken niet op, het weer werkt niet echt mee. Ook het feit dat de kwekers gewoon in een ander gedeelte tijdelijk onderdak hebben en alles gewoon in redelijk en billijkheid functioneert geeft niet echt druk op de ketel.

Van de de acht en twintig koppels was er één doffer en duivin die eerder een koppel waren geweest eigenwijs en zochten elkaar op, ik heb het laten gaan, wat inhoud dat dus twee koppels niet zo zijn als gepland. Ik heb de duiven op vrijdagmiddag 8 Januari gekoppeld dan ken ik u nu mededelen dat er van de 16 koppels vliegduiven vanavond al 11 koppels in het verbouwde hok gelegd hadden, dus ik ben dik tevreden tot nu toe. Toch hoop ik komende week onder de hokverbouwing een streep te kunnen zetten alles ff op te kunnen ruimen om dan  de administratie en andere dingen ff in orde te maken. Om daarna ff de rust kunnen pakken en te genieten van de duiven.

Verder lijkt het in duivenland wel of iedereen doof stommetje speelt, van de zgn. gouden ringen van club MED vernemen de liefhebbers niks , de site van afdeling 5 wordt niet ververst of iets medegedeeld , kortom het lijkt wel f de duivensport dood is. Gelukkig kun je af en toe nog een column op een duivensite lezen of zoiets maar verder …. ho maar.

Zelf dus ook niet veel mee te delen dus ik zeg dan maar tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 2-2021

We zijn weer een weekje verder en een doelstelling is inmiddels gehaald en de duiven zijn gekoppeld en alles zit zoals gepland. Uiteraard zijn nog niet alle koppels los maar 80 % wist hun broedbak vanochtend al te vinden en dat  terwijl ik nog bezig ben met sommige dingen voor wat de verbouwing betreft aan te passen. Op de vloer ligt nu een laag kattenbaksteentjes met erwtenstro erover, dit is voor een paar weekjes en dan moet het hok weer droog genoeg zijn om er een schone vloer in te hebben en te kunnen gaan schrappen . Want het hok schrappen blijft toch mijn ding. Vanmorgen nog even de nestmatjes vastgezet in de schotels, ik vind die hoge kunststof schotels geweldig maar tijdens het koppelen vliegen ze wel door je hok heen en dat is met aardenwerk schotels minder. Maar als alles zit en er geen vechtpartijen meer zijn  dan komt alles voor elkaar. Ik ben tevreden over hoe het nu gaat en daar gaat het toch om in een hobby.

Ook zijn de nieuwe spoetnikken binnen. , Phil Huksloot had bij een adres gegeven in Groningen en zei ,,bel die man eens, Johan heet hij. Al spoedig was er contact  en waren er drie spoetniks besteld en konden we die deze week gaan halen in Nieuwe Pekela. Phil bood aan mij er heen te rijden a , omdat hij de weg wist en B, omdat ik de jongste niet meer ben, en ik moet eerlijk opbiechten we hebben er een gezellige dag van gemaakt. En mijn ontmoeting met Johan was verhelderend , mooie spoetnikken gemaakt in een werkplaats  zoals een werkplaats behoord te zijn , rommelig maar gezellig en een man die vol emotie en overtuiging over zijn materiaal en gereedschap kon vertellen. Ik was in mijn sas en daar gaat het toch om, in situaties verzeild raken waarin je je prettig voelt.

Zo moment had ik ook toen ik de duiven koppelde , nu in een lekker ruim hok , zelfs een krukje erin waarop ik kon gaan zitten kijken , het geluid van de doffers klonk als een draaiende kettingzaag. Ik zat daar en het leek een droom die onwerkelijk was , dat geluid wat nog harder aanzwelde naarmate ze langer bij elkaar zaten , het klonk ook als het geluid van voldoening zoiets van ,, het zit goed baas we zijn tevreden,,. Ik genoot.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik nu snel moet doorgaan met de verbouwing van het tweede gedeelte van het hok , de kwekers zijn weliswaar nu ook gekoppeld in het jonge duivenhok maar ik wil ze voor ze gaan leggen weer terug in hun eigen broedbakken in het kweekhok hebben , dus haast is nu geboden.  Maar van mezelf weet ik dat ik een matige bouwplanner ben en ik soms andere dingen prioriteit geeft als die wel echt nodig zijn. Dat is nu eenmaal een slechte eigenschap die ik niet kan veranderen. Ik hou me dus niet aan het rooster wat ik voor ogen had en sta dan opeens wat anders te doen of ga wat lopen opruimen. Mijn mattie omschreef het deze week goed ,, je bent en blijft een speciale,, Hij heeft gelijk en … ik wil het graag zo houden , ik ben wie ik ben.

