Author Archive

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 47-2021

We zijn weer een weekje verder en feitelijk een weekje van niks. Slecht weer en dus niet prettig om buiten te zijn en ook in de hokken is het nu niet echt prettig toeven, ik kan slecht tegen kou en vocht.  En laten we nu eerlijk zijn , als je in de ochtend het schrapmes erdoor haalt, wat bij mij ongeveer dertig minuten werk is voor alle hokken , dan de drinkbakken ververst en alle duiven van voer bedient sta je met een uur weer in huis en heb je ze nog kunnen bewonderen ook.

Op papier staat alles al zoals het moet gaan worden bij de koppeling en de duiven zijn ook allemaal al voorzien van een stamboomkaart, dus alles is perfekt in orde. Tenminste dat dacht ik! In de vereniging hielden we nog een verkoop van enkele late jongen , enkele zomerjongen en enkele bonnen. Erbij zaten enkele duiven waarin ik wel interesse had , duiven uit geweldige ouders en eerste prijswinnaars. Mijn voorkeur ging uit naar duivinnen van Klaas & Rik van Dorp en Wolvers v/d Oever, een duivin uit het beste van Piet de Waal& zn kon ik ook niet laten zitten en toen er een laatje van de gebroeers Poelman uit een doffer die heel Rotterdam dit jaar op een hoop vloog tegen een aanvaardbaar bod mee naar huis kon, deze ook maar toegevoegd . Dus dan ga je al schuiven in het kweekhok. Sommige goede vliegduiven (2017) die voor de kweekhok bestemd waren gingen terug naar het vlieghok en wederom was alles op papier in orde, gelukkig. Maar er was nog een twijfel geval waar ik bij de aankoop al aan twijfelde en dit openbaarde zich duidelijk deze week en ik ben er nog blij mee ook al komen er dus weer aanpassingen. De duivin van Wolvers v/d Oever blijkt kloten te hebben en zat op de grond te klooien met de ,,Kleine Sharon,,  van Everling /Willem de Bruijn en het ,,Wolvertje,, is een 100% Willem de Bruijn, en het is nog een mooi koppel ook nog.(twee blauwen)

En gisteren (zaterdag) was het zover, samen met Philip Huksloot was ik een hokbezoek wezen afleggen bij de familie Klos in Zoetermeer, (uiteraard deze week meer over dat hokbezoek op deze site) toen ik later thuis kwam was de bedoeling dat ik enkele koppels ging samen zetten maar inmiddels was het al flink aan het schemeren en moest ik dus snel aan de slag om te doen wat ik mij had voorgenomen.

Koppel 1 was niet zo moeilijk , koppel staat al jaren op elkaar Mister Bolt X Slappe Sharon

Koppel 2 heeft twee jaar terug op elkaar gestaan dus Klz Zuster Euro ( Willem de Bruijn) X Goudklompje (inteelt 003 Schumacher )

Koppel 3 is een koppel dat geheel uit het vlieghok naar het kweekhok is verhuisd, De Reeuwijker (Willem de Bruijn ) X De Hoerenloper ( 3 x 1 ste prijs  Heremans X Willem de Bruijn) , de bedoeling is dat na een ronde de duivin naar het vlieghok gaat en hopenlijk het Poeltje in januari geslachtrijp is om tegen de reeuwijker te zetten.

Koppel 4 is Willems Schalie ( Willem de Bruijn ) X Waaltje ( Piet de Waal en zn vader 2 x 1 ste en 4 x 2 de prijs)

Koppel 5 Is Jonge Froome (Everling /Willem de Bruijn X Verkerk) X Bony ( Heremans /Willem de Bruijn x Willem de Bruijn /Braspenning), Bony gaat na deze ronde naar het vlieghok terug als weduwduivin en Jonge Froome mag het hok gaan verlaten dus gaat op de tranfermarkt, uiteraard met de straks volgende reden.

Koppel 6 is Goldfinger ( Willem de Bruijn /Willem de Bruijn )X  Cola (Klaas van Dorp & Zn  Amos X Nicole ).

Nu toen alles in hun broedhok zat deed ik in het hok van de jonge duiven een broedbak open en zette er een schotel en matje en en bingo Wolvertje X Kleine Sharon waren direkt in hun nopjes, dit mag dus voor een ronde want dan verplaats ik ze naar de plek van koppel 5 zoals ik al eerder beschreef. Al met al had ik zaterdag en vandaag weer de nodige afleiding en tot nu toe loopt het gewoon voorbeeldig, op rolletjes zoals je dat noemt.

