Author Archive

Ik ben woest en het wil maar niet wegtrekken,

Woest werd ik toen ik aan het begin van deze week las dat het bestuur van afdeling 5 in overleg met de diverse commissie had besloten de wedvlucht jonge duiven vanuit Duffel naar Meer te verplaatsen i.v.m. de vele verliezen (37 %) van afgelopen zaterdag vanuit Meer.

Mijn grote vraag was waarom, de verloren duiven komen niet terug ,dus daar los je niets mee op. Zelf had ik niet meegedaan en tegen mijn zin zou ik zaterdag wel meedoen aan Duffel, nogmaals tegen mijn zin maar het moet gewoon.

Waarom tegen mijn zin? Wijze duivengeleerde die in diverse besturen zitten en gezamenlijk de RMO rotterdam bestieren hadden naar de liefhebbers in hun verenigingen geluisterd en de conclusie was dat 13 jonge duivenvluchten die de afdeling 5 organiseert teveel waren en te zwaar voor de jonge duiven. En om de liefhebbers tegemoet te komen werden de eerste drie jonge duivenvluchten , Duffel , Asse Zellik en Oudenaarde uit de kampioenschappen en puntentelling weggehaald en starten we met tellen op de wedvlucht van ongeveer 175 km Quievrain. Dus als je als liefhebber vind dat het programma te zwaar is gooi je de duiven gelijk op 175 km, bepalen de heren. Nu loopt het jonge duivenseizoen tot 15 September en vroeger was rond 24 Augustus (Orleans) het jonge duiven seizoen afgelopen, dus verstandige bestuurders hadden gewoon op duffel gestart en waren rond 24 Augustus gestopt. Dan waren er drie verdere vluchten afgevallen die hoofdzakelijk alleen voor de commerciële hokken in het leven zijn geroepen en voor de kleine hobbymelker alleen maar een last zijn.

Ik ben woest en was al woest over de verhoging van het vrachtgeld vanwege de hogere dieselprijs. Zelf tankte ik vandaag in Belgie en dat scheelde me 32 cent per liter. Zouden trekkers van onze transporteur dan alleen op dure diesel rijden. Woest was ik en werd nog woester toen ik zag dat de transporteur ook in de commissie vervoer van de afdeling 5 zit als adviseur en ook nog eens zelf duiven heeft.( die hij vervoerd)

Hoe noemt men dit in de politiek en bedrijfsleven?

Ik ben nog steeds woest en vind de hele situatie onbegrijpelijk. en vragen aan je afdeling stellen kun je niet want dan is het antwoord alleen het bestuur van je samenspel kan vragen stellen indien ze op jouw vraag willen in gaan , maar het bestuur van het samenspel stelt geen vragen want het is één pot nat dus ben je als liefhebber aan die goden overgeleverd maar gelukkig hebben we in Nederland de vrije meningsuiting en kun je je hard luchten en eventueel je recht halen bij de burgerrechter..

En toch ben ik nog woest over de hele gang van zaken en zal blijven zoeken tot ik de onderste steen boven heb en de verantwoordelijke voor deze misère  in ons duivenspel heb gevonden.

het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-25

We zijn weer een week verder en weer een ergernis rijker. En we vallen maar direct met de deur in huis. Afgelopen winter waren er afspraken gemaakt dat de sectorvlucht 2 zou plaatsvinden vanuit Melun , dus afdeling 5 en 6 zouden daar vandaan concoursen. Opeens vonden de leden van afdeling 6 dit te oostelijk en stelde ze dat we naar Pointiose zouden moeten gaan. Afdeling 5 stemde daar niet mee in dus de sectorvlucht was van de baan en zouden wij en ik van afdeling 5 naar Melun gaan als gewone vlucht dus zonder nationale regels als mandenlijsten ,melden enz. Maar op het moment dat de wagens gingen rijden greep het NPO in , trok losvergunningen in en gaf deze alleen af voor Susanne en dan werd het toch een sector2 vlucht. Dus het NPO vind goed dat hun regels van het door hun opgestelde wedvlucht reglement worden overtreden mits het hun uitkomt. ook afdeling 5 had in deze klote moeten tonen en het concours af moeten lassen en terug of op zaterdag in meer moeten lossen met de jonge duiven mee waar wel een vergunning voor was. Ik had mij als afdeling 5 niet laten kennen en gezegd wij doen het niet want wij staan achter de wedvlucht reglementen. Wedden dat we Melun hadden kunnen vliegen.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ikzelf heel slecht gepakt heb van Suzanne maar dat is mijn ding en heeft niks met mijn stellingname te maken. En zoals eerder aangegeven gaan hier de duiven niet meer mee op de dagfondvluchten daar door besluiteloosheid van onze LC naar mijn mening steeds onverantwoord laat en traag gelost wordt, wil ik duiven de andere dag thuis zien komen dan breng ik ze wel naar een overnachtvlucht toe. Maar hier heb ik geen daagse duiven voor.