Dus hoe nu verder , met anderhalve week ,,moet,, het buiten gebeuren in grote lijnen gereed zijn. Dan ploffen ook de eieren in de schotels en kan er als er een dag of zes gebroed wordt, geënt gaan worden. Hoklijsten en entlijsten kunnen worden aangemaakt en eigenlijk ben ik er dan helemaal klaar voor want de rest is aan de duiven en ben ik alleen maar de begeleider en zij de hoofdrolspelers.

Oja , ik zeg niet waar en hoe, maar deze week ergens een bonte duivin in mijn handen gehad, een kanjer zoals er maar weinig zijn . De tijd zal het leren maar ik zit niet vaak mis.

Ik zou zeggen tot de volgende rondom,

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 1 -2021

Allereerst mijn gemeende goede wensen voor dit jaar waarin we nu alweer drie dagen zitten, veel liefde en gezondheid, genoeg centjes om rond te komen enz enz alles wat je leven vreugdevol en dragelijk kan maken.  Zelf heb ik ervoor gekozen om de jaarwisseling gewoon thuis door te brengen , beetje tv kijken en tussendoor een tukkie doen. Ik kon ook gelijk de honden wat in de gaten houden want ondanks het verbod knalde het er hier lustig op los en volgens mij zaten de handhavers zelf aan de oliebollen.

Zoals ik al eerder schreef lees ik ook de columns van anderen en je kunt er altijd wat van opsteken , een glimlach krijgen of met je hoofd schudden. Zo opperde deze week A.S dat het vermoedelijk wel eens afgelopen kon zijn met de zgn. zaalverkopen. Dit n.a.v. de online verkoop van Willem de Bruijn die 518.000 euro opbracht voor zijn zomerjongen. Ik ken Willem en A.S misschien zelfs beter dan ik , maar ik weet zeker dat als dit jaar de verkoop weer in Thorne gehouden kan worden hij dat zeker zal doen. Willem geniet van het samen zijn, op het trakteren van koffie met vlaai, om te zien hoe de liefhebbers zijn duiven keuren  bij de kooien , het bieden kortom de verkoop is één van de mooiste duivendagen van zijn jaar. Nu zullen andere zeggen maar de online verkoop bracht wel een paar ton meer op postduivencoach. Klopt, maar Willem heeft elke ochtend een boterham met een gebakken of gekookt eitje , tussen de middag zijn boterhammetje met pindakaas daar is hij groot in de duivensport door geworden en elke dag ook een gekookt aardappeltje of gebakken met een vissie of stukje vlees erbij. Willem kan zijn sport beoefenen en is in alle gradaties een gelukkig mens ,dus.

Een andere column schrijver had corona met het hele gezin maar deze vond het verschrikkelijk dat zijn kerk gesloten was.  What the Hell, denk je nu echt dat als je je  jezelf schor zingt aan gezangen of psalmen dat er dan geen dodelijk virus was geweest ? Denk eens anders , als er een grote macht zou wezen die alles op aarde met liefde en gevoel kon invullen dan had ons aardklootje er toch heel anders uit gezien. Dus die macht van liefde  en gevoel is er helemaal niet, maar ieder zijn meug zei de boer . Ik kan er zelfs kwaad om worden  maar heb me voorgenomen niet en nooit meer kwaad te worden, iedereen zoekt het maar lekker uit.