Ook deze week de twaalf doffers die in de blokhut op weduwschap gaan drie keer los gehad , eerste keer leken het wel piepers die ik aan het uitwennen was op drie na die wel gelijk de lucht in gingen maar de tweede keer zochten ze de regenboog op wat een schitterend gezicht was.

Duivensport moeilijke maar prachtige hobby , tot volgende week.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 46-2021

We zijn weer een weekje verder een week waarin Rotterdam in brand stond. Jongelui waren aan het rellen  en waarom , niemand weet het eigenlijk , gewoon rellen , uitdagen , vernielen en vechten met politie en andere hulpverleners. Mensen die ook een vrouw en kinderen thuis hebben zitten, respektloos gewoon. En nu gaat het als een olievlek het hele land door en vanuit de schreeuwers in de regering hoor je niets terwijl allang het leger ingezet had moeten worden, dit is iets waar bewoners niet op zitten te wachten. We willen rust in deze toch al moeilijke tijden waarin bijna wekelijks wel een bekende van je is heen geggaan. Respekt voor elkaar, dat moet het toverwoord gaan worden.

Ook in de duivensport verandert er veel en in mijn ogen niet ten goede. Mensen zien je tegenwoordig als een rijk persoon omdat je duiven hebt en die alle krantenberichten aangaande de duivensport lezen. Nu weer de verkoop van de Golden ten, leken kijken hun ogen uit , hoe kan dit. Zelf lees ik het wel maar ben er totaal niet in geintresseerd omdat het ver van mijn bed is. Liefhebbers die zelf altijd stellen mijn beste verkoop ik niet , ik kijk wel uit dan verkoop ik de kracht van mijn hok brengen er duiven en dan schrik je wat hun mindere duiven welke om hun naam gekocht worden opbrengen. Mag van mij maar het is pure waanzin die de duivenspot negatief belicht richting buitenwereld.

Waar is onze hobby gebleven , de sfeer en de gezelligheid . Een oud voorzitter van mij zei het geregelt tegen zijn leden ,als het je alleen om het geld gaat, moet je stoppen en dan herhaalde hij het om kracht bij te zetten met,, geld ,geld geld,,.

Vanochtend ging ik nog even een bakkie doen op een landje in het kralingse bos , Phil was bezig om een kast te maken tussen zijn broedbakken en dan geniet ik , dit is duivensport lekker prutsen in of aan je hokken . Zelf maak ik nu plankjes op de mix ochtendvoer emmers van WdB zodat er dan vogelzand in kan en op het plankje een drinkbak, zet ik de drinkbak even op de grond dan is het een idiaal krukje om ff van je duiven te genieten. Maar de hoofdzaak is dat je lekker aan het prutsen bent en tijdverdrijf hebt.

Vandaag even wat duiven door de hand genomen  sommige hebben hun laatste pen uitgestoten en anderen moeten er nog één of twee. Duiven voelde wat zwaar aan dus een maaltijd overgeslagen en de avondmaaltijd wat zuivering. Morgen gaan ze weer in het normale stragiem. En zo klooien we maar de wintermaanden door. Volgende week zitten er vermoedelijk enkele koppels bij elkaar maar ook daar twijfel ik nog aan, omdat het noodgedwongen in Januari koppelen mij vorig jaar goed is bevallen. We zien het wel en u hoort het nog.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 45-2021

We zijn weer een week verder  en werd vandaag door Philip attent gemaakt op een schrijven van Adje uit Baarle Nassau en idd hij sloeg de spijker op zijn kop. Vroeger zaten we hier in het westen van Rotterdam met een vijftal verenigingen en enkele honderden duivenliefhebbers. Als ik boven op het dak op de duiven stond te wachten kwamen die negen van de tien keer vanuit st Job de stad in, maar die liefhebbers zijn er niet meer en ben ik nog als enigste over in deze contrijen en dus komen mijn duiven of stijf uit het oosten , het westen of zelfs terug uit het noorden maar zelden nog vanaf mijn voorkant dus uit de goede richting. Dus wekelijks wordt ik benadeeld en toch vind ik mijn hobby te mooi om ermee te stoppen. Wel heb ik een bloedhekel aan liefhebbers die me lopen af te kraken terwijl de duiven over hun hok de stad in komen en ik dan nog minuten aan ze moet geven. Ach bloedhekel is het juiste woord feitelijk niet , ik heb meelij met ze en zie het als een zielige figuren die donders goed weten waar ze over praten maar zulke dingen nooit zullen toegeven omdat ze zelf geneigd zijn hun hok duiven als de beste van de wereld aan te prijzen, misselijk makend soms.