Vanochtend toen de jongen uitgevlogen waren zat er weer een vreemde tussen en zaten er een stuk of twaalf vreemde hier op het dak. Nu ligt er op het hoge dak altijd water dus konden ze er drinken. De binnen loper wat voer gegeven en eruit. Later op de dag was alles weggetrokken. Na enkele nare telefoontjes bij het opgeven pas ik daar nu voor, mijn maat is gewoon vol en mijn geduld op.

Zaterdag krijgen we onze eerste jonge duivenvlucht en enkele bestuurders hebben besloten dat deze vlucht in onze club en in de RMO nergens om gaat dus gewoon niet telt. Reden is niet gegeven maar voor de kenners van de Rotterdamse situatie duidelijk, bij enkele toppers regeert de angst , uiteraard niet voor mij maar vermoedelijk voor een combinatie in oost Rotterdam die nog weleens willen uithalen op die eerste drie jonge duivenvluchten (die nu niet tellen). Ik vind het een schande daar ikzelf voor niemand bang ben en de sterkste mag winnen, maar dit allemaal voor een plastic k..bekertje …..of zouden dan toch commerciële belangen meespelen in deze beslissingen.

Ja, een aantal jaren pakte ik de hobby weer op en dacht het wordt weer genieten geblazen maar ik heb mij vergist in de liefhebbers en in de sport waarin de lol en hobbygevoelens totaal veranderd zijn. Duiven houden en verzorgen is leuk , de aankomsten zijn om te genieten maar alle randverschijnselen verzieken de (mijn ) sport.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

 

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-24

Wat een duivenweekeinde ,om er moedeloos van te worden . De ene na de andere ergernis, nutteloos uitstellen en rekken , angst en nog eens angst . Maar dat is zo erg nog niet als het eindresultaat dan positief is maar dat was nog belabberder dan de vluchten die zaterdags wel gelost waren. De hamvraag is hoe kun je in hemelsnaam gaan lossen als op de lossingsite van de KBDB overal nog slecht zicht wordt aangegeven en de meeste Belgische vluchten terug naar de lokalen gingen. Hoe kun je lossen als je op de webcams rondom Laon kan zien dat het niet goed is. Dit is geen achteraf kritiek want ik zei het al vooraf dat het niet best zou gaan ondanks dat ik de eerste duiven op 1200 mpm inschatte. maar dat was mis er zaten er zelfs al op ruim 1400 mpm , foutje natuurlijk en een uitleg zal er ook nooit komen. Ook niet van de duif die al op compuclub/live stond voor hij geconstateerd was, zal wel de inmiddels bekende doofpot worden.

Al met al één en al ergernis, ook voor het eerst van mijn leven in mijn duivenloopbaan maakte ik mee dat de wagens verder rijden dan de vlucht die op het programma stond, je korft in voor 246 km en ga naar 262 km ( misschien gaan ze nog extra toeslag vragen ook), volledige waanzin.

De duivensport is simpel gesteld gewoon van het padje af. In achterkamertjes worden afspraken gemaakt en regeltjes, vluchten en kampioenschappen aangepast en trekpoppetjes gaan op de vergaderingen dit staan te verdedigen en inbrengen. De ontwerpers blijven uiteraard zelf buiten schot.

Ergernis en ergernis stapelen zich op, ben inmiddels zover dat ik mijn duiven inkorf en mijn klok afgeef en weg ben om zoveel mogelijk de kans op een (foute) confrontatie te verkleinen, ik ben en zal altijd een aparte liefhebber blijven  maar zeg wat me voor de bek komt en wat in mijn ogen rechtvaardig is.

Er zijn van dit weekend nog zeven duiven onderweg waaronder een paar fijne jaarlingen, hopelijk komen die morgen na. Maar de zin is er helemaal uit en ik kijk wel hoe het verder loopt. Misschien wat meer aandacht aan het jonge duivengebeuren gaan schenken.