Zelf weer de laatste dagen de boel opgepakt en met de verbouwing van het hok doorgegaan en deze week gaat er hoe dan ook gekoppeld worden. Denk dat het dinsdagmiddag kan gaan worden. Daarna moet de verdere verbouwing van het weduwduivinnen hok en kweekhok in een versnelling omdat ik de kweekers wil koppelen in het jonge duivenhok en voor ze eieren leggen in hun eigen broedbakken terug wil zetten. Ook mijn keuze is nu duidelijk er gaan bij de kwekers twee broedbakken uit het hok zodat daar zes koppels blijven zitten, die andere koppels gaan naar het zijhokje. Waarom ? in het vlieghok heb ik ook drie lagen broed bakken en dat wil ik bij de kwekers ook om de hokken een beetje uniform te krijgen. Om je hobby goed en leuk te willen beoefenen wil mijn oog ook wat. Ik ken er nooit bij als ik op sommige hokken komt dat de mensen zeggen dat ze van hun hobby genieten als de brandnetels in de mest in de hokken groeien en de algen in de drinkbakken zitten met de nodige dooie vliegen. Ik denk dan , hoe ken je zo met je hobby omgaan. Zelf zal ik ook grote fouten maken in ogen van anderen en mijn duiven prestaties zijn niet optimaal en dat erken ik zelf. En dan ben je eigenlijk in duivenland al een grote als je je eigen fouten durft te erkennen. De meeste hemelen alleen hun eigen wanprestatie vaak op alsof ze supersterren op het hok hebben , als vissers die van een ondermaats voorntje een snoek maken. Ach misschien is dat hun hobby.

Als laatste deze week wil ik Evelien van Dijk bedanken voor de lieve woorden die ze in haar column op wwwgerodijk.nl/journaal schreef.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 52-2020

Het is de laatste en precies de 52 ste ,,Rondom het duivenkot,, dit jaar. Een jaar waar we best even bij stil kunnen staan en alleen al aan gekende duivenmelkers zijn er dit jaar meer ontvallen dan vingers die ik aan mijn handen heb. Daarnaast ook uiteraard mijn Ienepien.

De kerst heb ik doorgebracht bij dierbaren en iedereen trachtte er het beste van de maken maar duidelijk was er steeds een bepaalde druk van leed over de situaties hing maar iedereen heeft zich er doorheen geslagen. Dus hebben we het zoals je dit benoemd in gepaste sfeer doorgebracht.

Met het duivenhok heb ik in de droge uurtjes voor wat de verbouwing betreft  een paar stapjes kunnen maken en hoop ik deze komende week een paar flinke stappen te kunnen nemen als het weer haar medewerking verleend.

Vandaag de verkoop van mijn mattie een beetje op afstand gevolgd en ik ben blij voor hem dat het een groot succes geworden is die zelfs zijn stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Ook zag ik op internet dat er kleinkinderen van de Lady Bolt en Mister Bolt te koop werden aangeboden op een site en deze ook voor flinke bedragen van eigenaar verwisselde. Soms snap ik niks van die verkopen, daar hier de bron van die zgn goede duiven op het hok zit maar als ik een vergoeding voor een jonge duif vraagt dan worden de schouders opgehaald terwijl ik er toch genoeg in geïnvesteerd heb. Zal wel aan de bekende ,,gunfactor,, liggen.

Iets anders waar ik mij de laatste tijd wat in verdiept heb is de oneerlijke verdeling en uitkering van het prijzengeld de gouden ringen races van Club MED in Zuid Holland aangaande. Ik vind dat dit prijzengeld eerlijker vervlogen moet worden en verdeeld op de afdelingsvluchten in de rayons en niet in de samenspelen. Zo voorkom je dat leden in samenspelen die in een ander rayon zitten dan hun samenspel misbruik kunnen maken van hun gunstige ligging tov het samenspel waarin ze spelen. Sommige pakte vorig jaar geldprijzen terwijl ze in het rayon waar in ze zijn ingedeeld niet aan de bak waren gekomen dus feitelijk geldprijzen ontvingen die andere in het samenspel misliepen. Ik zit niet in een bestuur dus heb absoluut geen inspraak of ook maar enige invloed om dit te veranderen maar hoop via deze column hier dus wat aandacht voor te krijgen en bestuur mensen aan het nadenken te zetten. Ere wie ere toekomt maar wel zo eerlijk mogelijk.

Normaal heb ik hier al volop jongen liggen en nu zitten de duiven nog gescheiden en ik ben er niet een treurig om, ze zien er prima uit en het is net of ze beter uitdijen dan andere jaren. Ze tonen breder en iets zwaarder en zijn uitermate tierig. Ik hoop dat ik in de volgende rondom ken melden dat ze bij elkaar zitten.