De duivensport is en dat schreef ik vorige week al veranderd , hard veranderd  en natuurlijk de gulden is een euro geworden , de salarissen iets hoger maar de verhouding van wat iemand tegenwoordig voor een behoorlijke duif bij een goedspelende liefhebber moet betalen is gewoon absurd geworden en vaak met een garantie tot de deur erbij want negen van de tien belanden toch daar waar een goede vogel niet thuis hoort. Gelukkig is niet iedereen in deze waanzin meegegaan en zijn er met een kaarsje nog best fijne goede melkers te vinden die de duivensport voorop stellen. Wat doe je daar dan zelf aan postduivencoach ? Weinig, ben elk jaar blij dat ik voor mijzelf een goed hokje jonge duiven kan kweken, uiteraard gaan er jonge duiven weg maar die worden dan ook echt gegund zoals ik dat noemt. Ook met bonnen schenken ben ik altijd erg terughoudend, stel dat hij bij een liefhebber terecht komt die me niet goed gezind is ? Dan heeft hij de troefkaart in handen om mijn hok tot de grond toe af te kraken. Dus doe ik het liever niet en doe ik het wel dan hoop ik dat hij bij een goede eerlijke liefhebber terecht komt of anders koop hem zelf terug.

Heb het vluchtprogramma bekeken en kan me daar goed in vinden al had ik liever weer een generaal kampioenschap vervlogen met St Vincent en Bergerac als afsluiters van de oude duiven, maar ook hier is de tijd in veranderd en wil men liever disciplines. Maar in disciplines vliegen heeft zijn nadeel dat je om genoeg vluchten te krijgen voor een mooie disciplinecompetitie je zowel donderdags als vrijdags duivenvluchten zou moeten gaan organiseren. Nu bij één keer in de week lukt het amper om leden te krijgen om de manden te laden laat staan elke week twee keer. Nee, terug naar de roets , elke week een vlucht oplopend vanaf Roosendaal tot Bergerac.  st Vincent mag in een dubbel omdat die eerder in de week geladen worden.Bergerac klaar starten met de jonge duiven en na de laatste jonge duivenvluvht de nalijn.  En dan zeg iedereen maar er is geen jonge aanwas van leden in de duivensport? Logisch toch het levensonderhoud is duur geworden , huren hoog en huizen veel te duur. jeugd kan amper nog op eigen benen gaan staan als ze dat willen gaan doen , te duur. En dan wil de duivensport ook alles nog eens groter en duurder maken. Dat pas niet meer in de maatschappij. Om kampioen te worden heb je een aardig hok met duiven nodig, gaat een jeugdlid met vijf of zes duiven vliegen dan is in de vierde week zijn lol er al vanaf, kansloos.  Misschien maar zelfs daar twijfel ik aan, is  het oude poulesysteem invoeren nog niet zo een raar idee. Dan kun je met weinig duiven die gepould zijn wat terug verdienen en daaraan een maximaal aantal te zetten koppelen, zodat baron von Munthausen geen vijf honderd gepoulde duiven in het concours kan gaan zetten om een dikke buik te krijgen. Idd zouden hokken met minder duiven en het oude poulesysteen de duivensport nog kunnen redden en idd dan kunnen er  volop disciplines komen en gaan we stoppen met alle kampioenschappen in de duivensport. De lijsten zullen korter worden maar het spel denk ik leuker en aantrekkelijker. Kleinere convooien met duiven dus makkelijker keuze van losplaatsen enz enz. Maar geloof me de tijd is niet terug te draaien.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 44-2021

We zijn een weekje verder en het is stil in duivenland. Iedereen lijkt zicht te berusten in het lot wat anderen voor hen uitdenken en bepalen. Iedereen is zich er van bewust er toch geen invloed op te hebben en probeer je wat inbreng te doneren dan ben je een zeikert en doe je het twee keer dan zeggen ze daar heb je die zeikert weer. Dus laat ik het gewoon gebeuren en hou me stil.