Tot de volgende rondom

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-23

Vorige week nog knap beroerd maar na een paar bezoeken aan de dokter weer redelijk opgeknapt. Maar duivensport is hobby dus je worstelt gewoon door, elke dag schoonmaken en verzorgen enz. het is hobby maar in feite gewoon keihard werken.

Maar de lol in de hobby gaat er wel af door de ergernissen waar je tegen aan loopt, uitstellen van vluchten terwijl andere afdelingen gewoon concoursen. Prijsverhogingen i.v.m de dieselprijs terwijl andere afdelingen voor meer dan de helft minder aan vrachtprijs verzenden. Maar de grootste ergernis was wel dat een liefhebber in de afdeling door de vrouw van een afdeling bestuurder voor boerenpummel werd neergezet daar hij geen verstand van zaken had en zich zeker niet met lossing of andere bestuurszaken moest bemoeien. Ik ken dit stel goed en zit te wachten tot het fout gaat want ,,eerlijk duurt het langst,, en ik weet zeker dat ze dit niet vol houden , de bodem van een mand is voor hun te dun. Maar het ging om anderen maar komt bij mij binnen als ergernis.

Dan de vlucht van zaterdag , we korfde in voor Melun. Maar de LC vond dat lossen niet verantwoord was, terwijl afdeling 1 in Orléans wel lost om 10.00 uur en een redelijk mooi concours heeft gehad. Maar de afdeling 5 deed er nog een schepje bovenop en reed terug naar Pont ste Maxence terwijl op zondag op alle losplaatsen in Frankrijk gewoon gelost kon worden. Er is dit weekeinde gewoon fout op fout gestapeld maar niemand zal dit toegeven want liefhebbers worden gebruikt als klapvee en moeten gewoon hun muil houden in Zuid Holland . Als excuus zeggen ze dan, moet je maar naar de vergadering komen, mijn gedachten is dan naar welke, want op geen vergadering mag je je mond opendoen dat is alleen privilege voor de kiesmannen en juist die zijn het te vaak met elkaar eens en eten uit dezelfde ruif dus……. De echte zelfstandig denkende liefhebber is altijd de l.. , sorry de joker.

Op Pont ste Maxence had ik een snelheid verwacht van rond de 1430 mpm. Toen ik zag dat er om 12.02 geklokt werd in Stad aan het Haringvliet met 1388 mpm wist ik dat ik rond 12.22 een duif moest pakken en schrok me rot toen er om 12.18 uur een duif de put indraaide en op het dak van het jonge duivenhok viel en idd het was ,,Jesus ,, de duivin die elke week weigert ( kind is van de ,,lady Bolt,,) Deze jaarling duivin is nog geen week rechtstreeks binnen gelopen uit zichzelf valt altijd op het jonge duivenhok om vervolgens naar de drinkgoot van de jongen te gaan dan naar de grond in het weitje en dan nog even drinken uit de kippenbak , ook nu volgde ze dat tracé en toen ze uiteindelijk op de plank viel en uit de drinkbak op de plank ging drinken stond ze precies met haar chipring tussen twee antennevelden waar voorheen die rol zat en piepte nog niet en … ik durfde haar niet in beweging te brengen bang dat ze op zou vliegen. Ze liep uiteindelijk op een veld en piepte maar eerlijk is eerlijk bij de zesde duif zat ze nog op de plank. Dit is de zoveelste eerste prijs verspeeld dit jaar maar dat geld uiteraard ook voor de andere hokken waar duiven blijven weigeren, maar dat het een zeer vroege was geweest is zeker.

Mede door de vele ergernissen deze week, onze hobby aangaande weet ik nog niet hoe ik verder met mijn hobby moet, stoor mij steeds meer aan liefhebbers die denken dat ze alles maar mogen omdat ze goede uitslagen maken , lopen te trakteren of dat ze filantroop zijn en vaak omringd worden door een stelletje slijmballen die nog steeds niet door hebben dat de traktatie die ze krijgen een sigaar uit eigen doos is, geld verkregen via de verkoop van opruimers, innerlijk lach ik erom maar erger mij er wel aan.