Ik zou zeggen een gezellige jaarwisseling en tot horens in 2021.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 51-2020

We zijn weer een weekje verder en de kerstdagen naderen, andere kerstdagen als voorheen want er nadert ook een nieuwe covid variant  die de beteugeling weleens kunnen gaan aanhalen. In Engeland mag er al helemaal geen bezoek meer ontvangen worden  en alleen boodschappen gedaan worden in de dichts bijzijnde supermarkt. Ik zie het als noodzakelijke maatregelen want voorkomen is zeker in dit geval beter dan genezen. Dus vind ik ook dat onze beleidmakers een beetje traag en met zalvende handen op de huidige situaties reageren. Harde maatregelen zijn nodig en zeker wij als duivenmelkers weten dat. Bij de meeste staan geneesmiddelen , vaccins , ontsmettingsmiddelen enz enz gereed om zodra enkele duiven gedrag vertonen wat ons niet aanstaat in te grijpen en door de zieke dieren direct apart te zetten dus te isoleren. Wij weten hoe je moet handelen in dit soort situaties dus is mijn aanbeveling voor regering , kamerleden en mensen van de GGD enz. ga eens duivensport beoefenen dag gaat er misschien een wereld voor jullie open , kom je er achter dat 5 dagen binnen blijven niks inhoud en dat er ook dragende mensen overblijven die rond lopen, word een wakker.

Hier ook nog steeds niet de draad echt op kunnen pakken, verzorging van de duiven op een laag pitje en ook de verbouw gaat heel traag. Maar het boert me niet zo erg daar ik wel met de neus op de feite werd gedrukt en er achter kwam dat je pas van alles kunt genieten als jezelf in goede doen bent. Die dag zal wel aanbreken maar ik wil dit niet forceren, die komt vanzelf. Maar sommige zeggen , je koppelen komt in gedrang. Ja normaal wel in de hedendaagse duivensport en zelf deed ik al vanaf het eerste jaar dat ik duiven had 1967 aan winterkweek . Mede omdat ik niet wist wat de duivensport inhield dus ze gewoon op zolder zaten te broeden in de winter en een ringetje om kregen. Ik wis helemaal niks van duiven af en rolde zomaar de sport in, had er zelfs nog nooit eentje vastgehouden. Maar in die tijd ging iedereen zijn duiven pas half februari bij elkaar zetten dus daar van uitgaand heb ik nog tijd genoeg. En wie weet tegen wat voor openbaringen ik dan nog gaat oplopen. En gaat dat niet lukken ? Nu jammer dan na 2021 komt er wel weer een 2022, toch.

Iedereen hopelijk prettige kerstdagen.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 50-2020

We zijn weer een weekje verder in een wereld die momenteel voor mij heel hectisch is en vaak onbegrijpelijk.  Maar bijna alles staat op de rit. En zelfs een brief met bedreiging en afpersing heb ik bij de politie neergelegd , wel merkte ik dat hier weinig bereidheid was om er iets mee te doen en dan vraag ik mij af of we belasting betalen voor een dienst die misdaad niet gaat opsporen . Als betalende burger mogen wij toch wel wat activiteit van onze dienders verwachten. Het woord diender weergeeft het feitelijk al.

De duivensport staat hier op een laag pitje , even schrappen en voeren en zelfs het schrappen sla ik wel eens een dagje over , de echte drive die er altijd was is weg, alsof de hobby niks meer inhoudt. Ben inmiddels aan de verbouw van het hok begonnen maar als er ook maar iets even tegen zit loop ik ervan af. Maar als de verbouw af is denk ik dat de draad vanzelf weer wordt opgepakt. Zelf zit ik er eigenlijk niet mee , het verlies van Ienepien en het daarna leren voelen van je eigen innerlijk hakt er behoorlijk in. Ook dat jezelf positief getest bent geweest op covid 19 merk je nog steeds , je conditie is een stuk minder en vooral je doorzetting vermogen is aangetast. Maar ik mag niet klagen en alles zal allemaal wel op zijn /haar pootjes terecht komen.