De sfeer in de duivensport is al lang niet meer wat het was en met een biljart en een dartbord proberen ze het bij ons in de club nog te redden, waarvan ik zelf denk erg leuk maar om te darten ken ik naar een dartclub en om te biljarten naar een  biljartvereniging en om te voetballen naar een voetbalclub.

Vroeger stonden we op dinsdagochten 4.00 uur nog buiten voor de duivenclub in de schietbaanstraat nog over de duiven en de vluchten te ouwehoeren nadat we tot 1.00uur in de nacht in de club hadden gezeten. Bier of iets anders werd er niet geschonken en toch was het gezellig. Elke maandagavond vergadering dus je bleef van alles op de hoogte en was er iets mis gegaan tijdens het inkorven ,uitslaan of iets anders dan werd daar gelijk aandacht aan geschonken en de aangaande personen daarop aangesproken, ook de winnaar werd gefeliciteerd. Maar dat was vroeger en ik blijf zeggen dat onze sport toen anders benaderd werd. Het werd benader als hobby met sportplezier , men had het over duiven en over mogelijke spelsystemen , over de rui enz, Voer ? Ach er was maar één mengeling bij Visser en daar moesten we het maar mee doen net als de mengeling van Maat in Gravenzande  en iedereen voerde de goedkoopste mengeling en was blij als hij een baaltje kon halen van de boot aan st Job bij Huib , al was het maar enkel mais. Ja onze sport was anders , de meeste wisten ongeveer hoe laat ze zaten als ze in de club kwamen dus wer daar nooit naar gevraagd, je zag het wel als de ,, hand geschreven lijst,, voor het raam werd opgehangen. Dan volgde er voor veel liefhebbers een fietstocht langs de andere clubs om te kijken hoe daar gepakt was en uiteraard werden hun aankomsten het liefst vergeleken met een zwakkere club, de duivensport was anders sfeer voller , eerlijker en leuker.

Nu wat is er dan mis met de huidige duivensport? Simpel gezegd feitelijk helemaal niks alleen de liefhebbers zijn veranderd, harder in hun benadering en hardr tov van anderen. Als ze ze slecht of matig hebben na een vlucht dan hoor je niet veel maar owee als er een vlucht is dat ze ze behoorlijk hebben gepakt. En het leuke vind ik van elk duiven weekend dat als je komt afslaan, een hoop hebben je op compulive gevolgd en wisten precies hoe laat je zit en hebben dit uiteraard ook van de daken geschreeuwd richting buurman. Dan kom ik in de club en merk ik al snel of ik de duiven vroeg of laat gepakt heb, vragen ze niks dan zit je vroeg , vragen ze met een bepaalde grijns , hoe laat zit je ,, dan weet je dat je niet moet antwoorden want dan willen ze zeggen ,, dan heb ik er twee voor je,,  Dat is de liefhebberij anno 2021.  Meestal is de eerste vraag na de vlucht die gesteld wordt hoeveel mis je er nog en meestal door dezelfde persoon die er schijnbaar lol in heeft als andere liefhebbers een buil vallen maar owee al hem/hun het overkomt dan , komen ze niet eens naar de club. Nee de sport is hard veranderd .  Voor sommige met een matig hok duiven is het ook een soort van winstbejacht geworden en staat alles in het kader om hun duiven hoog op te hemelen en proberen zo duur mogelijk jongen aan de man te brengen, waar later blijkt dat er totaal niets mee bereikt is. Was weg gegooid geld dus. Echte vriendschappen en onderling respekt zijn in de duivensport schaars geworden, jammer.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs , postduivencoach.

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 43-2021

We zijn weer een weekje verder en dus ook met mijn duivensport. reportage in Belgie wezen maken , de laatste zaken rondom de verenigings duivenverkoop zijn afgehandeld en ik hoop dat de penningmeester dat ook gedaan heeft , en dan is alles weer op normaal.

De winter is nu eenmaal voor de duivenmelker een ééntonige tijd. Hokkies schrappen en water en voer geven . Duiven blijven binnen en af en toe eentje in de hand nemen , gewicht checken en de stand van de rui. Binnen heb je nu tijd om de administratie bij te werken aangaande je duiven , stamboomkaarten maken , koppels 2022 op papier samenstellen, entlijsten en hoklijst maken enz enz . En net als je dan denk ik ben er , koop je er een duif of duiven bij en kun je weer gaan schuiven.

En dat is juist de charme van de duivensport en je passie die je erin steekt , bezig blijven met je hobby , zoeken naar verbeteringen , lezen hoe anderen het doen enz.

Ik krijg altijd van iemand ,, de duif ,, en eigelijk lees ik dan alleen maar de colomn van mijn mattie , Willem de Bruijn, ook één en al passie voor onze sport. Hij schrijft altijd een mooie column al zitten daar wel eens dingen in dt ik denk ,hoho, maar dan ga ik zoeken, zoeken en ondervinden dat is ook het mooie van onze duivensport. Wat bij de eene liefhebber perfect werkt kan bij een ander tot een mislukking leiden. Ook dat is duivensport. Flessen duivenvocht vliegen er bij de leveranciers weer uit de schappen , bij de één leiden ze tot succes bij de ander lijdt het tot een ramp. het is een kwestie van ,,en ,,,,en ,,+.

Maar alles zelf uitvinden en ondervinden dat zijn de troeven in de duivensport.

Dit geld voor de bouw van je hok , het voeren , het verzorgen en zelfs tot het koppelen , kweken enz, zelf ondervinden en uitzoeken. wat bij de één wel lukt zal bij u niet lukken dus moet je het anders doen, ik zou zeggen veel succes en tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.

Op bezoek bij…. Guy van der Kelen in Kerksken ,België

In onze duivenvereniging pv De Blauwe Doffer , Rotterdam hielden we een duiven cq bonnenverkoop via GPS -auctions met een eindverkoop in ons clublokaal. Het is een succes geworden , dertien duiven en drie bonnen werden er te koop aangeboden.

Drie duiven werden er op de zaalverkoop niet overboden. Contact gezocht met deze twee duivenliefhebbers , eentje woonde in Koudekerk aan de rijn kwam zijn duif halen en betalen en de andere was Guy van der Kelen uit Kerksen in België, afgesproken werd tussen hem en Phil Huksloot dat hij de koopsom zou overmaken en Phil hem daarna de twee aankopen bij hem thuis zou komen afleveren als service van onze vereniging, en alzo gebeurde dat vandaag.

Guy had geen verkeerde duiven gekocht , eentje van K. van Dorp en zn en eentje van de gebroeders Wiskie , twee hokken die dit jaar wederom geweldig presteerde in de club en in groot verband. Phil vroeg of ik zin had om mee te gaan en bij de liefhebber wat op papier te zetten. Ik zei uiteraard ,,ja,, omdat ik ook altijd nieuwgierig ben naar de man achter de duif en in dit geval achter de aankopen. De afspraak was om tien uur weg te rijden , dus om twaalf uur waren we in Kerksken, op de terugweg veel aanrijdingen en file vorming wat inhield dat we pas rond zestien uur dertig weer in Rotterdam arriveerde, het was het me het dagje wel.

We hadden twee duiven bij ons , van Rik van Dorp een flink uit de kluiten gewassen blauwe doffer , goed gebouwd , uit de Kittellijn, mooi oog gewoon een heel goede aankoop. Mijn persoonlijke voorkeur had het duivinnetje van de gebroeders Wiskie , een blokje in de hand, goede ventilatie tussen de laatste slagpennen, een geweldig duifje . Guy kan blij zijn met zijn aankopen.

Maar op weg naar Kerksenkwam ik borden tegen als Strombeek , Asse / Zellik, Charleroi enz , dus we zaten op de vluchtlijn dus ook die vraag kon ik gaan stellen.

Bij aankomst zagen we de hokken al zijn, de dochter van Guy kwam net naar buien gevolgd door Guy en we namen na kennis gemaakt te hebben plaats aan de keukentafel mijn favoriete plek voor een gesprek, Guy vrouw zat op de vloer en was bezig de nageltjes van een cavia te knippen waar bij mij de gedachten opkwam om te gaan zingen ,,wie wil mijn marmotje  zien ,, maar ik hield mij als keurige reporter in.

Guy ging een lekkere kop koffie voor ons zetten en al gauw zaten we in het mysterie van de duivensport, allereers viel mij op dat het hok aan de voorkant helemaal van die gladde totaal afsluitende pannen had en achter golfplaten, boven als nok een lange plank , het voorfront bestond uit gaas en trespa en sommige plaatjes plexiglas. Duiven zaten op roosters waaronder grote mestlades.

Voor ik naar Guy ging had ik thuis mijn oude vragenlijst opgezocht die ik vroeger altijd meenam,

Wat is uw leeftijd, niet jokken dat doen alleen vrouwen,

Guy dacht even na en antwoorde toen , 45 jaar.

Hoelang in de duivensport ?

Vanaf mijn zevende jaar , mijn vader had al duiven.

Hoeveel vierkante meter hok ?

Ongeveer dertig meter.

Hoeveel kweekkoppels ?

40 stuks .

Hoeveel vliegduiven ?

Geen er wordt niet met oude duiven gevlogen.

Hoeveel jonge duiven dan ?

Ongeveer 100 jonge duiven kweek ik voor mij zelf.

In welke vereniging vliegt u ?

Mijn vliegbasis is ,, Elk zijn Recht,,

Welke soorten bezit u ?

Hier kwam ik in de problemen daar ik naast Nederlands goed Rotterdams ken maar moeilijk Vlaams. Er volgde wat namen als Sangers Van de Pinte  ( als denk ik dan ergens anders aan ) en Eyerkamp. Op de vraag hoe guy erop kwam om de duiven die we brachten te kopen kwam eruit dat hij de prestatie en verkopen van K van Dorp & zn volgde op Pipa , vandaar.

Wat voert u ?

Nu wintermengeling van Versele laga, nu 1x per dag en in het seizoen 2 x daags, maar dan weer een andere mengeling.

Welke medicatie volgt u in de duivensport ?

Er wordtgeent tegen paratyfus en paramoxo, Voor de kweek en vliegseizoen een kuur tegen geel en een paar weken terug is er nog gekuurd tegen wormen.

Wat voor spelletje speelt u dan met de jonge duiven ?

Deze worden op de schuifdeur gespeeld .

Hoe traint u de jonge duiven?

Na mijn werk om 17.30 uur aanpassend aan het licht.

Rijdt u met de jonge duiven ?

Deze zijn zeker 20 keer weggeweest voor hun wedstrijden beginnen.

Hierna ontstond een gesprek over het 100 dagen principe van Willem de Bruijn en wat ook laatst Adje weer in zijn column aanhaalde dat dat de tijd is dat jonge duiven hun oriëntatie aanscherpen en je dat moet gebruiken.

Hoe gaat u directe omgeving met de duivensport om ?

Inmiddels waren de nagels van de cavia geknipt en de vrouw en dochter van Guy waren erbij gekomen. Deze hadden beide maar één ding met de duivensport dat de duivenlekker in de pan en in de soep waren dus , zeer duidelijk.

Wat vind u de grootste verandering in de duivensport ?

Veel minder liefhebbers , meer erg grote hokken en weinig jonge aanwas.

Hoe voert u uw duiven op naar een vlucht of niet ?

Bij thuiskomst volle bak  Maandags minimaal en dan geleidelijk weer meer richting volgens weekeind.

Wat was uw grootste prestatie ?
in 2019 een jonge doffer tweemaal de eerste helemaal los en had hij in het groter verband gestaan dat had hij de eerste gehad over ongeveer 5000 duiven.

En andere met uw duiven ?

Mijn buurman , als jong geen prijs , heet de dikke duif maar nu al twee jaar 100 % prijs.

Het kuisen van de hokken ?

Duiven zitten op roosters.

Heeft u nog wat toe te voegen ?

Nu met het nieuwe bestuur van de KBDB zie je dat het een stuk beter gaat in de duivensport.

Dan heb ik ook nog een vraag buiten mijn vragenlijst, op de weg hier naartoe zag ik dat u precies op onze vlieglijn ligt met uw hokken en dat lijkt mij niet prettig om dan af en toe twintig duizend duiven over te zien komen. Ook is daar over geklaagd en mogen wij tussen tien en twaalf uur vanwege jullie aankomsten niet meer lossen.

Allereerst vliegen wij al vroeger met onze jonge duiven dus bang om die vanaf de plank te verspelen ben ik niet , bang ben ik alleen voor die vervelende roofvogels die hier huishouden. Daarbij zie af en toe wel een sliertje duiven overkomen maar heb daar totaal geen last van, en ieder zijn hobby ,toch.

Het was een leuke voormiddag bij Guy , zijn vrouw en dochter, gewoon gezellig , we keken nog even bij de duiven en kregen nog een prachtige vale doffer in onze handen om te bekijken, idd een goed gebouwde vogel. Ik bekeek het hok en de duiven, Guy een liefhebber met passie pratend over zijn hobby , ik weet zeker dat hij twee goede aankopen heeft gedaan en hopelijk horen we ooit dat hij er geweldig mee geslaagd is.

Guy en je gezin , het gaat jullie goed , succes.

Kees Commijs , Postduivencoach.

 

 

Het wel en wee rondom mijn duivenkot 42-2021

We zijn weer een weekje verder een hectisch weekje met veel obstakels maar we hebben er ons weer doorheen geworsteld.

Er kwam enkele weken terug het verzoek van een duivenvriend uit de club of ik op mijn printer kon scannen en hem kon helpen de verkoop van bonnen en duiven voor de club te regelen, en zoals altijd zei ik kom maar langs. Nu met een stapeltje stamboomkaarten bij zich en de gegevens van de gewonnen kampioenschappen kwam hij langs en frutselde ik wat in elkaar wat we naar Anouska van GPS -auctions stuurde die ons ook goed ondersteunde. Ik had een eindbedrag in mijn hoofd en iedereen zei dat ik gek was. Op de internetverkoop kwamen we er al dicht bij maar er zou worden afgesloten met een zaalverkoop. Er waren biedingen vanover heel de wereld en ik dacht al pfft wie moet dat dan gaan regelen, maar gelukkig werden deze mensen overboden en uiteraard heb ik ze nog wel in mijn beste engels een bedankje gestuurd. De eindverkoop in onze vereniging was gewoon een happening, het was druk en gezellig en er werd volop geboden. Drie duiven bleven op het internet bod staan, eentje voor Koudekerk aan de Rijn en twee voor een Belgische liefhebber uit Kerksken , ook met hun is per email contact opgenomen. Hopelijk komt alles goed en is iedereen tevreden. Mijn geschatte opbrengst werd zelfs met enkele honderden eurootjes overtroffen, dus kunnen we daarmee gewoon tevreden zijn.

Zelf heb ik ook een viertal duiven aangekocht en waarom zal ik even uitleggen omdat ik juistzo lekker aan het inkrimpen was.

Ik kocht een duif van Rik van Dorp omdat ik had gehoord dat deze duif een fenomeen was in de hand en met verschrikkelijk goede ouders en een duivin . En juist duivinnen kon ik gebruiken omdat er drie vliegende duivinnnen naar het kweekhok waren gegaan maar ik deze juist prima voor een ronde bij de vliegers en daarna als weduwduivinnen kon gebruiken dus op zoek was naar drie duivinnen. Nu een dat Rik van Dorp een hok geniale duiven bezit is alom bekend.

Ook kocht ik een blauwe van Wolvers vt Oever als twijfel ik of het geen doffertje is , dan is er nog niks aan de hand daar deze duif dezelfde lijnen heeft als de Reeuwijker en Willems Schalie dus perfect in mijn kweekhok past. ( zuiver W.A de Bruijn)

Ook kocht ik een blauwe van Piet de Waal waarvan ik weet dat het echt wat vliegen betrof van de ouders  er goede genen moeten inzitten en met de bekende Witstaart als oma zit dit ook wel goed.

De vierde aankoop had ik voor mezelf niet ingecalculeerd maar de prijs was dusdanig dat hij/zij ( het is nog een pieper) wel mee moest huis. De vader vloog dit jaar heel Rotterdam onder de tafel, al zijn er uiteraard liefhebbers die nu lachen en dit niet met mij eens zijn waarop ik dan zeg ,, kom maar met een betere kopvlieger,,.

Duiven genoeg en waarom dan toch deze investering ?  Mijn mentor zegt altijd als je duiven aanschaf moeten er veel eerste prijzen met de ouders behaald zijn en …. dit is in dit geval dus zo en de tijd zal het uitwijzen.

In het hok gaat alles naar wens , duiven zijn tien dagen gekuurd tegen paratyfus , nu drie dagen groene poeder gehad en vandaag weer gestart met tien dagen paratyfus kuur en dan moet het spul helemaal gereed en gesteld zijn. De rui verloop geweldig en ik voel me best een tevreden mens, in mijn hobby.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs Postduivencoach.