Anders zie ik de verkopen van duiven die speciaal gekweekt worden voor verkoop uit klasbakken, de liefhebber weet er niets van alleen dat ze echt rassig zijn, en hier liggen kansen . In ieder geval betere, dan duiven kopen die al door de mand met dunne bodem gevallen zijn.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs 

Racing Pigeon Whisperer.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-22

We zijn weer een weekje verder en echt een klote week. Heel de week al ziek en beroerd dus alles stond op een laag pitje ook de verzorging van de duiven. Natuurlijk probeer je alles zo goed mogelijk te doen maar echt tevreden was ik er niet mee. En dat met twee vluchten voor de deur. De eerste verrassing kwam in de vereniging dat de LC had besloten om naar Gien te rijden , iets korter maar wel een 1,5 uur rijden  oostelijker. En dan zitten je duiven net in de mand voor Blois , ik had ze er wel uit willen halen. Het is steeds hetzelfde verhaal , westelijker wordt nooit gelost maar oostelijker wel. En idd de duiven gingen los in Gien en onze LC van de afdeling 5 wilde hun gelijk halen door het vroegst van alle afdelingen te lossen , nu we hebben het geweten hoogste snelheid 1188 mpm en snel terug lopend en nog ongeveer 10% van de duiven onderweg.

Vrijdags korfde we in voor de wedvlucht Peronne en ook hier weer een stukje voor wat fout lossen betreft. Peronne wordt gelost in drie groepen Rood dus rayon West , Wit rayon midden en Blauw rayon Oost. Dan waait er in Peronne een Oostenwind en wat moet je dan doen om te voorkomen dat de duiven allemaal richting kust gaan? Juist beginnen te lossen met Blauw ,daarna Wit en dan Rood maar onze LC besliste weer andersom , dus wit komt in de staartduiven van Rood en Blauw in die van wit en alles trekt naar de kust. Stommer ken echt niet.

Maar ik hou erover op want het zou niet de eerste keer wezen dat ik bedreigd word met een schorsing, maar feitelijk boert dit mij weinig, de lol is eraf. Ik kom er steeds meer achter dat duivenmelkers elkaar maar wat voorliegen , ze zijn nog erger dan sportvissers , maar ze zijn wel zo knap om de schuld van hun leugens bij anderen neer te leggen.

Beide vluchten waren dus niet om erover te schrijven, wel prijzen maar erg laat. Nog 5 duiven achter maar geen ,,echte ramp,, vier waren late jonge fondtertjes en eentje die ik opnieuw had ingezet na weken thuisgehouden te hebben.

Maar door dit soort rarigheden in de duivensport wordt het genot erin je wel afgenomen, de echte zin en passie word je ontnomen.

Maar we bouwen weer toe naar de volgende vlucht en natuurlijk moeten we langzaam aan wat aandacht aan de jonge duiven gaan besteden, zal ze van de week eens een paar keer in de mand doen en op de tennisbaan 35 m van het hok lossen zodat ze weten wat het is om in de mand te zitten en er snel uit te gaan , daarna misschien twee tot drie keer een 10 km  wegbrengen en dat moet genoeg zijn.

Het enigste positieve van deze week was dat Phil Paul een reismand voor mij had om de duiven in te leren te verblijven geen bodem maar als ik mij wat beter voelt zit die er zo in.

Kort gezegd , de lol is eraf maar toch knok ik door.

tot volgende week.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

 

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-21

Het was gewoon een verschrikkelijk but weekend, mijn club degradeerde naar de kelder van het voetbal en ik moet eerlijk zijn eigen schuld ,dikke bult. Achtendertig wedstrijden spelen of je op een kinderspeelplaats loopt te voetballen, geen inzicht en geen inzet. dat er dan ook supporters het veld op komen en ze klappen uitdelen kan ik begrijpen en heb ik er zelfs begrip voor. Jeugdige voetballers die van hun hobby hun werk hebben gemaakt een leuk salaris verdienen en daar niks tegenover stellen, ik vind dat onbegrijpelijk.

En met de duiven ging het ook helemaal mis. Om onbegrijpelijke redenen vond de LC dat er op zaterdag niet gelost kon worden terwijl de concoursen in de afdelingen die wel loste goed verliepen en zelfs soms hogere snelheden behaalde dan de afd. 5 die nu op zondag loste .

Dus er werd op zondag gelost , uiteraard weer niet vroeg maar om 10.15 uur , terwijl ik op de webcam van Pointoise hetzelfde weerbeeld zag als om 7.00 uur maar een LC is een LC en die beslissen. En uiteraard vind degene die vroeg zit in de club het een prima vlucht en de latere (net als ik ) een foute vlucht en zo is het altijd wat, maar in de club zeven minuten los zitten duidt in mijn ogen op een rare vlucht.

We hadden 12 duiven mee en draaien in de club 5 prijzen alleen voor mezelf vind ik dat we te laat begonnen. Dus duiven laat , Sparta degradeert is er dan nog wat vrolijks te melden ? Ja mijn duivenmentor pakt vermoedelijk weer de eerste in afdeling 5 , en dat was het pluspuntje wat mij dan gelukkig maakte, Willem gefeliciteerd. Het was een korte rondom mede omdat ik er nog steeds een beetje de pest in heb, dus tot de volgende week.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.

Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-20

We zijn weer een week en een vlucht verder en het was me het vluchtje wel. Onze duiven moesten de afstand Fontenay sur Euro overbruggen dus ruim 450 km en werden daar gelost om 8.00 uur met een kalme ZO wind. Zelf had ik al geconstateerd dat hier in Rotterdam de wind westelijk was en hoorde van melkers uit het Zeeuwse dat hij daar iets zuidwestelijk was, dus een draaiende wind tijdens het concours is nooit bevorderlijk. Ook zou er een bewolking optreden in de middag. Blijf erbij dat de duiven er om 7.00 uur uit hadden gemoeten. Duiven vliegen nu eenmaal het liefst zo vroeg mogelijk ook als je ze zelf in de week in de ochtend thuis loslaat, ze trekken dan makkelijker weg.

Maar de snelheid die de duiven maakte had ik goed ingeschat al werd ik even onrustig omdat afdeling 6 vanuit Laon tegen de 1600 mpm maakte, hier op het hok maakte de  jaarling duivin 919 ofwel ,, Crazy Bolt ,, genaamd 1337,754 mpm dus ook deze keer een mooie prijs. Enkele weken terug zat ze ook al vroeg en als jonge duif tekende ze vorig jaar op Fontenay voor de eerste prijs. Crazy Bolt is een kind van de bekende ,,lady Bolt,, bij de gebroeders Kat & zn vandaan, gekoppeld en hoe kan het anders aan een doffer met het bloed van Willem de Bruijn.

En laat nu ook de gebr. Kat & zn vanuit Laon zeer vroeg pakken met een jong uit een kleinkind van de Hurricane van Willem de Bruijn, ook deze duif had al eerder een eerste in groot verband weg. Van deze berichten ken ik als duivenhobbyist genieten en koppelt dit dan gelijk terug naar de mentor. Het bloed uit die Hurricane lijn is inmiddels hier ook op het hok beland al begin ik me nu af te vragen of ik ermee zal gaan spelen. Spelen is mooi dat is onze hobby maar goede duiven kweken is belangrijker om daarmee weer goed te spelen. Goede kweekkoppels zijn de basis voor goed succes en met enkele goede speelduiven is het succes van korte duur. Een goed kweekhok is ook de basis dat je met spelen verliezen voor de toekomst kunt opvangen. Gebr Kat en Jannus gefeliciteerd met het succes en uiteraard Willem gefeliciteerd dat jij met je kennis van de basisvoorwaarden in de duivensport zoveel mensen het geluk in hun hobby laat beleven.

Deze postduivencoach krijgt vaak te horen dat hij teveel rommel aan zijn duiven geeft, een voormalig compagnon noemt mij altijd gekscherend ,, de giftmenger van Rotterdam,, of ,,de druïde van Rotterdam,, De duiven zouden door medicatie naar de klote gaan enz enz enz. Zou kunnen , maar waarom heeft ,,Bonte Hukkie ,, inmiddels ,,opoe,, genoemd, een bonte duivin van 2013 en inmiddels ongeveer 57 prijzen verdiend dit seizoen dan alweer 5 x prijs dus slechts 1 x mis. Het is de enigste duif uit 2013 en dus tevens de oudste duif die op de prijslijst van de RMO afd 5 staat vanuit Fontenay, waarmee ik wil aangeven dat sommige melkers gewoon maar wat voor zich uit lullen en altijd hun best doen om je af te katten. Ze gaan hun gang maar ze hebben er schijnbaar plezier in op om deze manier hun hobby te beleven.

Prachtig vond ik om te zien dat John Willems met 6 duiven mee deze allemaal op de lijst draaide met een mooie vroege erbij en zowel in de RMO , Midden Oost , midden en afd 5.  Ik vind het toppie. Met één of twee mee kan dit maar dan gaat het alweer moeilijker worden, in een zwakke club kan het ook maar om het te flikken in de pv Blauwe Doffer Rotterdam moet je van goede huize zijn , ehh maar dat is John ook zijn vader Maarten gekend hebbende als icoon in/van de duivensport.

Als tip op de vraag van enkele liefhebbers, het beste voedingssupplement in de duivensport is ,,zuurstof,,.

tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.