Andere jaren zaten de duiven hier net als bij mijn mattie al op eieren , maar nu zitten ze nog gescheiden. Sommige bevriende liefhebbers denken dat dit niet goed gaat komen maar zelf ben ik daar niet bang voor. Wel beken ik gelijk dat de eerste prijzen met jonge duiven vaak gewonnen werden op een neststand en het liefst duivinnen op een groot jong. Maar de constante duiven waren vaak de duiven die later gekweekt werden en op het moment van de jonge duivenvluchten vrijwillig naar hartenlust trainde terwijl die winterjongen naar hun hormonen luisterde en het liefst binnen gingen rommelen. Een bekende trainer en voetballer zei toch ,, ieder nadeel heeft zijn voordeel,, en daar hou ik mij maar aan vast. Morgen vroeg even snel nog naar de bouwmarkt want ik denk dat Rutte in navolging van onze oosterburen de boel op slot gaat gooien  , maar hoe ? We zien het wel.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 49-2020

We zijn weer een weekje verder en in het winterseizoen is er altijd wat minder te schrijven. Normaal al en nu in de corona tijd helemaal,  geen tentoonstellingen , geen vergaderingen en minimale contacten. Een leuk leven is anders ook in onze hobby en laten we eerlijk zijn het risico om elkaar te besmetten met covid 19 is groot dus waarom zouden we dit nemen. Veel liefhebbers zijn al ouder en natuurlijk hun wederhelft en familie ook , vele hebben al een broze gezondheid, dus mijdt de risico en doe elkaar het verdriet van verliezen van geliefden niet aan.

Deze week heb ik eindelijk de moed bij elkaar kunnen rapen om met de verbouwing van het duivenhok te beginnen. Het hok bestaat uit een vliegafdeling , een afdeling voor de weduwduivinnen en een afdeling voor de kwekers. Gestart ben ik nu met de vliegafdeling zodat als deze gereed is de doffers uit de weduwduivinnen afdeling erin kunnen , dan pak ik die afdeling aan en als laatste de kwekersafdeling. Gestreefd wordt naar een koppeling datum van 18/12 maar dit kan iets later worden, in wezen boert het me niet. Ik zie wel waar het schip strand, ik doe het alleen dus stapje voor stapje , vind ik het genoeg dan stop ik en ga de andere dag weer een stapje doen.

Met de duiven gaat het goed ,de laatste pennen liggen er volgens mij wel uit en ze voelen goed aan. Wel hoor ik van de buren dat er een overlast van muizen is in de panden naast me dus zelf moet ik ook oppassen omdat ik er in huis ook al eentje heb zien rennen. Als ik ergens een hekel aan heb is het ongedierte. Met voeren hou ik me nog steeds aan de samenstelling van mijn coachmengeling en deze bevalt mij prima en zoals ze aanvoelen de duiven ook.

Vandaag kreeg ik een prachtig boek in de brievenbus van Pipa , geweldige foto’s van duiven en vooral van hun ogen. Als ik zo een kolonie duiven had zou ik zeker niet verkopen en meestal verkopen die liefhebbers als je ze wilt geloven hun beste en houden zelf slechts enkele slechten om hun hobby voort te kunnen zetten. Maar kijk eens in je hok en lees eens goed de uitslagen , kijk eens naar de duifkampioenen en gaat daarna eens in je luie stoel zitten nadenken. Een duifkampioen die boven aan de lijst staat heeft misschien wel 17 prijzen en een jonge duif misschien 8 en de volgende al minder en nummer 50 op de lijst ??? Hoeveel goede duiven zijn er eigenlijk in Nederland en België ? Volgens de verkopers hele ladingen vol maar volgens mij maar enkelen. Ik speel hoofdzakelijk vitesse ,midfond en dagfond , doe wel eens mee op een overnachtvlucht en vaak ook met succes . Ergeren doe ik mij aan de fond spelers,  en toch ook weer niet want ik respecteer dat ze zo blij en rustig met hun hobby omgaan en er zo van kunnen genieten. Maar mijn ergernis zit in het oppeppen van hun duiven prestaties 300 van 2400 duiven 260 van 1560 duiven enz enz  het komt overeen met prijzen als 3000 op 24000 duiven  en 2600 op 15600 duiven op een midfond vlucht , prijzen waar niemand over spreekt en goed zijn voor het toiletpapier. Ik ben in dit soort dingen misschien te hard of sommige zullen zeggen dat ik het niet sportief opvat, mag, ieder zijn mening. Dus ik ook.

We gaan komende week weer verder met verbouwen , morgen wordt er regen verwacht, kan ik wat materialen gaan halen en daarna vier dagen goed weer dus dat wordt bikkelen , we gaan ervoor en hopelijk in de volgende rondom wat positiever nieuws.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach